tkf
dziwne co piszesz, bo ja mam Aurisa HSD z 2015 roku czyli przed FL i wczoraj jak zatrzymałem się na wzniesieniu to musiałem mocniej hamulec przycisnąć i pojawiła się kontrolka i auto nie zjechało.
Jak tego nie zrobiłem i puściłem hamulec to auto zaczęło zjeżdżać .
My tu mówimy o dużym wzniesieniu, takim na którym po puszczeniu gazu auto się stacza i aby je utrzymać musisz trzymać hamulec. Mój Auris HSD z 2014 potrzebuje hamulca.
Sprawdziłem zatem dziś jeszcze raz jak to u mnie działa. Parking wielopoziomowy.
Faktycznie musiałem wcisnąć hamulec, żeby system zadziałał (samo puszczenie gazu podczas podjazdu na wzniesienie spowodowało, że auto po wytraceniu prędkości zaczęło się staczać do tyłu). Tak, że wcisnąłem (dość mocno) hamulec i gdy go puściłem to auto stało w miejscu już samo.
Jednak u mnie żadna kontrolka się nie zaświeciła. Nie było też sygnału dźwiękowego.
Nie sprawdzałem jak długo auto stoi w miejscu (bo niby ten system działa tylko kilka sekund), ale po puszczeniu hamulca i upewnieniu się, że auto faktycznie stoi samo w miejscu, miałem wystarczająco dużo czasu by spokojnie wcisnąć gaz i pojechać dalej pod górkę.
Auris II HSD 2015. Dokładnego miesiąca produkcji nie znam, ale książka serwisowa mówi, że auto opuściło salon w kwietniu.