Autor Wątek: Hałas jakby niedomkniętej szyby przy wyższej prędkości  (Przeczytany 64353 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
Odp: Hałas jakby niedomkniętej szyby przy wyższej prędkości
« Odpowiedź #135 dnia: 07 Czerwca 2020, 07:45:05 »
Jeszcze nie zabrali auta, mam nadzieję że w przyszłym tygodniu

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #136 dnia: 09 Czerwca 2020, 00:49:00 »
Dobra , poczekamy . Ciekawe co wymyślą i czy to co zrobią przyniesie efekt wymierny .

Ale jak w kolejnym tygodniu ,to ja bym się pokusił o 2 -3 proste sprawdzenia .
1. Oklejenie taśmą szczeliny dookoła drzwi i jazda . Ty wsiadasz ,ktoś okleja ,jazda i już coś będzie wiadomo .
2. Posmarował bym uszczelkę czymś i sprawdził . Posmarować ,zamknąć ,otworzyć i w dobrym świetle obejrzeć .
3. Ewentualnie można jeszcze obejrzeć lewe i prawe drzwi ,tak do porównania wizualnego .

Sprawdź jeszcze jak drzwi zgrywają się z dachem ,czyli góra ramki szyby ,jaka tam jest szczelina ,równa czy coraz szersza w kierunku górnego rogu końca drzwi . Pisałeś że tam to słyszysz jakoś . No i jak drzwi w tym miejscu dolegają do uszczelki ,która jest zamontowana na tylnych drzwiach , na wysokości szyby . Czyli taka uszczelka co wypełnia szparę pomiędzy przednimi drzwiami a tylnymi na wysokości szyb .
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwca 2020, 00:56:04 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #137 dnia: 09 Czerwca 2020, 18:46:41 »
Koledzy wkładali silikonowe sznury 3mm pomiędzy uszczelki i poprawa była znaczna

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #138 dnia: 09 Czerwca 2020, 18:56:56 »
U mnie nic to nie dało

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #139 dnia: 10 Czerwca 2020, 02:46:24 »
Koledzy wkładali silikonowe sznury 3mm pomiędzy uszczelki i poprawa była znaczna

No tak ,ale to półśrodek ,komu sznur pomógł ,to powinien brnąć dalej i szukać dlaczego ten sznur pomaga i gdzie . Po co jakieś dodatkowe towary wkładać , powinno być jak było dobrze .

Sprawdziłem u siebie licowanie przodu drzwi z błotnikiem . No i dolny róg jest lekko wpuszczony poza błotnik do wewnątrz ,a im wyżej tym bardziej się drzwi licują z błotnikiem . Jedynie jakieś tyci odstawanie jest tych rogów zagięć blachy pod samym lusterkiem . Czyli te załamania idące przez wszystkie drzwi i schodzące na błotniki (linie ) .

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #140 dnia: 11 Czerwca 2020, 09:35:36 »
u mnie prawe drzwi (te same od nowości auta) są idealnie zlicowane z budą, natomiast te od kierowcy - jak na załączanym wcześniej zdjęciu -> lekko odstają na dole, a są ciut mocniej dociśnięte na górze (piszę o ich przedniej części). Wg ASO to nie ma znaczenia skoro szum słychać z tyłu drzwi, ale wciąż czekam na przejęcie przez nich samochodu i naprawę reklamacyjną...

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #141 dnia: 11 Czerwca 2020, 12:04:46 »
Myśle że tu nie chodzi o licowanie a bardziej dopasowanie drzwi do reszty. To się nie zgadza tak samo jak kierownica nie jest idealnie prosto przed kierowcą tylko na bok i pod kątem. ASO odgania się od takich robót. Przynajmniej większość. Lepiej pojechać do lepszego mechanika, dać mu te 50zł i mieć spokój aniżeli czekać kilka miesięcy na przeprychanki czy to wada czy ten typ tak ma. Nie ma co oczekiwać po klasie niższej średniej jakości typu premium.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #142 dnia: 11 Czerwca 2020, 12:06:13 »
Wcześniej tak nie było, więc chcę reklamować, zwłaszcza że naprawa kosztowała prawie 12 tys

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #143 dnia: 11 Czerwca 2020, 13:47:31 »
moja kosztowała 18 po wymianie drzwi za trzecim razem w końcu wyregulowali. Za ten czas stracony w serwisie, układanie planu dnia, paliwo i reszta, zarobiłbym więcej aniżeli 50zł na regulacje drzwi u mechanika.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #144 dnia: 11 Czerwca 2020, 14:15:53 »
Ja czasu nie tracę, bo dostaje auto zastępcze i mogę działać bez większej przerwy.
Mechanik za 50 zł by mi tematu nie załatwił, raczej stówkę więcej i zero pewności, że da radę.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #145 dnia: 11 Czerwca 2020, 21:19:06 »
a są ciut mocniej dociśnięte na górze (piszę o ich przedniej części). Wg ASO to nie ma znaczenia skoro szum słychać z tyłu drzwi,

Jeśli są dociśnięte bardziej na rogu jak lusterko , to może mieć znaczenie dla uszczelki rogu górnego lub na wysokości szyby .Tu dociśnięte ,a tam za słabo zetknięte .

ASO odgania się od takich robót. Przynajmniej większość. Lepiej pojechać do lepszego mechanika, dać mu te 50zł i mieć spokój aniżeli czekać kilka miesięcy na przeprychanki czy to wada czy ten typ tak ma. Nie ma co oczekiwać po klasie niższej średniej jakości typu premium.

Co do klasy średniej , było dobrze po fabryce ,robili to w drugim miejscu po fabryce ,to powinno być dobrze tak jak było w oryginale . ASO / mechanik pytanie co jest powodem tego ,że jest źle po ASO , brak wiedzy czy lenistwo . Czy gdzieś mechanik będzie wiedział więcej ,czy bardziej niż tam się przyłoży do ustawienia ,a może będzie podobnie nie raz jak w ASO. Loteria raczej ,po za tym trza mieć tego dobrego ustawiacza , takiego zawodu brak więc tym większy eksperyment .

Powodów może być wiele ,weryfikacja własna może zmniejszać ilość wycieczek gdziekolwiek ,jak i kosztów ,oraz skracać czas do finału . Więc dla oszczędności najlepiej zawinąć rękawy , oraz dokładnie wszystko obejrzeć i sprawdzić . Ja bym nie wytrzymał i sam dużo sprawdził ,po to by w ASO pokazać im palcem, to tu nie halo .

Nie wiem jak w Toyocie ,ale czasem w innych ASO można zamówić ,przyjadą po auto i odstawią pod dom . Auto zastępcze brać dobre mocne i katować ,oddać im swoje i zamiana dopiero jak zrobią ,a i za miesiąc .

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #146 dnia: 19 Czerwca 2020, 08:43:38 »
Samochód w ASO, zobaczymy, jak szybko sobie poradzą...

jako zastępczy dostałem prawie identycznego aurisa (ta sama bryła, model i silnik). Oczywiście nowszy i z mniejszym przebiegiem, ale konstrukcja drzwi i uszczelek jest identyczna. Absolutnie nic nie dmucha podczas jazdy, więc  to nie kwestia TTTM, ale źle wyregulowanych drzwi (o czym już nie jedna osoba tutaj pisała).

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #147 dnia: 21 Czerwca 2020, 16:26:45 »
No to czekamy ,co wymyślą i co powiedzą że poprawili ,o ile nie powiedzą " ten typ tak ma " . Jak tak powiedzą ,to komisyjnie niech przejadą się z tobą tym zastępczym i twoim .Możesz w tym zastępczym popatrzeć jak tam jest w temacie ;-)

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #148 dnia: 25 Czerwca 2020, 08:02:09 »
Auto było 3 dni robocze w ASO (śląsk).
Podczas jazdy testowej przy odbiorze okazało się, że jest ciut ciszej, ale daleko do właściwego poziomu.
Fachowiec z ASO w którym odbierałem auto (innego niż to które naprawiało) sam się przejechał i potwierdził, że dmucha, a robota została  źle wykonana...
przez ok. 1.5 godz. były dalsze regulacje po których stwierdzono, że lepiej nie dadzą rady... Dmucha ciut mniej, ale... jw.
Jestem zdegustowany i już sam nie wiem co o tym myśleć, ale po raz kolejny auta nie będę oddawać na dalsze "regulacje".

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #149 dnia: 26 Czerwca 2020, 23:55:23 »
No dobra ,trzy dni to regulowali , to rekord trzeba gdzieś zapisać . Sprawdziłeś na liczniku ile km przybyło   :o ? Wiedział byś w tedy ,czy jeździli i sprawdzali , bo może auto stało i czekało na chętnego mechanika .

Takie pytania mi się pojawiają , proszę odpowiedź <regulamin>.

Zapytałeś co to powoduje ?
Czy pokazali Ci w którym miejscu coś nie gra ?

Robota źle wykonana = wymiana drzwi i regulacja ,czy robili blacharkę na słupku z zawiasami ?

Robota źle wykonana = wymiana drzwi = nie da się tego poprawić ?

Czy w ASO tym co pierwotnie wymieniano drzwi , ingerowali w coś jeszcze ?

Bez twoich odpowiedzi , widzę trzy opcje :

Po sarnie coś ruszyło się na słupku w senie mocowania zawiasów drzwi .
Nowe drzwi mają inny kształt/ konstrukcję / mocowanie , lub są wykonane poza tolerancją wymiarową .
Nowe drzwi + stare uszczelki = różnice pomiędzy miejscami i uszczelkami ,a w pomieszaniu wychodzi misz-masz niekompatybilny  .

Ja bym się pokusił jeszcze raz do ASO ,ale z własnymi pomysłami/wskazaniami . Bo inaczej będzie to samo enty raz .

1. Jeśli się da to niech sprawdzą ,czy ze słupkiem i zawiasami wszystko ok i czy nie ma widocznych zmian w ustawienia ich względem siebie .
2. Zasugerować założenie nowych uszczelek do nowych drzwi ,bo to komplet . Polityka oszczędzania może nie popłacać .
3. Sprawdzić czy nie było zmian jakichś konstrukcji/wymiarów drzwi .

Raczej budy nie zmieniali , prędzej drzwi ,a uszczelki na pewno ,wystarczy inny producent i już może być inaczej .
Jeszcze ciekawe ,tam gdzie też o tym piszą , czy też zakładane tam były stare uszczelki na nowe drzwi . 

Pomyśl o tym ,uważam że warto , ja bym tak zrobił i męczył ich o powyższe działania  :bash:. Nie odpuszczaj dasz radę  <taniec>.
« Ostatnia zmiana: 27 Czerwca 2020, 00:07:00 wysłana przez Rademenes »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl