Autor Wątek: Padnięty akumulator "rozruchowy"  (Przeczytany 69308 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Padnięty akumulator "rozruchowy"
« Odpowiedź #90 dnia: 14 Listopada 2020, 22:19:10 »
Jak chcesz pobawić się w ładowanie aku, to polecam ładowarkę Kulon, ale nie wiem jak aktualnie z dostępnością i ceną. Ale na pewno tanio nie będzie, to nie lidl ani biedronka.
Ruska maszyna Kulon 405 nie dostępny w Polsce. Jakieś stare ogłoszenia były prywatne za 300 zł. Mało zachęcające.

W tych pieniądzach można kupić CTEC też chwalony w teście. Co prawda w teście jest wersja 7A za 500 zł ale wersja 5A też wystarczy do aku do 50AH.

https://allegro.pl/oferta/ctek-mxs-5-0-12v-5a-comfort-connect-m6-zlaczka-8571846626
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #91 dnia: 14 Listopada 2020, 22:33:07 »
Ale pytanie było inne czy odpalałeś z tego ustrojstwa.A porady pomysłowych dobromirów to nadają się do nagrody nobla .I najlepiej pokaż filmik bo ktoś gdzieś odpala z baterii  lub powerbanków  tylko podobno

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #92 dnia: 14 Listopada 2020, 22:37:54 »
Od paru lat raz w roku ładuję akumulator w zimę ładowarką CTEK MXS 5.0 programem AGM i RECOND a po zimie programem AGM i jak dotąd działa.
Mam Aurisa z 2014.

http://ctek-ladowarki.pl/img/cms/CTEK/MXS50/ctek_mxs_50_new_kombinacje_program%C3%B3w_logo%20copy.jpg

Właśnie sobie przypomniałem że polecałeś ten prostownik. I mam pytanie ile w praktyce trwa ładowanie tym prostownikiem w trybie AGM w etapach od 1 do 5 ?

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #93 dnia: 14 Listopada 2020, 23:09:19 »
Ruska maszyna Kulon 405 nie dostępny w Polsce.
Chodzi mi o 912. Albo prywatni importerzy, albo piszesz bezpośrednio do producenta. Swego czasu cena 700+

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #94 dnia: 14 Listopada 2020, 23:13:59 »
Ruska maszyna Kulon 405 nie dostępny w Polsce.
Chodzi mi o 912. Albo prywatni importerzy, albo piszesz bezpośrednio do producenta. Swego czasu cena 700+

Ruski oszalały. Szwedzki CTEK za 300 zł wystarczy.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #95 dnia: 15 Listopada 2020, 00:04:21 »
Do podładowania akumulatora wystarczy. Wydawało mi się że chcesz się cos bardziej "pobawić" z akumulatorem (coś pisałeś o uzyskiwaniu gęstości).
Jeżeli nie spotkaleś się z owym Kulonem (a takie mam wrażenie), proszę, nie wypowiadaj się, że "Ruski oszalały".

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #96 dnia: 15 Listopada 2020, 00:10:58 »
Do podładowania akumulatora wystarczy. Wydawało mi się że chcesz się cos bardziej "pobawić" z akumulatorem (coś pisałeś o uzyskiwaniu gęstości).
Jeżeli nie spotkaleś się z owym Kulonem (a takie mam wrażenie), proszę, nie wypowiadaj się, że "Ruski oszalały".

CTEK też daje rade.

Tutaj test szczegółowy na uzyskanie właściwej gęstości.

https://www.youtube.com/watch?v=KIVrW9tgI0E&list=RDCMUCbSVXP31l7_8DMoTg8h23vw&start_radio=1&t=886

Offline sas

• Toyot Leżący
  • *
    • Motostat.pl
  • Samochód:: Auris II HSD

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #98 dnia: 15 Listopada 2020, 10:28:06 »
Odpalanie z powerbanków to luksus, ale z baterii też się da (awet z paluszków), tylko trzeba uważać https://joemonster.org/filmy/69723
Zbliżone odpalanie do tego z baterii R20 macie tu: https://www.youtube.com/watch?v=xjGGVxunlKQ
PS. Z tego co pamiętam to chyba kolega Priusman wozi ze sobą taki bateryjny zestaw R20.

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #99 dnia: 15 Listopada 2020, 22:31:25 »
Odpala bez żadnego problemu,ani razu nie wyświetlił się komunikat o zbyt małym napięciu akumulatora.
A w którym miejscu taki komunikat mógłby się pokazać?
Już kilka razy rozładowałem aku w mojej hybrydzie, ale żadnego komunikatu nigdy nie widziałem.
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #100 dnia: 15 Listopada 2020, 22:42:00 »
Odpala bez żadnego problemu,ani razu nie wyświetlił się komunikat o zbyt małym napięciu akumulatora.
A w którym miejscu taki komunikat mógłby się pokazać?
Już kilka razy rozładowałem aku w mojej hybrydzie, ale żadnego komunikatu nigdy nie widziałem.

Sorry że się wtrące:

W instrukcji na str. 500 jest informacja:
Jeśli wyświetlany jest komunikat Niski poz. naład. akumul.
12 V. Zmiana biegów nie jest możliwa. Patrz instr. obsługi.
Sygnalizuje, że podjęto próbę zmiany położenia dźwigni przekładni napędowej przy niskim poziomie naładowania akumulatora 12-woltowego.
Naładować lub wymienić akumulator 12-woltowy.

Może u Ciebie aku całkiem zdechnął i komunikat się nie zdążył wyświetlić.
Możecie się spierać dalej.   :beer:

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
Sprawdzenie poboru prądu
« Odpowiedź #101 dnia: 15 Listopada 2020, 22:49:12 »
Pewnie robię coś źle.
Może ktoś mnie naprowadzi na właściwą drogę.
Otóż, odpinam minusową klemę i wpinam multimetr pomiędzy odpiętą klemę a zacisk minusowy.

W tym momencie zapala się lampka oświetlenia bagażnika (Auris II hybrid), a na multimetrze widzę prawie 3 ampery (bo chyba tak ten wynika należy interpretować).
Czy to jest normalne? Chyba że taki pobór jest tylko w krótkim czasie od włączenia instalacji elektrycznej (czyli od zamknięcia obwodu za pomocą multimetra).
Dodam, że mam kłopoty z akumulatorem Toyoty i chciałbym przetestować poszczególne obwody przez wyjmowanie bezpieczników, żeby znaleźć ewentualnego winowajcę.
Ale te 3 ampery mnie zbiły z tropu.
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #102 dnia: 16 Listopada 2020, 00:13:24 »
Najlepiej jakbyś zostawił włączony i podłączony multimetr w widocznym miejscu, zamknął samochód i poobserwował przez kilka minut pobór prądu.

Offline bmichal039

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Corolla
Odp: Sprawdzenie poboru prądu
« Odpowiedź #103 dnia: 16 Listopada 2020, 10:08:02 »
Pewnie robię coś źle.
Otóż, odpinam minusową klemę i wpinam multimetr pomiędzy odpiętą klemę a zacisk minusowy.

W tym momencie zapala się lampka oświetlenia bagażnika (Auris II hybrid), a na multimetrze widzę prawie 3 ampery (bo chyba tak ten wynika należy interpretować).
Czy to jest normalne? Chyba że taki pobór jest tylko w krótkim czasie od włączenia instalacji elektrycznej (czyli od zamknięcia obwodu za pomocą multimetra).
Dodam, że mam kłopoty z akumulatorem Toyoty i chciałbym przetestować poszczególne obwody przez wyjmowanie bezpieczników, żeby znaleźć ewentualnego winowajcę.
Tak może być i jest.
Szukając odpowiedzi dla Ciebie widzę że jest dosyć świeży test ładowarek AGM https://www.youtube.com/watch?v=oc9dPH-HPgM tak przy okazji :)
a wytłumaczenie odnośnie poboru prądu polecam obejrzyj https://www.youtube.com/watch?v=ynR3-wglgfg
Aktualnie:
Corolla HB 1.8 HSD, 2024, Executive, Imperial Red
Było:
Corolla HB 1.8 HSD, 2020, Executive+VIP, Precious Silver
Auris HB 1.8 HSD, 2017, Premium+Comfort, Manhattan Grey

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Sprawdzenie poboru prądu
« Odpowiedź #104 dnia: 16 Listopada 2020, 18:17:53 »
Pewnie robię coś źle.

Włóż miernik do bagażnika i zamknij auto i załącz alarm jak zawsze. Zajrzyj przez szybę i obserwuj wskazania. Z pomiarem może być duża niedokładność bo te tanie mierniki grubo się mylą na zakresie 10A. Zakres 100..200mA tu nie przejdzie raczej.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl