Autor Wątek: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze  (Przeczytany 361498 razy)

Offline AgaDanTos

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 Hyb
Odp: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #870 dnia: 20 Września 2025, 20:36:56 »
Sprawdziłem aku pod tylnią kanapą. Wygląda na nowy. Nie sprawdziłem napięcia ale czysty jest więc zakładam że nowy. Dalej jest firmy YUASA z tym że produkcji belgijskiej. Jeździć obserwować. Życzę wszystkim i sobie odpala nowej Toyoty bez problemów! Pozdrawiam!

Sent from my SM-G781B using Tapatalk

Toyota Avensis (2006) kombi 2.2 177KM na Toyota Auris (2014)TS HSD na Toyota Corolla 2024 (1.8 Hybrid Sedan).

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
« Odpowiedź #871 dnia: 21 Września 2025, 16:15:44 »
Bardzo dobry akumulator. Doładować i pilnować napięcia.

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #872 dnia: 04 Października 2025, 08:13:24 »
Nie tylko Toyota ma problem z rozładowującym się aku 12v. Renault, Kia, Hyundai. W samych Stanach jest 200tyś. aut objętych akcją serwisową
https://autoblog.spidersweb.pl/problem-iccu-kia-ev3-ev6-rozwiazanie
A kto mówił że mają problem z akumulatorem ?
Akumulator jest za mały a ludzie nie potrafią pod prostownik podłączyć raz na rok i tyle aha akumulator turecki wywalić z auta potem bez problem! Nigdy nie mięłam problemu od 2017 kupuje ciągle hybrydy toyoty tylko !
Napisałem to ostatni raz tu mam nadzieję że będzie tu 120 stron pisania o tym samym i o tym samym bal bla bla bla . Naładujcie sobie aku pod prostownik i tyle robicie temat z czegoś co nie ma sensacji!

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #873 dnia: 04 Października 2025, 09:58:08 »
akumulator turecki wywalić z auta potem bez problem!
Naładujcie sobie aku pod prostownik i tyle robicie temat z czegoś co nie ma sensacji!

Każde forum ma swoją specyfikę oraz tok rozmów nadany przez jakieś "guru" realizujące się wewnętrznie/firmowo itd... więc jak połączysz sobie kropki to zrozumiesz czemu akurat tu robi się z igły widły i to w czasach gdzie zalani jesteśmy motoryzacyjnym gównem po uszy.
Dlatego lepiej pisać epopeje niż pomyśleć, zrobić, zapomnieć a potem zadbać o siebie, swoje zainteresowania, zdrowie itd.
Nie jest rozdmuchany:
Zgadza się, natomiast rozdmuchana jest powaga problemu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #874 dnia: 04 Października 2025, 10:28:59 »
Tak, masz rację. Problem jest, ale oby tylko takie problemy. Niestety przez brak jasnych wskazówek producenta, wielu użytkowników zostaje nagle z ręką w nocniku nie mając pojęcia co się stało, że auto nie chce się otworzyć czy odpalić (ostatnio spotkało to członka mojej rodziny na lotnisku :( )
Myślę, że Toyota dojrzeje do zmiany z aku 12V na wydzieloną sekcję z baterii trakcyjnej jako "wirtualny 12V" jak mam w Hyundaiu wraz z przyciskiem reset i po "największym" problemie.
Szczerze mówiąc, może już w RAV4 VI tak będzie, Bardzo mi się podoba styl wnętrza rodem z L.C.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #875 dnia: 04 Października 2025, 10:57:27 »

...
Szczerze mówiąc, może już w RAV4 VI tak będzie, Bardzo mi się podoba styl wnętrza rodem z L.C.

Ja bym się tak nie rozpędzał.
Toyota nie jest taka wyrywna by nagle rozwiązać ten problem. Pamiętasz jak jest ze złączem tylnego silnika. Lata lecą, a oni raptem wymyślili jakieś owijanie w folie i silikon. Tyle to i ja bym wymyślił.

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #876 dnia: 04 Października 2025, 11:20:18 »
Chińczycy już oferują "przycisk Reset" jako akcesorium, które montuje się na akumulator 12V.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #877 dnia: 04 Października 2025, 11:25:14 »
Chińczycy już oferują "przycisk Reset" jako akcesorium, które montuje się na akumulator 12V.
I jak to działa?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #878 dnia: 04 Października 2025, 12:18:16 »
To jest przekaźnik zakładany na plusową klemę, który rozłącza się przy spadku napięcia akumhlatora. Przyciskiem na pilocie można ten przekaźnik zamknąć w celu otwarcia i uruchomienia auta.
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2025, 12:20:48 wysłana przez przmor »

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #879 dnia: 04 Października 2025, 13:44:03 »
To jest przekaźnik zakładany na plusową klemę
dałbyś jakiś link, a nie rozmytą fotkę, bo na samo Fast Storm mi wyszykuje tylko jakieś skarpetki.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #880 dnia: 04 Października 2025, 13:57:17 »
Wpisz sobie w wyszukiwarkę "remote battery disconnect ". To coś zaklada sie na ujemną klemę a nie plusową jak napisałem. Jest tego od groma w sieci.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #881 dnia: 05 Października 2025, 00:08:37 »
Dzięki.  Ciekawe. Mnie na razie nie potrzebne, bo akumulator jest w porządku i auto nie stoi nigdy dłużej niż dzień, dwa. Ale warto wiedzieć.

Offline Stingear

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR 2.0 2020 OE
« Odpowiedź #882 dnia: 05 Października 2025, 20:55:57 »
U mnie po zmianie aku na Vartę wszystkie problemy znikły permanentnie. Auto potrafi stać kilka dni nieruszane i zero problemów.
-------------------------------
Toyota C-HR 2.0 Hybrid
2020 Orange Edition

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #883 dnia: 06 Października 2025, 11:03:36 »
Niestety przez brak jasnych wskazówek producenta, wielu użytkowników zostaje nagle z ręką w nocniku nie mając pojęcia co się stało, że auto nie chce się otworzyć czy odpalić (ostatnio spotkało to członka mojej rodziny na lotnisku :( )
Tylko zastanówmy się co tym poszkodowanym nieświadomym użytkownikom motoryzacji da ten temat w tym miejscu ?

Kompletnie nic nie da bo pomija się łatwe rozwiązanie problemu a dba o to żeby maksymalnie zagmatwać i utrudnić pozytywne obcowanie z autem.

Offline iwan998

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota CHR I
« Odpowiedź #884 dnia: 04 Listopada 2025, 01:52:20 »
Śmiem twierdzic ze tyota spartoliła algorytm ladowania.Mam na mysli zbyt dlugi czas ladowanie napieciem podtrzymujacym czyli 13,9v praktycznie przez caly czas jazdy. i wadliwe tureckie akumulatory.

A teraz podam ciekawostke. Mam tez Nissana Qashqai J12 i zastosowalem taki myk. Poluzowalem czujnik otwarcia maski i obrocilem go aby po dokreceniu byl w pozycji otwarta maska. Przez to uzyskalem ladowanie 14,2 v caly czas tak jak mialy auta z czasow komuny. Pieprzone inteligentne ladowanie niskim napieciem zostalo wylaczone. I najwazniejszy efekt to wylaczony start-stop przy silniku z turbo !!!. Po tym myku zamontowalem zwykle ako kwasowo olowiowe zamiast AGM. Ponad 3 lata eksploatacji i jest OK.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl