Autor Wątek: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze  (Przeczytany 361237 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
Odp: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #270 dnia: 30 Maja 2023, 01:22:29 »
Czy w razie "umarcia" aku mogę bezpiecznie użyć któregoś z poniższych boosterów?
Jeśli to prywatny parking, to spytaj czy obsługa nie ma swojego boostera. Zdziwisz się, jak często są im potrzebne :)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #271 dnia: 30 Maja 2023, 09:40:13 »
Jeśli kupisz coś oparte o LiPo to pamiętaj, że nie służy im przebywanie w stanie pełnego naładowania przez dłuższy czas. Naładowanie do połowy jest dla nich bezpieczne.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #272 dnia: 30 Maja 2023, 10:44:50 »
Ten wspomniany wyżej jumpstarter / powerbank z Lidla: https://www.lidl.pl/p/ultimate-speed-urzadzenie-rozruchowe-z-powerbankiem-12-000-mah/p100356379
jeśli faktycznie jest zbudowany z ogniw LiFePo4 to mógłby być tanią alternatywą dla dedykowanych powerbanków samochodowych do kamerek z trybem parkingowym.
Pytanie czy jako powerbank może cały czas dawać napięcie 5V lub 12V oraz czy równolegle może się ładować do tego kwestia zabezpieczeń (temp. niska i wysoka, rozładowanie, ...) ?
Tzn. czy użytkowanie jako powerbanku kamery wymagało by przełączania wtyczek (ładowanie podczas jazdy i kamerka podczas postoju) - co jest oczywiście niewygodne ?

Offline Bartek CHR

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota CH-R
« Odpowiedź #273 dnia: 26 Czerwca 2023, 21:21:40 »
Witam,

No i stało się jak się miało stać. Po dwutygodniowym postoju na parkingu lotniskowym auto nie odpaliło. Zaznaczam, że przed odstawieniem auta zrobiłem trasę 300 km. więc aku, jak mniemam, powinien być dobrze naładowany. Jak sugerował vvk podpytałem obsługę parkingu i faktycznie booster był na ich wyposażeniu.
Kilka osób wskazywało alarm Cobra jako ewentualnego winowajcę szybkiego rozładowywania aku więc profilaktycznie zamknąłem auto kluczykiem. Odpiąłem wszystkie kable, ładowarki etc. Niewiele to dało.
Jako że mam zamontowany i połączony z apką wskaźnik napięcia aku to mogłem na bieżąco śledzić stopień jego naładowania. Po czterech dniach postoju dostałem powiadomienie o spadku napięcia poniżej 12V. Kolejne dni to kolejne spadki. Co ciekawe, w krytycznym  momencie napięcie spadło do 11,67 by następnego dnia podskoczyć do 11,89. Nie wiem czy to wina błędnego odczytu czujnika czy może jakimś cudem autko/bateria trakcyjna  próbowało ratować aku. Faktem jest że bez boostera się nie obeszło. Tu podziękowania dla obsługi parkingu INTERPAKING w Balicach. Wystarczyło na moment podpiąć kable by autko się obudziło.

No i teraz pytanie - czy atakować serwis Toyoty czy zwyczajnie kupić sensowniejsze aku?

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #274 dnia: 26 Czerwca 2023, 21:24:23 »
A czemu po prostu nie kupisz boostera?

Offline Bartek CHR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #275 dnia: 26 Czerwca 2023, 21:47:41 »
To nie kwestia zakupu boostera jest problemem tylko szybkie rozładowywanie aku bez wyraźnego powodu.
Jeśli po kilku dniach postoju aku zaczyna mieć zadyszkę to chyba coś tam szwankuje. Mamy okres letni, aż się boję co będzie zimą.

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #276 dnia: 26 Czerwca 2023, 21:55:32 »
Co to za wersję samochodu masz?
U mnie na razie maks tydzień zostawione auto i żadnych problemów. Ale mam wyłączony od kupna system bezkluczykowy.

Offline Bartek CHR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #277 dnia: 26 Czerwca 2023, 22:19:22 »
wersja style

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #278 dnia: 26 Czerwca 2023, 22:22:52 »
Po 4 dniach postoju 12 V - coś jest nie halo. Do weryfikacji
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #279 dnia: 27 Czerwca 2023, 00:58:51 »
A ten czujnik jaki prąd pobiera? W jaki sposób dostałeś powiadomienie? Czujnik Ci je wysłał?

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #280 dnia: 27 Czerwca 2023, 02:11:14 »
No właśnie ten czujnik też mi się podejrzany wydał od razu.

Zmiana napięcia w górę mogła wynikać między innymi z temperatury.

Offline Bartek CHR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #281 dnia: 27 Czerwca 2023, 03:02:33 »
A ten czujnik jaki prąd pobiera? W jaki sposób dostałeś powiadomienie? Czujnik Ci je wysłał?

Jedna z funkcji zamontowanego modułu gps. Wg zapewnień producenta pobór prądu to max 10 mA. Powiadomienia o spadku napięcia poniżej granicy którą sam ustawię dostaję na zainstalowaną w telefonie apkę.
Ponadto, w apce mogę sprawdzić aktualne napięcie. Aktualizuje się co godzinę.
« Ostatnia zmiana: 27 Czerwca 2023, 03:08:43 wysłana przez Bartek CHR »

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #284 dnia: 27 Czerwca 2023, 11:59:05 »
Jedna z funkcji zamontowanego modułu gps. Wg zapewnień producenta pobór prądu to max 10 mA.
10mA to nie jest mało (chociaż dużo też nie). 10 dni postoju dałoby 2,4Ah pobranej energii z akumulatora, czyli około 5% jego całkowitej pojemności. Na pomiar ma to już wpływ, chociaż wciąż nie powinno aku położyć. O ile producent nie ściemnia.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl