Autor Wątek: Sprężyny MAD do zwiększonego obciążenia  (Przeczytany 26726 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czndl

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Sprężyny MAD do zwiększonego obciążenia
« Odpowiedź #60 dnia: 27 Lipca 2021, 14:00:31 »
Ma ktoś pomysł jak rozwiązać problem z siadającym tyl nim zawieszeniem i totalnym brakiem sprężyn w sklepach?

Sam sobie odpoweidziałem 30 minut po napisaniu postu - po kilku tygodniach nieobecności w sklepach pojawiły się sprężyny Lesjoforsona oraz na eBuy.de znalazłem sprężyny MAD :)

Po montażu LPG zobaczę jak bardzo siądzie tył i wymyślę najlepsze rozwiązanie.

Offline Barrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #61 dnia: 28 Lipca 2021, 13:54:25 »
To ja się podepnę... Też szukam rozwiązania szurającej pod obciążeniem "pupy" po asfalcie, ale do wersji TSII benzynowej. Czy ktoś z forumowiczów może WESTFALIĘ zapodawał już do swojej Toyoty? Jestem bardzo ciekaw jak ewentualne wrażenia z prowadzenia takiego samochodu z dodatkowymi sprężynami.
Auris II TS 2013 1,6 benzyna + LPG

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #62 dnia: 28 Lipca 2021, 20:41:21 »
Nie wiem czego się boicie. Jeżdżę już 50k kilometrów z butla i myśle coś około 200kg w bagażniku albo i lepiej codziennie bo wożę sprzęt. O nic nie wadze ani brodzę na oryginałach to po co zmieniać

Offline Barrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: 30 Lipca 2021, 12:58:06 »
Nie wiem czego się boicie. Jeżdżę już 50k kilometrów z butla i myśle coś około 200kg w bagażniku albo i lepiej codziennie bo wożę sprzęt. O nic nie wadze ani brodzę na oryginałach to po co zmieniać
W moim przypadku to nie kwestia bania się, a fizycznego dobijania tyłu zapakowanego samochodu na mniej równych drogach i lekkich wertepach (droga polna). Sama butla w bagażniku mi nie przeszkadza za bardzo, ale jak mam cztery osoby w aucie i bagaż w bagażniku to już tył porządnie siedzi na ziemi. A jak siedzi to łatwiej zahaczyć o nawierzchnię. Poza ty,m nie czuję się komfortowo jadąc z tak obniżonym tyłem.

Offline michal84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: 31 Lipca 2021, 23:20:37 »
Założyłęm te spężyny od Westfalii. Przyszły w pudelku westfalia a w srodku papaiery ze to MADS więc okazuje sie żę MADS proodukuje dla Westfalii
Zamówiłem na strefakierowcy.pl
Przez 2 miesiące nie było ich w ofercie ale sie wkońcu pojawiły.
Kosztowały 507zł za komplet.

Jestem bardzo zadowolony. Dokłądnie uzyskałem efekt o jaki chodziło.
Wcześniej przy pełnym zbiorniku benzyny i pełnej butli gazu auto siedziało niesamowicie. Do tego zaladowanie bagażnika powodowało żę tył byl wyraźnie niżej..
Zrbiłem pomiar przed i po montażu.
Zmierzyłem metrem wymiar od miejsca styku tylnego koła do rantu nadkola.
Przed montażem sprężyn przy pustych zbiornikach = 67cm
Przy pełnych zbiornikach = 65,5cm
Po zamontowaniu sprężyn przy pełnych zbiornikach i zapasówce w bagażniku to 70cm.
Załądowanie 4 osób na pokład i bagażnika wciąż nie powoduje siadnięcia tylu. Rewelacja.
Nie widzę różnicy w prowadzeniu. Teraz mogę zamontowa też haka a to podobno powoduje dodatkowe siadanie auta.
Auris 2 TS 1.6b  FL

Offline Barrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #65 dnia: 03 Sierpnia 2021, 18:09:48 »
Założyłęm te spężyny od Westfalii
No brawo Ty! W sensie - w końcu jest ktoś kto posiada i użytkuje! :-) I bardzo się cieszę że Twoja opinia jest pozytywna, bo denerwuje mniesiadanie aurisa przy nawet teoretycznie niedużym obciążeniu tyłu.
Pytanie dotyczące montażu: czy potrzeba do tego mechanika, czy robiłeś to sam? Jeżeli mechanik to jakie koszty?
« Ostatnia zmiana: 03 Sierpnia 2021, 18:14:25 wysłana przez Barrek »

Offline michal84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #66 dnia: 04 Sierpnia 2021, 00:14:54 »
robota technicznie nie jest super skomplikowana ale samemu nie dalbym rady.
Zrobilem wraz z znajomhm ktory ma warsztat.
Niestety nie da sie w tym modelu wkrecić tych sprężyn bez wyjmiwania starych. Trzeba wyjąć stare i od dolu wlozyć w srodek nowe i zlożyć z dwoma kompletami.

żeby to zrobic raczej podnosnik kolmnowy to mus.
Po każdej ze stron mamy po jednhm wahaczu dolnym do odkrecenia po stronie srodka auta. do tego odkrecamy stabilizator miedzy oboma wahaczami (jesli dobrze to nazywam) a później wahacz opada na dół j mozemy wyjąć spreżyne.

Gorzej z zakreceniem bo tu przydaje się winda do podparcia i scisniecia spowrotem wahacza z dwoma spreżynami..
Tak wiec w skrócie nienpolecam bez kolumnowego, klucza pnejmatycznegoni podnosnika ( windy) do podparcia wahacza.
Dla ogarnietego mechanika od 30 min do 1h roboty.
Obstawiam ze seris wezmie 100-200zł za roboczogodzine
Auris 2 TS 1.6b  FL

Offline pafocie

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: 05 Sierpnia 2021, 11:14:00 »
Widzę że dokładnie jak Michal84 w tym samym czasie kupiłem te same u tego samego sprzedawcy. Pomiarów nie robiłem, mogę się podzielić subiektywnymi odczuciami z prowadzenia auta. Na zupełnie pusto (sam kierowca, gaz będę miał za miesiąc ;) ) auto ma bardziej twardy i nerwowy tył, trzeba pamiętać przy bardziej agresywnej jeździe. Przy 3-4 raczej lekkich osobach już widać plusy w prowadzeniu auta, o prześwicie nie wspomnę. Na pusto odrobinkę wyżej, co za kierownicą już czuć.

Offline czndl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: 12 Sierpnia 2021, 12:54:05 »
Super, że udało Wam się je kupić. Jeśli to to samo co MAD HV-360345 to jeszcze lepiej bo na Niemieckim eBay kosztują ponad 700 zł.

Mogę wiedzieć kiedy udało Wam się je dostać? Zastanawiam się czy ich brak w sklepiej jest chwilowy czy to już koniec z jakiegoś powodu  :-(

Offline pafocie

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 20 Sierpnia 2021, 09:27:30 »
Westfalia Polska odsyła do StrefaKierowcy (nie wiem czy mogę podawać takie namiary, jak nie to proszę o edycję), która jest oficjalnym delaerem. Nawet jak nie ma na stanie, można złożyć zamówienie, które zostanie zrealizowane wraz z kolejną dostawą. Sprężyny kosztowały z przesyłką 534,66pln. Jedyne czego żałuję, to że tak późno je kupiłem...

Offline czndl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: 06 Września 2021, 17:14:12 »
Cześć, sprężyny przyszły, już zamontowane :)

Montaż jest bardzo prosty, najlepiej mieć kogoś do pomocy bo będzie ciężko i klucz dynamometryczny na 75 Nm byłby mile widziany.

Poniżesz moja instrukcja:

1. Podnieś tył samochodu z obu stron na kobyłkach,
2. Zdemontuj oba koła,
3. Zdemontuj plastikowe osłony dolnych wahaczy (jeśli występują) - nasadka 10mm,
4. Podłóż pod wahacz z pierwszej strony podnośnik,
5. Odkręć śrubę mocującą dół amortyzatora - śruba i nakrętka 17mm,
6. Opuszczając podnośnik wyjmij dół amortyzatora z wahacza i opuść wahacz możliwie jak najwyżej,
7. Powtórz kroki 4-6 z drugiej strony.
8. Wkręć sprężynę dodatkową jak pokazano na filmie (gumową osłoną do góry),
9. Gdy nie da się już dalej wkręcić spręży - ściśnij ją od góry i wsuń w oryginalną sprężyną,
10. Wsuń górny plastik pomiędzy sprężynę a element zawieszenia,
11. POMOC DRUGIEJ OSOBY WYMAGANA: podnieś dolną część sprężyny i podłóż dolny plastikowy dysk zgodnie z filmem,
12. Powtórz kroki 9-11 po drugiej stronie,
13. Podnieś wahacz tak, żeby można było zamontować w nim amortyzator,
14. Zabezpiecz amortyzator w wahaczu z pomocą śruby i nakrętki - moment obrotowy 75 Nm, nasadka 17mm,
15. Zamontuj plastikową osłonę wahacza - 2 śruby, nasadka 10mm,
16. Powtórz kroki 13-15 po drugiej stronie,
17. Zamontuj oba koła,
18. Postaw samochód na ziemi,
19. Gotowe :)

I filmik na YT: https://youtu.be/SwFR7WEJZX0
« Ostatnia zmiana: 06 Września 2021, 17:16:11 wysłana przez czndl »

Offline Bacek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 30 Listopada 2021, 11:44:14 »
Kto nie czyta sam sobie szkodzi. Zamówiłem z Holandii także z przesyłką więcej wyszło, czekają na założenie. Ktoś jeszcze opisze wrażenia? Jak w końcu wygląda z nimi sprawa przy przeglądzie? Niby certyfikat TUV jakiś mają.

Offline radko88

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: 13 Grudnia 2021, 20:10:48 »
Witam,

spreżyny założyłem już  9 lipca 2021 a dopiero teraz wrzucam post. W moim przypadku uniosłem tyłna kobyłkach, odkręciłem amortyzator w dolnym mocowaniu przy wahaczu (wcześniej lewarując podnośnikiem wahacz od dołu), "opuściłem" wahacz do swobodnej pozycji. Tym sposobem sprężyna auta sie rozprężyla i jest opcja wkręcenia sprężyny w sprężyny (zależy w ktroym zwoju oryginalnej sprężyny zaczniej dlatego polecam w górnych zwojach). Ciazno ale da sie bez wyciągania sprężyny. Oczywiście najpierw wrzucic doony tależyk, niebieska sprężyne i górny talerzyk.

Jestem juz po przeglądzie. Musiałem jedynie ustawić światła bo wcześniej jak siedział tył to oślepiałem innych a teraz dupka się uniosła i ja miałem słabe "krótkie".

Zakładać i cieszyć sie z końcem dobijania jak w starym trupie. Ogólnie po założeniu sprężyn cisza na bruku (kocie łby) gdzie wcześniej słychać było dobijanie jak w dużo gorszym czy wytłuczonym aucie.

20210709-115210" border="0 20210709-112404" border="0 20210709-113032" border="0 20210709-114853" border="0 20210709-114903" border="0
Polecam dla wszstkich z LPG. Haka nie posiadam ;-)
Auris 1.6 Premium Comfort - Kombi TS II FL  132KM (2017)

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #73 dnia: 24 Sierpnia 2022, 08:26:40 »
Szukałem z rok czasu tych sprężyn. W końcu dotarły. Montaż w serwisie do godziny. Koszt 150zl. Tylne zawieszenie względem oryginalnych sprężyn podniosło się o 4cm. Komfort jazdy na wielki plus. Koniec z dobijaniem i problemem przy większych krawężnikach

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #74 dnia: 24 Sierpnia 2022, 09:08:49 »
Ja też mam od roku założone dodatkowe sprężyny firmy MAD, tylko nie w Aurisie lecz w RAVce. Oczywiście dedykowane do tego modelu.
Mam hak i czasem wiozę rowery lub przyczepę.
Tył w RAVce też mocno siadał gdy założyłem 3 dorosłe rowery na hak, bagaże do bagażnika, box na dachu i 5 dorosłych osób w środku.
Teraz jest przyjemniej. Przy jeździe bez obciążenia nie odczuwa się zmiany charakterystyki tylnego zawieszenia. Montowałem w serwisie ale nie w ASO.
Nie mogłem dostać ich w kraju, kupiłem w jakiejś hurtowni niemieckiej.
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2022, 09:12:25 wysłana przez Markid »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl