Autor Wątek: Zakup Aurisa co powinienem wiedziec  (Przeczytany 20316 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sefeld

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Zakup Aurisa co powinienem wiedziec
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Listopada 2017, 09:00:53 »
Przy postoju panewki nie są obciążone jak przy jeździe więc mogą to być panewki

Offline pawel_auris

• Początkujący
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Listopada 2017, 20:12:16 »
Najpierw się przedstawię, bo nie znalazłem dedykowanego wątku - Jestem Paweł i zastanawiam się nad zakupem toyoty auris 2 w benzynie kombi - 1.6, 132KM. Tutaj pytanie do użytkowników, czy warto?
Na co zwrócić uwagę przy kupnie. Interesuje mnie max 2 letnie auto, a może ktoś z was sprzedaje?

Offline Roddy1984

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Listopada 2017, 21:28:33 »
Dzisiaj oddali mi autko z serwisu toyoty (uk)ustawiali zbieznosc....nie stwierdzili zadnego dzwieku o ktorym mowilem.....ale ja to slysze nadal...mozna jakos sprawdzic panewki...zalezy mi bo mam go jeszcze 2 miesiace na gwarancji..

Offline szmet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Listopada 2017, 09:20:30 »
Dzisiaj oddali mi autko z serwisu toyoty (uk)ustawiali zbieznosc....nie stwierdzili zadnego dzwieku o ktorym mowilem.....ale ja to slysze nadal...mozna jakos sprawdzic panewki...zalezy mi bo mam go jeszcze 2 miesiace na gwarancji..

Pojedź do serwisu i poproś na jazdę mechanika niech z Tobą razem pojedzie i usłyszy ten dźwięk o który chodzi.

Offline szmet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Listopada 2017, 09:28:39 »
Najpierw się przedstawię, bo nie znalazłem dedykowanego wątku - Jestem Paweł i zastanawiam się nad zakupem toyoty auris 2 w benzynie kombi - 1.6, 132KM. Tutaj pytanie do użytkowników, czy warto?
Na co zwrócić uwagę przy kupnie. Interesuje mnie max 2 letnie auto, a może ktoś z was sprzedaje?
Jeżeli już wybrałeś model samochodu, który spełnia Twoje oczekiwania, oglądałeś testy np na youtubie, poznałeś zalety i inne własności wybranego modelu to pozostała decyzja o zakupie. Dwu letnie auto najlepiej jest kupić, moim zdaniem, w programie "Toyota pewne auto". Dostaniesz pełny raport stanu samochodu i gwarancję. Ja tak kupiłem i nie mam problemów. Zakup w komisie lub od osoby prywatnej ma w sobie pewne ryzyko i trochę hazardu. Wybór należy do Ciebie.

Offline Jurash

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Listopada 2017, 10:52:54 »
Jeżeli to rzeczywiście panewki, to poważna sprawa. Jeszcze 2 miesiące gwarancji, więc nikt nic nie słyszy. Ja bym podjechał do niezależnego serwisu Toyoty, a nawet do jakiegokolwiek serwisu który użyje stetoskopu; parę minut i masz diagnozę.
Jeśli mąż otwiera żonie drzwi samochodu - znaczy, że to nowy samochód albo nowa żona.

Offline Roddy1984

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Listopada 2017, 18:32:23 »
Najgorsze jest to ze ten dzwiek tylko wystepuje jak jade i przy 2000 obr 2-3 sekundy..i cisza,jak wchodzi na obroty i jak z nich spada i tez nie za kazdym razem...i tylko jak sie nagrzeje,jak zapalam silnik cisza nic nie stuka nie puka....ciezko to pokazac...dzwiek jak by obcierac metal o metal....kurcze juz sam nie wiem....jak to im pokazac???a moze to byc cos innego na forum nie widzialem problemu z panewkami w auris

Offline dmocha

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Sierpnia 2018, 20:04:17 »
Witam,
To mój pierwszy post.
Nie mam jeszcze Toyoty, ale przymierzam się do zakupu benzynowego lub hybrydowego cztero letniego Aurisa w wersji drugiej.
Prośba do Was o sugestie lub opinie na ten temat.
Jest sporo ogłoszeń z silnikiem 1.3, mniej z 1.6 a jeszcze mniej z hybrydą, pewnie wynika to z mojego budżetu ~40tys zł
Czy warto szukać mocniejszego silnika?
Co możecie powiedzieć o wyposażeniu?
Na co zwrócić uwagę? Jakieś słabe punkty Aurisa?
Dziękuję za wszelką pomoc.
--
pozdrawiam
dmocha
Yaris 1.3, wersja: NSP130L-CHFNKW(1J), wariant: NSP13(MH), typ: XP13M(A)

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Sierpnia 2018, 12:06:42 »
Najpierw się zdecyduj czego szukasz bo różnice pomiędzy 1.2T, 1.6 a HSD są znaczne

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Sierpnia 2018, 12:12:32 »
I różnice w cenach też są ;)

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Sierpnia 2018, 12:53:16 »
przymierzam się do zakupu (...) cztero letniego Aurisa w wersji drugiej.

Najpierw się zdecyduj czego szukasz bo różnice pomiędzy 1.2T ...

???

Koledze chyba chodziło o silnik 1,33 (taki jak w Yarisie , bo na 1.2T to chyba za wcześnie ?).
Nie dziw się, że jest więcej ofert z 1,33.
Ten silnik (ok. 100 KM) ciągnie budę o wadze ok. 1300 kg.
Do miasta i na spokojną trasę wystarczy (tak piszą użytkownicy) , ale jak ktoś lubi butować to może być za mało pałera.
Stąd więcej osób pozbywa się tych samochodów.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Sierpnia 2018, 13:00:53 »
Jest sporo ogłoszeń z silnikiem 1.3, mniej z 1.6 a jeszcze mniej z hybrydą, pewnie wynika to z mojego budżetu ~40tys zł
Czy warto szukać mocniejszego silnika?
Co możecie powiedzieć o wyposażeniu?
Na co zwrócić uwagę? Jakieś słabe punkty Aurisa?
4-letnia hybryda w dobrym stanie to będzie około 50 tys zł przeważnie.
Wybór napędu zależy od planowanych przebiegów i warunków jazdy.
Wyposażenie jest zróżnicowane, ale w Toyocie nie ma toku indywidualnego tylko 3-4 wersje wyposażeniowe, pytanie na czym Ci zależy?
Uwagę to na wszystko trzeba zwracać, na pewno jakąś checklistę w internecie znajdziesz.  Sam samochód po 4 latach nie powinien sprawiać większych problemów o ile był poprawnie eksploatowany.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 23 Sierpnia 2018, 13:08:04 »
Tu masz specyfikację Aurisa sprzed faceliftu.  Były tylko dwie wersje wyposażenia:

http://toyotaostroleka.pl/media/files/auris/spec_auris_2015.pdf

Offline dmocha

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 23 Sierpnia 2018, 18:50:08 »
Najpierw się zdecyduj czego szukasz...
No właśnie z tym jest problem.:-( Muszę zmienić auto, stare coraz częściej się psuje. Słyszałem wiele pozytywnych opinii o Toyocie. Rozważam więc zakup Aurisa, bo chciałbym zachować przestrzeń wnętrza, choć waham się też nad mocniejszym 1.33 Yarisem.

Koledze chyba chodziło o silnik 1,33 (taki jak w Yarisie , bo na 1.2T to chyba za wcześnie ?).
Nie dziw się, że jest więcej ofert z 1,33.
Ten silnik (ok. 100 KM) ciągnie budę o wadze ok. 1300 kg.
Do miasta i na spokojną trasę wystarczy (tak piszą użytkownicy) , ale jak ktoś lubi butować to może być za mało pałera.
Stąd więcej osób pozbywa się tych samochodów.
Dokładnie o takim silniku pisałem..
Czy to znaczy, że użytkownicy Aurisów 1.33 są niezadowoleni? I nie polecacie w ogóle takiego wyboru?

...
Wybór napędu zależy od planowanych przebiegów i warunków jazdy.
Wyposażenie jest zróżnicowane...

Miesięcznie robię około 1 tys km., większość po obwodnicy Trójmiasta. Poza tym ruch miejski. Raz w roku wybieram się w dłuższą podróż
Aktualnie jeżdżę również mniej pałerowym Megane (masa własna 1080kg i 95 KM).
Więc wydaje mi się, że różnicy nie odczuję przy silniku 1,33 100 KM. Chyba, że się mylę.

Nie mam wygórowanych wymagań co do wyposażenia, ale nie wiem czy i jaka może być różnica w użytkowaniu / eksploatacji.
Ponoć każdy samochód ma swoje popularne i znane wady, a ponieważ będę kupował używane auto to chciałbym zwrócić na nie (wady) uwagę, wiedzieć o co pytać, czego szukać itd.
--
pozdrawiam
dmocha
Yaris 1.3, wersja: NSP130L-CHFNKW(1J), wariant: NSP13(MH), typ: XP13M(A)

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #29 dnia: 23 Sierpnia 2018, 19:48:44 »
Trudno dogodzić człlowiekowi który nie wie czego chce. Ja kupując samochód wiedziałem że muszę mieć klime auto, grzanie foteli obowiązkowo i fajnie by było gdyby z tyłu szyby były przyciemnione. I taki znalazłem bo innych nie brałem pod uwagę. Trzeba się określić czego się chce i wtedy w tym szukać. Skoro w Twoim 95KM mocy Ci wystarczało to w Aurisie 1.33 również.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl