Autor Wątek: podlaczenie wzmacniacza  (Przeczytany 30973 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

GAK

• Gość
podlaczenie wzmacniacza
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Lipca 2004, 21:40:53 »
no mam schowane za tapicerka jezeli to do mnie bylo pytanie ;) wyglada jak tapicerka zwykla niczym sie nie rozni... wycialem tylko zebrowanie maskownicy z tapicerki od srodka... nie brzmi jak z za sciany... przynajmniej tak mi sie wydaje a jak jest troszke podkrecone to nogawki spodni przyjenie faluja przy podmuchu z drzwi ;)

g

Artur

• Gość
podlaczenie wzmacniacza
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Lipca 2004, 12:49:50 »
RedPoint: dlaczego Twoim zdaniem fabryczne radio do niczego sięnadaje? Słyszałeś może takowe podałączoene do jakiegoś lepszego (cokolwiek to znaczy) wzmacniacza? Mówięoczywiście o podłączeniu nie z końcówki mocy, tylko "ze środka", czyli bezpośrednio z wyjścia przedwzmacniacza.
Zastanawiam sięna zamontowaniem lepszego niż fabryczny wzmacniacza, ale nie chciałbym pozbywać sięfabrycznego radia. Ma ono jedną niezaprzeczalną zaletę- mniej kusi złodzieja niż jakiś kolorowy radioodtwarzacz ;)

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
podlaczenie wzmacniacza
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Lipca 2004, 15:09:53 »
nie sluchalem nigdy radia z tak przerobionymi wyjsciami - ale moge cie zapewnic ze nawet po takiej przerobce napewno nie bedzie gralo lepiej niz inne niefabryczne radio!! chociazby dlatego ze stosujac taka przerobke na wyjsciach RCA uzyskuje sie bardzo niskie napiecie wyjsciowe!! po za tym np w moim przypadku gdzie radio to kaseciak - taka przerobka wydaje sie bez sensu!! ale przeciez kazdy robi jka woli!!
w innym poscie czytam ze nie zamierzasz np montowac suba - wiec pewnie ci to radio wystarczy!;) bo zasilajac jakikolwiek bardziej rozbudowany system to chyba moze byc ciezko z jego pelna kontrola!:) - a w radiu niefabrycznym duzo rzeczy mozesz ustawic z poziomu jednostki glownej!:)
co do zlodzii to sie zgadza - ale po to place ubezpieczenie i dlatego spie spokojnie!:)
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Artur

• Gość
podlaczenie wzmacniacza
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Lipca 2004, 15:36:48 »
Cytuj (zaznaczone)
chociazby dlatego ze stosujac taka przerobke na wyjsciach RCA uzyskuje sie bardzo niskie napiecie wyjsciowe!!

A z czego to wnioskujesz? To chyba zależy od konkretnego radia, nieprawdaż? Poza tym dużo będzie zależało od wybranego wzmacniacza mocy (czułość wejścia, impedancja wejśćiowa, itd.). Nie do końca rozumięTwoją ocenę: fabryczne be, niefabryczne cacy. To chyba zbyt duże uogólnienie...

Cytuj (zaznaczone)
po za tym np w moim przypadku gdzie radio to kaseciak - taka przerobka wydaje sie bez sensu

Hmm, nie do końca:
po pierwsze - planujępodłączenie CD-ROMu do fabrycznego radia - temat wałkowany i już przerobiony na wszystkie sposoby na Forum
po drugie - zawsze można dokupić odtwarzacz CD do fabrycznego radia

Cytuj (zaznaczone)
w innym poscie czytam ze nie zamierzasz np montowac suba - wiec pewnie ci to radio wystarczy

Bardzo ciekawy wniosek  :lol:  Czy mam przez to rozumieć, że mam mniejsze wymagania odnośnie jakości audio, bo nie chcęsubwoofera  :?

Cytuj (zaznaczone)
bo zasilajac jakikolwiek bardziej rozbudowany system to chyba moze byc ciezko z jego pelna kontrola! - a w radiu niefabrycznym duzo rzeczy mozesz ustawic z poziomu jednostki glownej!

Radio fabryczne pozwala na regulacjębalansu (nie używam) oraz ogólną korekcjębarwy tonu (raz ustawiłem i nie dotykam - bo i po co?). Oczywiście jest regulacja głośności i to jest tak naprawdęnajważniejszy parameter, który powinno sięustawiać.
A o jakiej kontroli systemu Ty myślałeś? Dodam, że nie planujęjeszcze podłączenia DVD i ekranów w zagłówkach jak w nowej Corolli Verso :)

Cytuj (zaznaczone)
co do zlodzii to sie zgadza - ale po to place ubezpieczenie i dlatego spie spokojnie

A masz ubezpieczony odtwarzacz? Czy PZU odda Ci równowartość nowego radioodtwarzacza, jeśli ktoś wyrwie Ci go z samochodu?
Pomijam już kłopoty związane z naprawami ewentualnych szkód i załatwianiem odszkodowania.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
podlaczenie wzmacniacza
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Lipca 2004, 16:23:47 »
Cytuj (zaznaczone)
Cytat:
chociazby dlatego ze stosujac taka przerobke na wyjsciach RCA uzyskuje sie bardzo niskie napiecie wyjsciowe!!

A z czego to wnioskujesz? To chyba zależy od konkretnego radia, nieprawdaż? Poza tym dużo będzie zależało od wybranego wzmacniacza mocy (czułość wejścia, impedancja wejśćiowa, itd.). Nie do końca rozumięTwoją ocenę: fabryczne be, niefabryczne cacy. To chyba zbyt duże uogólnienie...

na wstepie chce zaznaczyc ze sie nie wymadrzam zeby nie bylo - ale zaraz to mozesz tak odebrac!!
jak juz pisales w innym topicu znasz sie na sprzecie domowym i to niezle - ale to co piszesz o CA to swiadczy wlasnie o tym ze o CA pojecia masz jkana razie bardzo skromne!!
jesli chodzi o napiecei wyjsciowe to przerabiajac jakiekolwiek radio nie posiadajace orginalnych wysjsc rca mozesz na nich uzyskac bardzo niskie napiecia!! - jestes begly w temacie audio wiec powinienes dobrze wiedizec ze im wyzsze napiecie wyjsc RCA tym mniej zaklucen dociera do wzmacniacza!! teraz co do wzmaka to chocbys kupil sobie wzmacniacz Simfini - czysty Hi-End a podlaczylbys go pod wyjscie ktore ma niski stopien wyjsciowy z radia - to bedzie gral i tak kiepsko - dziwku on NIE POPRAWI!!!!!
wiec od wzmacniacza a tym bardziej jego czulosci wejsciowej zalezy bardzo malo - tym bardziej ze kazady wmzacniacz niemal ze ma czuloasc wejsciowa z zakresu od 0,2 do jkais 5 V!!!! - i bez problemu mozna go wysterowac!!

Cytuj (zaznaczone)
Cytat:
po za tym np w moim przypadku gdzie radio to kaseciak - taka przerobka wydaje sie bez sensu

Hmm, nie do końca:
po pierwsze - planujępodłączenie CD-ROMu do fabrycznego radia - temat wałkowany i już przerobiony na wszystkie sposoby na Forum
po drugie - zawsze można dokupić odtwarzacz CD do fabrycznego radia

planujesz podlaczenie CD-ROMU??? chyba nie takiego jka mysle - ale z twojej wypowiedzi wynika ze takiego od kompa!?!?!? - to zycze powodzenia w 'jakosci' dzwieku!!! - proponuje poprzegladac jkaies fora odnosnie CA a nie niewiadomo czego!! (to nie ma na celu obrazy - tylko uswiadominia)

Cytuj (zaznaczone)
Cytat:
w innym poscie czytam ze nie zamierzasz np montowac suba - wiec pewnie ci to radio wystarczy

Bardzo ciekawy wniosek  Czy mam przez to rozumieć, że mam mniejsze wymagania odnośnie jakości audio, bo nie chcęsubwoofera  

no tu to juz nie wiem co ci napisac - ale napisze ci ze tak!!!!!
jka bys nie mial mniejszych wymagan to na sprzet ktory gra bardzo 'poprawnie' a nawet zakrawa na jakis powiedzmy 'hi-end' musisz wydac ok 10 tys zl!!! - slyszalem jka gra cos takiego bez suba i naprawde byelm pod wraeniem!! - ale oczywiscie co sie komus podoba nie musi podobac sie tobie i na odwrot

Cytuj (zaznaczone)
Cytat:
bo zasilajac jakikolwiek bardziej rozbudowany system to chyba moze byc ciezko z jego pelna kontrola! - a w radiu niefabrycznym duzo rzeczy mozesz ustawic z poziomu jednostki glownej!

Radio fabryczne pozwala na regulacjębalansu (nie używam) oraz ogólną korekcjębarwy tonu (raz ustawiłem i nie dotykam - bo i po co?). Oczywiście jest regulacja głośności i to jest tak naprawdęnajważniejszy parameter, który powinno sięustawiać.
A o jakiej kontroli systemu Ty myślałeś? Dodam, że nie planujęjeszcze podłączenia DVD i ekranów w zagłówkach jak w nowej Corolli Verso  

tu to mnie zastrzeliles!! piszesz o domowym sprzecie hi-end a w aucie stwierdzasz ze wystarczy ci to co jest w radiu?? no to tam jest rzeczywiscie poterzna regulacja - tre+-5 i bas +-5!! zeczywiscie full wypas!!

Cytuj (zaznaczone)
Cytat:
co do zlodzii to sie zgadza - ale po to place ubezpieczenie i dlatego spie spokojnie

A masz ubezpieczony odtwarzacz? Czy PZU odda Ci równowartość nowego radioodtwarzacza, jeśli ktoś wyrwie Ci go z samochodu?
Pomijam już kłopoty związane z naprawami ewentualnych szkód i załatwianiem odszkodowania.

co do ubezpieczenia to kazdy jeden klocek jest ubezpieczony!! - jka go ktos pozyczy to dostaje 100% kasy za niego!!!! - tyle ile bylo na rachunku ktory zostal przdstawiony ubezpieczycielowi!!!

tak wiec radze poczytac forum ale jakies o tematyce CA!!

milej zabawy z audio!!

Artur

• Gość
podlaczenie wzmacniacza
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Lipca 2004, 10:57:40 »
RedPoint:
Z tego co napisałeś ogólnie wnioskujęże bardzo mocno sięrozmijamy jeśli chodzi o wymagania, które ma spełniać sprzęt audio w samochodzie.
Na wstępie sprostowanie: zawsze pisałem "w miarępoprawny" odnośnie sprzętu, czyli tani, ale nie najgorszy jaki można sobie wyobrazić. Nie jest moim priorytetem pakowanie kasy w sprzęt do samochodu, zwłaszcza takiego jak Yaris. Jak juz sobie kupięLexusa, to sięzastanowięnad czymś referencyjnym ;)

Cytuj (zaznaczone)
jesli chodzi o napiecei wyjsciowe to przerabiajac jakiekolwiek radio nie posiadajace orginalnych wysjsc rca mozesz na nich uzyskac bardzo niskie napiecia!!

Piszesz bez konkretów. Co to znaczy "możesz"? To znaczy, że mogęuzyskać niskie napięcie, albo wysokie napięcie. To tylko gdybanie. Czy masz jakieś praktyczne doświadczenie w tej kwestii? Sprawdzałeś albo mierzyłeś te napięcia? Na czym opierasz swoje zdanie?

Cytuj (zaznaczone)
planujesz podlaczenie CD-ROMU??? chyba nie takiego jka mysle - ale z twojej wypowiedzi wynika ze takiego od kompa!?!?!?

Jesli chodzi o ten pomysł, to moje doświadczenie sprowadza siędo opinii CoolJacka, który właśnia coś takiego zamontował w swoim Yarku. Nie będęsie więc sprzeczał - efekt równie dobrze może być dobry jaki i bardzo kiepski. Ja jednak podejrzewam, że będzie bardziej niż zadowalający. I pytanie do Ciebie - skąd wiesz że to nie ma sensu? Próbowałeś???

Cytuj (zaznaczone)
tu to mnie zastrzeliles!! piszesz o domowym sprzecie hi-end a w aucie stwierdzasz ze wystarczy ci to co jest w radiu?? no to tam jest rzeczywiscie poterzna regulacja - tre+-5 i bas +-5!! zeczywiscie full wypas!!

Uuuuu... Tu widzętotalne nieporowumienie. Widziałeś kiedyś na oczy jakiś domowy stereofoniczny wzmacniacz o choćby High-Endowych aspiracjach??? Co ma do cholery (że siętak nieładnie wyraże - sorry) jakaś regulacja do jakości samego wzmacniacza? Powiem więcej - im lepszy wzmacniacz, tym mniej "gałeczek". Wzmaczniacz jest od wzmacniania dźwięku, a nie po to żeby przy nim kręcić. Do tego jest kierownica ;)

A propos subwoofera - HighEnd i subwoofer w domowym stereo do raczej duże nieporozumienie...

Cytuj (zaznaczone)
co do ubezpieczenia to kazdy jeden klocek jest ubezpieczony!! - jka go ktos pozyczy to dostaje 100% kasy za niego!!!! - tyle ile bylo na rachunku ktory zostal przdstawiony ubezpieczycielowi!!!

Nie denerwuj się, tylko pytałem. Jeśli ubezpieczyłeś osobno klocki to ok, możesz spać [w miarę] spokojnie.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
podlaczenie wzmacniacza
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Lipca 2004, 12:58:32 »
Cytuj (zaznaczone)
Piszesz bez konkretów. Co to znaczy "możesz"? To znaczy, że mogęuzyskać niskie napięcie, albo wysokie napięcie. To tylko gdybanie. Czy masz jakieś praktyczne doświadczenie w tej kwestii? Sprawdzałeś albo mierzyłeś te napięcia? Na czym opierasz swoje zdanie?

to nie jest gdybanie - przerabiajac w ten sposob radio uzykasz napiecie ponizej 2V (sporo zalezy od przerabianego radia) - a jednostki w ktorch chodzi o jkaosc dzwieku to min 4V nie wspominajac o 6!! - niby nie duzo a roznica jest ogromna (jesli oczywiscie reszta systemu pozawala na uslyszenie jej)
nigdy nie mierzylem takiuch napiec w przerobionych radiach seryjnych bo nie bylo mi to potrzebne!! ale to co pisze jest faktem! po za tym slyszalem jak graja takie radia po 'przerobkach' (co prawda nie w yarisie) i potemjka gralo po wlozeniu normalnego radia z klasy budzet! chyba nie musze pisac jaki byl efekt!?!?

Cytuj (zaznaczone)
Jesli chodzi o ten pomysł, to moje doświadczenie sprowadza siędo opinii CoolJacka, który właśnia coś takiego zamontował w swoim Yarku. Nie będęsie więc sprzeczał - efekt równie dobrze może być dobry jaki i bardzo kiepski. Ja jednak podejrzewam, że będzie bardziej niż zadowalający. I pytanie do Ciebie - skąd wiesz że to nie ma sensu? Próbowałeś???

jka juz pisalem proponuje poczytac jkaies gforum tematyczne o CA! jka np wyobrazasz sobie sluchc CD?? na postoju?? ja nigdy sie tym nie bawilem bo dla mnie to..........:/ jka cos jest do kompa to nie do samochodu!!! milego sluchania do pierwszej dziury!!! za duzo lektury na allegro za malo natomiast tematycznej o CA

Cytuj (zaznaczone)
Uuuuu... Tu widzętotalne nieporowumienie. Widziałeś kiedyś na oczy jakiś domowy stereofoniczny wzmacniacz o choćby High-Endowych aspiracjach??? Co ma do cholery (że siętak nieładnie wyraże - sorry) jakaś regulacja do jakości samego wzmacniacza? Powiem więcej - im lepszy wzmacniacz, tym mniej "gałeczek". Wzmaczniacz jest od wzmacniania dźwięku, a nie po to żeby przy nim kręcić. Do tego jest kierownica  

A propos subwoofera - HighEnd i subwoofer w domowym stereo do raczej duże nieporozumienie...

no tu to sie niezle zamotales!!;)
j anic nie pisalem o regulacji wzmacniacza!! ba wzmaku ustawiasz jedynie poziom wejsciowy i filtry!!!
I DLATEGO WLASNIE POTRZEBNE JEST RADIO Z JAKAKOLWIEK REGULACJA!!! a nie regulacja typu wysokie niskie!!!! wzmacniacz jest po to zeby wzmacniac sygnal!!! tylko ze jka masz gowno nie radio to dobry wzmacniacz wzmacnia ci ten gownia#$% dzwiek!!! o to chodzi!
co do suba w domu to ja nic o czms takim nie pisalem!!!
ja sie nie znam na sprzecie domowym - nie slucham muzyki w domu i nie mam o tym pojecia wiec sie nie wypowiadam!! co do wzmacnaiczy Hi-End do domowego sprzetu to zapraszam do lodzi na ul Kilinskiego - fajny sklep - wzmacniacze po 50 tys tez sie znajda a to juz napewno zakrawa na hi-end!
Cytuj (zaznaczone)
Nie denerwuj się, tylko pytałem. Jeśli ubezpieczyłeś osobno klocki to ok, możesz spać [w miarę] spokojnie.

ja sie nie denerwuje i zawsze spie spokojnie!:) noo chyba ze po imprezie to roznie bywa!;)

zapomnialem tylko dodac ze zstrojenie systemu domowego w porownaniu z systemme w aucie (zarowno na najwyzszem poziomie jka i najnizszym) to 'kaszka z mleczkiem'!!
dlatego w aucie potrzebne sa odpowiednie regulacje!!
dzwiek rozchodzi sie w aucie zupelnie inaczej niz w pomieszczeniu o regularnych ksztaltach!!
w aucie dzwiek jest rozpraszany, zalamywany i odbijany zupelnie inaczej!! proponuje raz jeszcze prase CA !:)

Janooop

• Gość
podlaczenie wzmacniacza
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Lipca 2004, 10:42:57 »
Wiecie co nudna jest ta rozmowa. Ja używam modułu do zmiany sygnału i na nim określam jakie napięcie na wyjściu mam mogęmieć poniżej 4 jak i powyżej. Jest to zależne odemnie. Przyjęte jest 4. U mnie jest trochęponad ale niedużo. Co do innych napięc w radiu w moim wcześniejszym samochodzie Seat Ibiza 2000 takie wielkie czerwone radio. Też miałęm wyprowadzone w ten sposób ale radio dawało inne napięcie więc też regulowałem do 4V. Co do wyprowadzania to siędowaiadywałęm z kumplem na targowej u takiego jednego magika i on powiedział że on ustawia na 4V i jest dokłądnie tyle ile powinno być. A co do reszty to każdy lubi co innego i dla jednego łupanie to dla drugiego chłam.  :awallbash

Artur

• Gość
podlaczenie wzmacniacza
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Lipca 2004, 10:53:15 »
Bardzo ładnie zakończyłeś dyskusjęJanoop, dziękujębardzo :)
Też jestem zdania że nie miała ona dalszego sensu.
RedPoint: ostatnia uwaga. Jeśli czegoś nie sprawdziłeś, to tego nie neguj! Mam na myśli twój tekst o CD-ROMie i dziurach. Tu akurat jestem pewny, że nigdy nie przeskoczy - wierzyć mi nie musisz, ale tak jest ;) Też nie wierzyłem, dopuki sięnie przekonałem.
Poza tym ciągle nie rozumięo jakich konkretnie "regulacjach" pisałeś :?

Janooop

• Gość
podlaczenie wzmacniacza
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Lipca 2004, 10:56:16 »
Chodzi pewnie o takie regulacje jak typ basu albo częstotliwość etc. które masz na radiach nie seryjnych. Masz wtedy pełne sterowanie bassem jest to atut który można zastąpić sprawną ręką i dobrym śróbokrętem (nie wszystkie wzmacniacze).

Artur

• Gość
podlaczenie wzmacniacza
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Lipca 2004, 11:04:49 »
Teraz rozumię. Ale czy naprawdęjest konieczne? Moim zdaniem jakakolwiek regulacja barwy dźwięku zniekształca dźwięk i wprowadza dodatkowe zakłócenia/szumy. Tym bardziej w tańszych urządzeniach...

Janooop

• Gość
podlaczenie wzmacniacza
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Lipca 2004, 11:13:54 »
Kwestia względna punkt widzenia zależny od punktu siedzenia. Ja ich nie potrzebujędlatego mams eryjne radio. A jedyne co mnie ciągnie w innych radiach to mp3 i tyle.

Stachu

• Gość
podlaczenie wzmacniacza
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Lipca 2004, 11:48:58 »
Ludzie to jest forum Car-Audio wiec nie gadac mi tu o cd-romach... fakt jest taki ze kiedys kupile sobie pare letniego Pionieera na cd za 350zl chyba, podlaczylem w yarku i juz bylo fajnie, po co sie bawic w cdromy?? to przeciez malo wygodne, radio seryjne trzeba przerabiac....gra nie warta swieczki

Artur

• Gość
podlaczenie wzmacniacza
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Lipca 2004, 11:55:57 »
Sorry Stachu, to była tylko dygresja :) Po prostu słyszałem, że odtwarzacze samochodowe dośc często mają tendencjędo przeskakiwania na dziurach ;)

Jackal

• Gość
podlaczenie wzmacniacza
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Lipca 2004, 12:03:50 »
Nie mają bufora takiego jak w discmanach ??? :shock:  Nie wierzę, to chyba jakieś z niskiej półki, ale przecież teraz dobre radio z CD można kupić za nieduże pieniądze.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl