Autor Wątek: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze  (Przeczytany 361190 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #180 dnia: 12 Listopada 2021, 18:25:35 »
Twój podłączony pod gniazdo pracuje tylko gdy włączysz zasilanie, więc śpij spokojnie.

Dzięki mistrzu :)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #181 dnia: 17 Listopada 2021, 20:53:24 »
widzę ze wieksząsz robi tu cholernie dużo kilometrów hybrydami i potem sie dziwi ze sie rozładowuje kiedy do tego podepniemy rejestratory, alarmy , bóg wie jeszcze czego to.........
Robiąc 5 kilometrów lub 10 dziennie Auto sie nie ładuje a bardziej Rozładowuje czy tego rozumiemy? wyjechać na autostradę i pojechać z 50km to sie naładuje aku 12V, jak nie to raz w miesiącu podpinać bez nawet sprawdzania ile ma Volt akumulator podpinać do prostownika tyle na temat !
Cały czas o tym samym ze po jednym dniu.
No tak Po jednym dniu kiedy auto zrobi co najwyżej 9 km dziennie się tylko rozładowuje a nie ładuje.
Macie światła kiedy jedziecie do pracy , radio? , podgrzewane siedzenia może ? "TAK" macie światła kiedy wracacie ,radio,podgrzewane siedzenia? "TAK" no to.....tyle!
nigdy nie maiłem problem z hybryda tylko raz jak zostawiłem CHR na 1 miesiąc i było -15 cały czas ZIMA! ale raz w miesiącu wyjeżdżam jadę sobie z Poznania Do Gdańska , z Rzeszowa do Gdańska , Z poznania Do Rzeszowa , mam rodzinę tu i tam i jadę w drogę  nie robię tyle co rower km dziennie. pozdrawiam i wyjeżdżać dużą  na drogę a nie przymulać po mieście . CHEERS

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #182 dnia: 18 Listopada 2021, 08:57:29 »
Nie jest problemem te 9 kilometrów i światła radio itd, bo to wszystko idzie z aku trakcyjnego a nie małego rozruchowego. Problemem jest tylko moment kiedy auto nie jest włączone i trakcyjny nie działa i tu może komuś zeżreć 12v nawet całe naładowane jak jest pobór prądu*czas odpowiedni.

zorian

• Gość
« Odpowiedź #183 dnia: 19 Grudnia 2021, 20:32:50 »
Tak. Spalinowy silnik nie musi pracować żeby akumulator 12V był ładowany. Wystarczy że auto jest Ready i stoi na P. Najlepiej wyłączyć nawiew i radio żeby spalinowy rzadziej się włączał w celu podladowania baterii trakcyjnej (to z baterii trakcyjnej jest zasilane auto kiedy jest Ready).

Jak wyłączyć to radio? Widzę gałkę głośności (mogę je ściszyć) ale nie widzę możliwości jego wyłączenia.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #184 dnia: 19 Grudnia 2021, 20:42:16 »
Naciśnij tę gałkę, choć całkiem to i tak nie wyłączysz :)
« Ostatnia zmiana: 19 Grudnia 2021, 20:44:20 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #185 dnia: 20 Grudnia 2021, 09:40:52 »
To co piszę poniżej dotyczy oczywiście hybrydy (u mnie to rav4), a nie benzyny - gdzie sprawy mają się trochę inaczej.
Mam kamerkę przód / tył (Viofo A129G Plus Duo) podłączoną do stałego zasilania z adapterem odcinającym zasilanie kamerki przy spadku napięcia z akumulatora do ustawionego poziomu (u mnie ustawiłem na 12,4V czyli max, bo chodziło mi o zabezpieczenie akumulatora 12V przed szybkim wydrenowaniem).  Na parkingu kamery działają w trybie lowbitrate i pobierają ok 250mA.
Przez 2 tygodnie po zainstalowaniu kamer szczegółowo sprawdzałem jak się ma czas nagrywania do czasu jazdy i wygląda to następująco:
- liczy się codzienny sumaryczny czas działania napędu, a nie ilość przejechanych km - ktoś stoi w korkach i robi 10km, a ktoś drugi jedzie i robi 30km, a czas może być ten sam,
- gdy napęd jest włączony to akumulator 12V jest ładowany z akumulatora trakcyjnego,
- jeśli sumaryczny dzienny czas działania napędu jest na poziomie 30..40 min to czas działania rejestratora w trybie parkingowym wynosi ok 2 h
- gdy sumaryczny dzienny czas działania napędu jest większy od 2 h to czas działania rejestratora w trybie parkingowym wynosi ok 10..11 h
Czas jazdy powyżej 2 h nie zwiększa poziomu naładowania akumulatora 12V i co za tym idzie czasu rejestracji. Pośrednie wartości czasu jazdy dają proporcjonalną zmianę czasu rejestracji.
Można ustawić oczywiście niższe napięcie odcięcia na adapterze ale nie warto bo to tylko trochę wydłuży czas rejestracji, a szybciej padnie nam akumulator.
Jeśli dziennie jeździmy krótko / mało, a chcemy mieć dłuższy czas rejestracji w trybie parkingowym to musimy poza adapterem zainwestować w akumulator typu Cellink, PowerCore, ....
To jedyne sensowne rozwiązanie.
« Ostatnia zmiana: 20 Grudnia 2021, 09:45:24 wysłana przez Markid »

Offline n3q

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #186 dnia: 26 Grudnia 2021, 19:08:22 »
U mnie w chr nigdy nie było problemów z rozkladowanym Aku. Auto garażowane ale nie jest wcale dużo jeżdżone. Czasami parę dni stoi i nic się nie dzieje.

zorian

• Gość
« Odpowiedź #187 dnia: 28 Grudnia 2021, 18:36:31 »
W listopadzie 2021 kupiłem nową C-HR z akumulatorem wyprodukowanym (wg oznaczeń) w październiku 2021. Inne oznaczenia to:
Mutlu LN1
TS EN 50342-1 (wydaje się że to oznaczenie tureckiej normy opisanej niżej)
ln1 std
350ln1-mf
28850-0Y020

Wiele googlowanych stron mówi, że to aku kwasowo-ołowiowy (lead-acid) natomiast niżej podana strona to turecki dokument opisujący zdaje się turecką normę TS EN 50342-1 (TS to jak przypuszczam "türk standart" / używam Google translatora) która to norma jest przestarzała i została anulowana (İptal Tarihi)w 2016 roku.
Akumulatory Mutlu montowane w Toyotach (przynajmniej w C-HR tam montowanej) są tureckie.

https://intweb.tse.org.tr/Standard/Standard/Standard.aspx?081118051115108051104119110104055047105102120088111043113104073089105078050057084068089065050101

Po co grzebię po sieci? ASO ani instrukcja nic nie mówi jak ładować (poza lakoniczną wzmianką w instrukcji o prądzie 5A). Także na forach czy to polskich czy anglojęzycznych nic konkretnego nie znalazłem a szukam już trochę.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #188 dnia: 28 Grudnia 2021, 19:13:34 »
Skoro już wiesz, że to akumulator ołowiowy to co jeszcze chcesz wiedzieć na temat jego ładowania?

zorian

• Gość
« Odpowiedź #189 dnia: 28 Grudnia 2021, 20:10:25 »
Skoro już wiesz, że to akumulator ołowiowy to co jeszcze chcesz wiedzieć na temat jego ładowania?

Tak piszą na jakiś nieznanych (znalezionych przez Google) stronach więc pewności nie mam. Ponadto to mój pierwszy samochód więc nie mam bladego pojęcia co z tym fantem zrobić. Jedyne co mam to ogólną smykałkę techniczną.
Akumulator ma napisane "bezobsługowy" (maintenance free) a instrukcja mówi że jeśli gęstość elektrolitu jest poniżej 1,25 [brak jednostki], należy doładować akumulator. Jeśli ASO bazują na takich instrukcjach, nie dziwię się że nic nie wiedzą a tym bardziej ja jestem skołowany i bez szans na dowiedzenie się.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #190 dnia: 29 Grudnia 2021, 00:16:39 »
Podaj mi przykład akumulatora rozruchowego, NIE ołowiowo-kwasowego w toyocie?
"Zarówno akumulatory żelowe, jak i AGM można uznać za wersje rozwojowe akumulatorów kwasowo-ołowiowych.
Aż trudno w to uwierzyć, że wzór budowy akumulatora kwasowo-ołowiowego ma ponad 150 lat. Baterie te opracowano jeszcze w 1859 roku i do tej pory z powodzeniem stosowane są nawet w bardzo nowoczesnych samochodach – w samochodach, które coraz częściej przypominają małe promy kosmiczne. W przypadku akumulatorów SLA sprawdza się powiedzenie, że geniusz tkwi w prostocie i że dobre rozwiązania nie boją się upływu czasu."

https://www.iparts.pl/artykuly/czym-roznia-sie-od-siebie-akumulatory-kwasowo-olowiowe-akumulatory-zelowe-i-baterie-samochodowe-agm,614.html

« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2021, 00:27:20 wysłana przez Krisman »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #191 dnia: 29 Grudnia 2021, 00:46:22 »
Napisałem tylko, że skoro wiadomo że to akumulator ołowiowy to w zasadzie wiadomo już wszystko o jego ładowaniu. Nie napisałem, że w Toyocie mogą występować inne typy akumulatorów 12V.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #192 dnia: 29 Grudnia 2021, 00:58:55 »
Spoko, tylko zapytałem,  Być może źle zrozumiałem :)
Ale mimo to, że to podobne typy aku, ładowanie jest  inne dla każdego z nich.
Nie poleciłabym nikomu ładowania AGM czy ŻEL zwykłym prostownikiem, czy typowego kwasiaka z korkami bez wyjęcia z auta.
Tu są różnice.

« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2021, 01:04:08 wysłana przez Krisman »

zorian

• Gość
« Odpowiedź #193 dnia: 29 Grudnia 2021, 22:15:05 »
Napisałem tylko, że skoro wiadomo że to akumulator ołowiowy to w zasadzie wiadomo już wszystko o jego ładowaniu. Nie napisałem, że w Toyocie mogą występować inne typy akumulatorów 12V.

Na etykiecie aku jest nalepka z napisem CALCIUM czyli to wapniak.

https://pl.strephonsays.com/lead-acid-and-calcium-batteries-15171

Piszą tam (infografika), że wapniak to też kwasiak (kwas/ołów).
Natomiast wg [1] wapniaki mają być ładowane tak (przykład wapniaka ca-ca 100MAh):

Rozładowany do ok.11V akumulator ładuję w trzech etapach:

1. Ładowanie zasadnicze
Ładowanie przez 10h prądem C10* do napięcia 14,6V (poza akumulatorami wapniowo wapniowymi i wapniowo-srebrowymi napięcie to powinno wynosić 14,4V)

2. Ładowanie floating (podnoszące parametry)
Ładowanie przez 4h prądem C30 do napięcia 16V (poza akumulatorami wapniowo wapniowymi i wapniowo-srebrowymi napięcie to powinno wynosić 15,8V)

3. Ładowanie eqalization (wyrównujące)
Ładowanie przez 4h prądem C50 i napięciem 13,6V czyli CC i CV** kiedy używam zasilacza laboratoryjnego z płynną regulacją napięcia i prądu lub jeżeli ładuję prostownikiem z płynnie regulowanym prądem, to tak wyregulowanym, by napięcie ładowania utrzymywało się przez 4h na poziomie 13,6V (u mnie zazwyczaj jest to ok.100mA)

Pozostaje jednak pytanie: czy aku C-HR'ki oznaczone na nalepce napisem CALCIUM oznacza na pewno, że to aku wapniowo-wapniowy czy może wapniowo-jakiśtam (gdzieś czytałem o róznych). Stawiał bym na Ca-Ca skoro producent informuje tylko o wapnie (CALCIUM).

*) C10 czyli jak się dowiedziałem 1/10 pojemności (dla C-HR z 45Ah będzie to 4,5A).
**) CC=constant current; CV=constant voltage [2] (stały prąd [A]; stałe napięcie [V])
---

« Ostatnia zmiana: 14 Stycznia 2022, 17:23:24 wysłana przez Swoop »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #194 dnia: 29 Grudnia 2021, 22:56:56 »
@Zorian
Link który podałeś jako pierwszy Norton ostrzega:
 Zablokowano destrukcyjną witrynę!Użytkownik podjął próbę dostępu do:https://g3news.biz/?te=hfstmnbsge5ha3ddf4ytmmjsTo znana destrukcyjna strona internetowa. Zalecamy, aby NIE odwiedzać tej strony.

Odwiedź stronę Norton zawierającej dodatkowe informacje na temat wyłudzania danych i zabezpieczeń internetowych.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl