Autor Wątek: Czym kierowałaś/łeś się przy zakupie Aurisa II?  (Przeczytany 39301 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Czym kierowałaś/łeś się przy zakupie Aurisa II?
« Odpowiedź #135 dnia: 07 Lipca 2017, 13:36:23 »
A co się zmieniło i w których przepisach?

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,27077.msg578465.html#msg578465
Dzięki ale nie widzę tam odpowiedzi na moje pytanie.  Dodatkowo - gdzie znajdę zapis homologacji o którym mowa w piśmie?

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #136 dnia: 07 Lipca 2017, 15:34:32 »
A co się zmieniło i w których przepisach?

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,27077.msg578465.html#msg578465
Dzięki ale nie widzę tam odpowiedzi na moje pytanie.  Dodatkowo - gdzie znajdę zapis homologacji o którym mowa w piśmie?

Zbig proszę Cię przestań pajacować. Twoje teorie są tyle warte jak wypowiedzi Twoje sprzed pół roku, jak to broniłeś lamp w Auris FullLED i za każdym razem starałeś się zdyskredytować kolegę z forum, a sam nie posiadasz ich. Wypowiadałeś  się na temat, którego nawet nie doświadczyłeś także przestań fandzolic jak potłuczony, bo się żygać chce.
Kolega nam udostępniał dokumenty i tylko dzięki niemu i kilku podobnych Toyota wydała oficjalna zgodę na montaż 16 calowych kół z oponami zimowymi po 1,5 roku!!! Powatarzam, jeżeli dopuszczony model jest z kołami 17cale (sławna homologacja) to ma auto być ba 17 stkach. Po to wydaje się europejskie homologację aby był porządek, a nie burdel i montaż kto co lubi.

Jeżeli ktoś taki dokument wydał to nie po to, aby kolega Zbig mógł się wykazać teoria. Nie po to Toyota podsuwała klientowi pismo o zgodzie na cofnięcie odpowiedzialności Toyoty po montażu mniejszych kół i to ASO przez 1,5 roku i ostatnie i po to była wydana notatka służbowa Toyoty o wydawaniu klientowi plakietki odnośnie rozmiaru i ciśnienia po tej aferze tylkoflatego abyśmy sobie podyskutowali na forum.

Nie dziwie się, że facet miał dość tego forum, jak działają tu takie elementy, że tylko w ryj dać klientowi.

Gdyby nie on nie reklamowanym sławnych drzwi, nie domyśliłby się zwrócić uwagę na lampy w zimie, na system PCS, gdyby nie on nie zwróciłbym na bajecznie prosty sposób kradzieży mojego auta i szkoda, że nie miałem okazji poznać kola, ale za to poznałem inne elementy, którzy dyskutują na temat czegoś co pewnie widzieli na fotografiach. Nie interesuje mnie to gdzie i czym się zajmuje Zbig, ale potłuczony jest zdrowo.

Przestańmy wałkować temat kół, bo wszystko jest wyjaśnione. Auta wyposażone w 17 calowe koła mogą poruszać się w zimie na kołach o rozmiarze 16 cali, ale dla świetego spokoju należy zaopatrzyć się w plakietkę w ASO.
« Ostatnia zmiana: 07 Lipca 2017, 15:36:39 wysłana przez MMZabrze »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #137 dnia: 07 Lipca 2017, 16:11:39 »
Zgłosiłem Twój trolling do moderacji.  W międzyczasie możesz sobie rzygnąć. Dobrze Ci to zrobi. Chyba już się wszyscy zorientowali czyją kopią jesteś.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #138 dnia: 07 Lipca 2017, 17:59:07 »
Auta wyposażone w 17 calowe koła mogą poruszać się w zimie na kołach o rozmiarze 16 cali, ale dla świetego spokoju należy zaopatrzyć się w plakietkę w ASO.
dobrze wiedzieć, bo początkowo beztrosko chciałem kupić na zimę felgi 16 i pan sprzedawca nawet nie wspomniał o powyższym (może był tak samo nieświadomy jak ja  :o)
E18_Prestige_MultidriveS

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #139 dnia: 07 Lipca 2017, 18:21:08 »
Zgłosiłem Twój trolling do moderacji.  W międzyczasie możesz sobie rzygnąć. Dobrze Ci to zrobi. Chyba już się wszyscy zorientowali czyją kopią jesteś.

Chłopie wstydu oszczędź. Mi na Twoim zgłoszeniu tyle zależy co na zeszłorocznym śniegu.

Najpierw prześlij zapytanie do instytucji, która wydała Europejski certyfikat dopuszczający do ruchu te modele o, której mowa lub do Dozoru Technicznego i jeżeli odpiszą, że nie należy się stosować do powyższych dokumentów lub zmiany konstrukcyjne nie będą miały konsekwencje z literą prawa i zamieścisz tutaj to pismo potwierdzające co chcesz Nam udowodnić, to ja wszystko odszczekam, a do tej pory to proszę nie mieszaj w głowach ludziom, bo w razie tragedii jeszcze Cie posłuchają i się pogrążą, bo rady takie to są tak pomocne jak w d... tory.

Jeżeli chciałeś coś przekazać na temat, że jestem kopią kogoś  :o , jeżeli masz na myśli F20 to mi schlebiasz i traktuję to jako komplement, bo w dzisiejszych czasach taki gość to dinozaur i byłbym z siebie dumny, ale nie jestem i nie mam takiej charyzmy jak ten gość.

Problem polega, że masz chyba syndrom pokrzywdzonego lub niedowartościowanego  za każdym razem musisz udowodnić, że racja jest po Twojej stronie. Masz zasób wiedzy teoretycznej, co nie raz udowodniłeś, ale jesteś ... nie mogę, bo to niezgodne z regulaminem i etyką.

Już byłem kilka razy na wokandzie w sprawach ingerencji w układ jezdny, gdzie producent wypiął się na klienta, bo groziło to potężnymi odszkodowaniami i zawsze cwaniaczki co miały więcej do powiedzenia niż konstruktor już na wstępie wraz adwokatem polegli. Więc bierzcie pewne rzeczy poważnie. To nie wycięcie PDF lub katalizatora czy EGR, że najwyżej przeglądu bez 100 zł nie podbiją.
« Ostatnia zmiana: 07 Lipca 2017, 18:32:55 wysłana przez MMZabrze »

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #140 dnia: 07 Lipca 2017, 18:35:49 »
Auta wyposażone w 17 calowe koła mogą poruszać się w zimie na kołach o rozmiarze 16 cali, ale dla świetego spokoju należy zaopatrzyć się w plakietkę w ASO.
dobrze wiedzieć, bo początkowo beztrosko chciałem kupić na zimę felgi 16 i pan sprzedawca nawet nie wspomniał o powyższym (może był tak samo nieświadomy jak ja  :o)

Wcześniej, Adam O. zapodał linka do fotki pisma-poczty serwisowej. Koszt to parę złociszy, a spokój bezcenny.

Offline wojtek170

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #141 dnia: 08 Lipca 2017, 11:03:38 »
W moim przypadku o wyborze Aurisa II 1,4 D4D Premim w kombi zdecydowało kilka rzeczy, które na tle konkurentów w tej klasie wg mnie wypadły lepiej, ale są też drobiazgi, które teraz zaczynają irytować. Ogólne założenia, które miało auto spełnić:

- kombi
- nie dłuższe niż 4,5m
- kamera cofania (żona chciała)
- mały silnik dostosowany do ruchu 70/30% miasto/autostrada, Pb lub ON
- żeby jakoś wyglądało (żona: "nie jak karawan")

Brałem pod uwagę:
- Toyota Auris II
- Seat Leon ST
- Skoda Fabia
- Dacia  :cheesy:

Ogólnie na plus:
- wnętrze - brak tunelu środkowego, płaska kanapa z tyłu - to na plus przy dwóch fotelikach
- deska rozdzielcza - jak wsiadłem do Seata Leona i chwyciłem za kierownicę to już dalej nie brałem tego auta pod uwagę - cienka jak parówki, w Toyce pozycja za kierownicą na moje 170 cm jest dużo wygodniejsza
- 1,4 D4D - jak na razie 6,2 l/100 km w mieście Wrocław
- spory kufer w wersji bez podwójnej podłogi

Neutralne:
- zegarek za bardzo na prawo przesunięty
- cena zakupu trochę większa niż np. Skody z podobnym wyposażeniem
- niska linia dachu - ciężko dzieciaki do fotelika włożyć, ale coś za coś - minivana nie chciałem

Na minus:
- niestety, z tą belką z tyłu auto jest jak taczka na zakrętach, już lepiej mój stary opel jeździł z wielowachaczem.
- mułowaty silnik, mniejsze turbo jednak nie dmucha tak fajnie w dolnym zakresie obrotów, chyba w wersji bez DPF było większe i zaczynał się moment od 1400 RPM (może koś potwierdzić z Auris 1?)

Jak na razie 4 miesiąc bezproblemowej eksploatacji, ogólne wrażenia - taczka. Ale fajna taczka, przynajmniej na tle konkurencji.

Offline mysiauek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #142 dnia: 08 Lipca 2017, 16:57:41 »
@wojtek170
1. Z tym wzrostem. Miałem dwa auta z VAG i w obydwu miałem problem na dłuższych trasach, ogólnie siedziałem za blisko kierownicy. Po tych autach kupiłem najpierw hondę a potem toyotę i problem zniknął. Czyżby Japończycy robili auta na mniejszych ludzi? :)
2. 1,4 D4D 2010 1fl bez dpfa jeździe od 1800 obrotów. Po dwóch latach używania: najlepsze auto jakie miałem (20lat za kółkiem) do jazdy 80/20 miasto/trasa. Miasto Katowice.

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #143 dnia: 08 Lipca 2017, 17:17:08 »
1. Z tym wzrostem. Miałem dwa auta z VAG i w obydwu miałem problem na dłuższych trasach, ogólnie siedziałem za blisko kierownicy. Po tych autach kupiłem najpierw hondę a potem toyotę i problem zniknął. Czyżby Japończycy robili auta na mniejszych ludzi?
Tak. Ja ma 185cm i albo będę widział coś dalej w lusterku wstecznym albo nie będzie mi ono przeszkadzało w widoczności do przodu :D

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #144 dnia: 08 Lipca 2017, 18:42:26 »
- mułowaty silnik, mniejsze turbo jednak nie dmucha tak fajnie w dolnym zakresie obrotów, chyba w wersji bez DPF było większe i zaczynał się moment od 1400 RPM (może koś potwierdzić z Auris 1?)
Bardziej 1600. Przez brak dwumasy już przy 1500 obr/min silnik zaczyna dawać znać że takie obroty nie są dla niego. Bardziej irytujące jest drżenie/dudnienie w okolicach 1900 obrotów na wyższych biegach.

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #145 dnia: 08 Lipca 2017, 19:08:25 »
piszesz o 1.6 d-4d ? czy 1.6 benzynie ??

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #146 dnia: 08 Lipca 2017, 23:11:06 »
Odpowiadałem dla Wojtka, który ma 1.4 D4D.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #147 dnia: 09 Lipca 2017, 01:14:01 »
Najpierw prześlij zapytanie do instytucji, która wydała Europejski certyfikat dopuszczający do ruchu te modele o, której mowa lub do Dozoru Technicznego i jeżeli odpiszą, że nie należy się stosować do powyższych dokumentów lub zmiany konstrukcyjne nie będą miały konsekwencje z literą prawa i zamieścisz tutaj to pismo potwierdzające co chcesz Nam udowodnić, to ja wszystko odszczekam
Niczego nie muszę przesyłać, ani do jednostki która Toyocie w UK wydała homologację europejską na Aurisa ani do UDT który w ogóle się tym nie zajmuje.  Nie chodzi o zapisy w homologacji tylko o zgodność z obowiązującymi przepisami, w Polsce to się nazywa Prawo o ruchu drogowym.  Cytowane pisemko od Toyoty jest kuriozalne i tylko świadczy o tym że się tam na homologacjach nie znają, co w sumie nie dziwi bo nie od tego są, aczkolwiek mogli by się lepiej orientować i wciskać ciemnoty, że nie można zakładać zamienników o mniejszej feldze i stosownie wyższym profilu.  Na szczęście PIMOT im wyjaśnił co i jak i jest git.

P.S. Odszczekiwać nie musisz.  Wystarczy jak zaczniesz w końcu czytać posty innych ze zrozumieniem.

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #148 dnia: 09 Lipca 2017, 08:11:20 »
Najpierw prześlij zapytanie do instytucji, która wydała Europejski certyfikat dopuszczający do ruchu te modele o, której mowa lub do Dozoru Technicznego i jeżeli odpiszą, że nie należy się stosować do powyższych dokumentów lub zmiany konstrukcyjne nie będą miały konsekwencje z literą prawa i zamieścisz tutaj to pismo potwierdzające co chcesz Nam udowodnić, to ja wszystko odszczekam
Niczego nie muszę przesyłać, ani do jednostki która Toyocie w UK wydała homologację europejską na Aurisa ani do UDT który w ogóle się tym nie zajmuje.  Nie chodzi o zapisy w homologacji tylko o zgodność z obowiązującymi przepisami, w Polsce to się nazywa Prawo o ruchu drogowym.  Cytowane pisemko od Toyoty jest kuriozalne i tylko świadczy o tym że się tam na homologacjach nie znają, co w sumie nie dziwi bo nie od tego są, aczkolwiek mogli by się lepiej orientować i wciskać ciemnoty, że nie można zakładać zamienników o mniejszej feldze i stosownie wyższym profilu.  Na szczęście PIMOT im wyjaśnił co i jak i jest git.

P.S. Odszczekiwać nie musisz.  Wystarczy jak zaczniesz w końcu czytać posty innych ze zrozumieniem.

http://www.tdt.pl

https://prawooruchudrogowym.pl/l/homologacja

..."Art. 70c. Potwierdzenie spełnienia wymagań technicznych następuje przez wydanie dla:
1) pojazdu:
 a) świadectwa homologacji typu WE pojazdu,
 b) świadectwa homologacji typu pojazdu;

2) przedmiotu wyposażenia lub części:
 a) świadectwa homologacji typu WE przedmiotu wyposażenia lub części,
 b) świadectwa homologacji typu EKG ONZ;

3) sposobu montażu instalacji przystosowującej dany typ pojazdu do zasilania gazem ? świadectwa homologacji sposobu montażu instalacji przystosowującej dany typ pojazdu do zasilania gazem"...

PO KRÓTCE: WSZYSTKIE TE PAPIERKI MOŻEMY SOBIE W PUPĘ WSADZIĆ,BO SĄ NIEWAŻNE I NIEISTOTNE WG CIEBIE?
TAAK UTD NIE MA NIC TUTAJ DO RZECZY (ot tak sobie piszą, aby być ważnym)

Dajmy sobie spokój już. Ty uważasz, że jest git, ja uważam, że po dłuuuugim okresie się ogarnęli się z tymi kołami, ale temat dalece odbiegł od treści wątku: Czym kierowałeś(aś) się przy zakupie Auris.

Na zakończenie:

Podoba mi się sylwetka (kombi) i kolor (biały perłowy- tylko nie ten na plastikach)
Wnętrze: tapicerka skórzana ze wstawkami, kokpit (proty jak samochód, Prius odpad właśnie z tego powodu)
Klima dualna, parkowanie i jej system robiący to za mnie, elektryczne wspomaganie i wentylacja działająca już 2 sec po wł POWER bez udziału silnika
Napęd: tutaj zakochałem się, start, cisza w mieście, brak biegów, prostota bez zbędnych dupereli jak dieslu,
Co mnie denerwuje podczas jazdy? Kopcące dieselki przed moją maską, szczególnie jak dodają gazu w podłogę, a ja i tak jestem tuż za nimi.

Czego nienawidzę w tym aucie? Niestety jest lista długa i już ją przedstawiłem przez okres jak tu siedzę na forum.
« Ostatnia zmiana: 09 Lipca 2017, 09:02:14 wysłana przez MMZabrze »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #149 dnia: 10 Lipca 2017, 16:04:41 »
https://prawooruchudrogowym.pl/l/homologacja

..."Art. 70c. Potwierdzenie spełnienia wymagań technicznych następuje przez wydanie dla:
1) pojazdu:
 a) świadectwa homologacji typu WE pojazdu,
 b) świadectwa homologacji typu pojazdu;

2) przedmiotu wyposażenia lub części:
 a) świadectwa homologacji typu WE przedmiotu wyposażenia lub części,
 b) świadectwa homologacji typu EKG ONZ;
No właśnie o to m.in. mi chodzi - homologacji poddaje się nie tylko cały pojazd ale również części i elementy wyposażenia, które można zastosować jako zamienniki.

Cytuj (zaznaczone)
PO KRÓTCE: WSZYSTKIE TE PAPIERKI MOŻEMY SOBIE W PUPĘ WSADZIĆ,BO SĄ NIEWAŻNE I NIEISTOTNE WG CIEBIE?
Pokrótce: Niczego takiego nie napisałem, ani kapitalikami ani zwykłą czcionką.

Cytuj (zaznaczone)
TAAK UTD NIE MA NIC TUTAJ DO RZECZY (ot tak sobie piszą, aby być ważnym)
UDT nic nie ma, napisałeś Dozór Techniczny, myślałem że Ci chodzi o Ci o Urząd Dozoru Technicznego, który jest nieco starszą instytucją od TDT.

Cytuj (zaznaczone)
Ty uważasz, że jest git, ja uważam, że po dłuuuugim okresie się ogarnęli się z tymi kołami
Przy czym, co istotne, jedyne co musieli ogarnąć to kwestia nalepek.  Jakby zrobili tak, jak np. jest w Skodzie, gdzie nalepki są "uniwersalne" i obejmują wszystkie rozmiary zakładane w danym modelu, to nie było by sprawy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl