Autor Wątek: RAV4 Hybrid - moje wrażenia po zakupie.  (Przeczytany 79597 razy)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: RAV4 Hybrid - moje wrażenia po zakupie.
« Odpowiedź #195 dnia: 28 Grudnia 2022, 13:30:14 »
(Tucson 2.0 CRDI) było to 7.2
Porównujesz diesla do benzyny. Diesel zawsze pali mniej niż benzyna. Teraz na plus masz to, że samochód jest większy, lepiej wyposażony, ma większą moc i napęd na 4 koła. Ja odebrałem w połowie czerwca, więc na początku września miałem spalanie średnie 5,9. Teraz skoczyło do 6,3. Ostatnio, kiedy odpuściły mrozy, zaglądałem do aplikacji i miałem kilka tras po mieście, gdzie spalanie było na poziomie 5,2 czy 4,6. Oczywiście są też krótkie przejazdy ze spalaniem na poziomie 20 litrów. Ale średnia 6,3 przy przebiegu 9 tys. km to rewelacyjny jak dla mnie wynik dla auta tak dużego i ciężkiego.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #196 dnia: 28 Grudnia 2022, 13:49:33 »
czytam część wypowiedzi, to zastanawiam się dlaczego na siłę szukacie czasem dziury w całym? Jakbyście mieli te hybrydowe Rav’ki a wstydzili się ich … . Nie zrozumcie mnie źle, bo to nie jest post, aby podnieść komuś ciśnienie, ale raczej spróbować je upuścić .. . Nie wiem czego oczekujecie od swoich Rav’ek

Jest dokładnie tak jak opisałeś teraz pewnie będziesz wyklęty przez naszych naczelnych dwóch krzykaczy :-) którzy nazwą Cię fanbojem bo piszesz dokładnie to samo co maglowałem z malkontentami czyli toyota nie jest marką premium, jest w innych kwotach zakupowych i ma swoje wady które jej nie przekreślają.

I co ciekawe Ty tu pojechałeś z grubej rury bo zestawiłeś q7 z RAv4 a niestety dla osób które q7 znaja z reklamy w tV jest to absurdalne.

No i jeszcze kwestie serwisowe gdzie naszym czołowym  krzykaczom przeszkadza każde skrzypniecie, źle dokręcona śrubka a potem odwołują się do marek EU typu BMW jak tam jest superaśnie  i nic się nie dzieje :-)   

Offline TZ_TeZet

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 JBLedition
« Odpowiedź #197 dnia: 28 Grudnia 2022, 14:25:04 »
I co ciekawe Ty tu pojechałeś z grubej rury bo zestawiłeś q7 z RAv4 a niestety dla osób które q7 znaja z reklamy w tV jest to absurdalne.
Tego się zestawić nie da, bo to jak porównać gruszki z jabłkami. Malkontent będzie twierdził, że "spadłem", ja zaś, że dobrze i właściwie "wylądowałem". To zależy jakie kto ma "okulary". Sorry, ale frustratów mogę jedynie odesłać do kolektury totolotka, może się poszczęści ...
Osobiście kompletnie nie rozumiem tych "jęczących" z Rav'ki. Mi się tym fajnie jeździ a i chwali to moja własna d ..a i kręgosłup a to jest najważniejsze dla mnie w tej chwili a że za rozsądne pieniądze i koszty, to tym bardziej i po wtóre. Prestige mam gdzieś głęboko w oku saurona, sorry. Siedząc wewnątrz nie widzę z zewnątrz a czy podziw i zazdrość kogoś złapie, czy obrzydzenie ... kolejne sorry ale leję na to. Ich sprawa, ja przejechałem i jadę dalej.
Pozdrawiam,
TZ

pireus

• Gość
« Odpowiedź #198 dnia: 28 Grudnia 2022, 14:39:01 »
dla osób które q7 znaja z reklamy w tV
Nie widziałem takiej reklamy, ale może dlatego , że nie oglądam TVPis. Pewnie Ty znasz ten samochód z lawety
przeszkadza każde skrzypniecie, źle dokręcona śrubka a potem odwołują się do marek EU typu BMW jak tam jest superaśnie  i nic się nie dzieje
To może zacytuj, jak jesteś taki precyzyjny, bo a ja sobie nie przypominam takiego postu.
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2022, 14:48:47 wysłana przez pireus »

Offline TZ_TeZet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #199 dnia: 28 Grudnia 2022, 14:49:28 »
Napiszcie lepiej coś, co do tematu pasuje a nie napier ... na cytaty g ... wnoszące.
Mieliście coś takiego co ja? Zapaliła mi się na cyferblacie "oponka", niby ciśnienie, klikam klikam i niczego mądrego się nie dowiedziałem. Zjechałem, zjadłem śniadanko na stacji, sprawdzam na buta każdą oponę i nic sensacyjnego nie wyczuwam ... Odpalam, oponka zgasła .. .
Faktem jest że jechałem przed "oponką" po błocie pośniegowym z taką sobie przyczepnością. Miał to który z was?
Pozdrawiam,
TZ

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #200 dnia: 28 Grudnia 2022, 14:54:50 »
Odpalam, oponka zgasła
Przyczyną jest na pewno coś z ciśnieniem powietrza w kołach. W którymś jest ono na granicy. Trzeba sprawdzić i uzupełnić. Miałem takie objawy przy wbitym wkręcie w oponę. Czarny był i mały, więc pobieżnie go nie widziałem. Jak koło klepało nim o drogę, delikatnie ubywało powietrza. Jak dopompowałem, kilka dni był spokój, a potem znowu ikonka. No i znalazł się wkręt.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #201 dnia: 28 Grudnia 2022, 14:57:22 »
Faktem jest że jechałem przed "oponką" po błocie pośniegowym z taką sobie przyczepnością. Miał to który z was?

Mam podobnie. Po 20 km lampa gasnie.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #202 dnia: 28 Grudnia 2022, 14:57:36 »
Mieliście coś takiego co ja?
Mieliśmy, pewnie ciśnienie jest graniczne. Najlepiej sprawdzić jego wartość, na ekranie. W Q7 pewnie były takie wskazania dla każdego koła. W RAV nie wiem czy są i czy nie trzeba sprawdzić każdego z kół ciśnieniomierzem ręcznie. „Vorsprung durch Technik” się kłania

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #203 dnia: 28 Grudnia 2022, 15:04:45 »
Niższa temperatura na zewnątrz powoduje spadek ciśnienia w oponach. Często pojawia się oponka jak zima "atakuje".

Offline TZ_TeZet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #204 dnia: 28 Grudnia 2022, 15:08:28 »
W Q7 pewnie były takie wskazania dla każdego koła.
Były i to ze wskazaniem które koło i ile. Tym niemniej takie przypadki raz z lata, pomijalne.
Ale cieszę się wiedzieć, że inni też mieli podobnie. Nie byłem jeszcze na podpompowaniu, ale sprawdzę, bo miałem to tuż przed Świętami przy niskich temp i trasie z padającym śniegiem w twarz.
Pozdr,
TZ
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2022, 15:11:18 wysłana przez TZ_TeZet »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #205 dnia: 28 Grudnia 2022, 15:12:03 »
Były i to ze wskazaniem które koło i ile.
No widzisz, nawet w moim Opel Adam za 50 tys. były a w Rav4 za 200tys. brak. Niby pierdoły a wkurzające.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #206 dnia: 28 Grudnia 2022, 15:14:27 »
Mianowicie interesują mnie wasze spostrzeżenia odnośnie zmiany zachowania się układu hybryda/Pb w zimie. Wiem, że dopiero co mieliśmy jeden długi tydzień z temp mocno poniżej zera, ale może jakieś porównania? Ja osobiście nie wiem ile w tym minimalnym, ale jednak wzroście było wpływu kapci zimowych a ile samej fizyki i że jej nie oszukasz bo bateryjki muszą być mniej wydajne a silnik potrzebuje więcej na dogrzanie się.
Jeszcze przed zakupem czytałem o jakiejś "niesamowitej" sprawności cieplnej tej jednostki 2,5L a tu patrzę ... że jeżdżąc wokół komina poprzednio i na letnich miałem 5,4 - 6,2 w zależności od stylu i długości odcinków, teraz zaś ciężko czasem mi się zapiąć poniżej 7,0, czyli literek przybył. Oczywiście nie wiem i nie przeliczam, czy cyferblat pokazuje prawdę, czy przekłamuje.
Tutaj jest wątek gdzie te sprawy były rozkminiane https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,53859.0.html

A tu na przykładzie moich rocznych statystyk widać wpływ pór roku i temperatur. Fajnie widać zimny wrzesień i ciepły październik obecnego roku. :-) Choć do tego we wrześniu miałem dużo jazdy autostradowej z dwoma rowerami na dachu.

Miesiące zimowe średnie zużycie powyżej 8L, w lato poniżej 6L. W zimie potrzeba więcej energii cieplnej (zagrzanie kabiny, silnika, baterii), która jest możliwa do uzyskania tylko z paliwa, czyli z silnika spalinowego.

Sprawność cieplna silnika nie określa jego zdolności do szybkiego nagrzania się. Tak definiowana jest ogólna sprawność silnika, czyli ilość energii mechanicznej jaką można uzyskać z energii cieplnej czyli uzyskanej ze spalania paliwa. Wysoka sprawność cieplna oznacza, że można więcej energii pobranego ciepła zamienić na użyteczną pracę napędową, czyli mniej ciepła pójdzie w straty do atmosfery. Z tego powodu akurat silniki o wysokiej sprawności cieplnej wolniej się nagrzewają ale zużywają mniej paliwa by zapewnić odpowiedni moment napędowy.
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2022, 15:17:56 wysłana przez wszim »

Offline TZ_TeZet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #207 dnia: 28 Grudnia 2022, 15:18:50 »
Super konkretny post !!!!
Dzięki, teraz coś wiem więcej za wyjątkiem słownego naparzania :cool:
Pozdr,
TZ

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
RAV4 Hybrid - moje wrażenia po zakupie.
« Odpowiedź #208 dnia: 28 Grudnia 2022, 16:07:30 »
PS W Yaris Cross żony też są czujniki pokazujące ciśnienie w każdym kole indywidualnie. Także w następnej generacji Rav też będą a może i w My23
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2022, 16:10:11 wysłana przez grubar »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #209 dnia: 28 Grudnia 2022, 16:29:10 »
PS W Yaris Cross żony też są czujniki pokazujące ciśnienie w każdym kole indywidualnie. Także w następnej generacji Rav też będą a może i w My23
Tak jak i w starych i nowych auris i corolla jest np.podświetlanie przycisków :) W ravce producent do tego potrzebował liftu ;)

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl