Autor Wątek: Test baterii trakcyjnej, wyniki, diagnoza  (Przeczytany 241348 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kuken

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Test baterii trakcyjnej, wyniki, diagnoza
« Odpowiedź #270 dnia: 06 Kwietnia 2021, 19:12:00 »
3km i prosta się skończyła...

Wysłane z mojego LEX720 przy użyciu Tapatalka

_-''-_ Prius II 2007 LPG _-''-_ 3Miasto _-''

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #271 dnia: 07 Kwietnia 2021, 22:31:48 »
@Riedel sprawdź szacowaną pojemność w aplikacji, to jest najpewniejsze. Prawie rok temu robiłem moim około 1.5km przy włączonej klimie i światłach, w ten czas ~205k I baterii ocenianej na około 4.5ah. Klima zjdada strasznie dużo dopiero jej wyłączenie pozwala bić rekordy.
« Ostatnia zmiana: 07 Kwietnia 2021, 22:37:12 wysłana przez arthi »

Offline Myrek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #272 dnia: 07 Kwietnia 2021, 22:40:35 »
Witam,

Na początku chciałem się przywitać :) od niespełna miesiąca jestem. Właścicielem Toyoty Auris z 2011 roku przebieg 54 tys km. Dzisiaj wykonałem test baterii, możecie mi powiedzieć czy jest ok? Moje spostrzenia wskazują na dziwne zachowienie 1 i 2.

https://iv.pl/image/GtTta4S
https://iv.pl/image/GtTt7tw
https://iv.pl/image/GtTtkDd

Pozdrawiam

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #273 dnia: 08 Kwietnia 2021, 15:23:13 »
Nowa bateria praktycznie. Ile za takiego auris trzeba było zapłacić I gdzie takiego rodzynka znalales?

Offline Myrek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #274 dnia: 08 Kwietnia 2021, 16:44:06 »
30 tys, auto kupione od handlarza, który sprowadził je z Niemiec. Była do niego książka serwisowa, i potwierdzone na stronie Toyoty wpisy z przeglądów. Więc przebieg prawdziwy. Autem bardzo fajnie się jeździ, przede wszystkim cisza :) autko bardzo zadbane. Natomiast matwi mnie ta bateria, a może to normalne ale bateria schodzi po 1 % a jak osiągnie 46-47 % potem natychmiast jest 40-41%. Ogólnie obecnie mało co jeżdżę do pracy ok 6 km i z powrotem i spalanie na poziomie 6 l. Może to kwestia zimna, bo jak było nieco ciepłej ok 15 - 18 st to silnik spalinowy szybciej się wyłączał i od razu spalanie spadło. A powiedzcie mi czy tak ma być, jak silnik pracuje w s1a i w s1b to dużo wspomaga go silnik elektryczny, jak silnik spalinowy jest w s2 to silnik elektryczny praktycznie nie wspomaga. Staram się jeździć do połowy Eco. A jeszcze jedno w którym trybie lepiej jeździć? W Eco mode czy w normlamym?

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #275 dnia: 08 Kwietnia 2021, 17:13:47 »
Bardzo fajna cena jak za ten rocznik i przebieg, bo widać po baterii że musi być prawdziwy. Moim zdaniem nie ma sensu włączać eko, a na 6km to nigdy silnika nie zagrzejesz, więc spalanie zwłaszcza zimą będzie wyższe. Zwłaszcza, że auris nie mają zdaje się odzysku ciepła ze spalin jak priusy. Taki spadek nagły poziomu naładowania jest zupełnie normalny.
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2021, 17:18:51 wysłana przez arthi »

Offline Myrek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #276 dnia: 08 Kwietnia 2021, 18:57:17 »
W poprzednim aucie (volvo v40 z 2004 roku) jak były załączone przednie wycieraczki to przy wrzuceniu wstecznego załączała się tylna wycieraczka, tutaj tego nie ma. A może jest ale trzeba to jakoś włączyć? Tak samo jak spyskuje tylna szybę to wycieraczkę trzeba osobno włączyć nie idzie to z "automatu" - może coś jest zepsute?

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #277 dnia: 09 Kwietnia 2021, 09:20:02 »
Ile możecie przejechać na samej baterii, bez świateł, klimatyzacji i innych odbiorników? U mnie 1.8 km, bateria z 3 letniego samochodu przebieg do 50 tyś- według obietnic sprzedającego baterię.
Dziś sprawdziłem, droga przez miasto, ale udało się przejechać w miarę równomiernie bez większego przyhamowania czy przyśpieszania. Dopiero na samym końcu stanąłem na światłach i po chwili załączył się silnik. Przejechałem 1,7 km ze średnią prędkością 45 km/h i z włączonymi wszystkimi odbiornikami. Ale zdarzało się przejechać ciut więcej na elektryku na tym samym odcinku.
Aha, wskaźnik baterii na początku sprawdzania: bez dwóch kresek od góry i silnik załączył się jak były dwie kreski na dole.
Toyota PRIUS 1,8 HSD 2011 Prestige
Toyota Yaris 1,3 VVT-i 2003 Sol

Offline krzychsolecki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #278 dnia: 19 Kwietnia 2021, 09:17:30 »
Witam
Niestety u mnie Prius 2012.11  wyskoczył błąd sytemu hybrydowego, bateria pewnie do regeneracji(przebieg 178.000 raczej pewny Polski salon), proszę o informację gdzie w okolicach Warszawy polecacie to zrobić.

Pozdrawiam

rkon1

• Gość
« Odpowiedź #279 dnia: 19 Kwietnia 2021, 10:32:05 »
Teoretycznie bateria jest jeszcze na gwarancji, pod warunkiem że jezdzilo się systematycznie do Toyoty na sprawdzenie baterii za 2 stówki.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Offline przpac

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #280 dnia: 28 Kwietnia 2021, 11:19:48 »
Hej! Proszę o podpowiedź :)
Prius 2 nalot 270tys. Błędów brak, ale przyglądam się baterii podczas jazdy i czasami jakby braknie mocy na HV, przy delikatnym ruszaniu załącza się spalina przy ok 28 km/h (gdy naładowanie wynosi ponad 60% według HA). Średnie spalanie 5,5 na 100 przy normalnej jeździe. Mechanicznie wszystko ok.
Byłoby prościej gdyby jakieś ogniwo mocno się wyłamywało ale wykres niemalże idealny. Podczas robienia testów "przepustowość"(pojemność)według HA oscylowała w granicach 4,5 jednak pod koniec testu spadło do tych 2,26. To jest kwestia tych ogniw 3,13? Czy ogólna pojemność spadła?

[img width= height= alt=1619600848166" border="0]https://i.ibb.co/kKCsc8Y/1619600848166.jpg[/img]
[img width= height= alt=1619600848169" border="0]https://i.ibb.co/wcQW5wb/1619600848169.jpg[/img]
[img width= height= alt=1619600848162" border="0]https://i.ibb.co/pPDJTZY/1619600848162.jpg[/img]

Offline Lesiu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Prius 4
« Odpowiedź #281 dnia: 29 Kwietnia 2021, 15:15:48 »
Jak na moje oko bateria w bardzo dobrym stanie nie ma do czego się przyczepić.
To, że załącza się silnik przy nawet delikatnym ruszaniu może mieć związek z tym jak ciepły jest silnik i w jakiej fazie się znajduje. Brałeś to pod uwagę?
Jak też mam P2 z podobnym nalotem którym jeżdżę od września 2019 roku i moje średnie spalanie też w okolicach 5.5 litra

Jak chcesz mogę zrobić test swojej baterii bo w sumie ostatnio to robiłem jakieś półtora roku temu i wtedy wykresy bardzo zbliżone do Twoich. Będzie materiał do porównania.
Toyota Prius gen. 4 2017
Była Toyota Prius gen. 2 2008r.
Był Seat Ibiza 1.4 MPI 8v 2000r.

Offline Lesiu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #282 dnia: 29 Kwietnia 2021, 17:26:22 »
Test baterii z przed chwili dla porównania z testem kolegi wyżej.
Mój P2 z 2008 roku przebieg prawie 263 tyś kilometrów (taki pokazuje licznik ale co do autentyczności nie ma pewności)

Toyota Prius gen. 4 2017

Offline przpac

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #283 dnia: 30 Kwietnia 2021, 10:15:17 »
Dzięki Lesiu !!
Ja patrze na działanie hybrydy pod kątem elektronicznym i elektrycznym. Czasami uruchamianie spaliny jest dla mnie nie uzasadnione skoro auto teoretycznie ma zapas energii. Widocznie ten typ tak ma :) Może nowsze wersje są lepiej dopracowane pod tym kątem :)

Offline Lesiu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #284 dnia: 30 Kwietnia 2021, 11:08:49 »
Z tym odpaleniem spaliny to normalne. W P2 można spokojnie ruszyć i rozpędzić się tych 60 paru kilometrów tylko na elektryku ale trzeba wtedy bardzo delikatnie dodawać gazu.
A silnik odpali się nawet jak jest zapas mocy w baterii jeśli tak zadecyduje komputer i raczej już człowiek nie ma na to jakiegokolwiek wpływu.

Co do generacji napędu to zdecydowanie ma to też znaczenie w P2 mamy do czynienia z drugą generacją napędu. Mój tata ma Aurisa HSD 3 generacji i to już inaczej jeździ. Teraz będzie się przesiadał na C-HR z hybrydą dwu litrową i coś czuje, że to będzie zupełnie inna bajka porównując do poprzednich generacji napędów hybrydowych.   
Toyota Prius gen. 4 2017

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl