To co piszę poniżej dotyczy oczywiście hybrydy (u mnie to rav4), a nie benzyny - gdzie sprawy mają się trochę inaczej.
Mam kamerkę przód / tył (Viofo A129G Plus Duo) podłączoną do stałego zasilania z adapterem odcinającym zasilanie kamerki przy spadku napięcia z akumulatora do ustawionego poziomu (u mnie ustawiłem na 12,4V czyli max, bo chodziło mi o zabezpieczenie akumulatora 12V przed szybkim wydrenowaniem). Na parkingu kamery działają w trybie lowbitrate i pobierają ok 250mA.
Przez 2 tygodnie po zainstalowaniu kamer szczegółowo sprawdzałem jak się ma czas nagrywania do czasu jazdy i wygląda to następująco:
- liczy się codzienny sumaryczny czas działania napędu, a nie ilość przejechanych km - ktoś stoi w korkach i robi 10km, a ktoś drugi jedzie i robi 30km, a czas może być ten sam,
- gdy napęd jest włączony to akumulator 12V jest ładowany z akumulatora trakcyjnego,
- jeśli sumaryczny dzienny czas działania napędu jest na poziomie 30..40 min to czas działania rejestratora w trybie parkingowym wynosi ok 2 h
- gdy sumaryczny dzienny czas działania napędu jest większy od 2 h to czas działania rejestratora w trybie parkingowym wynosi ok 10..11 h
Czas jazdy powyżej 2 h nie zwiększa poziomu naładowania akumulatora 12V i co za tym idzie czasu rejestracji. Pośrednie wartości czasu jazdy dają proporcjonalną zmianę czasu rejestracji.
Można ustawić oczywiście niższe napięcie odcięcia na adapterze ale nie warto bo to tylko trochę wydłuży czas rejestracji, a szybciej padnie nam akumulator.
Jeśli dziennie jeździmy krótko / mało, a chcemy mieć dłuższy czas rejestracji w trybie parkingowym to musimy poza adapterem zainwestować w akumulator typu Cellink, PowerCore, ....
To jedyne sensowne rozwiązanie.