Autor Wątek: Padnięty akumulator "rozruchowy"  (Przeczytany 69301 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Padnięty akumulator "rozruchowy"
« Odpowiedź #60 dnia: 12 Listopada 2020, 17:50:10 »
A jak to można wyłączyć?
Jest taka opcja w ustawieniach auta (mam Priusa 3), w tej chwili nie pamiętam szczegółów, ale jak mi się przypomni to napiszę. Jest ten temat na forum.
« Ostatnia zmiana: 12 Listopada 2020, 17:55:10 wysłana przez mbauris »

Offline śmiały

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: 12 Listopada 2020, 17:51:47 »

Ja dodatkowo wyłączyłem system KEYLESS
A jak to można wyłączyć?
[/quote]

https://www.youtube.com/watch?v=GAANnPJp_uk

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #62 dnia: 12 Listopada 2020, 18:19:29 »
..... bo za każdym otwarciem drzwi włącza się pompa wspomagania (aku 12V), która nie czerpie energii z kosmosu.

Właśnie się zastanawiałem co tak brzęczy zawsze jak otwieram drzwi. Może ktoś wyjaśni po co ona się już włącza po otwarciu drzwi ?
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline bmichal039

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #63 dnia: 12 Listopada 2020, 19:06:27 »
..... bo za każdym otwarciem drzwi włącza się pompa wspomagania (aku 12V), która nie czerpie energii z kosmosu.

Właśnie się zastanawiałem co tak brzęczy zawsze jak otwieram drzwi. Może ktoś wyjaśni po co ona się już włącza po otwarciu drzwi ?
układ hamulcowy, pompa nabija ciśnienie bo tak inżynierowie wydumali że jak kierowca wsiada (otwiera swe drzwi żeby wsiąść do auta) i zanim wciśnie Power to układ już musi mieć pełną sprawność operacyjną i hamulce mają działać a nawet bez odpalenia auta system hamulcowy ponoć powinien zadziałać na tym podładowaniu.
Gdzieś czytałem że w tym czasie też jest robiony test układu ABS ale jak ktoś ma konkretne info to proszę mnie poprawić.
Aktualnie:
Corolla HB 1.8 HSD, 2024, Executive, Imperial Red
Było:
Corolla HB 1.8 HSD, 2020, Executive+VIP, Precious Silver
Auris HB 1.8 HSD, 2017, Premium+Comfort, Manhattan Grey

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 12 Listopada 2020, 19:08:25 »
Rzeczywiście coś buczy po otwarciu drzwi. Ja zawsze myślałem że to pompa paliwa ponieważ w starym VW Polo była dokładnie ta sama sytuacja - sterownik uruchamiał na chwile pompe paliwa aby zrobić ciśnienie. Ale być może jest to właśnie ukł. hamulcowy i jego elektryczna pompa ;)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #65 dnia: 12 Listopada 2020, 19:21:41 »
inżynierowie wydumali że jak kierowca wsiada (otwiera swe drzwi żeby wsiąść do auta) i zanim wciśnie Power to układ już musi mieć pełną sprawność operacyjną i hamulce mają działać........

No to jak się ma nie wyładować AKU. Nieraz zanim gdzieś pojadę to 10 x załącza pompe (odkurzanie, pakowanie, otwieranie auta żeby maske otworzyć, itp.) mogli chociaż powiązać to z obciążeniem fotela czyli dopiero jak się siądzie na miejscu kierowcy to mogło się załączać.   :grin:

Offline HybriAuri

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #66 dnia: 13 Listopada 2020, 07:52:23 »
Jak nie chcę jechać to otwieram drzwi pasażera, chyba słychać mniej podzespołów.

Offline bmichal039

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #67 dnia: 13 Listopada 2020, 10:43:02 »
inżynierowie wydumali że jak kierowca wsiada (otwiera swe drzwi żeby wsiąść do auta) i zanim wciśnie Power to układ już musi mieć pełną sprawność operacyjną i hamulce mają działać........

No to jak się ma nie wyładować AKU. Nieraz zanim gdzieś pojadę to 10 x załącza pompe (odkurzanie, pakowanie, otwieranie auta żeby maske otworzyć, itp.) mogli chociaż powiązać to z obciążeniem fotela czyli dopiero jak się siądzie na miejscu kierowcy to mogło się załączać.   :grin:
Ale gdy ciśnienie ma to nie będzie jej załączać więc takie kręcenie się to jeszcze nie tragedia.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Aktualnie:
Corolla HB 1.8 HSD, 2024, Executive, Imperial Red
Było:
Corolla HB 1.8 HSD, 2020, Executive+VIP, Precious Silver
Auris HB 1.8 HSD, 2017, Premium+Comfort, Manhattan Grey

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #68 dnia: 13 Listopada 2020, 19:12:30 »

Ale gdy ciśnienie ma to nie będzie jej załączać więc takie kręcenie się to jeszcze nie tragedia.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

No ale grosz do grosza - tu pompa wspomagania,  do tego oświetlenie wnętrza czy wyświetlacz itd.  W normalnym aku 55AH czy 74 AH to tyle co nic. Ale w Hybrydach aku 12V to nie tylko bateryjka do podtrzymania elektroniki a pojemność mała. 
Jak się okazuje - w rankingach niezawodności najsłabszym ogniwem w Toyotach Hibryd to właśnie akumulator 12V.

https://e.autokult.pl/39324,najmniej-awaryjne-auta-hybrydowe-i-elektryczne-ranking-what-car

Aż by się chciało włożyć większy. Zmieści się większy ? :o

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #69 dnia: 13 Listopada 2020, 20:30:09 »
Można na dachu założyć fotovoltaikę i będziesz miał prądu do bólu..Ja mam rok corolle  czsami stoi 2 tygodnie i noe mam problemu.Teść w Aurisie teraz po 7  latach wymienił aku a jeżdzi bardzo rzadko.Więc wszystkie porady pomysłowych kolegów są bez sensu.Jak akumulator wymaga wymiany to trzeba wymienić i już,a nie bateryjki od latarki czy inne duperele.Takie jest moje zdanie.

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 13 Listopada 2020, 22:40:39 »
No ale grosz do grosza - tu pompa wspomagania,  do tego oświetlenie wnętrza czy wyświetlacz itd.  W normalnym aku 55AH czy 74 AH to tyle co nic. Ale w Hybrydach aku 12V to nie tylko bateryjka do podtrzymania elektroniki a pojemność mała.

Ja kiedyś w starym aucie miałem "normalny" akumulator, który już był słaby. Trochę grania radiem na wyłączonym silniku, albo zostawienie świateł na kilka godzin, i już były problemy z odpaleniem. Po wymianie na nowy (o dokładnie takich samych parametrach) auto mogło stać na światłach 8 godzin i problemów z odpaleniem nie było żadnych. Zgodnie z powyżej zacytowaną logiką można by się kłócić, że producent powinien wsadzić do samochodu bardziej pojemny akumulator, bo wtedy nawet gdy ten był już leciwy i zużyty, to wytrzymywał by dłużej bez ładowania.

Akumulator 12V w Aurisie HSD jest wystarczająco pojemny, gdy jest sprawny. A jeśli szybko się rozładowuje, to znaczy, że już sprawny nie jest, i tak jak każdą część zamienną po prostu trzeba go wymienić na nowy.
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2020, 22:43:27 wysłana przez tkf »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #71 dnia: 13 Listopada 2020, 22:54:16 »

Akumulator 12V w Aurisie HSD jest wystarczająco pojemny, gdy jest sprawny. A jeśli szybko się rozładowuje, to znaczy, że już sprawny nie jest, i tak jak każdą część zamienną po prostu trzeba go wymienić na nowy.

Logiczne - tylko ciekawi mnie czemu ASO uważa inaczej i twierdzi że wymiana na nowy nic nie zmieni i trzeba go doładowywać jak się jeździ na krótkich odcinkach. Tylko kurna co 2 dni ?? :o
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2020, 22:56:40 wysłana przez bardos.1979 »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #72 dnia: 13 Listopada 2020, 23:10:23 »
Przesadzasz, że trzeba co dwa dni ładować. Miałeś już problem z uruchomieniem auta? Chyba nie więc powtórzę po raz kolejny, nie martw się na zapas.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #73 dnia: 13 Listopada 2020, 23:21:49 »
Przesadzasz, że trzeba co dwa dni ładować. Miałeś już problem z uruchomieniem auta? Chyba nie więc powtórzę po raz kolejny, nie martw się na zapas.

Może przesadzam ale od 20 lat nie jeździłem autem z akumulatorem o napięciu poniżej 12.3V.
Obecnego nie mogę doładować więcej niż 12.3 ale nie będę się powtarzał.

W razie czego co mogę kupić ?
Na Allegro znalazłem 4 wersje o ile 237 mm wejdzie bo standardowo długość jest 197 mm.

https://allegro.pl/oferta/akumulator-yuasa-vrla-hj-s34b20r-35ah-272a-l-9834059688

https://allegro.pl/oferta/akumulator-yuasa-vrla-hj-s46b24r-45ah-325a-l-9829925957

https://allegro.pl/oferta/akumulator-toyota-35ah-340a-l-agm-auris-hybryda-9170908939

https://allegro.pl/oferta/akumulator-toyota-45ah-370a-l-agm-prius-hybryda-9181194794

Który najlepiej wybrać z tych 4 albo co innego polecacie ?

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #74 dnia: 13 Listopada 2020, 23:34:23 »
Człowieku ale jesteś upierdliwy zobacz jaki masz akumulator i kup taki sam.I koniec tematu bo to jest żałosne

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl