Autor Wątek: Opony całoroczne Michelin Crossclimate  (Przeczytany 115209 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Opony całoroczne Michelin Crossclimate
« Odpowiedź #300 dnia: 22 Września 2023, 12:17:46 »
To musisz się strasznie bać jeździć na zimowych oponach na suchym i mokrym asfalcie w dodatnich temperaturach mając taką wiedzę. Normalnie śmierć w oczach i dusza na ramieniu. Powinni tego zabronić i dopuścić jeźdżenie na zimówkach tylko na mrozach bo w dodatnich temperaturach to niebezpieczne. A jak przyjdzie wiosenne ocieplenie +20 to już strach wyjeżdzać na drogi na zimówkach.  A na poważnie to strach jeździć w zimowych warunkach na innych oponach niż zimowe.
Widzę że nie stać Cię na poważną dyskusję.  Trudno.

Offline damianeqb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #301 dnia: 22 Września 2023, 12:18:15 »
Dyskutujcie gdzieś indziej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #302 dnia: 22 Września 2023, 12:20:37 »
Dodać należy, że zimy były zimami. Śnieg spadł w grudniu i leżał do marca. Auta nie miały ABS i tych wszystkich wspomagaczy a do tego w większości miały napęd wyłącznie na tył. Ruszało się z dwójki, hamowało pulsacyjnie, szyby przecierało szmatką. Pamiętam jak kolega w latach 90-tych założył pierwszy raz zimówki do Mondeo i... wylądował w rowie bo za pewnie się poczuł.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #303 dnia: 22 Września 2023, 12:30:27 »
A na poważnie to strach jeździć w zimowych warunkach na innych oponach niż zimowe.
Czytając tą dyskusję zastanawiam się jak ludzie sobie radzili gdy nie wymyślono jeszcze opon zimowych?
Może po prostu dostosowywali się do warunków panujących na drogach, bo idiocie to nie pomoże żadna opona.
Jakoś sobie radzili, udział wpływu opon jest nie do ustalenia, niemniej ciekawe jest porównanie stanu bezpieczeństwa na drogach np. w 1990 i w 2022

1990, 5 mln. samochodów osobowych, 106 693 kolizje, 50432 wypadki, 7333 zabitych
2022, ok 17-18 mln samochodów osobowych, 362 266 kolizji, 21322 wypadki, 1896 zabitych

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #304 dnia: 22 Września 2023, 12:31:55 »
Dyskutujcie gdzieś indziej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Niby czemu?  Dyskusja mimo wszystko wciąż dotyczy wpływu opon na bezpieczeństwo.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #305 dnia: 22 Września 2023, 12:39:34 »
Widzę że nie stać Cię na poważną dyskusję.�  Trudno.
Nie przesadzaj bo dopiero Ty zaprezentowałeś super styl dyskusji :-)

A z tych testów co wkleiłeś są jeszcze porównania opon ALL/zima/lato najlepiej w różnych temperaturach ? Bo żeby się nie okazało że w nocy letnia już powinna być zimową ;-) a all będzie w gorsza w każdych warunkach ;-)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #306 dnia: 22 Września 2023, 12:45:17 »
Nie przesadzaj bo dopiero Ty zaprezentowałeś super styl dyskusji
Już Ci wyjaśniłem dlaczego, nie mam zwyczaju dwa razy powtarzać, proponuję trochę mniej histerii ;-)

A z tych testów co wkleiłeś są jeszcze porównania opon ALL/zima/lato najlepiej w różnych temperaturach ? Bo żeby się nie okazało że w nocy letnia już powinna być zimową ;-) a all będzie w gorsza w każdych warunkach ;-)
Póki co wkleiłem co wkleiłem i czekam na merytoryczne odniesienie się do tego co wkleiłem.  Jak się pojawi to może przejdziemy dalej. 

Owszem są dane porównujące zimowe, letnie i całoroczne w szerszym zakresie, ale już nie tak porządnie podane.

Natomiast z analizy ogółu dostępnych danych wyłaniają się pewne dość jasne wnioski.
« Ostatnia zmiana: 22 Września 2023, 12:51:38 wysłana przez Zbig »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #307 dnia: 22 Września 2023, 12:51:48 »
Już Ci wyjaśniłem dlaczego, nie mam zwyczaju dwa razy powtarzać, proponuję trochę mniej histerii ;-)
Z tą temperaturą pytam na poważnie bo zrobiłem swoje testy (wiem, wiem wiem nie są miarodajne  :-)) i przy około 12'C muszę przy szybkim aucie RWD brać już poprawkę na przyczepność gum i im bardziej sportowa guma tym gorzej.
Obawiam się ze przy nocnych temperaturach rzędu około 10-15'C będzie lipa z letniakami.
I tu jeszcze ciekawe jak zachowuje się opona letnia do zwykłego auta z jakimś małym indeksem prędkości a jak już bardziej do szybkiej jazdy.
Oczywiście temat nie dotyczy tych co jeżdżą w dzień  :-)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #308 dnia: 22 Września 2023, 13:48:47 »
Z tą temperaturą pytam na poważnie bo zrobiłem swoje testy (wiem, wiem wiem nie są miarodajne  :-)) i przy około 12'C muszę przy szybkim aucie RWD brać już poprawkę na przyczepność gum i im bardziej sportowa guma tym gorzej.
Obawiam się ze przy nocnych temperaturach rzędu około 10-15'C będzie lipa z letniakami.
I tu jeszcze ciekawe jak zachowuje się opona letnia do zwykłego auta z jakimś małym indeksem prędkości a jak już bardziej do szybkiej jazdy.
Oczywiście temat nie dotyczy tych co jeżdżą w dzień  :-)
Jak szukasz opon które obsłużą zarówno przymrozek o poranku jak i asfalt rozgrzany do 30 stopni po południu, w dodatku w aucie z tylnym napędem i przy wykorzystaniu jego pełnej dynamiki, to obawiam się że może być trudno...

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #309 dnia: 22 Września 2023, 15:35:19 »
Zbig

Jako że sie nie znam to się odniosę :)
Jest to test opon nowych.
Z zimówkami jest tak że przy pewnym zużyciu zaczynaja przewyższać oponę letnią na suchym.
Wielokrotnie sprawdzone na KJS-ach i innych pojeżdzawkach gdzie brakowało kasy na slicki.

Powiem tylko dlaczego ja przesiadłem sie na wielosezonówki (premium):
1. Małe przebiegi 6 -15kkm rocznie
2. Drogie opony w moim rozmiarze
3. lenistwo (przekładanie kół)
4. poniżej 10st opony letnie klasy premium mnie mocno rozczarowują.
5. Wielosezonówka ma lepszą reakcję na kierownicę niż zimówka
6. Po sniegu jeżdzę może 2-3% w roku
7. krótko po zakupie wielosezonówki zapomnialem sie i pojechałem na narty - wiechałem pod sam wyciąg bo zapomnialem że nie ma zimówek - inne auta się zakopały.

To co mi przeszkadza ale akceptuje w wieloseznówkach to gorsze prowadzenie na suchym i śniegu.
Troche dłuższa droga hamowania na suchym względem Conti premiumcontact 6.
« Ostatnia zmiana: 22 Września 2023, 15:37:32 wysłana przez mechu »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #310 dnia: 22 Września 2023, 15:38:23 »
Jak szukasz opon które obsłużą zarówno przymrozek o poranku jak i asfalt rozgrzany do 30 stopni po południu, w dodatku w aucie z tylnym napędem i przy wykorzystaniu jego pełnej dynamiki, to obawiam się że może być trudno...

10-12'C nie jest przymrozkiem ?  :-)

Offline FilipAmator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #311 dnia: 22 Września 2023, 18:51:48 »
Czytając tą dyskusję zastanawiam się jak ludzie sobie radzili gdy nie wymyślono jeszcze opon zimowych?

Co ciekawe, wszyscy mówią o zmianie opon (lub nie) ale chyba nikt już nie wymienia oleju w silniku na zimę ;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #312 dnia: 22 Września 2023, 20:49:25 »

Co ciekawe, wszyscy mówią o zmianie opon (lub nie) ale chyba nikt już nie wymienia oleju w silniku na zimę ;)

ale niektórzy poprawiają fabrykę wlewając oleje o innych parametrach niż zalecane...
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #313 dnia: 23 Września 2023, 13:20:12 »
Panowie, szkoda tej dyskusji, bo to nic nie da. Każdy ma swój pogląd na opony i jazdę i nic tego nie zmieni. Zawsze można dostosować styl jazdy do swoich opon i będzie bezpiecznie. 30 lat temu nie było żadnych zimówek i letnich, tylko były po prostu opony do auta i na takich oponach jeździło się bezpiecznie przez kolejne lata i zimy, a zimy dawniej były śnieżne i mroźne, były zaspy. Obecne opony całoroczne są o wiele lepsze, niż te dawne zwykłe, więc już drugi rok jeżdżę na całorocznych Continental i jestem zadowolony. Przy moim, ostrożnym stylu jazdy nie widzę specjalnej różnicy między obecnymi zimowymi i całorocznymi. A dotychczas od ok. 10 lat korzystałem w zimie z zimówek. Po Continentalach następne opony wypróbuję CrossClimate 2. 
« Ostatnia zmiana: 23 Września 2023, 14:03:10 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #314 dnia: 23 Września 2023, 13:22:16 »
Ja chyba jednak wezmę Yokohama Geolandar AT G015.
Jeżdzę na nich od lat, nigdy mnie nie zawiodły.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl