Autor Wątek: Rzeczywiste spalanie RAV4 hybrid i zasady ekonomicznej jazdy  (Przeczytany 201320 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
Odp: Rzeczywiste spalanie RAV4 hybrid i zasady ekonomicznej jazdy
« Odpowiedź #30 dnia: 08 Lutego 2017, 20:17:08 »
Jeszcze co do tego, że hybryda jeździ jak lepszy model. Akurat w Ravce ten argument ma jak najbardziej sens, bo tak się składa, że w tym modelu hybryda jest topową wersją silnikową. Ale już w Camry (wszystko wskazuje, że w tym roku wreszcie wraca do Europy) czy Lexusie NX hybryda topową wersją nie jest. I jeśli pominąć koszty to zdecydowanie wolałbym jeździć Camry 3.5 V6 (ten silnik jest zresztą poza jazdą w korkach bardzo oszczędny) czy nawet NX 2.0T niż czterocylindrową hybrydą jaka jest dostępna w tych modelach. Z kolei w GS, RX czy LS znowu hybrydy są topowymi wersjami ale to po prostu wybór Toyoty związany z pozycjonowaniem tych aut a nie kwestiami technicznymi. Także wszystko zależy o jakim modelu mówimy.
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2017, 20:26:54 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 09 Lutego 2017, 20:51:03 »
wątek apple poruszony został wcześniej, chyba w nieco snobistycznym i sarkastycznym kontekście. jednak zarówno ios/macos jak i technologia hybrydowa narzucają pewne ograniczenia, oferując jednocześnie wymierne korzyści. w takim sensie rozwiązania są analogiczne. kiedyś było to istotnie droższe, teraz konkurencja po prostu podniosła ceny nie oferując nic innowacyjnego w zamian.

co do uciążliwości przy recyklingu - myślę że zdecydowaną większość związków z baterii da się odzyskać i przetworzyć. przy okazji ktoś zarobi i da komuś robotę.

Offline tomac

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 09 Kwietnia 2017, 20:08:10 »
Zrobiłem już 4500km tym autem i porównałem spalanie wskazywane przez komputer z tym, co wlałem do baku. Wyniki są dość bliskie, choć komputer lekko zaniża. W ciągu tych 4500km średnie spalanie z tankowań wyszło 8,0l/100km, a komputer wskazał 7,9l/100km.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 10 Kwietnia 2017, 08:27:36 »
Zrobiłem już 4500km tym autem i porównałem spalanie wskazywane przez komputer z tym, co wlałem do baku. Wyniki są dość bliskie, choć komputer lekko zaniża. W ciągu tych 4500km średnie spalanie z tankowań wyszło 8,0l/100km, a komputer wskazał 7,9l/100km.

U mnie podobnie, wyniki z komputera zgadzają się w granicy błędu z obliczeniami "przy dystrybutorze".  Zrobiło się ostatnio cieplej i spalanie spadło.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 10 Kwietnia 2017, 09:00:12 »
Należałoby tylko spytać niejakiego "ko20" dlaczego tak mnie wcześniej zaatakował jak napisałem, że kupując wersję 2.0 zakładałem wyniki spalania średnio 10l/100 dla benzyny i 7.5-8l/100 dla hybrydy. Jak widać prognozy się potwierdzają. Choć oczywiście hybryda może palić mniej przy odpowiedniej technice jazdy, temperaturze na zewnątrz itd. Ale ja mam ciężką nogę i zupełnie nie myślę o spalaniu w czasie jazdy a i tak średnio 10l przekroczyć się u mnie praktycznie nie da. Jakbym jeździł delikatniej to spalanie byłoby mniejsze o co najmniej litr więc różnica tak czy inaczej zostałaby podobna.

To jest ciężki, duży i wysoki SUV, więc nie ma szans aby palił tyle co Auris, niezależnie od napędu.
« Ostatnia zmiana: 10 Kwietnia 2017, 09:28:30 wysłana przez Milos »

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 10 Kwietnia 2017, 09:22:57 »
Spalanie niestety silnie zależy od stylu jazdy, tasy i pogody dość silnie (w innych samochodach jakie miałem było bardziej stabilnie)  obecnie jest/było cieplej i wychodzi mi 5.7-5.8 l/100km (z całego zbiornika, tryb mieszany 55/45 trasa/miasto, spokojna jazda z umiarkowanymi prędkościami - jak to hybrydą na przedmieściach).  W sumie takiego spalania się spodziewałem , nawet uzyskałem na jazdach próbnych. Ale samochód kupuje się po siebie i nie każdemu się hybryda opłaca. 

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 10 Kwietnia 2017, 09:27:26 »
To jest ciężki, duży i wysoki SUV, więc nie ma szans aby palił tyle co Auris, niezależnie od napędu.

Nie wiem ile Auris pali, ale w takich przy takich samych warunkach moja Honda Civic 1.8 paliła więcej.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 10 Kwietnia 2017, 09:31:52 »
Auris hybrydowy pali średnio koło 5.5-6 litrów, choć to też oczywiście zależy od stylu jazdy. Czyli tyle co Twoja Ravka ;) Mój ostatni Civic to było nowe żelazko 1.6 110KM, bardzo oszczędny silnik, palił ok. 7l/100.

Moim zdaniem podawanie spalania na jakimś tam wybranym odcinku jest pozbawione sensu. Właśnie tak robią producenci i stąd później te rozbieżności między danymi a życiem. Spalanie powinno się sprawdzić na odcinku kilku tysięcy kilometrów jazdy w różnorodnych warunkach, tak jak zrobił to kolega tomac. Ja moje 10l/100 też podaję w ten sposób. Kasowałem licznik spalania tylko raz od kupna, po ok. 10 tys. km przebiegu i od tej pory zrobiłem kolejne 8 tys. Spalanie średnie jest takie samo na tych dwóch odcinkach, mimo rożnych pór roku i temperatur.
« Ostatnia zmiana: 10 Kwietnia 2017, 09:38:48 wysłana przez Milos »

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 10 Kwietnia 2017, 09:52:06 »
Producenci podają wg. normy - pomiar z jazdą nie ma nic to wspólnego w przypadku hybryd błędy w stosunku do "reala" mogą być duże. Czy jest to zła norma to nie wiem, poprzednie samochody paliły mi średnio tyle ile było w katalogu (to co w trasie od święta, tzn. ze 2 razy dało się uzyskać). W przypadku hybrydy już tak prosto nie jest (poziom naładowania baterii, temperatura itp) i faktycznie mam spore rozbieżność. Dla PHEV to już całkowicie niemiarodajny wynik. Zwykle mierzę spalanie do tankowania do tankowania, czym większy odcinek tym ta średnia dokładniejsza (jak na 10kkm to już całkiem dokładnie). 
« Ostatnia zmiana: 10 Kwietnia 2017, 09:56:09 wysłana przez Dobi »

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 10 Kwietnia 2017, 10:16:41 »
Oczywiście upraszczam; wiem że są normy a wynik z odcinka testowego to tylko składowa ostatecznego wyniku pomiaru ale chodzi mi o coś innego. Natura ludzka jest taka, że jak już się upewnimy że nasze auto ma oszczędny silnik i mało pali, to po sprawdzeniu tego na jakimś tam odcinku / czasie, później już szczęśliwi jeździmy normalnie, tak jakbyśmy jeździli od początku, naszym normalnym stylem jazdy i bez ciągłego sprawdzania ile nam aktualnie wychodzi. I dopiero wtedy okazuje się ile samochód w rzeczywistości nam pali. Dlatego wynik "życiowy" może dać tylko pomiar na dłuższym odcinku, w różnorodnych warunkach i na wielu zatankowanych zbiornikach. Styl jazdy jest silnie uzależniony od tego czy się kontrolujemy czy też nie i jest to nie do przeskoczenia. Inna sprawa, że hybryda wręcz zmusza do ciągłej samokontroli tymi wszystkimi grafami i wskaźnikami i to też ma duży wpływ na jej oszczędność. Ale oczywiście jeśli ktoś ma normalnie oszczędny styl jazdy i nie musi się do tego zmuszać czy pilnować to świetnie; wtedy rzeczywiście może mu palić tyle ile producent podaje. Z moją nogą to niestety nierealne w żadnym aucie.

To samo z warunkami jazdy. Fajnie jest się spokojnie kręcić przez tydzień czy dwa pod miastem ale później przyjdzie dłuższy przelot autostradą i wynik się szybko zmieni. Dlatego trzeba sprawdzać wyniki uzyskane średnio w dłuższym okresie czasu a unikać podawania najniższych wyników jakie uda się uzyskać w jakichś konkretnych warunkach; a tak niestety robi wiele osób.

Na wybranych odcinkach bez problemu potrafię uzyskać w mojej Ravce spalanie rzędu 7-8l / 100. Ale takich wyników nigdy bym nie podał bo nie mają one żadnego związku z rzeczywistością na dłuższych odcinkach, ergo są bezużyteczne dla czytających.
« Ostatnia zmiana: 10 Kwietnia 2017, 10:41:52 wysłana przez Milos »

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 10 Kwietnia 2017, 11:48:32 »

To samo z warunkami jazdy. Fajnie jest się spokojnie kręcić przez tydzień czy dwa pod miastem ale później przyjdzie dłuższy przelot autostradą i wynik się szybko zmieni. Dlatego trzeba sprawdzać wyniki uzyskane średnio w dłuższym okresie czasu a unikać podawania najniższych wyników jakie uda się uzyskać w jakichś konkretnych warunkach; a tak niestety robi wiele osób.

Tyle, że w hybrydzie spalanie silnie zależy od warunków. Niekiedy warto wiedzieć jak spalanie (jak dla mnie bardziej liczy się zasięg) zależy od warunków, aby przydało się to np. przy planowaniu trasy. Sama średnia długoterminowa to bardziej do oceny ekonomiczności jest istotna. Wiadomo, że  na forum często ludzie podają minimalne (albo maksymalne spalanie), ale jeśli opiszą warunki to też jest to wartościowa informacja.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 10 Kwietnia 2017, 12:21:24 »

Tyle, że w hybrydzie spalanie silnie zależy od warunków.

Zgadza się. I dlatego hybryda może palić znacznie mniej ale i też znacznie więcej niż te 7,5-8l/100. Zdaje się Janunio wcześniej pisał, że pali mu regularnie ok. 10l/100 i ten wynik też trzeba wziąć pod uwagę, choć z pewnością wynika on z połączenia ciężkiej nogi z mało sprzyjającymi hybrydzie odcinkami. Niemniej biorąc to wszystko pod uwagę jakąś średnią można dla hybrydy przyjąć i pewnie nie odbiega ona bardzo od wyniku podanego przez Tomaca, bo zdaje się, że już wcześniej kilka osób podawało wyniki takiego rzędu.

PS Dlatego też z uporem maniaka piszę o sprawdzaniu wyników na przestrzeni kilku tysięcy kilometrów, bo czym dłuższy odcinek pomiarowy tym bardziej uśredniamy wszelkie warunki, które mają wpływ na spalanie.
« Ostatnia zmiana: 10 Kwietnia 2017, 12:27:01 wysłana przez Milos »

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 10 Kwietnia 2017, 13:27:08 »
Średnia po użytkownikach może tak wyjść, indywidualne mogą być dość różne. Kiedy muszę policzyć jak to u mnie wychodzi dlugoterminowo.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 10 Kwietnia 2017, 18:12:24 »
zatem jak już zostało napisane, pali średnio 2,5 litra mniej niż 2.0 valvematic..
niemniej nie dla tej haniebnej oszczędności kupiliśmy wersję hybrydową; napiszcie proszę co skłoniło was do wyboru właśnie tej wersji?

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 11 Kwietnia 2017, 08:16:09 »
niemniej nie dla tej haniebnej oszczędności kupiliśmy wersję hybrydową; napiszcie proszę co skłoniło was do wyboru właśnie tej wersji?

W pierwszej kolejności ciekawość napędu hybrydowego, szczególnie przy dość gęstym ruchu podmiejskim gdzie głównie się poruszam. Istotny bym dla mnie większy prześwit i napęd 4x4 - wcześniej miałem/mam takie samochody  i taka koncepcja się sprawdziła (nie chodzi o jazdę w terenie, ale o drogach słabej jakości czy nieodśnieżonych). Hybryda crossover to wychodzi RAV4 albo Lexus NX, RX - ale to już inna półka cenowa. Najbliżej Lexus NX, ale wg. mnie RAV4 jest bardziej praktyczny a wyposażenie praktycznie to samo. Osiągi RAV4 wystarczające, przesiadałem się z mocniejszego samochodu więc jakoś to nie porywa chyba, że zestawi się to z haniebnym zużyciem paliwa :-). Nie chciałem Diesla (głównie za kulturę pracy, hałas).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl