Autor Wątek: Rzeczywiste spalanie RAV4 hybrid i zasady ekonomicznej jazdy  (Przeczytany 201160 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Rzeczywiste spalanie RAV4 hybrid i zasady ekonomicznej jazdy
« Odpowiedź #330 dnia: 08 Stycznia 2021, 09:51:44 »
Mam ustawiona temp na 22, silnik pracuje może z 3 minuty i przechodzi a swój tryb hybrydowy. Moje ostatnie wyniki, jazda wkoło komina 10-15km i pokazuje w granicach 7.5l
Ostatnio oszczędnościowo przeszedłem na 20 st C. U mnie wiata jest osobnym budynkiem, więc panuje tam temp. zewnętrzna, w związku z tym nagrzewa się 4..5 min. U mnie jazda wokoło komina to niestety tylko 3...5 km. Dlatego na tym odcinku mam masakryczne spalanie. Ostatnio przejechałem na zimnym 300 m - wyszło mi zuzycie 80 l/100km ;) ;)

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #331 dnia: 08 Stycznia 2021, 10:00:59 »

Mam ustawiona temp na 22, silnik pracuje może z 3 minuty i przechodzi a swój tryb hybrydowy. Moje ostatnie wyniki, jazda wkoło komina 10-15km i pokazuje w granicach 7.5l
Ostatnio oszczędnościowo przeszedłem na 20 st C. U mnie wiata jest osobnym budynkiem, więc panuje tam temp. zewnętrzna, w związku z tym nagrzewa się 4..5 min. U mnie jazda wokoło komina to niestety tylko 3...5 km. Dlatego na tym odcinku mam masakryczne spalanie. Ostatnio przejechałem na zimnym 300 m - wyszło mi zuzycie 80 l/100km ;) ;)

Tak a najlepiej mi pokazywał 99,9l./100km zaraz przy zamykaniu garażu przy 5 metrach

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #332 dnia: 08 Stycznia 2021, 10:16:02 »
Co by nie być gołosłownym.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #333 dnia: 08 Stycznia 2021, 10:17:51 »
Serio? Ktoś to potwierdzi?
Ten motor rozgrzewa się fenomenalnie szybko. Jak teraz siadam do starego BMW (w którym jest 10 litrów płynu chłodzącego), to jadę jadę jadę i wydaje się, że nigdy się nie zagrzeje. W ravce natomiast temperaturę łapie po paru minutach - jeszcze nigdy czegoś takiego nie widziałem.

Nie wiem czy nagrzewnica nie jest przypadkiem elektryczna? Może błądzę...

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #334 dnia: 08 Stycznia 2021, 11:46:13 »
Zobaczcie jak sie sprawuje na 98, podobno auto duzo szybciej sie nagrzewa
Tak i już wcześniej pisałem o tym na forum.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #335 dnia: 09 Stycznia 2021, 00:52:01 »
Nie wiem czy nagrzewnica nie jest przypadkiem elektryczna? Może błądzę...

Tu chodzi raczej o szybkie nagrzewanie się silnika, nie wnętrza. Elektryczne nagrzewnice były w dieselkach grupy VAG (może w innych też) i tam w kabinie rzeczywiście to pomagało nagrzać szybciej. Natomiast w tym silniku Toyoty jest zdaje się kilka zaworów i pomp elektrycznych, które pomagają w szybszym osiągnięciu temperatury silnika. Przy takim sterowaniu pompy nie pracują od razu z pełną parą i łatwiej sterować podgrzewaniem konkretnych obszarów silnika. Gdzieś był jakiś filmik o takim rozwiązaniu Toyoty i wydaje mi się, że właśnie może to dotyczyć tego silnika.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #336 dnia: 09 Stycznia 2021, 12:34:53 »
Nawet w najstarszych silnikach jakie pamiętam, chłodzonych cieczą, był krótki obieg, omijający chłodnicę, sterowany termostatem - tak by silnik szybko się zagrzał.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #337 dnia: 15 Września 2022, 09:40:05 »
Panowie już minęło 5 lat jazdy na oponach fabrycznych Bridgestone Ecopia 422+ i czy jest sens już teraz na nowe mimo bieżnik nadal ma 6 mm i wiem że starzeje guma. Jakie nowe założyliście jakie marki i wrażenia?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #338 dnia: 15 Września 2022, 09:49:15 »
Absolutnie nie ma sensu letnich wymieniać tak szybko,  o ile wszystko z nimi w porządku.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #339 dnia: 15 Września 2022, 09:53:40 »
Panowie już minęło 5 lat jazdy na oponach fabrycznych Bridgestone Ecopia 422+ i czy jest sens już teraz na nowe mimo bieżnik nadal ma 6 mm i wiem że starzeje guma. Jakie nowe założyliście jakie marki i wrażenia?
Stan gumy trzeba ocenić. Jak nie pojawiają się pęknięcia, nie parcieją to mozna jeździć. Pytanie poza konkursem... Ile km na nich przejechałeś, bo aż sie wierzyć nie chce w tak male zużycie? Moje Toyo po 15kkm mają 7mm a fabryczne to zdaje się 8mm
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #340 dnia: 15 Września 2022, 10:09:31 »
Stan gumy trzeba ocenić. Jak nie pojawiają się pęknięcia, nie parcieją to mozna jeździć. Pytanie poza konkursem... Ile km na nich przejechałeś, bo aż sie wierzyć nie chce w tak male zużycie? Moje Toyo po 15kkm mają 7mm a fabryczne to zdaje się 8mm
Więc jak oceniacie? Nic się nie dzieje podczas jazdy

Edit przejechałem 50 tys.km
« Ostatnia zmiana: 15 Września 2022, 10:14:41 wysłana przez mleni »

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #341 dnia: 15 Września 2022, 10:26:18 »
Więc jak oceniacie? Nic się nie dzieje podczas jazdy

Edit przejechałem 50 tys.km
Dobrze widzę, że na zewnątrz masz mniej bieżnika niż po środku? Czy tylko po zewnętrznej?
Jeśli to pierwsze, to masz zbyt mało powietrza w oponach, jeśli to drugie, to zła geometria.
Tak czy inaczej, guma wygląda na spękaną, a bieżnik na nierównomiernie zużyty - ja bym wymienił na przyszły rok.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #342 dnia: 15 Września 2022, 10:36:16 »

Dobrze widzę, że na zewnątrz masz mniej bieżnika niż po środku? Czy tylko po zewnętrznej?
Jeśli to pierwsze, to masz zbyt mało powietrza w oponach, jeśli to drugie, to zła geometria.
Tak czy inaczej, guma wygląda na spękaną, a bieżnik na nierównomiernie zużyty - ja bym wymienił na przyszły rok.

Tak mniej bieżnika niż w środku. Ciśnienie daję 2,6 bar. Więc co myślisz o Continental Eco contact 6?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #343 dnia: 15 Września 2022, 13:38:32 »
Guma wygląda dobrze, klocki lekko na krawędzi "sprawowane" nie ruszaj.
Conti super oponki, ale Michałki też i cichsze.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline andnor

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 PHEV AWDi
« Odpowiedź #344 dnia: 23 Listopada 2023, 08:34:54 »
Cześć. Odgrzewam wątek.
Mieszkam w Norwegii i jestem posiadaczem RAV4 V gen z 2019 r. W Norwegii zima tuż tuż, temperatury w nocy już lecą do -5, czasami -8, a to dopiero listopad.
Rano, kiedy uruchamiam samochód a jest niezbyt zimno, np. blisko 0, chwilę po uruchomieniu silnika komputer pokazuje spalanie nawet w okolicach 17l/100km. Myślę, ok. Silnik zimny, musi trochę poklekotać, złapie temperaturkę, spalanie spadne. Czekam więc sobie kilka minut i temperatura silnika wzrasta. Spalanie wg komputera rzeczywiście spada do np. 12-14l
No to ruszamy. I tu się zaczyna. Droga do pracy to około 5 km. Podczas jazdy komp pokazuje czasami nawet 20l/100km, a to przecież miasto, a ja nie drę opon. 40-50km/h to maks. Zauważyłem, że muszę pojeździć jakieś 15-20 minut aby spalanie spadało do poziomu 8-9l/100km. Zauważyłem też, że poziom zużycia paliwa nie reaguje za bardzo na to, czy klimatyzacja pracuje czy nie, choć po ruszeniu z miejsca i włączeniu AC + auto z temperaturą ustawioną na 19, spalanie lekko idzie do góry. Ale to jest może 1 l

Moje pytanie: czy ktoś też zaobserwował u siebie coś takiego? Też musicie pojeździć te dziesiątki minut, aby poziom spalania się unormował? Ja wiem, że zima, że zimno, ale przy temperaturach na poziomie 0-2 stopnie spalanie 17l/100km to chyba nie jest normalne. Dodam, że auto miało zrobiony w październiku duży serwis po 4 latach użytkowania. Przebieg to niecałe 43 tys km.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl