Autor Wątek: Jakie zużycie paliwa w C-HR (hybryda)  (Przeczytany 319800 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
Odp: Jakie zużycie paliwa w C-HR (hybryda)
« Odpowiedź #480 dnia: 22 Stycznia 2019, 11:51:32 »
Dodam jeszcze że zawsze tankuję na orlenie, od nowości tylko 1 raz zatankowałem na jakiejś innej stacj

Myślisz że jak zatankujesz na BP, Shellu, Circle K, to będziesz miał inne paliwo? Przecież w Polsce jest  monopolista Orlen i to on sprzedaje przez swoje hurtownie paliwo innym stacjom.
Państwo ,,wyhodowało,, taki twór do łupienia kierowców . Jak na świecie galon ropy będzie kosztował 5$ to i tak w Polsce na stacjach będzie 5zł lub więcej, co 4 lata w Polsce są jakieś wybory ,a rządzący przed wyborami muszą mieć kasę na ,, przekonanie,, wyborców że to oni są najlepsi.
RAV4 2.5 hybrid

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #481 dnia: 22 Stycznia 2019, 12:34:09 »
Niedawno zatankowalem benzyne po 4,30 na stacji Carrefour. Nie dostrzeglem roznicy w stosunku do poprzednio zatankowanej (z koniecznosci na Orlenie) benzyny po 4,90. Silnik pracowal tak samo, przejechalem tyle samo kilometrow na pelnym baku ile zazwyczaj.

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #482 dnia: 25 Stycznia 2019, 21:01:18 »
Myślisz że jak zatankujesz na BP, Shellu, Circle K, to będziesz miał inne paliwo?
Nie że inne, paliwo pewnie "te same" ale dystrybutor inny... styl jazdy mam taki sam, zawsze na orlenie wchodzi mi 33, 34 litry i pistolet wybija... a na tej "innej" stacji weszło 37... czy 38 (jakoś tak...).
Uważam że jak pojedziesz na orlen z butla 20 litrów i zatankujesz 20 litrów (zaznaczysz markerem poziom) zrobisz to samo na innej stacji (nie orlen) i okaże się że na innej będzie paliwa poniżej kreski mimo że dystrybutor pokaże 20 litrów... płacisz za 20 a dostajesz 19,5, albo 19...
Dla tego wolę tankować tam gdzie wiem że kupuje 20 dostaje 20 i płace za 20...

Kiedyś tankowalem LPG do UP!'a butle mam 34 litry w kole, butle tankuje się max 80% pojemności a więc nie powinno wejść więcej niż 27.2 litra... tankuje na orlenie i wchodzi tak 23, 24 litry... zatankowalem raz na jakims syfie i weszło mi 39 litrów :D rozmawiałem nawet z kierownikiem stacji pokazując mu homologacje butli... tłumaczył że gdy jest gorąco to paliwo jest "gęste" i może wejść więcej hahahaha... dziwne bo jak jest goraco i tankuje na orlenie to zawsze wchodzi mniej więcej tyle samo :)
Chyba dystrybutory orlenu, lub gaz na orlenie nie "gestnieje" pod wpływem wysokiej temperatury powietrza :D
Więc jakość paliwa swoją drogą (uważam że u źródła zawsze bedzie nieco lepiej) a oszukiwanie na ilości zatankowanego paliwa to drugie... wole zaplacic 5zl za litr na orlenie niż 4.79 na jakims "no name"...
"...Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili..."

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #483 dnia: 25 Stycznia 2019, 22:43:38 »
na orlenie  nie tankuję bo po co wspierać monopolistę ,który jest skarbonką rządowa . Nie może być takich różnic jak piszesz ,chyba że miałes na myśli stacje paliwowe w byłych Pegeerach, lub podrzędne prywatne, (bardziej chodzi o jakość paliw ,a nie o ilość )
Jak masz wątpliwości to poczytaj

https://uokik.gov.pl/kontrola_paliwa.php

https://uokik.gov.pl/jakosc_paliw.php
RAV4 2.5 hybrid

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #484 dnia: 26 Stycznia 2019, 02:59:56 »
Niemam wątpliwości, mówię jak było...
Ta "inna stacja" to takie żółte logo z dwoma kreskami...
Tankuje czasem do kosiarki 5l, i widzę różnicę :)
Każdy tankuje gdzie chce, ja tylko pisze o swoich "doświadczeniach"... gdybym miał nie tankować na orlenie to bym sobie mozno życie utrudnil :) w mojej okolicy, i na odcinkach którymi głównie się poruszam sa same orleny...
"...Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili..."

Offline Marcin_RAMZES

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 2025
« Odpowiedź #485 dnia: 31 Stycznia 2019, 11:10:31 »
tłumaczył że gdy jest gorąco to paliwo jest "gęste" i może wejść więcej hahahaha...
Nie znam się na gazie i fizyce za bardzo, ale o ile pamiętam podstawy fizyki ze szkoły, to jeśli coś się kurczy (czyli gęstnieje), to raczej od zimna a nie od ciepła...
... wystarczy wejść po pas do naszego Bałtyku, aby to zrozumieć ;)

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #486 dnia: 01 Lutego 2019, 12:14:49 »
Każdy tankuje gdzie chce, ja tylko pisze o swoich "doświadczeniach"... gdybym miał nie tankować na orlenie to bym sobie mozno życie utrudnil

Ja też tankuje teraz głównie na Orlenie (ze względów patriotycznych, po prostu jak mam zatankować na BP czy innym Schellu to jakoś tak mi bliżej na Orlen ;), a w drugiej kolejności na stacji Auchan (jak jestem akurat w okolicy, ze względów na cenę ;) i różnic żadnych nie widzę. Poprzedni samochód - diesel 4 lata tankowałem prawie tylko na Auchan i żadnych złych przygód nie miałem.

Offline P@rsival

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #487 dnia: 01 Lutego 2019, 12:42:47 »
A może oddzielny wątek - jakość paliwa?
Ja osobiście poprzednie auta tankowałem gdzie mi było najwygodniej (po drodze): Orlen, Shell, BP,Auchan,Carrefour,Neste (obecnie EMILA podmarka Shell-a), unikając stacji "prywatnych" bezfirmowych.
Mając C-HR-kę tankuje na wszystkich firmowych (Orlen, BP, Shell) i raz jest to 95 a innym razem Verva czy V-Power bądź 98.
Różnic zuzycia paliwa nie zauwazylem pomiedzy firmowymi 95 i tymi lepszymi.

Natomiast mam pewne watpliwosci do tankowania aut na stacjach Auchan czy Carrefour, gdyz z tego co mi wiadomo hybryda nie ma wymiennego filtra paliwa - u dealera powiedziano mi ze moge lać wszystko co sie nazywa benzyna (etylina), bo silnik ma jak traktor. A watpliwosci mam,bo jak raz zasyfi sie zbiornik paliwa to ciezko pozniej syfu sie pozbyc.
Toyota C-HR Hybrid Prestige+LED+JBL+inne

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #488 dnia: 01 Lutego 2019, 15:01:30 »
Natomiast mam pewne watpliwosci do tankowania aut na stacjach Auchan czy Carrefour, gdyz z tego co mi wiadomo hybryda nie ma wymiennego filtra paliwa - u dealera powiedziano mi ze moge lać wszystko co sie nazywa benzyna (etylina), bo silnik ma jak traktor. A watpliwosci mam,bo jak raz zasyfi sie zbiornik paliwa to ciezko pozniej syfu sie pozbyc.

Jeździłem kilka lat autem z niewymiennym filtrem paliwa (tzn. wymiennego ale razem z bakiem). 90% paliwa zatankowanego w życiu pochodzi z najtańszych stacji sieciowych...  Tankowałem w Bośni, Rumunii, Czarnogórze czy Albanii ale zawsze na najtańszych sieciówkach jakie widziałem...
Przez kilka lat kupowałem hurtowo paliwo z jednej z baz  naftowych do której paliwo dowoził Lotos i Orlen a kupowały stacje od Auchan po Orlen...
Problem jest raczej konkretna stacja niż marka/brand
Raz tylko miałem problem z paliwem. W Czechach w 2000 roku zatankowałem coś benzynopodobnego...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Remek

• Gość
« Odpowiedź #489 dnia: 01 Lutego 2019, 15:45:25 »
bzdura z tymi stacjami paliw, w Polsce są dwaj producenci paliw Orlen i Lotos każda stacja będzie miała od nich paliwa jak ktoś nie wieży to wystarczy zobaczyć jak kierowca cysterny wysiada i tankuje stacje, można podjeść i zapytać gdzie pracuje lub zobaczyć po jego ubraniu roboczym. Takie wmawianie sobie, że stacje mają lepsze lub gorsze paliwo od tego samego producenta to wariactwo. Rafineria ma ściśle określony proces rozkładania ropy na różne frakcje nikt tam nie ma osobnych linii procesowych dla supermarketów i dla Shella i BP

Inna sprawa to jaka różnica w cenie, u nas Auchan ma 20-30 groszy taniej niż Lotos co daje przy pełnym baku 40l 8-12zł przy cenie 200zł to ja bym sobie nawet nie zawracał głowy jak miałbym gdzieś dalej podjechać. Inna sprawa to przy aucie za 100-150tyś walczyć o każdą złotówkę też chyba nie ma sensu

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #490 dnia: 01 Lutego 2019, 15:50:53 »
w Polsce są dwaj producenci paliw Orlen i Lotos każda stacja będzie miała od nich paliwa
Niby tak, ale trzeba pamiętać, że prawie każda sieć dodaje jakieś dodatki we własnym zakresie.

mattman

• Gość
« Odpowiedź #491 dnia: 01 Lutego 2019, 16:34:12 »
Paliwo to jedno, a dodatki do paliwa to drugie...

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #492 dnia: 01 Lutego 2019, 16:42:02 »
ja bym sobie nawet nie zawracał głowy jak miałbym gdzieś dalej podjechać. Inna sprawa to przy aucie za 100-150tyś walczyć o każdą złotówkę też chyba nie ma sensu

Tak - oczywiście, ja akurat mam kilka stacji "pod nosem", przy których przejeżdżam to sobie mogę powybrzydzać... A pod tym Auchanem to często widzę fury po 300 tyś w górę, a żadnych historii coby im to paliwo szkodziło jeszcze nie słyszałem, więc  :o myślę, że jeśli chodzi o sieciówki to  różnicę mamy głównie w głowach (czarna owca znajdzie się w każdym stadzie). A na "no nejmach" nie tankowałem już od ponad 10 lat.
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2019, 16:47:03 wysłana przez Gracol »

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #493 dnia: 01 Lutego 2019, 20:51:08 »
... - u dealera powiedziano mi ze moge lać wszystko co sie nazywa benzyna (etylina), bo silnik ma jak traktor. A watpliwosci mam,bo jak raz zasyfi sie zbiornik paliwa to ciezko pozniej syfu sie pozbyc.

Mi też tak powiedzieli :) ale zalecili też aby nie bawić się w 98... tylko raczej lać po prostu 95. Oczywiście zapytałem, co to za różnica... Podobno jeśli będziemy lali 98, to jeśli wlejemy 95 (dajmy na to "gorszej jakości") to czujnik może wywalić błąd co spowoduje problem z uruchomieniem auta... Nie wiem czy mówił to z doświadczenia czy takie tam po prostu bla bla bla... Ja tam nigdy nie byłem miłośnikiem 98... więc mi to loto.

Cytat: Remek w Dzisiaj o 15:45:25
w Polsce są dwaj producenci paliw Orlen i Lotos każda stacja będzie miała od nich paliwa
Niby tak, ale trzeba pamiętać, że prawie każda sieć dodaje jakieś dodatki we własnym zakresie.

No właśnie... paliwo z cysterny które wlewają do zbiornika na CPN`ie jest ok... kto zabroni "szefowi" stacji do zbiornika o pojemności 5 tyś litrów dolać 100 litrów wody ? to zaledwie 2% objętości, a cenowo czysty zysk w postaci 500zł (bez podatku, piti pitu).
Zrobiłem kiedyś test kosiarki, miałem litrową butelkę benzyny (a więc 1000 ml), ulałem z niej 50ml, zamieniając tę ilość na wodę co stanowiło 5% objętości - byłem ciekaw czy kosiarka odpali. Efekt - nie było żadnej różnicy...

Zastanawianie się co robi auto za 400 tyś na stacji Auchan jest bez sensu... Wychodzenie z założenia że koleś tankując tam chce "zaoszczędzić"... moim zdaniem Koleś po prostu MUSIAŁ zatankować bo jechał na oparach, albo ma wyrąbane gdzie tankuje i co sobie o nim ktoś pomyśli i wcale nie chodzi o koszty, po prostu może ma blisko... to jest nie ważne. Niech sobie każdy tankuje tam gdzie chce bez snucia domysłów DLACZEGO TU ?!

A teraz mam ciekawe porównanie spalania :) 1 rok eksploatacji CH-R vs UP! (z LPG)
CH-R - przejechane 18 427 km - cena paliwa 4129 zł - co daje średnią 22 zł na 100 km
UP! - przejechane 26 473 km - cena paliwa 3817 zł - co daje średnią 14 zł na 100 km
gdyby up przejechał 18 427 km - cena paliwa wyniosła by 2580 zł co daje 1550 zł ("oszczędności")

Dla porównania CH-R 1.2 turbo (brata) koszt przejechania 18 427 km wyszedł 5798 zł - co daje średnią 31,5 zł na 100 km, a więc w 1 rok, więcej o 1669 zł w stosunku do hybrydowej wersji.

Na koniec sensacja :)
Większa jest różnica w spalaniu pomiędzy Hybrydowym CH-R`em a wersją 1.2 turbo, niż Hybrydowym CH-R`em a VW UP!`em na gaz !!

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #494 dnia: 01 Lutego 2019, 23:06:24 »
jeszcze większa ,,sensacja,,  :wallbash: byłaby. gdybyś zużycie  tych  auta porównał  do tesli lub tańszego leaf-a. <taniec>

RAV4 2.5 hybrid

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl