Autor Wątek: Hybrid Assistant (obd2 + android)  (Przeczytany 327950 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tosem

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Hybrid Assistant (obd2 + android)
« Odpowiedź #360 dnia: 14 Kwietnia 2020, 21:20:44 »
u mnie dziala to
https://allegro.pl/oferta/elm327-icar2-vgate-obd2-interfejs-bluetooth-polski-8194134208

najtnasze i dr. prius pikanie pasow i wstecznego chwila moment rozwiązane

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #361 dnia: 15 Kwietnia 2020, 19:52:09 »
Jak się ma czujniki ciśnienia to jeszcze Tire Assistant się przydaje.

Offline krzyw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #362 dnia: 23 Kwietnia 2020, 14:53:58 »

ja mam cos takiego, taki blad, czy ktos pomoze? Mam taki niebieski obd2, sparowalo sie poprawnie, podaje kod 1234 i dalej nie dziala...
« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2020, 14:57:54 wysłana przez krzyw »

Offline greg ko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #363 dnia: 19 Maja 2020, 07:26:39 »
Zmieniam telefon - Czy ktoś wie które pliki przenieść, żeby hybrid reporter na nowym telefonie pokazywał raporty "historyczne"???

Offline Bogdan z Piaseczna

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius 2 z 2009
« Odpowiedź #364 dnia: 19 Maja 2020, 11:55:04 »
Skopiuj i nadpisz bazę hybridassistant.db z katalogu głównego _hybridassistant

Offline Hex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #365 dnia: 23 Maja 2020, 11:39:33 »
Pytanie może nie całkiem na temat, ale aby to zaobserwować trzeba używać HA. Czy to normalne że poniżej SOC 50% tak gdzieś od 48 w dół bateria leci zdecydowanie szybciej aniżeli powyżej tej granicy? Czy u mnie zaczyna dziać się coś złego? Nie trzeba jechać pod dużym obciążeniem, wystarczy toczenie się po parkingu a cyferki lecą w dół jak szalone, generalnie gdy widzę żółtą baterię i około 47% to już wiem że nie jestem w stanie nic zrobić i zaraz uruchomi się ICE, no chyba że mega góra i odzysk. Dodam tylko że spalanie mam w okolicach 5L jeżdzę po mieście robiąc krótkie odcinki, więc chyba ok.  :o

Offline Hex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #366 dnia: 24 Maja 2020, 17:54:45 »
Nie mogę edytować posta, a widzę że ponad 30 osób zaglądało do tematu.
Czy takie zachowanie baterii jest normalne? Jazda po parkingu bez gazu.

https://youtu.be/YDZ-hH1JVQM

Offline Lesiu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Prius 4
« Odpowiedź #367 dnia: 25 Maja 2020, 10:44:29 »
U mnie co prawda P2 ale też bateria zachowuje się w podobny sposób.
Wydaje mi się, że bateria jest najbardziej wydajna w zakresie 50-60% i też takie wartości najczęściej widzę w HA. i też tak jest cały układ jest sterowany żeby w tym zakresie naładowania się poruszać.
A czy zauważyłeś takie zachowanie, że jak masz naładowanie baterii dochodzące od 70% to wtedy też bateria szybciej schodzi do okolic 60%? Bo u mnie wydaje mi się, że właśnie to tak działa.
Zjadę z górki albo odzyskam energie z hamowania mam 67-69% i za nim się zorientuję to już bateria na poziomie 59-61%.
Toyota Prius gen. 4 2017
Była Toyota Prius gen. 2 2008r.
Był Seat Ibiza 1.4 MPI 8v 2000r.

Offline Hex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #368 dnia: 25 Maja 2020, 20:23:56 »
Dzięki Lesiu, za odpowiedź, wychodzi na to że tak ma być.
Powyżej 60% to miałem baterię naładowaną może kilka razy, nie mam za bardzo okazji to takiej rekuperacji ;) U mnie jest tak jak piszesz, 50-60 To się widzi najczęściej. Ale faktycznie gdy już się zdażyło te około 70% to na bank schodziło to dużo szybciej niż zakres 60-50, z tym że też nie tak szybko jak przy 50-40. Jestem spokojny, tak to pewnie musi działać, chociaż szkoda bo wydaje się że gdyby te procenty utrzymywały się dłużej, to można by więcej oszczędzić. Z pewnością kosztem życia baterii ;)

Offline diuk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #369 dnia: 01 Czerwca 2020, 22:31:47 »
Pytanie może nie całkiem na temat, ale aby to zaobserwować trzeba używać HA. Czy to normalne że poniżej SOC 50% tak gdzieś od 48 w dół bateria leci zdecydowanie szybciej aniżeli powyżej tej granicy? Czy u mnie zaczyna dziać się coś złego? Nie trzeba jechać pod dużym obciążeniem, wystarczy toczenie się po parkingu a cyferki lecą w dół jak szalone, generalnie gdy widzę żółtą baterię i około 47% to już wiem że nie jestem w stanie nic zrobić i zaraz uruchomi się ICE, no chyba że mega góra i odzysk. Dodam tylko że spalanie mam w okolicach 5L jeżdzę po mieście robiąc krótkie odcinki, więc chyba ok.  :o

u mnie tak samo. co prawda zaobserwowałem, że ta granica pomiędzy łagodnym a stromym zboczem rozładowywania potrafi się zmieniać, być może zależnie od temperatury ogniw, albo pory roku, ale zasadniczo jest coś takiego - u mnie aktualnie w okolicach 55% SOC - najprawdopodobniej mam mocniej zużytą baterię HV - jedno ogniwo kuleje, przez co mam tylko 1.24 Ah szacowanej pojemności (to na tym stromym zboczu, a na łagodnym oscyluje wokól 2.5Ah)

Offline cyfer

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #370 dnia: 17 Czerwca 2020, 08:30:45 »
Koledzy mam prośbę - jak na teraz wygląda kwestia OBD + hybrid Assistant ? Chciałbym w końcu to załatwić ale ilość różnych informacji powoduje że jestem coraz głupszy w tym temacie. Pacjent to Auris HSD 2016 rok. Widzę tu i lidera OBD Link Lx (nieco za drogi) ale są też Carista i Icar Pro.....  Chodzi mi raczej o kupno w Polsce, chyba że znowu zakup grupowy by się znalazł. Byliby chętni ?

Offline Lesiu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #371 dnia: 17 Czerwca 2020, 13:48:21 »
Ja mam taki jak na tej stronie nawet chyba od tego sprzedawcy kupowałem.

https://allegro.pl/oferta/elm327-icar-pro-bluetooth-4-0-vgate-obd2-interfejs-8384882485

Działa bez zarzutów.
Toyota Prius gen. 4 2017

Offline cyfer

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #372 dnia: 30 Czerwca 2020, 17:22:08 »
Ja mam taki jak na tej stronie nawet chyba od tego sprzedawcy kupowałem.

https://allegro.pl/oferta/elm327-icar-pro-bluetooth-4-0-vgate-obd2-interfejs-8384882485

Działa bez zarzutów.

Kupiłem, z tym że wersję BT 3.0 - działa bez problemów z Xiaomi Redmi Note 4X i Samsungiem Galaxy S4. Działa naprawdę dobrze - nie mam uwag co do szybkości odczytu (Hybrid Assistant) - myślę że tam jest jakieś ciche wymuszanie zakupu tego drogiego sprzętu. Uważam że szybkość reakcji jest wystarczająca - to nie ma strzelać ;) Teraz czas na naukę aplikacji i wyciągnięcie wniosków ze stylu jazdy.

Offline Lesiu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #373 dnia: 01 Lipca 2020, 09:37:30 »
Generalnie pewnie chodzi o ilość próbek zapisywanych na sekund, czyli jak podaje HA reporter - czas potrzebny na odczyt wszystkich czujników.
Możesz sprawdzić ile Ci pokazuje w HA Report ilość przesłanych danych na sekundę.
U mnie w tej tabelce mam, że średnio jest 14 próbek na sek przy ODB z BT 4.0 i dość szybkim telefonie.
Toyota Prius gen. 4 2017

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #374 dnia: 04 Lipca 2020, 13:07:57 »
Nigdy na to nie zwracałem uwagi.
U mnie "requests per second" wyglądają tak:
AVERAGE: 19
Auris II HSD Touring Sports 2015