Autor Wątek: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia  (Przeczytany 470318 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia
« Odpowiedź #510 dnia: 05 Marca 2018, 10:46:44 »
Jak ktos chce szybciej pojezdzic to niech jedzie na tor wyscigowy. A jesli ktos sie spieszy to jiech wczesniej rusza w droge zamiast poganiac swiatlami, jadacego z przepisowa predkoscia kierowce.

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #511 dnia: 05 Marca 2018, 11:38:20 »
Jak ktos chce szybciej pojezdzic to niech jedzie na tor wyscigowy. A jesli ktos sie spieszy to jiech wczesniej rusza w droge zamiast poganiac swiatlami, jadacego z przepisowa predkoscia kierowce.

I tu się z Tobą zgodzę :good:
Ale przecież to tak typowo Polskie narzekać na kierowców starających się jeździć z kulturą i zgodnie z przepisami  <taniec>
Nie obrażając nikogo  :beer:

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #512 dnia: 05 Marca 2018, 12:48:16 »

A jeśli ktoś jest czarno-biały, to niech wróci do rzeczywistości...

Ale przecież to tak typowo Polskie narzekać na kierowców starających się jeździć z kulturą i zgodnie z przepisami

Mógłbym napisać, to takie polskie pisać "Polskie" z wielkiej litery ... :)
Szybka jazda nie musi oznaczać brak kultury. Mruganie światłami czy trąbienie również (ale oczywiście może).
Na mnie mrugają i trąbią i mi to nie przeszkadza zwykle...
« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2018, 12:54:18 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline amorek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #513 dnia: 05 Marca 2018, 18:27:12 »
W Peru- kierowcy w Andach  mają takie powiedzenie;Lepiej się spóżnić  tutaj/na ziemi/ niż tam być przed czasem. :good:

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #514 dnia: 05 Marca 2018, 19:27:34 »
Ja na przyklad obserwuje kierowcow (...) , ktorzy bezsensownie przyspieszaja by w ostatniej chwili hamowac przed czerwonym swiatlem, niepotrzebnie zuzywajac najpierw paliwo a potem klocki i tarcze.

Ale hamulce są po to żeby ich używać :)
A klocki i tarcze to rzeczy eksploatacyjne.
Po to kupiłeś hybrydę, żeby oszczędzić 600 pln i raz na 60-80 tkm nie wymienić klocków i tarcz ???
To woź ją na lawecie - opony ci się też nie zużyją i przyoszczędzisz trochę grosiwa :)

A jeśli chodzi o styl jazdy który opisujesz "kierowcy TDI"
Zawsze się trafi agresywny czubek (zarówno w tdi jak i benzyniaku) który jeździ zero-jedynkowo.
Ciśnie na maksa i hamuje na maksa.
Większość kierowców jeździ na szczęście dynamicznie , przewidując sytuacje na drodze.
Trzeba wdepnąć to depczą (i "niepotrzebnie spalają paliwo") , jak trzeba zahamować to korzystają z hamulców ("a potem zużywając klocki i tarcze")
Jedynie hajbridowcy dynamicznie "żeglują" :) nie zużywając nic.
« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2018, 19:31:13 wysłana przez tomery »

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #515 dnia: 05 Marca 2018, 19:54:18 »
Ale hamulce są po to żeby ich używać :)
A klocki i tarcze to rzeczy eksploatacyjne.
Po to kupiłeś hybrydę, żeby oszczędzić 600 pln i raz na 60-80 tkm nie wymienić klocków i tarcz ???
Teraz na kursie na prawo jazdy uczą zasad ecodrivingu. Oczywiście można jeździć na pałę od świateł do świateł, jeśli ktoś ma taki fetysz to jego sprawa.

W hybrydzie klocków i tarcz nie wymienia się co 60-80tkm. 300tkm powinny dać radę :) Oczywiście jeśli nie ma się potrzeb stawania dębem. Nawet w grupie VW (np. w Golfie) montowane są rekuperatory które również wydłużają żywotność klocków.

Efektem ubocznym powyższego jest podobno zwiększone zużywanie opon.

Wracając do prawa jazdy, to chyba dobrze że nowe przepisy wejdą dopiero za dwa lata, bo już widzę tych "dynamicznych" czubów jak się gotują w swoich autach bo koleś przed nimi jedzie 50km/h albo 100km/h na autostradzie ;)
« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2018, 19:56:55 wysłana przez mariuszs »

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #516 dnia: 05 Marca 2018, 19:58:23 »
Czy niektórzy tego chcą, czy nie, niebezpieczna jazda jest już passe, tak jak zresztą i diesle.
A przyszłość ma twarz Toyoty C-HR hybryd, przynajmniej wg redaktorów auto świata, ale co oni tam mogą wiedzieć o motoryzacji  :cool:
I to pisze byly właściciel passata w gnojowicy (ropie), a obecnie szczęśliwy hybrydziarz  :beer: :beer: :beer:

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #517 dnia: 05 Marca 2018, 20:00:44 »
Czy niektórzy tego chcą, czy nie, niebezpieczna jazda jest już passe, tak jak zresztą i diesle.
A przyszłość ma twarz Toyoty C-HR hybryd, przynajmniej wg redaktorów auto świata, ale co oni tam mogą wiedzieć o motoryzacji  :cool:
I to pisze byly właściciel passata w gnojowicy (ropie), a obecnie szczęśliwy hybrydziarz  :beer: :beer: :beer:
Dokładnie, sam również przesiadłem się z kultowego 1.9 TDI w manualu :) I zacząłem jeździć spokojniej, bo jazda hybrydą odprężą, a klekot prawdopodobnie powoduje ADHD drogowe :)
« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2018, 20:02:56 wysłana przez mariuszs »

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #518 dnia: 05 Marca 2018, 20:07:49 »
Teraz na kursie na prawo jazdy uczą zasad ecodrivingu.

Chłopie, nie mów mi o tym czego uczą na kursach :)
Właśnie wczoraj miałem jazdy doszkalające (prawie nowy Auris) z takim świeżym kierowcą.
Z pięć razy zgasł (ach to moje krwawiące serce :( ) bo pan na nauce mówił że benzyniakiem ruszamy na samym sprzęgle bez gazu :)
Uczą ich tego na co jest aktualnie "prikaz" z eurounii (ekodrajwing aktualnie)
I mój sarkazm nie dotyczy twojego wpisu tylko poziomu szkolenia kierowców.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #519 dnia: 05 Marca 2018, 21:11:54 »
Teraz na kursie na prawo jazdy uczą zasad ecodrivingu. Oczywiście można jeździć na pałę od świateł do świateł, jeśli ktoś ma taki fetysz to jego sprawa.

Przecież jazda "na pałę", to taki sam fetysz jak hybryda...

Wracając do prawa jazdy, to chyba dobrze że nowe przepisy wejdą dopiero za dwa lata, bo już widzę tych "dynamicznych" czubów jak się gotują w swoich autach bo koleś przed nimi jedzie 50km/h albo 100km/h na autostradzie ;)

Zakładamy partię "Prawko po 50-tce..." ? :)
I nie chodzi o "ml"... :)

Pewnie zawsze tak było, przynajmniej w niektórych kręgach.
Problem w tym, że szybki start oraz hamowanie nie muszą być bardziej niebezpieczne niż 50km/h na DK czy 100km/h na autostradzie...

A przyszłość ma twarz Toyoty C-HR hybryd, przynajmniej wg redaktorów auto świata, ale co oni tam mogą wiedzieć o motoryzacji 

Co najwyżej teraźniejszość... Wyginą chyba dosyć szybko wobec aut bardziej ekologicznych, bo teraz taka moda.
A redaktorzy mają płacone za to co powiedzą a nie za przekonania czy wiedzę. Taka praca...

I to pisze byly właściciel passata w gnojowicy (ropie), a obecnie szczęśliwy hybrydziarz

Mimo, że wg statystyk mam już bliżej niż dalej, to nigdy nie miałem diesla ani hybrydy. I raczej nie przewiduję...

Dokładnie, sam również przesiadłem się z kultowego 1.9 TDI w manualu :) I zacząłem jeździć spokojniej, bo jazda hybrydą odprężą, a klekot prawdopodobnie powoduje ADHD drogowe :)

Zwykle spokojniejsza jazda przychodzi z wiekiem a nie z nabyciem hybrydy.
Z wiekiem też przychodzi odprężenie. Klekoty nie mają z tym nic wspólnego...

I mój sarkazm nie dotyczy twojego wpisu tylko poziomu szkolenia kierowców.

Niestety ale trudno o jakikolwiek poziom szkolenia przy tak krótkim czasie na to przeznaczonym.
Pamiętam, gdy ja zdawałem, że jedyne osoby, które jakoś potrafiły jeździć, to te którym ojciec dawał po swoim podwórku pojeździć ciągnikiem albo samochodem... Doświadczenie trzeba zdobywać w boju...
« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2018, 21:24:49 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #520 dnia: 05 Marca 2018, 21:28:07 »
Zakładamy partię "Prawko po 50-tce..." ?
Chodziło mi o ograniczenia dla nowych kierowców które wprowadza nowa ustawa.

Cytuj (zaznaczone)
W czerwcu 2018 roku mają wejść w życie przepisy o okresie próbnym. Okres próbny ma trwać dwa lata i obejmować każdą osobę, która po raz pierwszy w życiu otrzyma prawo jazdy kategorii B.

...

Taka osoba nie będzie również mogła przekraczać prędkości 50 km/h w obszarze zabudowanym oraz 100 km/h na autostradzie.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #521 dnia: 05 Marca 2018, 22:10:53 »
Chodziło mi o ograniczenia dla nowych kierowców które wprowadza nowa ustawa.

W takim razie opacznie zrozumiałem Twoje intencje.
Sam przepis mi się podoba.
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #522 dnia: 06 Marca 2018, 07:13:36 »
@ Maciej Loret - każda Twoja opinia jest Twoją subiektywną opinią i nie ma sensu z tym dyskutować.

Nie wiem po co właściciel Corolli z tak negatywnym nastawieniem wchodzi do działu C-HR? Chęć dowartościowania się kosztem innych czy co? Negujesz wszystko, i swoje tezy uważasz za jedyne słuszne.

C-HR to samochód dla indywidualistów (nie dla statystycznych statystyków), a Corolla to samochód statystycznego seryjnego mordercy (ze względu na swą popularność) - samochód powszechny i nierozpoznawalny (co nie znaczy, że zły).

Spokojna jazda przychodzi z wiekiem - być może dla Panów po 50, 60 jest to już mus z powodu gorszej motoryki - ja mam ciągle bliżej 30 niż 40 i dla mnie jest to świadomy wybór - staram się tak jeździć i chciałbym tak jeździć (co nie znaczy, że zawsze to mi się udaje).  <taniec>

Statystycznie też czepianie się zasad ortografii, interpunkcji w wypowiedziach innych dowodzi brakowi sensownych i obiektywnych argumentów ;-).

Proponuję odpuścić, bo wątek zmierza w kierunku trollingu i zrzędliwości. Rozpoczyna się piękny wiosenny dzień - cieszmy się z życia :cool:
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2018, 07:30:03 wysłana przez Gracol »

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #523 dnia: 06 Marca 2018, 08:51:23 »
@ Maciej Loret - każda Twoja opinia jest Twoją subiektywną opinią i nie ma sensu z tym dyskutować.

Przynajmniej niektórzy dają radę. ;)

Nie wiem po co właściciel Corolli z tak negatywnym nastawieniem wchodzi do działu C-HR? Chęć dowartościowania się kosztem innych czy co? Negujesz wszystko, i swoje tezy uważasz za jedyne słuszne.

Bo część tematów jest wspólnych?
Nie neguję wszystkiego.
Swoje tezy uważam za słuszne, ale czasem zmieniam zdanie...

C-HR to samochód dla indywidualistów (nie dla statystycznych statystyków), a Corolla to samochód statystycznego seryjnego mordercy (ze względu na swą popularność) - samochód powszechny i nierozpoznawalny (co nie znaczy, że zły).

Co widać po aktywności, ilości tematów i postów na forum :)
Wyniki sprzedaży również przeczą Twojemu zdaniu, bo sprzedaż CH-R i Corolli jest na tym samym poziomie.

Statystycznie też czepianie się zasad ortografii, interpunkcji w wypowiedziach innych dowodzi brakowi sensownych i obiektywnych argumentów ;-).

Nie ja zacząłem - wystarczy cofnąć się kilka postów.
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Kmicic

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #524 dnia: 06 Marca 2018, 10:57:38 »
@ Maciej Loret, rozpisuje się  na forum C-HR,  prawdopodobnie ze względu na kompleksy po zakupie Corolli. Kupił samochód w czerwcu 2016, a w lipcu w salonach pojawiła się Corolla po liftingu z lepszym seryjnym wyposażeniem, (system Toyota Safety Sense w porównaniu do C-HRa jest uboższy).
Wpisując w Google hasło "corolla cvt" , najczęstsza podpowiedź to "problem".
Nie będąc użytkownikiem C-HRa, próbuje pokazać jaki błąd zrobiliśmy kupując ten model Toyoty <zalamka>

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl