Autor Wątek: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze  (Przeczytany 361241 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #975 dnia: 14 Stycznia 2026, 18:47:22 »
Eee nie 20 ale moja poprzednia Corolla 1,6 2017 rocznik (sprzedana) ale w okolicy i ciągle stoi pod blokiem i jeździ krótkie trasy na swoim pierwszym akumulatorze Mutlu - czyli już 9 rok i jeszcze działa no ale tam nie było jakiegoś ułomnego algorytmu ładowania tylko akumulator ładuje się cały czas normalnie !!!

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #976 dnia: 14 Stycznia 2026, 19:49:03 »
Ale nawet ADAC raportuje, że wina nie leży po stronie złej jakości akumulatorów, a algorytmie ich ładowania! Mało tego, informują, że Toyota zna problem, mimo to  poleciała na łeb w statystykach awaryjności np. w Niemczech przez nieszczęsny 12V. 
Jako zagorzały obrońca marki powinieneś jednak czasem dopuszczać fakty! Problem jest, a nie można wymagać od potencjalnego Kowalskiego, Schmidta, czy Alice, by znali prawa Ohma i  "wyjątkowe" zasady postępowania z aku w Toyotach. Są rozwiązania marek, rodem z "Biedronki" cytując klasyka tego forum (  ;) ) lub elektryków i one się sprawdzają.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #977 dnia: 14 Stycznia 2026, 20:36:01 »
Prawo Ohma to fizyka w szkole podstawowej a podstawówkę to chyba każdy ma obowiązek skończyć?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #978 dnia: 14 Stycznia 2026, 21:25:45 »
Prawo Ohma to fizyka w szkole podstawowej a podstawówkę to chyba każdy ma obowiązek skończyć?
I zakładasz, że wszyscy to pamiętają? (zresztą to była metafora :) ), tak jak datę bitwy pod Kircholmem, deklinacji, czy układu równań? Gwarantuję, że połowa ludzi polegnie na którymś podstawowym zagadnieniu na żywio, a wszystko z podstawówki  :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #979 dnia: 14 Stycznia 2026, 21:44:59 »
Raczysz żartować? Chyba każdy facet pamięta prawo Ohma z podstawówki. Jak to było? Już wiem, ciało rzucone na łoże traci na oporze  Było jeszcze niecenzuralne prawo Archimedesa i prawo Pascala ale to już dotyczyło gry w piłkę
A w kwestii układu równań to niedawno taka zagadka mi sie trafiła.

« Ostatnia zmiana: 14 Stycznia 2026, 21:48:42 wysłana przez przmor »

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
« Odpowiedź #980 dnia: 15 Stycznia 2026, 08:56:57 »
Z prawa ohma I=U/R czyli im większy opór tym mniejszy prąd a im bardziej rozładowany akumulator tym większy jego opór wewnętrzny.
tak, ale mam wrażenie, że to nie jest takie proste...zaznaczam, że nie jestem elektrykiem a to co pisze to z własnych obserwacji :)
zgodzimy się, że rezystancja wew. akumulatora rośnie wraz ze spadkiem napięcia czyli z rozładowywaniem akumulatora i spada wraz z naładowaniem?
jeżeli tak to jak wytłumaczyć, że rozładowany akumulator, przy tym samym napięciu na początku przyjmuje 40A ale jak już się podładuje to tylko kilka amper...
tak samo zachowuje się pod prostownikiem/zasilaczem z ograniczeniem napięcia...
oczywiście zakładamy sprawną baterię a nie szrota ;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #981 dnia: 15 Stycznia 2026, 11:29:21 »
Akumulator ładuje się różnicą napięcia źródła i swojego więc jeśli napięcie akumulatora rośnie to napięcie a pośrednio prąd ładowania maleje.
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2026, 11:48:09 wysłana przez przmor »

Offline iwan998

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota CHR I
« Odpowiedź #982 dnia: 17 Stycznia 2026, 22:44:11 »
Proponuje skrzknac sie i zlozyc pozew zbiorowy
,,Poszkodowanych przez wadliwy akumulator lub system ladowania,,

Offline Pawel885

• Prawie Toyot
  • Samochód:: -
« Odpowiedź #983 dnia: 19 Stycznia 2026, 21:56:48 »
Witam serdecznie
Przymierzam się w tym roku do zakupu nowej Toyoty Yaris ale naczytałem się o problemach z akumulatorem

Offline Pawel885

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #984 dnia: 19 Stycznia 2026, 21:59:27 »
I mam pytanie czy może ktoś z was ma jakąkolwiek wiedza czy w tym roku zostały te aktywatory jakkolwiek poprawione i czy na przykład od razu po zakupie stosować się do zaleceń typu raz na jakiś czas zostawiać samochód w trybie ready rocznie planuję przemierzać od 15 do 20 000 km ogólnie jazda miejska plus do tego trzy razy w tygodniu jakieś 70 km

Offline Jarson800

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #985 dnia: 19 Stycznia 2026, 22:51:10 »
Jak jeżdżę po mieście to raz w tyg tryb P ready i czekam 20 min, ponadto gdy czekam na kogoś to tak samo tryb p i ready gdy robię cokolwiek przy aucie tak  samo . Dodatkowo ładuje akumulator przed zimą i przed latem.

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
« Odpowiedź #986 dnia: 19 Stycznia 2026, 23:29:58 »
I mam pytanie czy może ktoś z was ma jakąkolwiek wiedza czy w tym roku zostały te aktywatory jakkolwiek poprawione i czy na przykład od razu po zakupie stosować się do zaleceń typu raz na jakiś czas zostawiać samochód w trybie ready rocznie planuję przemierzać od 15 do 20 000 km ogólnie jazda miejska plus do tego trzy razy w tygodniu jakieś 70 km
Kupić, jeździć, nie wnikać. Po zakupie naładować aku. Jak będzie jeżdżony to problemów nie będzie.

Offline Pawel885

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #987 dnia: 20 Stycznia 2026, 06:21:33 »
Rozumiem za ładowania powinno odbywać się z akumulatora znajdującego się pod kanapą czy też w bagażniku a nie awaryjnie tj skrzynka bezpieczników ?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #988 dnia: 20 Stycznia 2026, 12:00:42 »
Generalnie uważam, że zaraz po odbiorze powinno się naładowac akumulator na full, a potem obserwować. Jedna teoria mówi, że akumulatory są często zarżnięte w fazie transportu i nic im nie pomoże. Druga, że instalowane w Polsce immobilizery BLE powodują zwiekszone zużycie na postoju. W sensie, że nie bezpośrednio tylko uniemożliwiają uśpienie się innych podsystemów w aucie. Trudno wyczuć. Obydwie teorie się nie wykluczają.
Jeśli zmierzysz woltomierzem, że masz poniżej 12V a ładowarka upora się z naładowaniem do full w 2-3 godziny to najpewniej akumulator jest zdechły. Przy ładowaniu 2A teoretycznie uzupełni 6Ah czyli 20% akumulatora - w praktyce to będzie nawet mniej, bo prąd ładowania pod koniec znacznie spada. To oznacza, że akumulator ma pojemność nie 35Ah czy ile tam ma mieć tylko znacznie mniej.

Teraz widze że Yaris.... Nie wiem gdzie jest ale jak dostęp nie jest bezpośredni to spokojnie możesz ładowac z dedykowanych punktów w skrzynce bezpieczników. No i jakąś cywilizowaną ładowarką, a nie z ruskiego czołgu żeby nie spalić elektroniki.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #989 dnia: 24 Stycznia 2026, 19:30:45 »
Więc sprawdziłem czujnik IBS - jest podłączony. Mowa o Rav4. Dla przypomnienia: Obserwowałem napięcie przez OBD i cały czas w czasie jazdy jest powyżej 14V. Kupiłem ten battery monitor czy jak się to tam nazywa to będę mial pełne wykresy napięcia.

Dzisiaj popatrzyłem woltomierzem na akumulatory.
C-HR - odebrana tydzień temu ale produkcja 06.2024 więc nie wiem co się z aku działo. Naładowałem go zaraz po odbiorze na full. W tygodniu codziennie chwilę jeździla, w czwartek nawet dłużej i woltomierz pokazał 12,1 V
Rav4 - nie był ostatnio ładowany. W tym tygodniu stała oprócz paru kilometrów wczoraj. Napiecie 11,6V - podpiąłem ładowarkę i będę obserwował co się dzieje.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl