Autor Wątek: Czym kierowałaś/łeś się przy zakupie Aurisa II?  (Przeczytany 39284 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MMZabrze

• Gość
Odp: Czym kierowałaś/łeś się przy zakupie Aurisa II?
« Odpowiedź #45 dnia: 02 Lipca 2017, 09:43:46 »
No ale skoro nie Auris to co? Ja lubię konkretne porównania.  Gdybym z jakichś przyczyn nie zdecydował się na hybrydę to na dziś wybieram 1.2T TS w automacie wersja Premium+Comfort+siatka oddzielająca bagażnik - cena katalogowa 92299 zł.

Podaj proszę swój kontratyp nr 1 - musi być dostępny w automacie, mieć roletę w bagażniku i ww. siatkę.

Myślę, że ze spokojem np. Skoda Rapid spełni Twoje warunki, a będzie tańsza o przynajmniej 10tys. I uwierz mi, nie będziesz walczył z wieloma niedoróbkami "systemowymi", a wybierać możesz z opcjach, o których chyba nikt w Toyocie nie przeczytał inżynierom, więc nie wiedzą, że są możliwe :/

IMHO oprócz napędu hybrydowego Auris jest samochodem bardziej niż przeciętnym. Powiedziałbym nawet, że wlecze się w ogonie jeśli chodzi o różne rozwiązania. No ale jest układ hybrydowy i nic tego nie zmieni.

Ja uważam, że gdyby opcje byłyby oddzielnie sprzedawane, a nie w pakietach to zmieniłoby wszystko, a tak wciskają Nam bzdety za które każą sobie płacić i to nie małą kasę, a one marnie działają. Zauważcie, że sztab ludzi narzeka tylko na mały procent poszczególnych elementów tego auta, ale to właśnie one podbijają cenę i w dodatku są oferowane w pakietach z innymi rzeczami, które są akurat dobre. Powtarzam się, wiem, ale Auris Hybryd to jedyna opcja, która wyciąga ten samochód na pierwsze miejsce wśród aut tej klasy do kwoty 100 tyś PLN. Potem jest tylko LEXUS i PRIUS(chodzi o ten właśnie napęd), ale za 20-40 tyś więcej. Tak jak kolega pisał wcześniej, Auris jest przeciętnym autem i napewno nie jest wart kwoty 100 000 PLN w porównaniu z innymi markami w tym przedziale cenowym.
« Ostatnia zmiana: 02 Lipca 2017, 09:50:47 wysłana przez MMZabrze »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #46 dnia: 02 Lipca 2017, 09:49:09 »
Ja kompletnie nie rozumiem dlaczego Polacy mają taki dziwny zwyczaj do biadolenia. Dlaczego nadzwyczajnie w świecie nie sprzedacie badziewnego Aurisa i nie kupicie czegoś innego? Przecież to bajecznie proste. Mi poprzedni Auris zaczął przeszkadzać to w miesiąc się go wyzbyłem żeby właśnie nie narzekać jaki to badziew. Po co się męczyć i powtarzać w kółko to samo że płace 120tys i wymagam a mam dalej beznadziejny samochód. Sprzedaje, kupuje coś innego i jestem szczęśliwym posiadaczem samochodu który mi odpowiada.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #47 dnia: 02 Lipca 2017, 09:51:44 »
Teraz policzcie koszty turbin, sprzęgieł, pompowtrysków i innych dupereli ( tylko nie podawajcie cen części z dziupli na Allegro, ale ceny nowych kat I ) jak to wszystko przeliczycie to układ Hybrydowy wyjdzie na plus.
Mogę się odnieść do E12, bo taką jeździłem przez 13 lat:
- turbina - brak
- sprzęgło - nie wymieniane
- wtryskiwacze - nie zaglądane
- inne duperele - nic się nie popsuło
Jedyny element wymieniony to pompa wody po 150 tys. (gdyby nie było rozrządu na łańcuchu byłaby wymieniona w ramach tej operacji)
silnik elektryczny z momentem od zera ( tutaj zabawa się zaczyna i jak ktoś twierdzi, że te auto nie potrafi przyspieszyć to za przeproszeniem pociska kit, że takowym jeździł
No właśnie miałem okazje pojeździć Aurisem i Yarisem, więc wiem co mówię. Jakoś to przyspieszenie z momentem od zera na kolana mnie nie powaliło - to nie Tesla. Żeby nie było że mam klapki na oczach - Corolla wcale nie jest super autem (ma pewne atuty, ale i sporo wad), dla mnie wersja na Europę to taka zapchaj dziura, Toyota ewidentnie stawia na Aurisa, a Corolla ma się dobrze sprzedawać w Azji i Ameryce
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #48 dnia: 02 Lipca 2017, 09:53:36 »
Rozumiem że w trybie power jeździłeś nie eko. Bo 13letnia corolla nie ma raczej trubów jazdy i cały czas jeździsz na power :D Komu bym się nie dał przejechać z włączonym power to się pyta ile ten silnik ma koni bo jego stare audi 150konne tak się nie zbiera od zera.

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 02 Lipca 2017, 09:59:03 »
A widzisz Stivo, nie rozumiesz po co to wszystko na tym forum. Masz rację można sprzedać, rozbić, pozwolić ukraść...można i mieć spokój.
Są ludzie którzy chcą zasięgnąć info o takim aucie i po to są takie fora. Są jednostki, które biadolą, są jednostki, które zachwalają.
Gdyby nie internet nie maiłbyś kogoś zapytać o usterki, zaspokoić swoją ciekawość itp.
Ktoś będzie miał obraz wad i zalet i może zadecydować świadomie czy chce to auto czy nie. Ja nie miałem tego wyboru i dlatego narzekam  <zalamka>
Gdy kupowałem ten wóz, on stał jeszcze na stokach, a w salonach były dopiero co wprowadzane ( produkcja 08.2015 czyli pierwsze sztuki z taśmy ) i nikt nie miał pojęcia jak to będzie.

Uważam, że stwierdzenie nie biadol a sprzedaj i będziesz miał spokój nie jest tutaj na miejscu, bo w wątku tym chodzi zupełnie o czym innym.

Offline Adam O.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 02 Lipca 2017, 10:16:04 »
Dlaczego nadzwyczajnie w świecie nie sprzedacie badziewnego Aurisa i nie kupicie czegoś innego? Przecież to bajecznie proste.

Bo nie ma innego samochodu lepiej spełniałby moje wymagania. Kupiłem Aurisa HB HSD z następujących powodów:

- nie jest przesadnie mały i jednocześnie nie jest za duży do miasta,
- jest bezproblemowy w jeździe i nie zgaśnie nagle przy ruszaniu ze świateł (ważne dla TŻ),
- mało pali,
- mam zamiar użwać go przez wiele lat a prostota konstrukcji w tym pomoże,
- miasto w swej łaskawości dotuje parkowanie tego wynalazku w kwocie 900 zł rocznie, dzięki czemu Aurisowi udało się pokonać Hondę w moich wyliczeniach przedzakupowych.

To co powoduje frustrację to to, że po pół roku używania drugiego auta byłem bardzo zadowolony, a po pół roku używania tego auta w pełni zadowolony nie jestem. Ale to nie zmienia faktu że nie mam dla niego dobrej alternatywy.

O moich zastrzeżeniach już pisałem. Niestety dzięki HSD Toyota może olewać olewać wiele tematów, które nie uszły by jej na sucho gdyby HSD nie było.
« Ostatnia zmiana: 02 Lipca 2017, 10:22:53 wysłana przez Adam O. »

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 02 Lipca 2017, 10:26:50 »
I zgadzam się w 100%.

Tu tylko chodzi o to, żeby te: "plusy nie przesłoniły Wam minusów" :)

Pomijając te zalety, o których wspomniał Adam, a pod którymi podpisuje się w 100%, to jest naprawdę badziewny samochód :D Niby ma to i tamto, ale tak naprawdę jak wejdziemy w szczegóły, to kicha po całości. Do tego zrobiony z papieru. Myślałem, że skoda jest robiona ze sreberek z czekolady, ale auris ją chyba przebija :(
« Ostatnia zmiana: 02 Lipca 2017, 10:33:58 wysłana przez Mystik »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #52 dnia: 02 Lipca 2017, 12:34:26 »
Myślę, że ze spokojem np. Skoda Rapid spełni Twoje warunki, a będzie tańsza o przynajmniej 10tys.

W ogóle nie spełni, bo to niefunkcjonalny liftback wymagający każdorazowo składania kanapy aby przewieźć cokolwiek większego ryzykując że wyląduje Ci na kolanach przy awaryjnym hamowaniu.  Owszem jest tańszy, tylko że lista opcji  okazuje się cokolwiek uboga:
Brak poduszki kolanowej
Brak LED do jazdy dziennej
Brak AHB, RSA i LDA
Brak składanych lusterek
Brak automatu parkowania
Brak podwójnej podłogi bagażnika
Brak funkcji składania oparć kanapy od strony bagażnika
Konieczność odkręcania anteny przed wjazdem do myjni

W pozostałych nie widzę nic interesującego czego nie ma w Aurisie.

Cytuj (zaznaczone)
I uwierz mi, nie będziesz walczył z wieloma niedoróbkami "systemowymi", a wybierać możesz z opcjach, o których chyba nikt w Toyocie nie przeczytał inżynierom, więc nie wiedzą, że są możliwe :/
Nie muszę wierzyć bo mam to już za sobą.  Notorycznie wieszający się Bluetooth w Bolero, wymagający ponownego odpalenia zapłonu, nie wiedzieć czemu książka telefoniczna wymagała 2 lub więcej krotnej aktualizacji aby się pojawiły ostatnio zapisane kontakty, obsługa głosowa to zupełna porażka podobnie jak odtwarzanie muzyki z telefonu - co chwila przerwy w dźwięku, sterowanie z kierownicy działa losowo.  Serwis tylko wielkie oczy potrafił zrobić.

Ale to tylko drobiazgi w porównaniu z:
turbo
sprzęgło
skrzynia biegów
2x rozrząd
przepalone wszystkie ledy (serwis odmówił wymiany na gwarancji twierdząc że to żarówki)
notorycznie odpadające czujniki parkowania
blaknące żarówki kierunkowskazów
wypalające się  styki żarówek w kloszach przeciwmgielnych / dziennych - upierdliwa wymiana grożąca połamaniem zderzaka

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 02 Lipca 2017, 14:14:06 »
Tutaj co napisałeś jest faktem, ale naprawdę nie rozumiem dlaczego tak bronisz paru rzeczy w tym Auris, które jak podejrzewam prędzej czy później będą Cię irytować, a jeżeli coś co kosztuje 4000  lub 2000 PLN i nie dokonca jest dopracowane to na luzie podejdziesz do tematu? No chyba, że Ciebie stać, bo mnie to zabolało i nadal boli, że te dodatkowe opcje, które kosztują mnie 1,5 miesiąca pracy poza domem nie spełniają moich oczekiwań pomimo, że zapewniano mnie, że będę zachwycony.

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #54 dnia: 02 Lipca 2017, 14:43:53 »
Zbig - TAK wymiana oleju w D-4D 1.6 jest max co 20000km (w salonie potwierdzono ze Toyota ma system w tym modelu ktory reguluje coo ile ma byc serwis i tak mozna przejechac od 12 500 do 20 000 km zaleznie od tego gdzie jezdzisz [miasto czy trasa] )

Co do spalania to masz w moim podpisie od poczatku ... srednia teraz 5.9l ale za pare tygodni wybieram sie do PL wiec bedzie mozna sprawdzic spalanie na trasie 1600 km.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #55 dnia: 02 Lipca 2017, 14:56:51 »
Brak automatu parkowania
a props - próbował ktoś korzystać z tego wynalazku ? Ja raz spróbowałem i o mało nie rozwaliłem stojącego Peugota  <zalamka> Od tej pory jest to gadżet zupełnie nieużywany  :thumbdown:
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #56 dnia: 02 Lipca 2017, 16:26:13 »
Ja odpukać narazie nie oddawałem auta do serwisu bo coś się popsuło czego nie mogę powiedzieć o Moim starym szefie który kupił mazde za 200tys z silnikiem 2,2 i full opcją a do salonu jeździł co dwa miesiące. To kontrolka, to czujnik, to skrzynia, to jakieś nowe oprogramowanie silnika i tak dalej. Więc jak narazie za pół tego co wydał On byłem tylko na przeglądach.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #57 dnia: 02 Lipca 2017, 17:01:01 »
Brak automatu parkowania
a props - próbował ktoś korzystać z tego wynalazku ? Ja raz spróbowałem i o mało nie rozwaliłem stojącego Peugota  <zalamka> Od tej pory jest to gadżet zupełnie nieużywany  :thumbdown:
Raz sprawdziłem czy działa.  W praktyce zawsze wystarczają mi czujniki plus kamera aby wjechać samodzielnie.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #58 dnia: 02 Lipca 2017, 17:42:24 »
Ja akurat z sipa kozystalem czesto.
Jest to jedyny patent z auriska ktorego brak mi w verso.

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 02 Lipca 2017, 17:47:33 »
W ogóle nie spełni, bo to niefunkcjonalny liftback wymagający każdorazowo składania kanapy aby przewieźć cokolwiek większego ryzykując że wyląduje Ci na kolanach przy awaryjnym hamowaniu.  Owszem jest tańszy, tylko że lista opcji  okazuje się cokolwiek uboga:
Brak poduszki kolanowej
Brak LED do jazdy dziennej
Brak AHB, RSA i LDA
Brak składanych lusterek
Brak automatu parkowania
Brak podwójnej podłogi bagażnika
Brak funkcji składania oparć kanapy od strony bagażnika
Konieczność odkręcania anteny przed wjazdem do myjni

W pozostałych nie widzę nic interesującego czego nie ma w Aurisie.

Oj uparty jesteś :D

Pewnie, że nie ma identycznych opcji, chociaż podłoga podwójna akurat jest. Mógłbym napisać, że możesz mieć za to: biksenony, driver alert,  spryskiwacze do reflektorów, DAB, podświetlanie zakrętów czy bardziej funkcjonalne schowki i podłokietnik z tyłu. Ale nie o to chodzi.
Problem jest w tym, że to co w Aurisie jest wsadzane, po prostu nie działa jak należy. A Toyota mówi, że działa lub tak ma być. I tyle. Nie myślą o tym, żeby zrobić to tak jak chcą kierowcy, tylko robią tak, żeby im było łatwiej. No chyba, że lubisz jak fotel podsmaża Twój tyłek lub wycieraczka w automacie szoruje po suchej szybie :)

Apropo, to ja muszę wyciągać i wkładać pendrive z muzyką po odpaleniu HSD, żeby go zobaczył :)

Co do usterek. To mam nadzieję i to jest mój ostatni punkt zaczepienia, że Toyota chociaż pod tym względem da radę :D

I powtórzę po raz kolejny: kocham jazdę tą hybrydą :) I szkoda, że lexus nie robi kombi.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl