Autor Wątek: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia  (Przeczytany 470244 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia
« Odpowiedź #750 dnia: 19 Lutego 2019, 14:58:40 »
Myślę że wersja ze stanów 2.0 benzyna + elektryk

W Stanach nie ma takiej wersji na dzień dzisiejszy - jest 2.0 benzyna o całych 144 koniach (podobno petarda jak pozostałe wersje ;)

ciekawości przetestuję jeszcze wersję 1.2T ale cudów nie oczekuję, macie jakieś doświadczenia w porównaniu 1.8H z 1.2T?

Niektórzy na tym forum uważają, że to jak muł do mustanga - potestuj - sam stwierdzisz czym ten potwór ze 115 końmi mocy może Cię zaskoczyć.

Ciężko przesiąść się z  180 konnego diesla

Ooo kolego - nie radzę - ja przesiadłem się z diesla na hybrydę i po tej zamianie wiem tyle, że nigdy już nie kupię samochodu słabszego niż 180-200 koni... Czekam na premierę corolli 2.0 hybrid 180 km, kompaktowe VAGi w tym roku wszystkie się zmienią (gulf, octavka, leon) - pojeżdżę i pomyślę - leasing mam już z górki ;-). Ale uczciwie powiem, że diesla już też nie kupię.

Ogólnie moja ocena tego samochodu od zakupu do teraz się nie zmieniła - to co myślałem, że będzie na plus (zwrotność, spalanie, niezawodność, rozwiązania pod względem bezpieczeństwa, wygoda korzystania) takie właśnie jest, a to czym się martwiłem, że może mi przeszkadzać (mała moc, trochę zbyt mała "rodzinność" konstrukcji) przeszkadza nadal.

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: SUV DSG
« Odpowiedź #751 dnia: 19 Lutego 2019, 19:29:09 »

Ogólnie moja ocena tego samochodu od zakupu do teraz się nie zmieniła - to co myślałem, że będzie na plus (zwrotność, spalanie, niezawodność, rozwiązania pod względem bezpieczeństwa, wygoda korzystania) takie właśnie jest, a to czym się martwiłem, że może mi przeszkadzać (mała moc, trochę zbyt mała "rodzinność" konstrukcji) przeszkadza nadal.

dzięki za opinię :good:

czyli kwestia wyrzeczeń na zasadzie "coś za coś". Chcąc skończyć z dieslami i kupić benyznę czy hybrydę brałem pod uwagę, że w zestawieniu z obecnym 180 konnym dieslem muszę obniżyć wymagania pod kątem mocy ale nie sądziłem, że aż tak  :czerwona:, raczej nie do przełknięcia dla mnie na razie, chyba inny kierunek muszę obrać

Offline Kierowca CHR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #752 dnia: 20 Lutego 2019, 09:08:28 »
Z ciekawości przetestuję jeszcze wersję 1.2T ale cudów nie oczekuję, macie jakieś doświadczenia w porównaniu 1.8H z 1.2T?

Cudow nie bedzie - auto ma 116KM...i momentem tez nie powala....
W moim odczuciu 1.2T jest autem bardziej uniwersalnym - jest przede wszystkim cichsze od Hybrydy przy jezdzie autostradowej, moze odrobine lepiej przyspiesza....pozostale zalety/wady obydwu modeli sa prawie identyczne...

Hybryda to auto dedykowane do ruchu miejskiego (jak dla mnie...) i tutaj sprawdza sie znakomicie.

Gdyby TOYOTA sluchala kierowcow.... :-)
Idealny CHR to min. 150 KM w benzynie i min. 180-200KM w hybrydzie....no ale mamy to co mamy... :-)  - nie jest calkiem zle ale do pelni szczescia brakuje troche koni w obu wersjach....

Offline Mit

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #753 dnia: 20 Lutego 2019, 18:15:32 »
Mi do szczęścia wystarcza to co jest. Nie potrzebuję więcej mocy. To kwestia stylu życia  :beer:

Offline Kierowca CHR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #754 dnia: 21 Lutego 2019, 07:27:08 »
Mi do szczęścia wystarcza to co jest. Nie potrzebuję więcej mocy. To kwestia stylu życia

W Toyocie pracujesz...?? :grin: :-) :cheesy:

Remek

• Gość
« Odpowiedź #755 dnia: 21 Lutego 2019, 10:06:22 »
Jak wam moc nie odpowiada to kupcie auto innej firmy, inne osoby co kupiły hybrydę lub turbo miały okazję się przejechać autem i powinny wiedzieć jak te auta przyśpieszają. Na papierze też widać pomiary więc wiadomo czego się spodziewać

Offline Kierowca CHR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #756 dnia: 21 Lutego 2019, 10:13:32 »
Jak wam moc nie odpowiada to kupcie auto innej firmy, inne osoby co kupiły hybrydę lub turbo miały okazję się przejechać autem i powinny wiedzieć jak te auta przyśpieszają. Na papierze też widać pomiary więc wiadomo czego się spodziewać

czasem mozna isc na kompromis.... :grin: :grin: :cheesy:

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #757 dnia: 21 Lutego 2019, 10:46:27 »

No już bez jaj - to co, już nie można nic "złego" powiedzieć na te samochody, co my mamy się zachowywać jak Janusze którzy w niedziele przed kościołem wychwalają pod niebiosa swe passaty b5 w tedeiku?

Samochód ma plusy i minusy, nie każdy kupuje samochód z kalkulatorem w ręku - niektórzy robią to pod wpływem (również) emocji i o ile mogą być już w chwili zakupu świadomi pewnych wad czy cech samochodu, to mogą na nie machnąć ręką - na zasadzie, że jakoś to będzie, może się przyzwyczaję.

No i jeśli ktoś pisze, że może się przyzwyczai do osiągów C-HRa przesiadając się ze 180 konnego diesla w hybrydę czy turbo, to ja na swoim przykładzie mogę mu napisać, że może jednak niekoniecznie.

Remek

• Gość
« Odpowiedź #758 dnia: 21 Lutego 2019, 10:56:33 »
Kupiłeś auto za ponad 100tyś nie czytając jego osiągów a teraz na nie narzekasz?
Napisz jeszcze, że nie odbyłeś jazdy próbnej
Mnie jedyne co zaskoczyło negatywnie to działanie tego dziadowskiego tabletu który się do niczego nie przydaje

Offline Kierowca CHR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #759 dnia: 21 Lutego 2019, 10:58:40 »
No już bez jaj - to co, już nie można nic "złego" powiedzieć na te samochody

:good:

Offline Kierowca CHR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #760 dnia: 21 Lutego 2019, 11:01:11 »
Mnie jedyne co zaskoczyło negatywnie to działanie tego dziadowskiego tabletu który się do niczego nie przydaje

ostatecznie zdecydowales sie na zakup, czy odpusciles...?

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #761 dnia: 21 Lutego 2019, 11:16:23 »
@Remek - przeczytaj jeszcze raz, ze zrozumieniem to co napisałem, albo zjedź coś, bo zaczynasz gwiazdorzyć :-)

Remek

• Gość
« Odpowiedź #762 dnia: 21 Lutego 2019, 11:26:45 »

ostatecznie zdecydowales sie na zakup, czy odpusciles...?

Kupiliśmy auto. Byliśmy na jeździe próbnej zobaczyłem jak to jeździ z 3 osobami na pokładzie, o spalaniu można było przeczytać w internecie. Mnie przyśpieszenie nie zaskoczyło bo wiedziałem po jeździe próbnej jakie będzie. Nie widzę sensu narzekania na moc 1.2T bo Toyota piszę na stronie jak szybko to przyśpiesza.

Uważam, że jak narzekać to na rzeczy o których się nie widziało lub wyszły później podczas użytkowania.

Moja żona jest zachwycona autem, szczególnie, że pracuje w modzie więc często forma ważniejsza od funkcjonalności.

Offline Kierowca CHR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #763 dnia: 21 Lutego 2019, 11:30:50 »
Kupiliśmy auto. Byliśmy na jeździe próbnej zobaczyłem jak to jeździ z 3 osobami na pokładzie, o spalaniu można było przeczytać w internecie. Mnie przyśpieszenie nie zaskoczyło bo wiedziałem po jeździe próbnej jakie będzie. Nie widzę sensu narzekania na moc 1.2T bo Toyota piszę na stronie jak szybko to przyśpiesza.

Uważam, że jak narzekać to na rzeczy o których się nie widziało lub wyszły później podczas użytkowania.

Moja żona jest zachwycona autem, szczególnie, że pracuje w modzie więc często forma ważniejsza od funkcjonalności.
:good: :good:  z malym kompromisem... :-)  podobnie jak ja....moge zyc z niewielkim niedostatkiem mocy jaki ma CHR 1.2T.... :-)

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #764 dnia: 21 Lutego 2019, 11:41:32 »
Moja żona jest zachwycona autem

Dokładnie jak i moja ;-)

Tytuł wątku to: "C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia" a nie "C-HR - dane techniczne". A więc moim spostrzeżeniem jest to, że niestety nie przyzwyczaiłem się do osiągów i następne auto będzie mocniejsze, bo mocy w tym samochodzie brakuje mi najbardziej - wszystko inne byłbym w stanie mu "wybaczyć" i zostawić je sobie na zawsze. Ale czy to świadczy o tym, że ja dyskwalifikuję ten samochód - no nie :-).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl