Autor Wątek: Czym kierowałaś/łeś się przy zakupie Aurisa II?  (Przeczytany 39290 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Czym kierowałaś/łeś się przy zakupie Aurisa II?
« Odpowiedź #105 dnia: 05 Lipca 2017, 21:48:54 »
Już samo zdanie wprowadzające daje do myślenia. Dlaczego "lub"
Wykorzystanie najnowocześniejszych technologii w postaci specjalnej kamery monitorującej dystans przed samochodem w połączeniu z czujnikiem laserowymlubradarem mierzącymi odległości i prędkości

Dla mnie to oznacza jedno. Rodzaj zastosowanego elementu nie ma znaczenia dla prawidłowego działania tego systemu, a zastosowanie radaru jest konieczne dla innych systemów.

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: 05 Lipca 2017, 22:12:01 »
No widzisz... kurczę, źle zabraliśmy się do kupna tego auta. Trzeba najpierw postudiować biuletyny, serwisowki, ewentualnie prasę motoryzacyjna, a jak zrobisz tak jak normalny klient: czyli podjedzie do salonu i kupi samochód polecamy przed sprzedawcę to nie ma prawa krytykować, a wręcz należy go spalić na sosie za głoszone herezje... dyskusja z nawiedzonymi nie ma sensu.

Normalnie polecam wszystkim kolegę Stivo jako doradcę w zakupie. Facet zapozna się, ba nawet zatrudni się we fabryce, bo to jednak gość. Facet nawet zna wytrzymałość śrubek, bo przecież trzeba się znać, aby kupić samochód, innych na rowery lub do obozów.
« Ostatnia zmiana: 05 Lipca 2017, 22:16:06 wysłana przez MMZabrze »

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #107 dnia: 05 Lipca 2017, 23:10:47 »
a jak zrobisz tak jak normalny klient: czyli podjedzie do salonu i kupi samochód polecamy przed sprzedawcę
MMZabrze - to chyba najgorsza metoda kupowania czegokolwiek. Sprzedawca zawsze będzie zachwalał to na co firma ma target, a on największą prowizję. Pracuję w telesprzedaży, więc wiem co mówię. Stąd oczywiście sprzedawcy trzeba słuchać, bo on rozjaśnia w głowie i uzupełnia naszą wiedzę, ale na pierwszym miejscu trzeba znać swoje potrzeby i oczekiwania, na drugim zbadać rynek (produkty które spełniają nasze oczekiwania), a dopiero w trzeciej kolejności słuchać sprzedawcy (obowiązkowo zderzyć to z własną wiedzą).
Każdy z Was kierował się własnym interesem kupując Aurisa, więc nie rozumiem po co sobie udowadniać kto ma racje ? Moim zdaniem jak ktoś jest niezadowolony z samochodu to może go sprzedać i kupić nowy (inny). Używany samochód to nie majtki, zawsze znajdzie się kupiec na niego, bo na używane majtki raczej nie  <taniec>
E18_Prestige_MultidriveS

Offline smiecho84

• Toyot Pełzający
  • **
    • Spalanie
« Odpowiedź #108 dnia: 05 Lipca 2017, 23:36:40 »
Od grudnia 2016 do stycznia 2017 byłem salonie KIA, Honda, Renault, VW i Toyoty w poszukiwaniu flagowego kompakta w automacie. W Renault i Hondzie miałem przyjemność tylko z manualem tak wiec auta poszły w odstawkę i nie były brane pod uwagę wrażeń z jazdy nie będę opisywał. Został VW, KIA i Toyota. Żeby się nie rozpisywać to streszczam. VW Golf 1.6 DSG- krul kompaktów to chyba tylko w niemieckich gazetach. Po pierwszej jeździe KIA Ceed 1,7 DCT darowałem sobie niemca(drogi, mulasty, do pupy, a wrażenia z jazdy jak na grzybobraniu). Korean był lepszy, ogólnie KIA sprawiała o wiele lepsze wrażenie. Miała  lepszego kopa a sam automat był równie badziewny jak w szwabie (70km/h-6 bieg 1100obr./min, trzęsie budą jak galaretą, a kickdown tak długi że można przejechać na czerwonym). No i prawie wziąłbym Kię nawet z tym gównianyn automatem bo jak wsiadlem w Aurisa 1,6 Valve w manualu to zastanawiałem się czy to w ogóle jest w stanie przyspieszać. Po jeździe tym mułem prawie wyszedłem z salonu Toyoty ale namówiono mnie na jedyny automat jaki mieli i to właśnie HSD. Spodobało mi się zaraz jak ruszyłem z pod pierwszych świateł (z gazem w podłodze). Tak wiec padło na Aurisa HSD.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline robertek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #109 dnia: 06 Lipca 2017, 11:02:01 »
Szukając nowego auta zrobiłem sobie małą czeklistę dotyczącą tego, co musi mieć nowy samochód. Ponieważ poprzednio jeździłem Astrą I, która z bajerów miała tylko centralny zamek sterowany pilotem, nie miałem zbyt dużych wymagań, chciałem mieć z bajerów: elektrycznie sterowane i podgrzewane lusterka, tempomat, elektryczne szyby, klimatyzację, ma mało palić, ma mieć niezawodny układ napędowy (silnik wolnossący i nie diesel), automatyczną skrzynię biegów. Po zwiedzeniu kliku salonów i spiciu znajomego mechanika z ASO Toyoty, który jeździ Priusem od kilkunastu lat, wybór padł na Aurisa II FL TS HSD w wersji Comfort (2015), którego nabyłem dodatkowo z korzystnym rabatem zaraz po tym, jak się pojawił na rynku. Obecnie jestem zadowolony z wyboru i mimo drobnej usterki (tylne amortyzatory, wymienione na gwarancji) nie żałuję swojego wyboru.
« Ostatnia zmiana: 06 Lipca 2017, 11:11:56 wysłana przez robertek »

Offline Marekw2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #110 dnia: 06 Lipca 2017, 17:15:28 »
Silnik benzynowy, bez turbodoładowania to był podstawowy wymóg, rozrząd łańcuchowy, który daje Toyota to już dodatkowy bonus. Co z tego, że VW z silnika 1,4 czy 1,2 daje większą moc i przyśpieszenie niż mój 1,6 Valvematic jeśli nie znam dnia ani godziny kiedy..... Uważam że silnik z kosiarki służy do napędu kosiarki a nie po dodaniu turbiny, napędzania samochodu. Zwijanie asfaltu przy ruszaniu mnie nie interesuje więc nie musi być 100 km/h w 5 sek. Wolę w zamian niezawodność i w miarę tanią eksploatację. Prawdę mówiąc nawet nie wiem co oznaczają skróty PCS+PD więc tego mi na pewno nie brakuje. Auris jak dotąd mnie zadowala, w serwisie jestem raz w roku na przeglądzie i wymianie oleju, najdroższa wizyta to 845 zł. Samochód służy mi do przemieszczania się z punktu A do punktu B a nie do szpanowania na osiedlu.

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: 06 Lipca 2017, 17:43:22 »
Jeżeli kupiłeś wersję bez zbędnych pierdół i wydałeś 80 tyś na kombi to rozumiem Twoje podejście. Może za pięć lat będziesz psioczyć na blachę, ale teraz to już wszystkie auta są z papieru. Tutaj raczej jest zażarta dyskusja o te kolejne 20-35 tyś PLN zawarte jako dodatki i wyższe wersje, a za tą kwotę to już można sobie kupić drugie autko używane do pracy.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #112 dnia: 06 Lipca 2017, 17:59:22 »
Może za pięć lat będziesz psioczyć na blachę, ale teraz to już wszystkie auta są z papieru.
Nie wszystkie tylko głównie Japończyki. VAGi czy nawet PSA są dobrze zabezpieczone przed korozją.

Offline smiecho84

• Toyot Pełzający
  • **
    • Spalanie
« Odpowiedź #113 dnia: 06 Lipca 2017, 18:46:38 »
Może za pięć lat będziesz psioczyć na blachę, ale teraz to już wszystkie auta są z papieru.
Nie wszystkie tylko głównie Japończyki. VAGi czy nawet PSA są dobrze zabezpieczone przed korozją.

Na czym opierasz tą abstrakcyjną tezę ??

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #114 dnia: 06 Lipca 2017, 19:12:03 »
Tutaj raczej jest zażarta dyskusja o te kolejne 20-35 tyś PLN zawarte jako dodatki i wyższe wersje, a za tą kwotę to już można sobie kupić drugie autko używane do pracy.
Można było trochę obejść system i kupic tańszą wersje i samemu dodac co potrzeba - oczywiście w ramach dostepności.
Sam tak zrobilem - co prawda nie w aurisie tylko verso - ale mam prawie wszystko co potrzeba (nie mam cvt).

VAGi czy nawet PSA są dobrze zabezpieczone przed korozją.
Pewnie masz styczność całą gamą samochodów tych grup i  to w każdym roczniku że tak twierdzisz.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #115 dnia: 06 Lipca 2017, 20:50:20 »
(nie mam cvt).
nie lubisz tej skrzyni czy bałeś się jej ?
E18_Prestige_MultidriveS

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: 06 Lipca 2017, 21:53:13 »
Nie tak do końca (jest możliwość kupna tylko w pakietach, a nie osobno i dlatego mam nerwy, bo teraz nie kupiłbym pewnych elementów),  ale po części masz racje. Miałem obawy co do LED, ale pod katem ewentualnych napraw po gwarancji, nie brałem pod uwagę zimy, bo mi by do głowy nie przyszło, że to taka tandeta.
Chciałem tapicerkę częściowa skóra, żona uparła się na PCS, bo miało to być takie super bezpieczne, zaraz potem był serwis i mata grzejna, koła 17, ale nie było mowy o zakazie zakładania łańcuchów i braku zgody na montaż 16stek (chociaż teraz uważam, że w sumie nie wiem po co je chciałem) i najważniejsze automatyczne parkowanie ( tutaj jestem bardzo zadowolony ), lakier biała perła zaczęła mnie wku... po kilku miesiącach jak zacząłem widzieć różnice w odcieniu. Czy teraz bym kupił znowu Auris? Napewno pluje sobie w pysk, że nie kupiłem tej pierwszej przed FL w tej wersji. Bez bajerow typu PCS, srebrna, z asystentem parkowania, z czujnikiem deszczu, bez LED, w skórze ze wstawkami Alk. i za kwotę 20 tys euro rocznikowo rok starsza z przebiegiem 10 km. No trudno. Człowiek poddał się reklamie i jest w plecy na 8 patyków. Problem jest, że pewne rzeczy dla mnie są nie warte tych pieniędzy, choć byłbym z nich zadowolony gdyby tylko spełniała oczekiwania adekwatne do reklam i zapewnień Toyoty, a inne elementy, które są sprawdzone są niedostępne bez innych bzdetow marnej jakości.
« Ostatnia zmiana: 06 Lipca 2017, 22:18:08 wysłana przez MMZabrze »

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #117 dnia: 06 Lipca 2017, 22:31:51 »
Od grudnia 2016 do stycznia 2017 byłem salonie KIA, Honda, Renault, VW i Toyoty w poszukiwaniu flagowego kompakta w automacie. W Renault i Hondzie miałem przyjemność tylko z manualem tak wiec auta poszły w odstawkę i nie były brane pod uwagę wrażeń z jazdy nie będę opisywał. Został VW, KIA i Toyota. Żeby się nie rozpisywać to streszczam. VW Golf 1.6 DSG- krul kompaktów to chyba tylko w niemieckich gazetach. Po pierwszej jeździe KIA Ceed 1,7 DCT darowałem sobie niemca(drogi, mulasty, do pupy, a wrażenia z jazdy jak na grzybobraniu). Korean był lepszy, ogólnie KIA sprawiała o wiele lepsze wrażenie. Miała  lepszego kopa a sam automat był równie badziewny jak w szwabie (70km/h-6 bieg 1100obr./min, trzęsie budą jak galaretą, a kickdown tak długi że można przejechać na czerwonym). No i prawie wziąłbym Kię nawet z tym gównianyn automatem bo jak wsiadlem w Aurisa 1,6 Valve w manualu to zastanawiałem się czy to w ogóle jest w stanie przyspieszać. Po jeździe tym mułem prawie wyszedłem z salonu Toyoty ale namówiono mnie na jedyny automat jaki mieli i to właśnie HSD. Spodobało mi się zaraz jak ruszyłem z pod pierwszych świateł (z gazem w podłodze). Tak wiec padło na Aurisa HSD.

Nie rozumiem pytania, czy valve 1.6 w manualu jest w stanie przyspieszać. Ja nie mam problemu, żeby się szybciutko zwinąć że skrzyżowania czy wyprzedzać. Redukcja na trojke i zapiertala jak mały samochodzik. Moze w "konkursie" z Fabią z dwulitrowym dieslem nie ma szans, ale na pewno nie jest to muł. Tylko trzeba pamietac, ze max moment ma przy 4.400 rpm, więc jeśli wrzucasz wyższy bieg przy 2k rpm, to szału nie będzie.
Jak chce szybko, to kręcę do 6k rpm i śmiga fajnie.
Nie obrazilabym się oczywiście o więcej koni, ale to tylko dlatego,  że ja lubię zwijac asfalt, jednak z taką mocą, jaką fabrycznie ma 1.6 valve nie dam powiedzieć, że to muł :)
Żyj i daj żyć innym.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #118 dnia: 07 Lipca 2017, 00:11:48 »
Ceną. U konkurencji tak wyposażone auto segmentu C kosztowało dużo więcej. Inni za wszystkie dodatki to worek kasy chcieli. W Aurisie wersja Prestige jak dla mnie wydawała się okazją cenową na tle konkurencji.

I nadal jest.  Jakiś czas temu zapytałem tu o kontrpropozycje na kompaktowe kombi w automacie i poza wygłupami z Rapidem i Loganem cisza jak makiem zasiał.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #119 dnia: 07 Lipca 2017, 00:58:49 »
Piszę, że w 2014 do Priusa dokładali systemy z prawdziwego zdarzenia za te same pieniądze co teraz do Aurisa w wersji mocno okrojonej.

Akurat.  W końcu poszukałem i znalazłem stare cenniki.  W Priusie III PCS z ACC był dostępny tylko w najwyższej wersji Prestige za dodatkową opłatą - W sumie trzeba było w stosunku do wersji podstawowej dołożyć 26 tysięcy za znacznie mniej pozycji niż w Aurisie za mniejsze peiniądze.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl