Autor Wątek: Opony całoroczne Michelin Crossclimate  (Przeczytany 115151 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Opony całoroczne Michelin Crossclimate
« Odpowiedź #165 dnia: 28 Listopada 2019, 13:29:40 »
bieżnikowanych

Odradzam jakiekolwiek bieżnikowane.
Można założyć jeśli auto ma jeździć po drogach gruntowych z prędkością do 40 km/h, natomiast wyjeżdżanie na czymś takim na autostradę w zasadzie kwalifikuje się jako usiłowanie samobójstwa.

Patrząc na specyfikację
Która trochę mówi ale niedużo.
Jeżeli chodzi o opory toczenia to różnica pomiędzy klasą C i A będzie minimalna, nie więcej niż 0,1 l/100 km.
Przyczepność mierzona na mokrej nawierzchni to ważna rzecz, niemniej najczęściej i najszybciej jeździmy na nawierzchni suchej i a reprezentatywne wyniki wymagały by pomiarów w szerokim zakresie temperatur, powiedzmy od +30 do -15 st.C.
Hałas toczenia wyrażony w dB też nie mówi wszystkiego bo identyczny wynik mogą mieć opony o całkiem różnej charakterystyce barwowej która następnie podlega filtracji przez wytłumienie wnętrza.  CC+ nie generują charakterystycznego dla większości zimówek terkotania lamelek, i to jest ich wielka zaleta.
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2019, 18:45:06 wysłana przez fazibazi »

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #166 dnia: 28 Listopada 2019, 16:54:04 »
Sprawdź zobaczymy

Sprawdziłem, wyszło 6,7-6,8

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #167 dnia: 28 Listopada 2019, 18:13:56 »
Nie zgodzę się absolutnie że wszystkie bieznikowane opony są złe.
Jeździłem wiele lat na oponach firmy Profil.
Profil sport na mieszance avona przewyższa wszystkie inne opony.

Offline PriusPrime

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #168 dnia: 28 Listopada 2019, 21:56:38 »
Ależ oczywiście. W dużym transporcie, komunikacji miejskiej od lat bardzo powszechne. Polecam dokument w wolnym czasie: https://youtu.be/-fusUxEPwsw

Problemem jest niestety brak określonych norm, wytycznych dla takich opon w naszym kraju. Mnóstwo firm krzaków i badziewia. Przy małych oponach różnica w cenie nowa/bieżnikowana też jest nie taka duża.

No i finalnie kwestia samego samochodu. Do miejskiego pomykacza tak. Do mocnych aut często nawet nie dostaniemy ze względu na profil opony :)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #169 dnia: 28 Listopada 2019, 21:57:15 »
Odradzam jakiekolwiek bieżnikowane.

No ja też tego nie tknę , ale robią to i ktoś na tym lata , bo gdyby nie to by się nie opłacało tego produkować .

Dobrze sprawdzą się też do jazdy po mieście, które to są raczej szybko i sprawnie odśnieżane.

To zależy , co zima masz taki czas i słynne stwierdzenie "zima zaskoczyła drogowców" . Dla mnie w sam raz te oponki , nie widzę różnic po dB ,a jak po zwykłej drodze się jedzie i potem zobaczy opony , to widać w podziale klocków ziemię . Czyli wgryzają się . Dla mnie są ok ,sprawdzę je jak spadnie śnieg ,bo rano śmigam po chlebek jak sarny na drodze stoją i się dziwią co to o tej porze jedzie . Wtedy w moim mieście drogowcy jeszcze śpią lub czekają na roztopy.   Przy moim 3/4 miasto 1/4 trasa ,są akuracik , no i oszczędności .

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #170 dnia: 28 Listopada 2019, 22:29:38 »
powiedzcie mi w czym są lepsze opony całoroczne od przekładania opon co sezon?
jakieś argumenty które by mnie przekonały? bo może jednak warto?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #171 dnia: 29 Listopada 2019, 00:53:44 »
Nie płacisz za przekładanie opon a jedynie za wyważenie kół, co jest około dwa razy tańsze.  Nie płacisz też za składowanie, jeżeli nie masz gdzie trzymać drugiego kompletu.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #172 dnia: 29 Listopada 2019, 07:26:17 »
Współczesne opony wielosezonowe to przede wszystkim bezpieczeństwo w każdych warunkach jakie pojawiają się na drogach.
Kierowca jest też zawsze przygotowany na takie sytuacje:
- przy nagłych opadach śniegu;
- przy nagłych zmianach temperatury co w naszym klimacie jest coraz częstsze (0 lub -1 w nocy a w dzień + 10);
- przy zwłoce służb drogowych poradzi sobie znacznie lepiej niż podobnie zaskoczony użytkownik opon letnich;
- nie trzeba śledzić prognoz pogody i starać się przewidzieć, czy po chwilowym znacznym ociepleniu nie wróci zimowa aura (szczególnie wiosną) a wystarczy jedna taka sytuacja i mamy kłopot nie tylko dla siebie ale innych użytkowników dróg;
- mniejsze prawdopodobieństwo uszkodzenia czujników w oponie czy też rantu felgi podczas ich wymiany;
- zaoszczędzony czas przeznaczony na wymianę opon, itd.;
- zaoszczędzone pieniądze przy ich wymianie (praktycznie zwrot ich zakupów przy małych dystansach rocznych rzędu 10-15 tyś km),
- przy niewielkich przebiegach opony sezonowe szybciej się zestarzeją, niż zużyją, lepiej przez kilka lat użytkować jeden komplet ogumienia wielosezonowego, niż mimo niskich przebiegów trzymać przez dekadę dwa komplety, które po tak długim okresie nie będą już spełniały stawianych przed nimi wymagań;
- lepszy komfort jazdy (cichsze i ekonomiczne w zimie);

Dobre markowe opony wielosezonowe są zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż tanie opony sezonowe, co potwierdzają nie tylko testy lecz także ich użytkownicy. Sam używałem i używam opony wielosezonowe od ładnych paru lat i nigdy, powtarzam nigdy nie byłem zaskoczony na drodze zmiennym warunkami czy to lato czy to zima. I na dzień dzisiejszy nie wrócę do sezonowych bo nie widzę najmniejszego sensu.

Oczywiście tam gdzie zalega śnieg dłużej, gdzieś trzeba wdrapać się po nie ośnieżonych drogach, gdzie mamy auta z dużymi mocami i jeżdzimy dużo i bardzo szybko lepiej zaopatrzyć się w dobre opony zimowe.
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2019, 08:10:39 wysłana przez fazibazi »
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #173 dnia: 29 Listopada 2019, 08:28:05 »
Pluto, zgadzam się z większością i sam użytkuję wielosezony od 2008 roku (GY Vector 4seasons v.1, Kleber quadraxer i teraz drugi komplet Nokian Weatherproof) ale warto dodać, że przy wielosezonowych trzeba pamiętać o ich wyważaniu przynajmniej raz w roku. Ja po kierownicy czuję, że "już trzeba" i zwykle tak mi to wypada.
Druga spraw to szybsza degradacja felg przez sól zimą no i użytkujemy je cały rok.
Kolejna to jak wspomniałeś wiek wielosezonówek. Pierwsze GY Vectory "dostałem po Niemcu" razem z autem i pojeździłem na nich rok do momentu, w którym na mokrej nawierzchni wpasowałem się w zderzak pojazdu przede mną.....Po sprawdzeniu daty produkcji, opony miały (wtedy) ponad 6 lat. Pomimo, że bieżnik był w bardzo dobrym stanie to guma, sama w sobie utleniona i twarda. Po zmianie na NOWE Klebery czułem się jak kierowca rajdowy, samochód stawał w miejscu  :cool: (oczywiście w porównaniu do tych starych).
Czytam ten wątek z uwagą i rozważam kolejną zmianę na Mich CC+ ale jak na razie Nokiany mnie nie zawiodły a na w autostradzie 2 razy widziałem katem oka w lusterku "tańczące" samochody gdy mi nawet nie spracował ABS wiec póki co są ok, znam je i wiem kiedy będzie "drift" na mokrym rondzie itp. są przewidywalne.
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2019, 08:41:33 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #174 dnia: 29 Listopada 2019, 08:31:20 »
Nie musisz udowadniać żonie, że te opony letnie/zimowe na balkonie to taka ozdoba i zostają !  ;)
Nie niszczą się od zakładania/zdejmowania.
Jednak taniej wychodzi komplet wielosezonowych niż dwa komplety osobne (oczywiście podobnej klasy / jakości).
Nie tracisz czasu na umawianie się i jeżdżenie do wulkanizatora dwa razy w roku. Jedziesz raz , poza sezonem wymian, na przełożenie przód tył (co można zrobić samemu akurat), może również wyważenie. U mnie po roku jeżdżenia nie trzeba było zmieniać układu ciężarków na kołach.
Działają zawsze. Znaczy gdy nagle zimą zrobi się +15 to nie masz problemu z trakcją i nie zgrzytasz zębami , że ci guma z opon zimowych ściera się za bardzo. I w drugą stronę - masz przyczepność, gdy nagle w październiku przyjdą przymrozki.

Z tym, że opony całoroczne stosowałbym dla aut jeżdżących raczej po mieście i/lub w łagodnym klimacie, gdzie opady śniegu są małe i krótkotrwałe. Mieszkając na przykład w górach używałbym zimówek.
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2019, 08:33:04 wysłana przez wojtek_pl »
Pozdrawiam
Wojtek

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #175 dnia: 29 Listopada 2019, 09:07:18 »
CC+ nie generują charakterystycznego dla większości zimówek terkotania lamelek, i to jest ich wielka zaleta.

Dokładnie , na etykietach pomiary są w jakimś standardzie robione na pewno . Oczywiście dalej dochodzą warunki indywidualne, wyciszenie auta , dźwięk-o czułość kierowcy ,różnorodność nawierzchni ,hałaśliwość otoczenia .

Sprawdziłem, wyszło 6,7-6,8

Dzięki , no to chyba można przyjąć ,że CC+ we wszelakich rozmiarach są jednakowo płytkie :( i mają te 7.1 - 7.2mm .

Masz tylko jeden komplet kół. Wulkanizator nie zniszczy felg ,co w szczycie sezonu jest normalką . Widziałem jak to robią ,jeszcze nasadka nie siedzi na śrubie a już się kręci .Oczywiście przy zdejmowaniu czy zakładaniu opon jest istotne jaki sprzęt ma wulkanizator ,są takie bez dotykowe ,ale są i gorsze maszyny . Przy przekładkach jeśli jedne felgi , to opony trochę dostają w kość tak co sezon zakładane i zdejmowane .

Ja tylko będę ubolewać nad tym ,że problematyczne będzie zadbanie o felgi . Czyli podnośnik i po jednej zdjętej i tak dalej . Chciałbym je doczyścić ,spolerować ,usunąć stare gąbki po odważnikach i zabezpieczyć ,oraz doczyścić przylgnię do piasty. 

W innym aucie ze względu na moc są dwa komplety , no i ze względu na to że zanim o wielosezonowych myślałem to już były kupione drugie felgi i opony . Za to mam wygodniej zadbać o felgi po sezonie , zdejmuje czyszczę i w pokrowcach czekają na swój sezon . Dwoma kompletami chciałem uniknąć warjacji sezonowych , robić to samemu w spokoju i wtedy kiedy chcę bez kolejek . Sam to robiąc przynajmniej oczyszczam piastę ,przedmucham zaciski i popatrzę sobie do okoła , na spokojnie zobaczę klocki.

Jednak teraz od czasu Aurisa wszystko się zmienia , zaznaczyć muszę że to będzie test wielosezonowych opon ,czas pokaże czy jestem za czy nie .   

Druga spraw to szybsza degradacja felg przez sól zimą no i użytkujemy je cały rok.

Jeśli felgi nie mają otwartych uszkodzeń do gołego aluminium to nic im nie będzie , dlatego planuję co roku z podnośnikiem po jednym kole zdejmować i je zabezpieczać .

Wielosezony są dobre dla tych co latają do 15tyś. rocznie i z przewagą miasta . Opony takie są lekko droższe ,ale to zwraca się nie latając do wulkanizatora . Wyważenie to jest mniejsza połowa kosztu przekładki z wyważeniem , potwierdzam nie trzeba co roku wyważać ,chyba że po krawężnikach się jeździ . Szybciej się zużywają ,ale trzeba brać poprawkę na to że 365 dni się kręcą w roku . No i starzeją się też szybciej  tracąc własności ,ale te CC+ miały być poprawione w kilku kwestiach .

W swoim chciałem sprawdzić czy działa ABS , ale mi się nie udaje , czekam na śnieg ,bo chyba CC dają na tyle radę że się nie uruchamia .

Zastanawiam się tylko nad zjawiskiem ząbkowania tylnych opon , wystarczy co roku zamienić tylna na przód  ?

Teraz zakładając Nowe CC+ na przód ,zamierzam te z przodu założyć na tył odwrotnie stronami . Czyli LP na PT i PP na LT ,wtedy wewnętrzne części opon (niższy bieżnik) będą na zewnątrz a wyższy zewnętrzny teraz będzie od wewnątrz .
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2019, 07:46:52 wysłana przez fazibazi »

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1,6
« Odpowiedź #176 dnia: 29 Listopada 2019, 10:37:35 »
Ale CC+ są chyba kierunkowe

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #177 dnia: 29 Listopada 2019, 10:44:12 »
Ale CC+ są chyba kierunkowe

Tak, kierunkowe
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #178 dnia: 29 Listopada 2019, 10:46:23 »
Tak CC i CC+ są kierunkowe , chodzi mi o to że np. LP zakładając na PT to obecna zewnętrzna część opony będzie na tyle wewnętrzną . Z kierunkowością będzie ok . Tak robiąc bieżniki krawędziowe się wyrównają , no i nie będzie sytuacji kiedy od wewnątrz jest łyso a od zewnątrz jeszcze jest bieżnik . W aucie nie ścina opon , to jest naturalna różnica zużycia wynikająca z nacisku większego od wewnątrz i większej ścieralności w tym miejscu . Operacja ta przedłuży żywot starych CC i usprawni ich zazębianie w cokolwiek , wyrówna bieżnik na całej szerokości z czasem .
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2019, 10:54:16 wysłana przez Rademenes »

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #179 dnia: 29 Listopada 2019, 11:01:17 »
Współczesne opony wielosezonowe to przede wszystkim bezpieczeństwo w każdych warunkach jakie pojawiają się na drogach.

Po tym wstępie ja juz bym ich nie kupil ;)
Nie ma opony na każde warunki. Opona letnia tez nie jest do końca opona idealna. Musi być w miarę dobra na suchym, mokrym i w różnych warunkach atmosferycznych. Wiec jak opona wielosezonowa może w sobie pogodzić oponę typu slick, oponę typowo deszczowa, oponę zimowa, różne warunki atmosferyczne, różne przyczepności etc. Jeśli by kos wymyślił taka mieszankę, materiał hybrydowy dostosowujacy  się do danych warunków to dostałby Nobla i dożywotni kontrakt z armia amerykańską ;)
Prawda jest taka, ze jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze. Można sobie tłumaczyć, ze nie potrzeba dwóch kompletów, ze taniej wychodzi tylko wyważenie itd. ale zalet opony zimowej czy letniej nie da się oszukać. Jest zapotrzebowanie, jest produkt. Jeździłem na oponach wielosezonowych w warunkach zimowych i nigdy więcej nie chce tego powtarzać, dlatego nie rozumiem zachwytów nad tymi oponami. Identyczna jest sprawa z hybrydami, ludzie kupują auta za sto pare tysięcy a potem się chwalą jak to im hybryda mało pali. Jak ktoś chce niskie spalanie to się kupuje fabie 1,0 z lpg a nie prawie 200 konny samochód ;) ale placebo działa.... każda opona ma swoje plusy i minusy ale przesadzałbym z mocnym chwaleniem opon wielosezonowych.
Toyota Corolla SD 2018

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl