Autor Wątek: Auris Hybrid nie odpala - rozładowany akumulator 12V?  (Przeczytany 122798 razy)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Auris Hybrid nie odpala - rozładowany akumulator 12V?
« Odpowiedź #120 dnia: 07 Listopada 2022, 23:38:17 »
Ad.1 Można do zapalniczki włożyć ładowarkę z wyświetlaczem który po zapłonie podaje wartość napięcia z akumulatora.
Jak zejdzie poniżej 12V to trzeba aku doładować.

✅Wyświetlacz napięcia
Twoje bezpieczeństwo jest najważniejsze. Ładowarka samochodowa z woltomierzem poinformuje Cię o aktualnym stanie samochodu.

Zanim Twój samochód zostanie uruchomiony, napięcie między 12.8v-12.2v jest normalne.
Po uruchomieniu samochodu prawidłowe napięcie wynosi między 14,8v-13,4v.
Gdy natomiast napięcie spadnie poniżej 12V oznacza to, że powinieneś sprawdzić swój samochód.

https://allegro.pl/oferta/baseus-ladowarka-samochodowa-type-c-usb-65w-qc-pd-12639911675

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #121 dnia: 08 Listopada 2022, 00:45:18 »
To jeszcze dodam, że w hybrydzie aku 12V (o małej pojemności, zasila tylko elektronikę auta) ładuje się poprzez przetwornicę z dużego aku trakcyjnego gdy napęd jest w trybie READY (silnik spalinowy nie musi działać).
Mając woltomierz w gnieździe zapalniczki - jak opisany w poście powyżej - można zaobserwować, że ładowanie nie trawa cały czas.
Gdy woltomierz wskazuje ok 14,4V to trwa ładowanie, a gdy około 12...12,6 V to nie ma ładowania.
Aby mały aku 12V nie padł gdy auto jest nie zamknięte (gdy np. robimy coś przy aucie, sprzątanie, czekamy na kogoś, ...) napęd powinien być włączony - tryb READY.
« Ostatnia zmiana: 08 Listopada 2022, 00:48:58 wysłana przez Markid »

Offline pitusg

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #122 dnia: 08 Listopada 2022, 17:51:45 »
Dzięki za odpowiedzi, fajna sprawa z tą ładowarką z miernikiem.

Offline Luvrin

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 1.8Hybrid
« Odpowiedź #123 dnia: 17 Listopada 2022, 18:52:46 »
To może tak się uda (tylko potrzebne będą jakies przewody): Otwórz normalnie samochód, wyjmij aku, zabezpiecz klemy żeby się nie stykneły, otwórz maskę i podłącz aku do złącza awaryjnego uruchamiania przy bezpiecznikach, zamknij samochód bezprzewodowo z kluczyka, odepnij aku, zatrzasnij klapę - samochód jest fizycznie zamknięty i otworzysz go tylko manualnie. A wkładanie zrób tak: otwórz drzwi kierowcy z kluczyka fizycznie, później maska i znów to złącze awaryjne albo czołganie do bagażnika...Spróbuj może się uda, ja nigdy tego nie próbowałem. Tylko nie zatrzaśnij kluczyków w środku!!! :laugh:

Ktoś tego próbował? W weekend mam zamiar ładować w domu i mam rozkmine co z tymi drzwiami.

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #124 dnia: 23 Listopada 2022, 21:46:42 »
Ad.1 Można do zapalniczki włożyć ładowarkę z wyświetlaczem który po zapłonie podaje wartość napięcia z akumulatora.
Jak zejdzie poniżej 12V to trzeba aku doładować.

✅Wyświetlacz napięcia
Twoje bezpieczeństwo jest najważniejsze. Ładowarka samochodowa z woltomierzem poinformuje Cię o aktualnym stanie samochodu.

Zanim Twój samochód zostanie uruchomiony, napięcie między 12.8v-12.2v jest normalne.
Po uruchomieniu samochodu prawidłowe napięcie wynosi między 14,8v-13,4v.
Gdy natomiast napięcie spadnie poniżej 12V oznacza to, że powinieneś sprawdzić swój samochód.

https://allegro.pl/oferta/baseus-ladowarka-samochodowa-type-c-usb-65w-qc-pd-12639911675

Aplikacja Hybrid Assistant pokazuje napięcie około 11 - 11,5 V po wejściu do auta. Załączenie stycznika HV obniża napięcie o około 0,5 V. Tu nie ma rozrusznika, żeby musieć podać mu prąd rozruchowy, stąd napięcie około 11 V traktuję jako normalne.

Auto zawsze się uruchamia. Mróz, czy nie mróz. Nawet jak było zakopane w śniegu i stało przez 3 dni na mrozie -15*C. Pobór prądu do zadziałania stycznika jest minimalny.

Polecam zaopatrzyć się w OBD i aplikację HA - nigdy się z nią nie rozstaniesz a to, co pokazuje auto, jaki jest poziom naładowania baterii trakcyjnej to drobny szczególik.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #125 dnia: 24 Listopada 2022, 22:40:52 »
Pobór prądu przekaźników baterii to pryszcz w porównaniu z obciążeniem jakę bierze pozostały osprzęt elektryczny działający na napięciu akumulatora 12V po włączniu zaplonu
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Edekboss

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris hybrid
« Odpowiedź #126 dnia: 12 Czerwca 2023, 00:53:37 »
Odświeżę temat. I mnie spotkała przykra sytuacja z aku. Jaki polecacie powerbank do odpalenia auta?

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #127 dnia: 12 Czerwca 2023, 11:12:26 »
Noco.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #128 dnia: 12 Czerwca 2023, 11:37:11 »
NOCO
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline villovsky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #129 dnia: 21 Sierpnia 2023, 22:26:53 »
W swoim Aurisie II FL z 2017 mam instalacje Landi Renzo Omegas zakładaną w salonie (Toyota Dobrygowski Lubin - i tam co 15 tys km serwisowana). Auto na S3 nad morze (110-130 km/h) całe załadowane z 4 osobami  spala 7,5 - 8 litrów LPG/ 100 km (liczone z dystrybutora). Jeżdżąc na co dzień do pracy 20 km miasto i 40 km międzymiastowa 80-110 km/h  licząc zużycie wg dystrybutora czasami wychodzi nawet 6 litrów LPG /100 (raz mi nawet wyszło 5,8 !), normalnie ok 6,5 l LPG. Benzyny dolewam może raz na 1,5 miesiąca za 50 zł, w zimie wiadomo, będzie trochę więcej.

Offline BBzyQ

• Początkujący
  • Samochód:: Auris2 TS E180
« Odpowiedź #130 dnia: 15 Października 2023, 21:30:40 »
NOCO
Zanim cokolwiek podłączycie to sprawdźcie jakie daje napięcie na krokodylkach taki JUMP-STARTER. Do 16V w normalnej instalacji samochodu jest to możliwe w silniku normalnym spalinowym gdzie jest rozrusznik, natomiast nie wiadomo jak zachowa się inwerter produkujący napięcie z baterii trakcyjnej, po podaniu mu więcej niż 15V. Najlepszym sposobem jest posiadanie takiego powerbanku albo aku agm motocyklowego np.10Ah, który pozwoli tylko załączyć przekaźniki. Wiem, że spadek napięcia wystąpi przy poborze prądu z tego jump-startera, ale może to być dalej za mało :) Ostrzegam, ale używajcie tego z rozwagą, nic nie zepsułem, ale wiem jak to potrafi zadziałać. Z Baseusa bez aku szarpnąłem 1.8 benz opla, wiec to ma kopa :)

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #131 dnia: 16 Października 2023, 06:39:23 »
po podaniu mu więcej niż 15V.

a NOCO ma piękny pik 20V na wstępie

« Ostatnia zmiana: 16 Października 2023, 06:46:13 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline topoll

• Toyot Spamer
Auris Hybrid nie odpala - rozładowany akumulator 12V?
« Odpowiedź #132 dnia: 16 Października 2023, 12:19:17 »
A który NOCO ma taki pik?
Samych jump starterów jest  bodaj 7 modeli.

Może się nie znam, ale zamieszczony wycinek czegoś jest dla mnie nieczytelny.
« Ostatnia zmiana: 16 Października 2023, 12:22:25 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #133 dnia: 16 Października 2023, 12:56:57 »
A próbował ktoś odpalić hybrydę z trzech ogniw Li-ion 18650 połączonych szeregowo? Umieszczone w takim koszyczku byłyby najprostszym rozwiązaniem.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #134 dnia: 16 Października 2023, 18:25:27 »
A próbował ktoś odpalić hybrydę z trzech ogniw Li-ion 18650 połączonych szeregowo? Umieszczone w takim koszyczku byłyby najprostszym rozwiązaniem.
Za chwilę ktos wklei patent na rurke z gazety i 8 paluszków ..

Jeśli bedziesz miec rozładowany akumulator to amperarz tych bateryjek  bedzie podobny do wyplucia sie do pustego wiadra.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl