Autor Wątek: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze  (Przeczytany 360921 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #585 dnia: 15 Grudnia 2024, 10:33:03 »
Przed odpalaniem z rana zazwyczaj jest to 10,5V-11V.

Niech Assistance nie odpala go z kabli. Zapakuje na lawetę tak jak stoi i zawiezie takiego niesprawnego. Inaczej to auto będzie dla Ciebie wielką udreką, nie będziesz znał dnia ani godziny kiedy zaraz padnie ponownie.
Zgłoś kolejny raz na gwarancji. Szczegółowo opisz problem przy zgłaszaniu (ciekawe jak tam dotychczasową historia napraw tego problemu - pewnie CZYSTA bez wpisów) + zachowaj kolejna kopie zlecenia gwarancyjnego.
Zabawa w kotka i myszkę a z auta korzystać to jak na loterii...
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline piteq

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR II 2.0 AWD
« Odpowiedź #586 dnia: 15 Grudnia 2024, 14:28:48 »
Assistance zawsze odpala go z kabli i nie chcą nawet słyszeć o zabieraniu samochodu na lawecie - niezależnie od tego czy dyskutuję z "laweciarzem" czy z faktycznym assistance Toyoty. Według nich problem wynika wyłącznie z braku naładowania akumulatora, który zostaje przecież "naprawiony" poprzez podłączenie kablami do innego pojazdu. Ostatnim razem stwierdzili, że zadzwoni do mnie jakiś ekspert od spraw technicznych no i faktycznie zadzwonił i kazał przejechać 40 km samochodem z "choinką" na desce rozdzielczej celem likwidacji błędów i naładowania akumulatora. Poinformowałem gościa, że chyba niezbyt ma duże pojęcie o tym co mówi, ponieważ już sam się przekonałem, że akumulator w moim egzemplarzu po przejechaniu nawet 400 km zostaje jeszcze bardziej rozładowany. Uwierz mi, że mocno trzeba się z nimi kłócić, żeby w ogóle chcieli zabrać ten samochód. To jest jakaś patologia i tak jak piszesz niezła udręka. Wszystkie tego typu sytuacje nagrywam i dokumentuję, bo kompletnie im nie ufam. Kopii zlecenia gwarancyjnego mi nigdy nie wydają.
P.S. Miałem 10-letni samochód, który mnie nie zawodził i byłem z niego bardzo zadowolony, ale zachciało mi się raz w życiu kupić sobie coś nowego i porządnego (Toyota). No to mam za swoje.

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #587 dnia: 15 Grudnia 2024, 20:21:21 »
Ja już opracowałem techniczny sposób obejścia problemu,ale z tytułu posiadania gwarancji na samochód złożyłem reklamację do..

Prezydent Toyota Europe,

Dział reklamacji Toyota Europe,

Dział techniczny Toyota Europe.

Przecież sami się chwalili publicznie że problem został rozwiązany.

Czekam na odpowiedź.

Może uczynicie to samo?

Offline tomkrzysz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR
« Odpowiedź #588 dnia: 17 Grudnia 2024, 10:21:42 »
A ja ponowię swoje pytanie. Czy można by zastosować  akumulator AGM do pracy buforowej. Jest dużo tańszy od dedykowanego do samochodów. Kłopotliwe jest zastosowanie innych klem niż w samochodach. Parametry wydają się bardzo zbliżone.
To przykładowy aku.:

https://abcv.pl/pl/p/Akumulator-MWP-45-12-AGM-12V-45Ah-MW-Power/29064?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIpKmsybuuigMVP0iRBR2OQCKVEAQYByABEgJCJvD_BwE

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #589 dnia: 17 Grudnia 2024, 17:20:47 »
Aby zrozumieć temat trzeba się trochę zainteresować technicznie.Nie chodzi o akumulator.Akumulator jest urządzeniem który działa w oparciu o procesy chemiczne które zachodzą w określonych warunkach dla różnych konstrukcji akumulatorów.Aby te procesy były prawidłowe,czyli akumulator był sprawny muszą zostać spełnione określone warunki w jakich pracuje i nie ma znaczenia jaki zastosujesz akumulator.Akumulator kwasowy ,żelowy,AGM różni się tylko materiałem utrzymującym elektrolitu.W wypadku akumulatorów stosowanych w toyotach ważne jest aby napięcie ładowania było w zakresie 13,5-14,5 V ,oczywiście przez odpowiedni czas.Właśnie tego nie rozumie ECU samochodu.Ponieważ z jakiegoś powodu ?,ktoś go tak zaprogramował.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #590 dnia: 17 Grudnia 2024, 17:38:49 »
Ja już opracowałem techniczny sposób obejścia problemu,

Jak go obchodzisz?

Online tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #591 dnia: 17 Grudnia 2024, 18:47:20 »
chodząc?
 :grin:

Offline tomkrzysz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR
« Odpowiedź #592 dnia: 17 Grudnia 2024, 20:36:08 »
Aby zrozumieć temat trzeba się trochę zainteresować technicznie.Nie chodzi o akumulator.Akumulator jest urządzeniem który działa w oparciu o procesy chemiczne które zachodzą w określonych warunkach dla różnych konstrukcji akumulatorów.Aby te procesy były prawidłowe,czyli akumulator był sprawny muszą zostać spełnione określone warunki w jakich pracuje i nie ma znaczenia jaki zastosujesz akumulator.Akumulator kwasowy ,żelowy,AGM różni się tylko materiałem utrzymującym elektrolitu.W wypadku akumulatorów stosowanych w toyotach ważne jest aby napięcie ładowania było w zakresie 13,5-14,5 V ,oczywiście przez odpowiedni czas.Właśnie tego nie rozumie ECU samochodu.Ponieważ z jakiegoś powodu ?,ktoś go tak zaprogramował.

A konkretnie? Odnieś się do mojego pytania.

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #593 dnia: 17 Grudnia 2024, 21:08:45 »
Oczywiście możesz zastosować ten akumulator.

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #594 dnia: 17 Grudnia 2024, 21:36:33 »
Przepraszam zapomniałem dodać możesz zastosować ten akumulator jeżeli na chwilę obecną nie masz problemu z notorycznie niedoładowanym akumulatorem.

Offline embepi

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #595 dnia: 18 Grudnia 2024, 17:04:10 »
Ja już opracowałem techniczny sposób obejścia problemu,ale z tytułu posiadania gwarancji na samochód złożyłem reklamację do..

Prezydent Toyota Europe,

Dział reklamacji Toyota Europe,

Dział techniczny Toyota Europe.

Przecież sami się chwalili publicznie że problem został rozwiązany.

Czekam na odpowiedź.

Może uczynicie to samo?

Dzi

Dzis wysłałem do Toyoty Polska reklamację oraz obniżyłem ocenę serwisu na Google Maps...

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #596 dnia: 18 Grudnia 2024, 18:27:20 »
Właśnie o to chodzi,mam nadzieję że przyłączą się następni.

Offline martinez07

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #597 dnia: 25 Grudnia 2024, 15:07:09 »
Ja pisałem do TMP o "good will", bo auto po gwarancji fabrycznej. Odesłali mnie do ASO, gdzie oczywiście spuścili mnie na drzewo. Więc ponownie pisałem do TMP z info o niefajnych praktykach ASO.
Odpisali, że będzie dobra wola ze strony TMP, jednakże to ASO musi się do nich zwrócić. Załączyłem tego e-maila z TMP, wysłałem do ASO i przy okazji im nawrzucałem, czy rzeczywiście nadal będę musiał jeździć do innego miasta na przeglądy, bo z nimi nic nigdy nie można załatwić i czy mam pisać skargi na nich do TMP. Finalnie jestem zaproszony 30.12.2024 na wymianę akumulatora, płacę 85zl tylko za wymianę.
Chyba Toyota zdaje sobie jednak sprawę że montowała g(...)o a nie akumulator do CHR..

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #598 dnia: 25 Grudnia 2024, 16:10:36 »
Finalnie jestem zaproszony 30.12.2024 na wymianę akumulatora, płacę 85zl tylko za wymianę.
Chyba Toyota zdaje sobie jednak sprawę że montowała g(...)o a nie akumulator do CHR..

W sumie zapłacisz 85 zł za coś, co może się okazać kolejnym guano. Osobiście wolał bym kupić sobie taki akumulator, jaki mnie pasuje. Oczywiście spośród kompatybilnych z pojazdem. Chyba że nie chcesz się bawić analizowaniem i szukaniem. Mam podobną spychologię z TMP ale nie zdecydowałem się iść do ASO i potem znów pisać do TMP. Szkoda mi czasu i zawracania głowy.

Offline martinez07

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #599 dnia: 25 Grudnia 2024, 16:50:21 »
Zapewne masz rację, jednakże wychodzę z założenia że :
- zawsze to nowy z pełną pojemnością
- ten nowy ma większą pojemność, wg Toyoty jest "zmodernizowany"
- jeśli dopasowany przez Toyotę, to w przypadku ponownych problemów będę ich dalej męczyć ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl