Autor Wątek: Rzeczywiste spalanie RAV4 hybrid i zasady ekonomicznej jazdy  (Przeczytany 201299 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krzys

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Rzeczywiste spalanie RAV4 hybrid i zasady ekonomicznej jazdy
« Odpowiedź #285 dnia: 28 Grudnia 2020, 23:31:08 »
No to u mnie podobnie (2.0, 4x2, manuał). Za rok aplikacja pokazuje 10k km, zużycie 6,6, średnia prędkość 52km/h.  Za ostatni miesiąc 1000 km, średnia prędkość 50 km/h, spalanie 7 (zauważam sporą różnicę na zimówkach - nokiany. Potrafi 0.6 l więcej) Niestety, wakacje w tym roku nie wypaliły, więc nie mam doświadczeń z autostradą na dłuższą niż 15 km trasę . A miał być test prędkości autostradowych do Amsterdamu :-(

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #286 dnia: 28 Grudnia 2020, 23:34:30 »

Cytuj (zaznaczone)

zapomniałeś napisać przy jakiej średniej prędkości maiłeś takie spalanie , 70km ,80km?? Pewnie nie więcej.

Nie pamiętam ile było średnio, ale to było normalne użytkowanie wakacyjne.
W ogóle po przejechaniu koło 20k mam średnią 6.5, gdzie spada latem, ale nadrabia mocno zimą, bo poza wakacjami to mam jazdy po mieście, gdzie najdłuższy odcinek to 2km. Więc w zimę żre jsk świnia.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #287 dnia: 28 Grudnia 2020, 23:35:07 »
@Krzys, to nie zimówki...To zimno na dworze. U mnie odcinki do 15 km pokazuje nawet o litr więcej niż Jeszce przed miesiącem, te same opony.
Zimno ma swoje prawa j silnik musi to nadrobić, a że nie ma nic za darmo...

Wysłane z mojego j23 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2020, 23:37:06 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Krzys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #288 dnia: 28 Grudnia 2020, 23:43:25 »
@Krisman, być może również. Natomiast obserwuję dość dużą zbieżność czasową że zmianą opon. W każdym bądź razie, nie jest źle. U żony w c3, 1.2 turbo, 6.2 litra. Natomiast bije Toyotę na głowę, tak do 110 km/h, przy starcie od zera ;-)

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #289 dnia: 29 Grudnia 2020, 00:40:20 »
Ja po 2 kkm mam średnie spalanie 7,5. Sporo z tego przebiegu to autostrady. Uważam jednak, że na samochód tej wielkości z tą mocą i momentem to dobry wynik. Nie kupowałem tego napędu z myślą o oszczędności tylko brałem pod uwagę jak sprytnie sobie radzi AWD hybrid z takim klockiem i jak przyjemnie się nim podróżuje.
A jeszcze się powtórzę - porównywanie spalania samochodu klasy A4 z samochodem klasy Rav4 jest bez sensu. Porównywać należałoby Tiguana/Kodiaq/A5 z motorem 2.0 TSI.

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka
Byłeś  od razu zdecydowany na Ravkę , czy przed zakupem testowałeś  inne auta?
W ogóle nie brałem jej pod uwagę! :) Testowałem inne auta i postanowiłem sprawdzić jak się tym jeździ, no i pykło ;) gdybym kupował auto tylko na trasę, nie zdecydowałbym się, ale u mnie jest mix krótkich odcinków po wsi, dojazdy do miasta i kilka razy w miesiącu autostrada.

Offline Czeresnia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #290 dnia: 29 Grudnia 2020, 01:14:05 »
140km/h, tempomat - 10l/100km

Mi się nie udało powtórzyć wyniku 8,5 l/100km (autostrada, tempomat na 140km/h) i tym razem średnia z przejazdu tam i powrót wyszła 9,5 l/100km (w tamtą stronę 10, powrót 9).

W inny dzień przejechałem też tę samą trasę w tamtą stronę z tempomatem ustawionym na 160km/h i zobaczyłem 13 l/100km.

Czy ktoś z Was eksperymentował z benzyną 98 oktanów pod kątem obniżenia średniego spalania?
Miło przeczytać że nie wszyscy hybrydziarze , jeżdżą autostradą 100km/h ,a w dodatku napiszą rzeczywiste zużycie paliwa <kwiatki> <kwiatki>

Nie wiem skad ten entuzjazm...nie kazdy non stop cisnie 140 wiec nie ma sie co jarac liczbami typu 10l/100 km bo odcinki 140 mozna jechac ale na koncu dnia i tak wjedzie sie w miasto i ta wartosc sie zrzuci do 7....Ja mam jak narazie okolo 2K na mocno zroznicowanej trasie. Na Autostradzie roznie czasem jechalem sobie 120 na tempomacie bez spiny glownie w nocy albo 140 nawet 150/160 momentami bo na polskich 2 pasmowych autostradach gdzie jak nie wyprzedzajacy tir albo bonzo cisnacy 200 lewym pasem....po miescie lubie cruzowac choc czasem lubie agresywnie pojezdzic....jak narazie 3 tankowania przy zostawionej 1/4 baku dotankowywalem glownie 95+ / 98

1 bak zatankowany wysokie spalanie 9/100 po piewszej jezdzie na autstradzie uczylem sie samochodu czasami deptalem do 160 a czasami 140 - jazda nieregularna do konca baku zbilem do 6,8
2 bak wiekszosci utrzymalem okolo 7,5 srednie na caly bak, duzo drog miastowych i pozamiastowych z mala iloscia autostrad
3 bak tez okolo 6.8 srednia z autostrada (z tempomatem trzeba nauczyć się jezdzic by nie musial nadrabiać predkosci bo robi to nieoptymalnie) wiec chyba nie jest tak zle generalnie obstawiam ze auto pali SREDNIO 7,5 w zimie przy mojej jezdzie mix a w lecie moze bedzie 6,5 takze przy tych gabarytach calkiem spoko

dodajac mam opony run flat ktore sa ciezsze podobno i wiecej spalaja

od poczatku
wg aplikacji 6,9 / 100
punktacja kierowcy hybrydowego 61 LOL
sredni dystans na EV 33%
sredni czas na EV 57%
Srednia predkosc 42km/h

« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2020, 01:26:10 wysłana przez Czeresnia »

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #291 dnia: 29 Grudnia 2020, 01:16:53 »

No to u mnie brnzyna 2.0 4x4 AT  Na tempomacie 140 przez ok. 30 km wyszło 8.4.
 Przy 100-110  6.9l/100.
Wysłane z mojego j23 przy użyciu Tapatalka

No to u mnie tak samo, a mam hybrydę więc nie jest tak źle

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #292 dnia: 29 Grudnia 2020, 07:37:51 »
Ba...jest świetnie
Nie wiem skąd wasze przekonanie, że tempomat nieekonomicznie przyspiesza. W silnikach z wtryskiem bezpośrednim  ekonomicznie jest jak najszybciej osiągnąć wskazaną prędkość przy optymalnych obrotach, unikając wciskania gazu do dechy, ale jednsk w okolicy max momentu obrotowego,  by później jechać już "gładko" i tak mi chodzi tempomat.

Wysłane z mojego J23 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2020, 07:47:04 wysłana przez Krisman »

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #293 dnia: 29 Grudnia 2020, 07:45:35 »
Bo lepszy byłby zakres odległości w jakiej może pracować tempomat, a nie sztywne ustawienie

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #294 dnia: 29 Grudnia 2020, 07:48:25 »
Odleglosci czy prędkości?

Wysłane z mojego -J23 przy użyciu Tapatalka

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #295 dnia: 29 Grudnia 2020, 07:49:03 »
Ba...jest świetnie
Nie wiem skąd wasze przekonanie, że tempomat nieekonomicznie przyspiesza. W silnikach z wtryskiem bezpośrednim  ekonomicznie jest jak najszybciej osiągnąć wskazaną prędkość przy optymalnych obrotach, unikając wciskania gazu do dechy, ale jednsk w okolicy max momentu obrotowego,  by później jechać już "gładko" i tak mi chodzi tempomat.

Właśnie moim zdaniem w trymie ECO tempomat przyspiesza wręcz ślamazarnie. Szczególnie od zera.
Dlatego jadąc w korkach przełączam się w tryb SPORT i wtedy można to wytrzymać.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #296 dnia: 29 Grudnia 2020, 07:50:57 »
Raz, że rzeczywiście ja nie jeżdżę w trybie Eco tylko normal, dwa że może w Hybrid jest jednak trochę inaczej niż u mnie, przyspiesza bardzo zdecydowanie.

Wysłane z mojego J23  przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2020, 07:58:49 wysłana przez Krisman »

Offline many

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #297 dnia: 29 Grudnia 2020, 08:34:13 »
po 1kkm
wg aplikacji 5,8/100
punktacja kierowcy hybrydowego 67
sredni dystans na EV 29%
sredni czas na EV 38%
srednia predkosc 50km/h

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #298 dnia: 29 Grudnia 2020, 09:33:59 »
Ba...jest świetnie
Wysłane z mojego J23 przy użyciu Tapatalka

Niestety w Hybrydach jest inaczej, że jest to dla mnie zbędny tempomat tylko w takich sytuacjach dużego ruchu na Expresowej czy Autostradzie. Moja wersja i domyślam jest nie do końca dopracowana dlatego, że czujniki są zbyt wrażliwe na każdą reakcję, ale z dużym opóźnieniem gwałtownie hamuje i gwałtownie przyśpiesza jak spotyka na pasie wozu i omijania. Może poprawili w nowszej gen.? bo niewiem.
Właśnie moim zdaniem w trymie ECO tempomat przyspiesza wręcz ślamazarnie. Szczególnie od zera.
Dlatego jadąc w korkach przełączam się w tryb SPORT i wtedy można to wytrzymać.
Dla mnie jest duża frajda w trybie Sport taki niezły ryk silnika , że aż chcę dalej oderwać od Eco ale na chwilkę :grin:
Odleglosci czy prędkości?
u mnie takie działania nie zadziały optymalnie i więc nie do końca dopracowane sterowniki. :o
Raz, że rzeczywiście ja nie jeżdżę w trybie Eco tylko normal, dwa że może w Hybrid jest jednak trochę inaczej niż u mnie, przyspiesza bardzo zdecydowanie.
No bo nie masz hybrydy więc niewiele to daje silnika różne tryby pracy co jest nie odczuwalne, który dalej pracuje na włączonym silniku  :-)
po 1kkm
wg aplikacji 5,8/100
punktacja kierowcy hybrydowego 67
sredni dystans na EV 29%
sredni czas na EV 38%
srednia predkosc 50km/h
Nieźle bo w moim przypadku starszej wersji wychodzi 6,9l./100km przy przebiegu 54000km 3 lata 

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #299 dnia: 29 Grudnia 2020, 09:52:26 »
O tempomacie pisałem w wątku o wrażeniach i obserwacjach. Jego problemem nie jest gwałtowne przyspieszanie, a nadmierne zwalnianie, po którym musi odzyskać prędkość. W gęstym ruchu autostradowym on się nie sprawdza, bo wtedy to jest jazda typu "hamulec-gaz-hamulec-gaz". Chętnie czasem wyłączyłbym jego "aktywność". Ja mam na niego taki sposób, że jak widzę, że nie ma potrzeby zwalniania (bo jest wolny pas obok albo auto przede mną zjeżdża), to wciskam lekko gaz i samochód jedzie nadal z żądaną prędkością.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl