Autor Wątek: Padnięty akumulator "rozruchowy"  (Przeczytany 69267 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Padnięty akumulator "rozruchowy"
« dnia: 11 Listopada 2017, 19:05:37 »
Witam

Dziś po jakiś 10 minutach samochodu tylko na zapłonie, słuchałem muzyki i ścierałem kurze w samochodzie. Dłużej muzyka nie grała. Klima off. Samochód zaczął wydawać dziwne dźwięki i zamknął drzwi. Później nie dał się uruchomić. Troszkę dziwne gdyż codziennie samochód pokonuje te 30km. Oczywiście z klimą, radiem, grzaniem tyłka, podświetleniem podłogi. Ale żeby roczny akumulator zajechać w 10 min?

Zadzwoniłem od razu na numer z szyby samochodu, propozycja hotelu etc. Pan z super sprzętem (laweta wyciągająca samochód z garażu na "wrotkach") od razu zdiagnozował akumulator. Podłączył pod swój wóz holowniczy na kable siłowe i Toyota ruszyła od ręki. Aż dziw że w takie święto ktoś potrafił przyjechać gdzie nie nalegałem, można było to załatwić przecież w poniedziałek.  :good: Aczkolwiek martwi mnie fakt że tak szybko samochód stracił prąd. A akumulatory miały 4 kreski jeśli to ma coś wspólnego z działaniem. Pan od pomocy mówił że Aurisy ma bardzo rzadko do holowania bo faktycznie się nie psują a tym bardziej hybrydy, najgorsze są Yarisy bo już kilka w tym roku na gwarancji ściągnął a tu był w szoku. Mówił abym sprawdził akumulator bo czasami w toyotach się zdarza że po prostu fabryczne mają jak to określił "walniętą" cele i wymieniają od ręki.

Offline arturp

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Padnięty akumulator "rozruchowy"
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Listopada 2017, 19:18:34 »
Akumulatory 12V w hybrydach maja mala pojemnosc i zdarza sie je rozladowac o wiele szybciej niz w innych samochodach gdzie pojemnosci sa o wiele wieksze bo sluza wtedy do rozruchu silnika.
Jest to jedyny punkt delikatny w aktualnych hybrydach wiec trzeba na to uwazac.
Najlepiej regularnie doladowywac i w miare mozliwosci nie przesadzac z uzywaniem ich.
Lexus IS 300h Executive - 01/2014 - 137000km | Lexus CT 200h Executive - 05/2015 - 98000km | Yaris II 1.33 - 05/2011 - 93000km

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Listopada 2017, 19:22:19 »
Czyli to normalne, w Aursie I 2.2 D4D byłem przyzwyczajony do kilku godzin pracy radia, podświetlonej przestrzeni podłogowej, grzania pupy i całej reszty na samym zapłonie po włożeniu grubego akumulatora. Dzięki za pomoc ;) Widocznie Tu akumulator nie ma tych 80amperogodzin :D 

Offline arturp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Listopada 2017, 19:48:49 »
Zeby bateria sie nie wyladowala, samochod musi byc w stanie READY.
Lexus IS 300h Executive - 01/2014 - 137000km | Lexus CT 200h Executive - 05/2015 - 98000km | Yaris II 1.33 - 05/2011 - 93000km

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Listopada 2017, 19:49:40 »
Czyli to normalne, w Aursie I 2.2 D4D byłem przyzwyczajony do kilku godzin pracy radia, podświetlonej przestrzeni podłogowej, grzania pupy i całej reszty na samym zapłonie po włożeniu grubego akumulatora. Dzięki za pomoc ;) Widocznie Tu akumulator nie ma tych 80amperogodzin :D

Ty masz diesla a nie hybrydę więc rozładować go w tak krótkim czasie jest praktycznie niemożliwe przy sprawnym akumulatorze. W hybrydzie akumulator ma pojemność 1/3 tego co Ty.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Listopada 2017, 21:03:09 »
Poporzedni Urwis był dizlem. Obecnie hybryda bo przerosło mnie spalanie do pracy na poziomie 12l.
https://www.youtube.com/watch?v=USHfd_hyg_8

Tak się urwis bulwersował na wyładowany aku. Bardzo nieprzyjemny dźwięk po prawej stronie komory silnikowej stojac frontem.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Listopada 2017, 21:05:08 »
Jakub.S83 Stivo ma hybrydę a MIAŁ diesla.

U mnie kontrolka napięcia (V) aku 12V oscyluje coraz częściej w okolicach 14,7V-14,9V - czyli cały czas ładuje (a jeżdżę średnio ok 6h tygodniowo). Znak to, że nadchodzi kres aku 12v. Oryginał z 2011r więc w styczniu 2018 będzie miał 7lat. Czekam na mrozy.....
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Listopada 2017, 21:08:37 »
Mój ma rok. Serwisant który dziś przyjechał mimo święta sugerował oddanie samochodu do salonu na sprawdzenie aku. Mam do pracy tylko 8 km więc dlatego zmieniłem dizla na hybrydę a tu teraz takie niespodzianki...

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Listopada 2017, 22:01:06 »
Moja żona początkowo stojąc w korku na płaskim przełączała sobie na N bo tak wygodniej.  Po paru dniach w takiej sytuacji wyświetlił jej się komunikat ostrzegawczy  o niskim poziomie naładowania akumulatora, co ją szczęśliwie oduczyło tego zwyczaju i teraz grzecznie stoi na D z nogą na hamulcu lub przełącza na P.

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Listopada 2017, 22:15:28 »
Poporzedni Urwis był dizlem. Obecnie hybryda bo przerosło mnie spalanie do pracy na poziomie 12l.
https://www.youtube.com/watch?v=USHfd_hyg_8

Tak się urwis bulwersował na wyładowany aku. Bardzo nieprzyjemny dźwięk po prawej stronie komory silnikowej stojac frontem.

A to przepraszam - nie doczytałem:)

To faktycznie prawdopodobne. Jak w moim Priusie dokładałem gadgety to wystarczyły drzwi otwarte - moduły się nie usypiały i rozładowywały aku w bardzo szybkim tempie.
Jeśli miałeś jeszcze radio włączone to przy pokonywaniu krótkich tras jest możliwe.
« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2017, 22:17:30 wysłana przez Jakub.S83 »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Listopada 2017, 22:15:33 »
yświetlił jej się komunikat ostrzegawczy  o niskim poziomie naładowania akumulatora

Pacz jake mondre to to (autko)  :good:  (pisownia zamierzona)

Przy takiej pojemności aku (35Ah?) warto rozważyć wymianę żarówek z oświetlenia kabiny (jest ich parę) na LEDy... Mi już 2 razy dzieciaki światełko chciały zapalić z tyłu i przestawiły z "DOOR" na "ON" i tak zostawiły. Dzięki miłej sąsiadce (co wszystko widzi) 2 razy chodziłem gasić. Jednak od tego czasu obserwuję to ciągłe ładowanie aku. Niby parę Wattów ale jak zostanie na noc taki LED to może nie uwali tak aku jak tradycyjny żarnik....
« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2017, 22:22:14 wysłana przez fazibazi »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Listopada 2017, 07:30:11 »
No mi się nie świeci żadna kontrolka od Aku ???? dziwne

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Listopada 2017, 09:51:31 »
W jaki sposób się obserwuje ładowanie akumulatora 12V?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Listopada 2017, 09:53:39 »
Chyba się nie da w hybrydzie tego zobaczyć tak jak temperatury silnika <myśli> Mi żadna kontrolka zaraz po odpaleniu się nie zaświeciła.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Listopada 2017, 15:37:27 »
obserwuje ładowanie akumulatora 12V?

Napisałem wcześniej, napięcie w instalacji coraz częściej utrzymuje się na 14,7V-14,9V, a wiem stąd (jak zakładałem na wiosnę to było 12,4V jak na zdjęciu):

Tylko nie pasował to otworów Toyoty więc wybrałem skrajny i nożyk w ręke:

Kupiony kiedyś tutaj i sprawdzony multimetrem itp. pokazuje prawidłowo.
https://www.aliexpress.com/item/1Pc-Waterproof-Motorcycle-Car-Charger-12V-24V-3-1A-Universal-Dual-USB-Charger-LED-Digital-Display/32781767086.html?spm=2114.13010708.0.0.qkkSSz

« Ostatnia zmiana: 12 Listopada 2017, 16:00:04 wysłana przez fazibazi »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl