Autor Wątek: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia  (Przeczytany 470593 razy)

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: SUV DSG
Odp: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia
« Odpowiedź #825 dnia: 24 Marca 2019, 14:35:43 »
Dodałbyś że nie nadaje się dla Ciebie 
Nie każdy ma ADHD drogowe, takim autem też można jechać bezpiecznie i sprawnie w trasie.
masz rację, to auto nie nadaje się dla mnie

Nie każdy ma ADHD drogowe, takim autem też można jechać bezpiecznie i sprawnie w trasie.

nie jesteś uprawniony do oceny mojej osoby chłopaku

po drugie tym autem nie da się sprawnie poruszać w trasie, taka jest moja ocena i mam do niej prawo, tak samo jak ty masz prawo podziwiać to auto. Koniec i kropka
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2019, 14:37:29 wysłana przez Meett »

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #826 dnia: 24 Marca 2019, 15:17:54 »
Cieszę się chłopaku że się zrozumieliśmy :)

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: SUV DSG
« Odpowiedź #827 dnia: 24 Marca 2019, 21:45:48 »

Jeździłęm Aurisem też 1.8 hybrydą poprzedniej generacji 136KM i pracuje to dużo lepiej. Można w miarę normalnie przyspieszać bez wkręcania silnika na wysokie obroty.

Ta nowa generacja 1.8 hybrydy ze zmniejszoną mocą o 14KM to naprawdę porażka. Może Toyocie chodziło o maksymalną oszczędność na paliwie, ale to co osiągnęli to wg mnie dramat dla kierowcy.

w pełni się z tobą zgadzam, też jeździłem priusem II generacji i tam jazda jest o wiele przyjemniejsza jest, nie odczuwałem właśnie tego beznadziejnego wycia jak w CHR

Offline JRA

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #828 dnia: 25 Marca 2019, 09:57:06 »
Mam odmienne zdanie na temat różnic w hybrid 136vs122km. Nowy napęd jest bardziej płynny, dłuższa jazda na baterii, większa prędkość jazdy na baterii, moment dołączenia silnika benzynowego jest jeszcze mniej zauważalny i praktycznie niewyczuwalne. Wyje tak samo jak wyło. Pod tym względem nic się nie zmieniło. Różnica w spalaniu ok. 0,8L na korzyść CHR ws. Auris TS.
ex. Auris TS HSD '15
ex. Auris TS 1.6 '17
ex. Corolla 1.6 '16
ex. CHR HSD Selection '18
ex.Corolla Comfort 1.6 '17
Corolla Sedan HSD '19
CHR HSD Selection JBL '19

Offline vavoom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #829 dnia: 26 Marca 2019, 13:56:32 »
Koledzy, czy są wśród Was użytkownicy wersji AWD?
Testy napędów 4x4 - zapraszam forumowiczów na FB: http://www.facebook.com/StacjaKontroliTrakcji

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #830 dnia: 26 Marca 2019, 16:38:02 »
Pewnie Ameryki nie odkryję, choć chyba nikt jeszcze na ten temat nic nie napisał (?).

Otóż jeśli jadę spokojnie i ekonomicznie, na bateryjce to gdy ją rozładuję i chcę gwałtownie przyspieszyć to wyje mi głośniej. I myślę, że powodem nie jest tylko przyzwyczajenie ucha do ciszy, ale brak prądu w baterii - przyspieszenie odbywa się tylko (?) na spalinowym silniku. Natomiast jeśli jeżdżę normalnie - dynamicznie to owe wycie nie jest tak uciążliwe. Słowem jeśli ktoś chce bawić się w spalanie na poziomie 4 litrów w mieście niech nie dziwi się, że wyjeżdżając na obwodnicę samochód mu zawyje... Oczywiście, jeśli bateria będzie pełna, to przy wciśnięciu gazu do podłogi też będzie wyło, ale tak jakby akceptowalnie ;-)

Czy tylko mi się wydaje? Ja jeżdżę raczej dynamicznie - spalanie wtedy jest tylko trochę (1- 1,5 litra) większe.

Tak na marginesie to dzisiaj przejeżdżając przez moją wioskę na odcinku 2,5 km minęło mnie 6 (słowem sześć!) C-HRów...

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #831 dnia: 26 Marca 2019, 20:31:22 »
Czy w trybie ECO wycie jest bardziej uciążliwe?

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #832 dnia: 27 Marca 2019, 20:52:29 »
Pewnie Ameryki nie odkryję, choć chyba nikt jeszcze na ten temat nic nie napisał (?).

To co opisałeś jest zdecydowanie prawidłowe i chwała Ci za to :good:
Głośna praca silnika spalinowego jest spowodowana większymi obrotami a obroty spowodowane są większym obciążeniem a większe obciążenie spowodowane jest wymuszeniem pracy silnika na "dwa fronty"  :grin: czyli jednoczesne pełne ładowanie baterii i dynamiczne rozpędzenie auta!
Kolego Gracol  :beer: Ja z mojego skromnego doświadczenia widzę że "małodynamiczna" jazda hybrydą wcale nie jest aż tak oszczędna  :song: bo w momencie przyspieszenia i jednoczesnego pełnego ładowania baterii, spalanie silnika jest zdecydowanie większe  :o

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #833 dnia: 27 Marca 2019, 21:14:41 »
Dlatego trzeba szybko przyspieszać aby skrócić czas gdy spalanie jest duże.

Offline Kmicic

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #834 dnia: 29 Marca 2019, 08:04:48 »
Najgorzej, jak stoisz w korku i masz dwie kreski.

Offline janeksobieski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #835 dnia: 31 Marca 2019, 11:44:03 »
Najgorzej, jak stoisz w korku i masz dwie kreski.

A to dobre, jeżdżąc hybryda trzeba pewnie się nauczyć ładować baterie i wszystkie przyzwyczajenia z wcześniejszych aut legna w gruzy.

Ale nie o tym chciałem, ktoś może już się dowiadywał jakie są różnice w rocznikach 2018 a 2019, bo widziałem na stronce Toyoty że już są ceny 2019 i pytanie czy jest sens czekać rok lub 2 z myślą że wyjdzie ch-r z mocniejszym silnikiem, np jak w coroli 2.0 ze 180 KM

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #836 dnia: 31 Marca 2019, 17:48:07 »
i pytanie czy jest sens czekać rok lub 2 z myślą że wyjdzie ch-r z mocniejszym silnikiem, np jak w coroli 2.0 ze 180 KM

Czekaj - sprawdzę w szklanej kuli, ew. jutro wraca jasnowidz z urlopu do firmy to dam Ci znać ;-)

Po prostu nic nie wiadomo o mocniejszych C-HRach w Europie, na rynek USA i chyba Rosji (?) jest wersja 2.0 benzyna 144 konie.
« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2019, 17:51:22 wysłana przez Gracol »

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #837 dnia: 31 Marca 2019, 18:07:58 »
Patrząc na ruchy Toyoty to co 3 lata modyfikują dany model.
Poza tym, w tym roku ma być 7 premier. Były dwie (RAV i Corolla). Brakuje jeszcze 5-ciu.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #838 dnia: 31 Marca 2019, 18:14:29 »
Poza tym, w tym roku ma być 7 premier. Były dwie (RAV i Corolla). Brakuje jeszcze 5-ciu.

1. RAV
2. Corolla sedan
3. Corolla htb
4. Corolla kombi
5. Hilux
6. Supra
7. Yaris (?)

Offline janeksobieski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #839 dnia: 31 Marca 2019, 18:24:18 »