Autor Wątek: Klimatyzacja Camry  (Przeczytany 58249 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
Odp: Klimatyzacja Camry
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Lipca 2008, 12:02:55 »
a jak jest jesli chodzi o chlodnice w camry kóre były nabire r12  a r134   jakas róznica?

Chłodnica jest taka sama do r12 i r134

Offline sienio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Lipca 2008, 12:38:28 »
a jak jest jesli chodzi o chlodnice w camry kóre były nabire r12  a r134   jakas róznica?

Chłodnica jest taka sama do r12 i r134

Czynnik ma wpływ na elementy gumowe, zatem chłodnica konstrukcyjnie nie różni się. Zwróć jednak uwagę na mocowanie rurek aluminiowych do skraplacza. W niektórych wersjach (prawdopodobnie napełnianych tylko r134) jedno mocowanie jest jakby "przekręcone" o 90 stopni względem drugiego. W mojej (i pewnie w Twojej) te mocowania biegną równolegle.

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Lipca 2008, 23:06:38 »
chodzi ci o mocowanie rurek które wchodzą do chłodnicy?  tak mojhe biegną równolegle (jedna po parwej a drugie po lewej)

Offline sienio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Lipca 2008, 14:49:58 »
Tak, dokładnie te mocowania miałem na myśli. Aha, czynnika (u mnie) wchodzi 800 gram.

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Lipca 2008, 15:43:23 »
Ok  . mam jeszcze jeden peobnlem. kuzyn ma cały spzret do napełaniania ale nie mam koncówki na R12 .( wtyk na R12 jest mniejszy od R134) - czy jest cos takiego jakby przejsciówka?

Offline sienio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Lipca 2008, 16:12:13 »
Niestety takiej wiedzy nie mam.

Do układu można wpiąć się w dwóch miejscach: zaraz za lampą od strony kierowcy i przy ścianie grodziowej na wysokości złącza diagnostycznego przed pasażerem.
Zaworki te są różne. Macher od klimy wpinał mi się tylko w ten od strony pasażera. Może to będzie jakaś podpowiedź...

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Lipca 2008, 17:46:01 »
Ostatnio stwierdziłem, ze zdziwieniem, ze mam okablowanie do klimy w swojej Camry (III gen.), czy ktoś z Kolegów próbował załozyc/przełozyć klime do Camry. Jaki to moze być koszt i czy to w ogóle będzie działać na dłuższą metę.  :huh:
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

buju33

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Sierpnia 2008, 20:38:12 »
witam mam pytanko nabiłem i uszczelniłem cały układ klimy camry 3.0 92r.Jest mały problem klimatyzacja na krotko chłodzi i jest super ale włączajac przyciskiem klimy zero reakcji,przekażnik sprawny niewiem co dalej robić Pomocy.

Wątki scalam.
Szymon14
« Ostatnia zmiana: 06 Sierpnia 2008, 19:04:29 wysłana przez SZYMON14 »

Offline sienio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Sierpnia 2008, 13:22:57 »
Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem, ale jeżeli wciskasz przycisk A/C i poza świecącą diodą nic się nie dzieje to mimo wszystko zacząłbym od sprawdzenia obecności czynnika w układzie. Na forum już są podobne wątki, pozdrawiam.

owca

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Sierpnia 2008, 14:40:22 »
witam mam pytanko nabiłem i uszczelniłem cały układ klimy camry 3.0 92r.Jest mały problem klimatyzacja na krotko chłodzi i jest super ale włączajac przyciskiem klimy zero reakcji,przekażnik sprawny niewiem co dalej robić Pomocy.

A zapala się swiatelko ?

W jaki sposob spinasz klime na krotko ? Probowales wyjac np przycisk i tam zewrzec ? Moze kable wystarczy miernikiem posprawdzac ?  Moze to jest tez kwestia ze nie wykrywa ze nadmuch chodzi itp itd

buju33

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Sierpnia 2008, 18:36:10 »
klime zwieram na przekaźniku a czynnik jest napewno bo na krótko jak wspomniałem jest ok . A apropo diody to się świeci z tym że po delikatnym zwiększeniu obrotów zaczyna mrygać.Wątki na temat klimy przeczytałem chyba wszystkie i nic nieznalazłem .Pozdrawiam.

Offline sienio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Sierpnia 2008, 21:39:58 »
A teraz załapałem ("na krótko" :)).
Nie potrafię pomóc. Nie znam jednoznacznej odpowiedzi, ale nadal będę czepiał się czynnika. U mnie mrugająca dioda oznaczała niski poziom, tzn niedługo potem przestało chłodzić, pomimo świecącej stale diody.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #27 dnia: 07 Sierpnia 2008, 08:34:24 »
Migająca dioda to jakiś błąd układu.

Wybrałbym się najpierw na sprawdzenie ilości czynnika w układzie + ewentualne dopełnienie + ewentualnie barwnik, żeby wykryć łatwiej nieszczelność.

Do tego sprawdziłbym jeszcze napięcie paska - kiedyś jechałem w deszczu, pasek dostał sporą ilość wody ( głębokość brodzenia Camry to 40cm  <diabel> ), wobec czego ślizgał trochę - skutkowało właśnie miganiem diody.

Po wyschnięciu wszystko wróciło do normy.

pzdr
3VZ.pl

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #28 dnia: 07 Sierpnia 2008, 13:20:06 »
[...]
Do tego sprawdziłbym jeszcze napięcie paska - kiedyś jechałem w deszczu, pasek dostał sporą ilość wody ( głębokość brodzenia Camry to 40cm  <diabel> ), wobec czego ślizgał trochę - skutkowało właśnie miganiem diody.

To mi przypomniało, że migająca lampka od klimy to bodajże brak sygnału z czujnika obrotów w kompresorze.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Sierpnia 2008, 16:08:49 »
[...]

To mi przypomniało, że migająca lampka od klimy to bodajże brak sygnału z czujnika obrotów w kompresorze.
Pozdro.

Czyli tok rozumowania miałem słuszny, aczkolwiek myślałem że raczej chodzi o to, że stojący kompresor nie wytwarza ciśnienia - podejrzewałem jakiś czujnik ciśnieniowy ;)

pzdr
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl