Autor Wątek: RAV4 Hybrid - moje wrażenia po zakupie.  (Przeczytany 79476 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: RAV4 Hybrid - moje wrażenia po zakupie.
« Odpowiedź #255 dnia: 30 Grudnia 2022, 12:20:34 »
Pytanie tylko czy producent podał to bo musiał i taki mamy trynd, czy rzeczywiście nie będzie to powodować jakiś suków, puków
Tutaj masz wszystko wyjaśnione
https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/tansza-benzyna-w-2023-r-na-stacjach-co-to-jest-e10-czy-kazdy-moze-ja-tankowac/myxs64f

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #256 dnia: 30 Grudnia 2022, 12:24:14 »
A czemu pompujecie więcej, niż zaleca producent?
U mnie to kompromis wynikający z odczuć. Tyle mam w zimowych Nokianach, w letnich Michelinach pompuję nominalne, ale w fabrycznych Dunlopach pompowałem 2,8
Tylko w razie W niewłaściwe ciśnienie w oponach może być podstawą do uznania winy.
Mówimy o drobnych korektach a nie o pompowaniu poza dopuszczalny zakres.
Dopuszczalny zakres podaje producent a nie użytkownik. Jeżeli Toyota podaje 2.3 to tyle ma być. Jeżeli jest inaczej i uprawdopodobnią, że to Twoja stała praktyka to jesteś ugotowany.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #257 dnia: 30 Grudnia 2022, 13:06:41 »
Dopuszczalny zakres podaje producent a nie użytkownik. Jeżeli Toyota podaje 2.3 to tyle ma być. Jeżeli jest inaczej i uprawdopodobnią, że to Twoja stała praktyka to jesteś ugotowany.
Nie wyobrażam sobie żeby ktokolwiek po jakims zdarzeniu sprawdzał ciśnienie w kołach. Zresztą, gdy w Tucsonie miałem dokładny pomiar to przy starcie na nominalnym 2.4 na zimno, w czasie jazdy po autobanie w upale miałem 2.8. Alarm za niskiego włączał się z kolei przy 2.0. - Zakres bezpiecznych ciśnień jest dośc duży. Ważne żeby w każdym kole mieć tyle samo.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #258 dnia: 30 Grudnia 2022, 13:23:48 »
Dopuszczalny zakres podaje producent a nie użytkownik
.
Jeżeli mowa o gotowaniu, to przeczytaj proszę §11 ust. 5
http://krysgum.com.pl/content/18-opona-a-kodeks-drogowy

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #259 dnia: 30 Grudnia 2022, 13:33:55 »
To fakt bo 98 nic nie daje tylko oprócz szybkiego nagrzania z zimnego rozruchu
Ale to źle czy dobrze?

Offline TZ_TeZet

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 JBLedition
« Odpowiedź #260 dnia: 30 Grudnia 2022, 13:46:06 »
Tutaj masz wszystko wyjaśnione
https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/tansza-benzyna-w-2023-r-na-stacjach-co-to-jest-e10-czy-kazdy-moze-ja-tankowac/myxs64f
Dzięki, acz tylko pomisiali w temacie. Dobrze, że będzie chociaż wybór. Testy porobili a jak sami podają te grosze oszczędzone zostaną utracone na groszach większego zużycia. Ile więcej wytworzę Co2 a ile dwie kupy krowie? Doktorat by można napisać. Tak samo jak z pełnymi elektrykami gdzie jeśli 100% ładowania ich będzie szło z elektrowni atomowych to uwierzę, jednak jak na nasze warunki i rzeczywistość ile łopat "czarnego złota" musi wylądować w kominie produkując nie tylko Co2, aby załadować bateryjkę na 400 km jazdy, to tego już jakoś nie piszą ...
Coś mi się misia, że jak na razie hybryda jest najwłaściwszym kompromisem. Podkreślam kompromisem.
Pozdrawiam,
TZ

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #261 dnia: 30 Grudnia 2022, 14:23:35 »

Kuźwa, skąd Ty wziąłeś te rewelacje

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #262 dnia: 30 Grudnia 2022, 15:02:15 »
To fakt bo 98 nic nie daje tylko oprócz szybkiego nagrzania z zimnego rozruchu
Ale to źle czy dobrze?
Nie ma przeciwwskazań do tankowania 98 tylko tyle zauważyłem różnicy. Możesz lac nawet v-power racing 100 tylko nie odczujesz, tylko przepłacasz.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

pireus

• Gość
« Odpowiedź #263 dnia: 30 Grudnia 2022, 15:05:28 »
tylko przepłacasz.
I więcej spalisz, bo niższa wartość energetyczna.

Offline TZ_TeZet

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 JBLedition
« Odpowiedź #264 dnia: 30 Grudnia 2022, 15:19:56 »
Na 20 tyś przejechane 3 razy wlałem 98. Przez ciekawość i do tego 3 x, abym sam nie pomyślał, że tu akurat był gorszy sort. Raz na BP, raz na Shellu, raz na CircleK. Zero różnicy w dynamice, zero różnicy w spalaniu na cyferblacie. Fakt, w zimie nie próbowałem, być może jest jakowaś, ale nie będę próbował.
Pozdrawiam,
TZ

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #265 dnia: 30 Grudnia 2022, 15:24:47 »
Należy pamiętać ze nasz silnik 2.5l generuje tylko 178kM….wiec do baku można nalać byle czego i tak na tym pojedzie bez problemu……jak stare poczciwe 1.6 105kM od VW. Ja tankuje prawie zawsze we wtorki na Shell ta trochę lepsza 95 w cenie zwykłej. Nie kupuje 98 i 100 bo szkoda kasy.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #266 dnia: 30 Grudnia 2022, 15:50:21 »
Należy pamiętać ze nasz silnik 2.5l generuje tylko 178kM….wiec do baku można nalać byle czego i tak na tym pojedzie bez problemu……jak stare poczciwe 1.6 105kM od VW. Ja tankuje prawie zawsze we wtorki na Shell ta trochę lepsza 95 w cenie zwykłej. Nie kupuje 98 i 100 bo szkoda kasy.
Niestety muszę cię rozczarować też lałem we wtorki i miałem duże przekłamania co to spalania kompa, a dystrybutora do odbicia aż 0,5l./100km różnicy więcej. Wiarygodniejsze miałem w Circle K ledwie 0,1l.+

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #267 dnia: 30 Grudnia 2022, 17:00:03 »
Wina konkretnej stacji, nie marki.
Ale ja tak zraziłem się do Orlen i już od bardzo dawna tam nie tankuję, więc Cię rozumiem.
Też tankuję na Shell i jest gitara, ale nie zawsze, bywa obok marketu.
Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2022, 17:02:07 wysłana przez Krisman »

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #268 dnia: 30 Grudnia 2022, 20:09:28 »
A czy większość stacji (nieważne pod jaką marką) nie bierze paliwa z Orlenu? Różni się ono co najwyżej dodatkami. Ja tankuje głównie na Amic, czasami na Avia, jak były promocje to na okropnym Orlenie, czasem na BP, a dwa razy w roku na Auchan (teraz też złym). Nigdy nie miałem problemu z silnikiem w żadnym aucie (może ze względu na niskie przebiegi) i nie rozumiem tego przyglądania się na spalanie, czy na tej stacji przekłamanie z komputerem to 0,5l/100 km, czy większe, czy mniejsze. Co prawda 0,5 l to ponad 3 zł, ale bez przesady. Poza tym, tak jak prawi Krisman, to pewnie wina dystrybutora z tą różnicą.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #269 dnia: 30 Grudnia 2022, 20:14:23 »
No ale co to zmienia? Na Orlenie zatankowałem auto i jak kilkadziesiąt innych osób miałem problemy z silnikiem. Wina ajenta i wiem o tym, ale tak już mam że się "obraziłem" na firmę  ;)
Generalnie po drodze mam wiele, ale żadnej Orlen  :shock:
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2022, 20:18:10 wysłana przez Krisman »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl