140km/h, tempomat - 10l/100km
Mi się nie udało powtórzyć wyniku 8,5 l/100km (autostrada, tempomat na 140km/h) i tym razem średnia z przejazdu tam i powrót wyszła 9,5 l/100km (w tamtą stronę 10, powrót 9).
W inny dzień przejechałem też tę samą trasę w tamtą stronę z tempomatem ustawionym na 160km/h i zobaczyłem 13 l/100km.
Czy ktoś z Was eksperymentował z benzyną 98 oktanów pod kątem obniżenia średniego spalania?
Miło przeczytać że nie wszyscy hybrydziarze , jeżdżą autostradą 100km/h ,a w dodatku napiszą rzeczywiste zużycie paliwa

Nie wiem skad ten entuzjazm...nie kazdy non stop cisnie 140 wiec nie ma sie co jarac liczbami typu 10l/100 km bo odcinki 140 mozna jechac ale na koncu dnia i tak wjedzie sie w miasto i ta wartosc sie zrzuci do 7....Ja mam jak narazie okolo 2K na mocno zroznicowanej trasie. Na Autostradzie roznie czasem jechalem sobie 120 na tempomacie bez spiny glownie w nocy albo 140 nawet 150/160 momentami bo na polskich 2 pasmowych autostradach gdzie jak nie wyprzedzajacy tir albo bonzo cisnacy 200 lewym pasem....po miescie lubie cruzowac choc czasem lubie agresywnie pojezdzic....jak narazie 3 tankowania przy zostawionej 1/4 baku dotankowywalem glownie 95+ / 98
1 bak zatankowany wysokie spalanie 9/100 po piewszej jezdzie na autstradzie uczylem sie samochodu czasami deptalem do 160 a czasami 140 - jazda nieregularna do konca baku zbilem do 6,8
2 bak wiekszosci utrzymalem okolo 7,5 srednie na caly bak, duzo drog miastowych i pozamiastowych z mala iloscia autostrad
3 bak tez okolo 6.8 srednia z autostrada (z tempomatem trzeba nauczyć się jezdzic by nie musial nadrabiać predkosci bo robi to nieoptymalnie) wiec chyba nie jest tak zle generalnie obstawiam ze auto pali SREDNIO 7,5 w zimie przy mojej jezdzie mix a w lecie moze bedzie 6,5 takze przy tych gabarytach calkiem spoko
dodajac mam opony run flat ktore sa ciezsze podobno i wiecej spalaja
od poczatku
wg aplikacji 6,9 / 100
punktacja kierowcy hybrydowego 61 LOL
sredni dystans na EV 33%
sredni czas na EV 57%
Srednia predkosc 42km/h