Autor Wątek: Wspomaganie ruszania na pochyłości  (Przeczytany 35298 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AdrianAdi10

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Wspomaganie ruszania na pochyłości
« Odpowiedź #75 dnia: 26 Kwietnia 2019, 19:28:01 »
moja Toyota ogólnie rzecz biorąc ruszać nie lubi. Parkowanie na pół sprzęgle jest praktycznie nierealne (mimo, że sprzęgło wygląda jak nowe), a ruszanie z tym system zawsze kończy się stoczeniem. System trzyma fajnie, ale w momencie delikatnego puszczenia sprzęgła trzymać przestaje, a auto jechać nie ma zamiaru więc ... się stacza. Także tego wolę bez 

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #76 dnia: 26 Kwietnia 2019, 22:48:37 »
tkf

dziwne co piszesz, bo ja mam Aurisa HSD z 2015 roku czyli przed FL i wczoraj jak zatrzymałem się na wzniesieniu to musiałem mocniej hamulec przycisnąć i pojawiła się kontrolka i auto nie zjechało.
Jak tego nie zrobiłem i puściłem hamulec to auto zaczęło zjeżdżać .

Cytat: mariuszs
My tu mówimy o dużym wzniesieniu, takim na którym po puszczeniu gazu auto się stacza i aby je utrzymać musisz trzymać hamulec. Mój Auris HSD z 2014 potrzebuje hamulca.

Sprawdziłem zatem dziś jeszcze raz jak to u mnie działa. Parking wielopoziomowy.

Faktycznie musiałem wcisnąć hamulec, żeby system zadziałał (samo puszczenie gazu podczas podjazdu na wzniesienie spowodowało, że auto po wytraceniu prędkości zaczęło się staczać do tyłu). Tak, że wcisnąłem (dość mocno) hamulec i gdy go puściłem to auto stało w miejscu już samo.

Jednak u mnie żadna kontrolka się nie zaświeciła. Nie było też sygnału dźwiękowego.

Nie sprawdzałem jak długo auto stoi w miejscu (bo niby ten system działa tylko kilka sekund), ale po puszczeniu hamulca i upewnieniu się, że auto faktycznie stoi samo w miejscu, miałem wystarczająco dużo czasu by spokojnie wcisnąć gaz i pojechać dalej pod górkę.

Auris II HSD 2015. Dokładnego miesiąca produkcji nie znam, ale książka serwisowa mówi, że auto opuściło salon w kwietniu.

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #77 dnia: 26 Kwietnia 2019, 23:43:39 »
To ja mam z lutego 2015 roku HSD. Sprawdzałem wczoraj i jest kontrolka i sygnał. Może zależy od wersji. Ja mam prestige.

Offline god107

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: 27 Kwietnia 2019, 00:07:36 »
Raczej nie zależy od wersji tylko od modelu. U mnie po liftingu 2015 też nie ma kontrolki i żadnego sygnału, ale nie ma wątpliwości że system włącza się po dociśnięciu hamulca do podłogi.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #79 dnia: 27 Kwietnia 2019, 08:30:41 »
U mnie w Corolli 2017 wersja prestige funkcja ta na wzniesieniach działa i też nie ma do tego żadnych lampek i sygnałów.

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #80 dnia: 27 Kwietnia 2019, 11:03:24 »
Moja wersja to Comfort z pakietem Style.

Może z kontrolki i sygnału dźwiękowego zrezygnowali już w ostatnich egzemplarzach przed liftowych?

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #81 dnia: 28 Kwietnia 2019, 22:50:06 »
Moja wersja to Comfort z pakietem Style.
Może z kontrolki i sygnału dźwiękowego zrezygnowali już w ostatnich egzemplarzach przed liftowych?

Według mnie to jest kwestia zastosowanego systemu. Wygląda że tam gdzie jest kontrolka to trzeba ten system uruchomić wciskając mocno pedał hamulca a w innym przypadku wystarczy tylko trzymać nogę na hamulcu.

taki filmik znalazłem od Toyoty. https://www.youtube.com/watch?v=oWVN3O5r9o0

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #82 dnia: 29 Kwietnia 2019, 09:15:08 »
Wygląda że tam gdzie jest kontrolka to trzeba ten system uruchomić wciskając mocno pedał hamulca a w innym przypadku wystarczy tylko trzymać nogę na hamulcu.
Mówimy o tej kontrolce pokazującej poślizg auta?
U mnie jest i rzeczywiście chyba pokazuje się przy mocniejszym wciśnięciu hamulca.
Nie wiem tylko jak długo HSA utrzymuje auto na wzniesieniu. Sprawdziłem przez kilka sekund i auto cały czas stało.
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #83 dnia: 29 Kwietnia 2019, 15:23:16 »
Przez parę sekund po zwolnieniu hamulca, ale możesz to bez końca przedłużać delikatnie naciskając pedał hamulca. ;)
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline Sworn

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #84 dnia: 26 Lutego 2021, 12:23:52 »
U mnie w Corolli 2017 wersja prestige funkcja ta na wzniesieniach działa i też nie ma do tego żadnych lampek i sygnałów.

A czy wydobywa się jakiś dźwięk w momencie kiedy HAC "puszcza"? U mnie w Corolla 2017 jest dziwny metaliczny dźwięk, jakby naciągniętej i puszczanej sprężyny.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl