Autor Wątek: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze  (Przeczytany 361181 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #45 dnia: 27 Kwietnia 2020, 10:32:15 »
Powywalajcie z tych swoich hybryd te głupie autoalarmy, które do niczego nie są potrzebne i automagicznie problem zniknie przy długim postoju imho.

Dokładnie tak. Są lepsze zabezpieczenia niż taki gówniany alarm. Celowo i z premedytacją z niego zrezygnowałem :)

A odnośnie akumulatora. Na moim (polift, 2020 rok) jest napis, że ma gdzieś diodę pokazującą jego stan. Gdzie jest ta dioda? Co jest w tej malutkiej skrzyneczce przy klemie plusowej albo minusowej? Bezpieczniki?

P.S. Jak tu dodać załącznik?
SAP ABAP Certified Developer

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: 27 Kwietnia 2020, 12:22:29 »
Ja dodatkowo wyłączyłem system keyless, co prawda zrobiłem to w obawie przed kradzieżą "na walizkę", jednak przy kłopotach związanych z aku 12V , oszczędzam pewnie w niewielkim stopniu aku 12V. Jak ktoś trzyma auto w garażu, to być może bliskość kluczyka który znajduje się za ścianą garażu powoduje że system keyless szuka kluczyka i zżera w jakimś stopniu aku?

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 27 Kwietnia 2020, 13:45:50 »
Ja dodatkowo wyłączyłem system keyless

Wyłączyłeś jedynie w kluczyku. Tak? Pytanie jest takie, czy samochód cały czas emituje sygnał? W mojej ocenie, powinien wzbudzać się dopiero gdy 'widzi' kluczyk i to jego można wyłączyć, ale to nie oszczędza baterii w samochodzie, tylko w kluczyku. Wtedy idzie jakiś handshake protocol i autoryzacja zapewne na zasadzie klucza publicznego (PKI)...

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 27 Kwietnia 2020, 19:07:39 »
Wyłączyłeś jedynie w kluczyku. Tak?
Nie wyłączyłem w kluczyku. Wyłączyłem w aucie. Teraz otwieram auto z pilota, oczywiście muszę kluczyk przyłożyć do klawisza start, by odpalić auto. Mam tak od roku i robię to automatycznie.

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 27 Kwietnia 2020, 21:07:41 »
Cytat: doktor7 w Wczoraj o 21:49:39
Auto ODPALA silnik spalinowy z aku 12...
Nie może odpalać silnik spalinowy z aku 12 V, bo w hybrydach nie ma rozrusznika. Za rozrusznik robi silnik elektryczny. To on nadaje moment obrotowy dla silnika spalinowego. Silnik elektryczny w hybrydzie jest zasilany z aku trakcyjnego.
Prosiłem o jakiś dowód że tak się dzieje (więc temat nie uważam za zakończony). Jeśli za odpalenie silnika spalinowego nie odpowiadał by 12v to po co wskazane są ?widełki? dla prądu rozruchowego akumulatora 12v ?? Jeśli auto nie odpala przy użyciu 12v to po wyjęciu akumulatora i podłączeniu akumulatora 12v np. z elektrycznego autka mojego syna powinno spowodować uruchomienie samochodu ? czy tak ? (bo mi się nie wydaje, zresztą takie informację mam z salonu toyoty, zadzwoń sobie do Poznania, albo innego miasta i udawaj ?Niemca? zobaczymy czego się dowiesz?)
Cytat: doktor7 w Wczoraj o 21:49:39
Po 2 w mojej CHRce kolego "wystartowała elektronika" a mimo tp pomimo dluuuuugiej chwili spalinowy nie wystartował, a w Twojej teorii mial się naładować z trakcyjnego i odpalic z tralcyjnego stojąc i czekając... Bzdury !
Kolego mogłem sobie wszystko włączyć, radio, światła, awaryjne... ale po naciśnięciu Power (trzymając hamulec) rozlegl sie pisk, i dyskoteka na desce rozdzielczej,
Totalnie jest nieistotne, że mogłeś włączyć radio, światła awaryjnie itd. Ciebie ma interesować tylko i wyłącznie zielone "Ready". Zapaliło się? Raczej nie...
Z pierwszego ?rozładowania? mam nawet filmik ale z drugiego byłem tak zły że nie pomyślałem żeby nagrać filmik, a też nie będę się upierał czy była kontrolka czy nie?
Nie musisz być "elektrykiem", wystarczy, że zaglądniesz do instrukcji i tam ten "specjalny" zacisk zobaczysz na rysunku z instrukcją jak się do niego dostać.
Tak jak emigrant mówi, silnik spalinowy jest odpalany elektrycznym, nie istnieje ryzyko, że trakcyjny zostanie bez ładunku, o to dba Twoja Toyota i jej "inteligencja"
PS. "skąd" jest bardziej poprawnie
To czy jest odpalany trakcyjnym nie zostało udowodnione (prosiłem o dowody których brak? gdzie to wyczytaliście ?? czy ta wiedza wam się objawiła we śnie lub z doświadczenia może ??). Z moich informacji wynika że spalinowy odpala 12v TYLKO w przypadki gdy silnik jest zimny? bo gdy pojadę na zakupy, w piękny słoneczny dzień, i po 10 minutach wrócę do auta to auto uruchomi się bez włączenia spalinowego (który będzie rozgrzany), i pojedzie bezszelestnie na trakcyjnym? ale jeśli uruchomienie auta wymaga start spalinowego to do jego startu volty brane są z aku 12? (udowodnię to? potrzebuję czasu).
Dodam jeszcze że przeglądnąłem podręcznik użytkownika (na stronie 162 piszą o odpaleniu za pomocą dodatkowego akumulatora) ALE, ALE zaraz na samym dole jest cytat ?Po uruchomieniu hybrydowego układu napędowego należy jak najszybciej zleci autoryzowanej stacjo obsługi Toyota lub innemu specjalistycznemu warsztatowi sprawdzenie samochodu? ? sorry ale nie wyobrażam sobie po okresie gwarancji za każdym razem jechać i płacić za sprawdzenie które i tak wielkie ?G? by mi dało, bo teraz też mi sprawdzili i co? i problem się powtarza? Nawet na gwarancji sobie nie wyobrażamy, bo gdyby coś zostało uszkodzone powiedzą ?Pana wina bo się Pan nie zgłosił??
Akumulator 12 V miał na tyle za niskie napięcie, żeby wzbudzić aku trakcyjne i jego elektrykę(zielone Ready), ale na tyle wystarczające napięcie, żeby zasilić pierdoły jak radyjka, czy światełka, które de facto są właśnie zasilane z aku 12 V, bo z niego muszą być zasilane i tylko z niego. Wystarczyło wpiąć power bank(ten dla samochodów) w pełni naładowany pod zacisk umiejscowiony w skrzynce bezpiecznikowej, albo wpiąć na chwilę inny akumulator w to miejsce. Albo po prostu naładować aku 12 V przez ten zacisk. Przecież do tego to służy... On jest bezpośrednio połączony z klemą plusa akumulatora. Minus to po prostu obudowa silnika, czy karoserii(element bez farby).
Z tego co piszesz to w tej twojej Toyocie pracują debile. Albo sam wszystko sobie powymyślałeś.
Powywalajcie z tych swoich hybryd te głupie autoalarmy, które do niczego nie są potrzebne i automagicznie problem zniknie przy długim postoju imho.
Zadzwoń sobie do ASO. porozmawiaj z fachowcami? być może deb?.  Niestety zgodnie z regulaminem assistanse zawozi auto do najbliższego salonu Toyoty, więc nie mam możliwości wskazania gdzie ma być naprawiony samochód.  Ja tego problemu tak nie zostawię, żadne odłączenie alarmu nie wchodzi w grę (dla mnie, nie tędy droga?).
Nie wgłębiając się w szczegóły, uważam za niedopuszczalne żeby samochód w którym nic nie robił i nie modyfikował jego właściciel, po kilku lub kilknastodniowym przestoju nie był zdolny do jazdy
Proste, i na temat. Dla mnie też, tak samo nie dopuszczalne było by teraz odłączenie alarmu zakupionego w serwisie toyoty i tam montowany, zanim jeszcze auto wyjechało z salonu?

Dodam jeszcze że znalazłem kilka dodatkowych strzałów w kolano przez Toyotę? W podręczniku użytkownika (strona 33) piszą że ??należy nie rzadziej niż 1x na kilka miesięcy wykonać jazdę samochodem przez ponad 30 minut lub na dystansie nie krótszym niż 16 km?? ? to jest w trosce aby nie rozładował się do zera akumulator trakcyjny. Jeśli kolega emigrant ma rację iż spalinowy odpala za pomocą akumulatora trakcyjnego to znaczy że auto mogło by stać kilka miesięcy bez obawy że nie zostanie uruchomione?
A wisienkę na torcie zostawiam na koniec:
Przeglądnąłem sobie artykuł Toyoty ?wszystko o napędzie hybrydowym Toyoty? ? taka broszura informacyjno-reklamowa, i wiecie co tam znalazłem ?
Oto cytat ze strony 21:

Kilka tygodni ? fakt, 2 to jest kilka, ale auto miałem potrzebę uruchomić po 2 tygodniach możliwe że ono było już rozładowane od piątego dnia przekładowo? Codziennie sprawdzam stan naładowania, w dniu odbioru auta (po przejechaniu 45km) miałem 12,40v? Dziś po upływie 2 dni miałem już 12,18v coś czuję że będzie nie do uruchomienia po 6 dniach, a więc nie minie nawet tydzień? Wszystko mam udokumentowane fotograficznie, zbieram ?dowody??
A ha? Robinson zapoznam się z Twoim linkiem i się odezwę?
"...Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili..."

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #50 dnia: 27 Kwietnia 2020, 22:04:00 »
Co za głupoty wypisujesz  :wallbash:

W hybrydach Toyoty za rozruch silnika spalinowego nie odpowiada bezpośrednio akumulator 12V, lecz za rozruch napędu hybrydowego po uruchomieniu którego za pośrednictwem falownika następuje rozruch silnika spalinowego.
Akumulator 12V jest potrzebny do zasilenia elektroniki sterującej oraz załączenia przekaźników obwodu wysokiego napięcia.

Zacząłbym od poznania podstaw budowy i zasady działania układów hybrydowych , bo jeszcze ktoś to przeczyta i uwierzy.  <zalamka>
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 27 Kwietnia 2020, 23:44:10 »
pluto, nie tłumacz, kolega potrzebuje twardych dowodów, nie wierzy na słowo

Prosiłem o jakiś dowód że tak się dzieje
Odepnij sobie akumulator trakcyjny i spróbuj odpalić  :-P

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #52 dnia: 28 Kwietnia 2020, 02:33:56 »
Można też spróbować zakręcić trójfazowym silnikiem prądu przemiennego a taki właśnie silnik w hybrydzie uruchamia silnik spalinowy, podłączając do niego akumulator 12V.     No tak, tylko akumulator ma dwa bieguny a trójfazowy silnik trzy...

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #53 dnia: 28 Kwietnia 2020, 10:13:03 »
Omg..., co ten @doktor7 wypisuje. Szkoda czasu, żeby się odnosić do jego wpisów. Idź poczytaj jak działa synergiczny układ hybrydowy Toyoty, jak działa układ planetarny. Co to jest MG1, co to jest MG2 i za co odpowiadają. Jak znasz trochę angielskiego to możesz posłuchać prof. John D. Kelly z WeberAuto https://www.youtube.com/user/WeberAuto/videos  https://www.youtube.com/watch?v=UxuqHcUbSQ0
Trochę po polsku - https://www.youtube.com/watch?v=PEJnnZhOaGI&t=  Jeszcze Pertyn omawiał HSD, ale to już sobie sam znajdziesz.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 28 Kwietnia 2020, 11:02:29 »
Dokładnie. Nie wiem skąd ten doktor7 czerpie te informacje. W tym konkretnym przypadku zalecam mniej własnych analiz, a więcej wiedzy... tylko tyle.

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #55 dnia: 28 Kwietnia 2020, 12:19:38 »
Za to ja mam pytanie odnośnie serwisowania klimy w hybrydach, bo to raczej nie jest takie oczywiste, więc tutaj -> http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,48660.new.html#new

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 28 Kwietnia 2020, 15:22:52 »
Zacząłbym od poznania podstaw budowy i zasady działania układów hybrydowych , bo jeszcze ktoś to przeczyta i uwierzy.
Koledzy proszę o wyrozumiałość i precyzyjne wskazanie winnego całej sytuacji, tak jak wspomniałem TO SĄ INFORMACJE Z SERWISU TOYOTY, nie moje, gdyż ja się na tym zwyczajnie nie znam. A dowody o których pisałem są mi potrzebne aby przygotować się do rozmowy z serwisem, bo przecież nie powiem "tak mi powiedziała wściekła mysz z forum Toyoty więc sorryyy ale gadasz głupoty"
Odepnij sobie akumulator trakcyjny i spróbuj odpalić 
Oraz...
Można też spróbować zakręcić trójfazowym silnikiem prądu przemiennego a taki właśnie silnik w hybrydzie uruchamia silnik spalinowy, podłączając do niego akumulator 12V.     No tak, tylko akumulator ma dwa bieguny a trójfazowy silnik trzy...
Za to uwielbiam te forum :)
Dokładnie. Nie wiem skąd ten doktor7 czerpie te informacje.
Z serwisu Toyoty !! to są RADY, informacje jak co działa prosto z serwisu Toyoty NIE MOJE. Nie podobają mi się Wasze rady w stylu "wywal alarm" są trochę w stylu Toyoty -> KUP, a potem wyrzuć.
emigrant bardzo Ci dziękuję, o to mi chodziło, ja poszukiwałem informacji głównie w materiałach wydanych przez Toyotę, a to już są konkretne argumenty :)

« Ostatnia zmiana: 28 Kwietnia 2020, 15:27:58 wysłana przez doktor7 »
"...Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili..."

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 29 Kwietnia 2020, 09:32:40 »
Nie podobają mi się Wasze rady w stylu "wywal alarm"

Wystarczyło go nie kupować i nie montować. Ja się o tym już naczytałem, więc w styczniu wiedziałem co mam zrobić :)

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 29 Kwietnia 2020, 15:47:53 »
No to brawo Ty
Jestem bliski rozwiązania tego problemu, dam znać o efekcie...

Offline wilkq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 11 Maja 2020, 00:19:14 »
No i moja hybryda rozładowała sie na maxa... Napięcie w aku po wyjęciu go - 6.5 v. Myślałem że wysiadł aku po 3 latach - ale po naładowaniu trzyma napięcie 12,8. Nie mam nic oprócz ładowarki do telefonu podpiętej pod zapalniczkę - ale to jest wyłączone przy braku zapłonu. Nie mam żadnego alarmu, jest keyless. Od 2 miesięcy samochód nie jest regularnie eksploatowany - ostatni raz jazda 3 tygodnie temu.
Dzisiaj przejechałem około 40 km - obd podpięty pokazywał naładowanie akumulatora 12v  na poziomie 63% na koniec jazdy. Generalnie akumulator firmy Mutlu nie wygląda na produkt premium ;)
wilkq

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl