Autor Wątek: AURIS HYBRID 2016  (Przeczytany 64029 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

F_20.0

• Gość
Odp: AURIS HYBRID 2016
« Odpowiedź #90 dnia: 16 Grudnia 2016, 06:09:13 »
I tutaj zadałeś konkretne pytanie i bardzo dobre. Auta tuningowane muszą przejść akceptację TUV ( diagnosty ) tam przechodzą testy skazań tacho i inne duperele. Po pozytywnej opinii i opłacie dostajesz kwit i idziesz do wydziału komunikacji i rejestrujesz. Tutaj też bym mógł tego dokonać, ale auto jest nowe i nie mam zamiaru tracić gwarancję. Tutaj znowu padnie: przecież nie możesz stracić gwarancji - niekoniecznie, dla Toyoty to zmiana w konstrukcji i w razie jakiejkolwiek awarii, założę sie, że wynajdą powód, że to właśnie ja do tego doprowadziłem. Za pięć lat może i bym to zrobił, ale pozostaje pytanie: dlaczego ja znowu muszę poprawiać jakościowo super Toyotę i dodatkowo za to płacić co? Jeżeli dali by mi papierek : montuj se Pan koła 16 na zimę, ale kupi Pan ju u nas to w porządku. Kupując auto na tych kołach , jest w instrukcji, że muszę mieć inne do zimy ... ok idę i kupuję, ale ja mam się "kopać z koniem" , poprawiać producenta, bo on nie ma ochoty i dodatkowo za to płacić? Ktoś mnie o tym uprzedził? Dlatego cała awantura o tym, aby ludzie ze spokojem oglądali swoje autka, przejrzeli papiery, aby potem nie mieli takiego babola jak ja. Jak się zaczną pytania, to może w końcu zaczną poważnie traktować klientów.
Wczoraj sprawdziłem około 45% modeli Auris nie dostało zgody na poruszanie się na 16 w Niemczech, ale na większe owszem, aż do 19  :shock: normalnie opadają ręce. W sobotę zrobię wykaz Wam przekażę.  Tak sobie myślę, że może faktycznie chodzi o przednie hamulce... (największe dostępne tarcze)
« Ostatnia zmiana: 16 Grudnia 2016, 06:15:38 wysłana przez F_20.0 »

Offline jamax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #91 dnia: 17 Grudnia 2016, 11:59:59 »
Przed dwoma tygodniami przesiadłem się z T27 1.8 kombi z 2009r.
Ogólnie jestem bardzo zadowolony. M.in. spalanie średnio o 3 litry mniejsze o tej porze roku.
Dwa drobiazgi jednak trochę mnie irytują. Tylny brzęczyk od czujników cofania (od biegu wstecznego wyłączyłem w ASO przed odbiorem) jest rzeczywiście gdzieś bardzo z tyłu i bez wyłączenia radia w ogóle go nie słychać. Trudno mi jednak zakładać, że ma ostrzegać pieszych za samochodem.
Jestem raczej upierdliwy, więc w ASO wymogłem gratisowe przesunięcie brzęczyka na słupek B przy kierowcy.
Pozostaje problem z cichymi tylnymi głośnikami, na co narzekał syn siedząc z tyłu.
ASO jest bezsilne. Oczywiście można poprawić balans miedzy przodem i tyłem przesuwając na ekranie mocno do tyłu. Równowagę uzyskuje się dopiero na dwie kreski przed krańcowym tylnym położeniem, ale wtedy w czasie jazdy trzeba ustawić głośność na min. 30.
Sprawdzałem w kilku samochodach w ASO i tam jest to samo.
Dziwi mnie trochę, że dotąd ponoć nikt tego nie zauważył, choć jest to niby drobiazg.
Będę wdzięczny za opinie.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #92 dnia: 17 Grudnia 2016, 13:36:40 »
Będę wdzięczny za opinie.

Przesiadłem się z AI FL na AII FL.
Nie wiem jak głośniki grają z tyłu bo tam nigdy nie siedzę.
Ale subiektywna obserwacja jest taka, że "sprzęt" w AI grał lepiej (jak na moje wymagania powiedziałbym nawet, że bardzo przyzwoicie) niż w AII pomimo lepszego wygłuszenia AII

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #93 dnia: 17 Grudnia 2016, 14:27:16 »
Dobrze ustawone car audio powinno grac tylem duzo ciszej niz przod.
Inaczej scena zaczyna ie odwracac - czy ktos lubi stac na koncercie tylem?

Proponuje pozezdzic octavia z ~2008r - tam tylne wysokotonowki graja tak samo jak przod a sa blizej glowy niz przednie - masakra i glowa po sluchaniu boli.

Wg mnie odsluch powinien byc ustawiony na kierowce.

Oczywiscie fabryczne radio gra kiepsko i tego sie nie poprawi bez jego wymiany.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 17 Grudnia 2016, 15:37:36 »
mechu - tak zapytam z ciekawości : da się wymienić w Naszych Aśkach (2015/16) radia??? `Eee chyba normalnie nie, mogę się mylić

Offline jamax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #95 dnia: 17 Grudnia 2016, 20:29:05 »
Dobrze ustawone car audio powinno grac tylem duzo ciszej niz przod. Inaczej scena zaczyna ie odwracac - czy ktos lubi stac na koncercie tylem?
.

Tak rozumując lewy głośnik powinien grać głośniej, jak jadę sam, bo jest bliżej kierowcy.
Szkopuł w tym, że czasem z tyłu mam pasażerów, którzy nic nie słyszą.
Dziwnym trafem wszystkie głośniki w T27 grały z jednakową głośnością.

Offline DominikNiewir

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #96 dnia: 19 Grudnia 2016, 10:09:34 »
Hej
A tak jeszcze z innej beczki.
Przejechałem swoim Aurisem 9000 km i nadal słyszę przy hamowaniu strasznie denerwujące szorowanie klocków. A z rana to już koszmar. Dopiero jak się trochę przytrą to minimalnie jest ciszej.
Czy Wy też tak macie?
W serwisie mówią że tak ma być i już.
W poprzednim aucie takie objawy zawsze miałem jak się kończyły klocki, tu jest tak non stop.

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #97 dnia: 19 Grudnia 2016, 11:17:15 »
W serwisie mówią że tak ma być i już.
Słyszałem że do wiosny 2016 było kilka akcji naprawczych z tym związanych... może spróbuj w innym ASO?

Offline jasny

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #98 dnia: 19 Grudnia 2016, 14:19:30 »
U mnie tak szurają od początku, w innych HSD, którymi jeździłem również.
« Ostatnia zmiana: 19 Grudnia 2016, 15:08:25 wysłana przez jasny »

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #99 dnia: 19 Grudnia 2016, 22:12:07 »
I u mnie szurają. To chyba charakterystyczna cecha hybrydy.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #100 dnia: 20 Grudnia 2016, 07:43:56 »
Potwierdzam. U mnie, nazywam to "porannym pierdzeniem na rozruch" ;) Generalnie zauważyłem, że przy b.małych prędkościach parkingowych, przy dotknięciu pedału hamulca, zaciskają się tylne szczęki. Chyba chodzi o to żeby już nie odzyskiwać energii, bo to znikome ilości przy tych prędkościach, a bardziej skutecznie zatrzymać samochód. Tak jakby taki "wstępny hamulec ręczny".
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline DominikNiewir

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #101 dnia: 20 Grudnia 2016, 08:20:45 »
Dziś jadę do serwisu i dam znać co powiedzieli, ale już przez telefon wydali diagnozę "tak ma być" :)

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #102 dnia: 20 Grudnia 2016, 08:46:06 »
Ja u siebie w aucie z czerwca szorowania na razie nie zauważyłem.

Offline DominikNiewir

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #103 dnia: 21 Grudnia 2016, 09:45:05 »
:)

Offline DominikNiewir

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #104 dnia: 21 Grudnia 2016, 09:45:47 »
Po wczorajszej wizycie w serwisie okazało się, że tarcze hamulcowe (przód i tył) mają po pół roku użytkowania takie wżery rdzy, że nadają się tylko do wymiany.
W piątek nastąpi wymiana kompletu tarcz i klocków.
Prawdopodobnie słyszalne szorowanie miało związek z tarciem klocków o tą rdzę.  :o
Będę obserwował jak się sprawują nowe hamulce.
PS
Swoją drogą, wczoraj się dowiedziałem, że Toyota ma problem z hybrydami i ich mało używanymi hamulcami. Szukają rozwiązania.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl