Autor Wątek: Świst z okolic szyby przedniej  (Przeczytany 17589 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
Odp: Świst z okolic szyby przedniej
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Stycznia 2018, 18:37:34 »
Przecież jest uszczelka wokół przedniej szyby

patrzyłem na uszczelki drzwi, porównałem z Hondą i nie wiem co masz na myśli pisząc o tym wycięciu.
pewnie to:

tyle , że jakoś nie słyszę, żeby to świstało/gwizdało
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2018, 18:43:41 wysłana przez bazi »

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Stycznia 2018, 19:35:11 »
Bazi: u mnie tej uszczelki wokół przedniej szyby nie ma :-O
Te boczne wycięcia zaraz sprawdzę

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Stycznia 2018, 19:46:00 »
Przypatrz się dobrze u siebie , ona nie jest jakaś wielka. Czyżby Corolla w porównaniu do Aurisa to klasa premium i nawet uszczelkę mi zamontowali ?  :song:

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Stycznia 2018, 20:47:28 »
Wycięcie w uszczelce drzwi mam identyczne.

Uszczelki w szybie czołowej, takiej zewnętrznej jak u Ciebie - brak ;-)

Offline Dombrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Stycznia 2018, 21:14:01 »
Uszczelki może nie być, bo producenci nie zawsze ją montują - może zależeć od producenta, od wersji i ceny pojazdu. Jeśli taka uszczelka do mojego drugiego auta (gdzie uszczelkę mam) kosztuje 100zł (ori, zamienniki 80zł, więc nikt się nie zastanawia) a w produkcji zapewne 5zł, no to np. 5zł x 1.000.000 sprzedanych aut i macie niezłą oszczędność na modelu (nawet jak na przemysł motoryzacyjny). A klient się nie zorientuje i większość nawet nie pomyśli, że może być jakaś uszczelka, a ewentualnych świstów zapewne połowa nawet nie zauważa.
I właśnie ta dodatkowa uszczelka, która faktycznie jest technicznie niepotrzebna, bo szyba jest na kleju, potrafi likwidować szumy. Do Yarisa nie montowałem, bo świstów brak (pewnie są zagłuszane przez ogólną głośność tego pojazdu), ale w Aurisie jest jednak ciszej i różne szumy mogą się nagle ujawniać, więc uszczelkę (albo wąż silikonowy, jak sugerował kolega) bym wsadził.
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2018, 21:17:04 wysłana przez Dombrek »

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Stycznia 2018, 21:16:41 »
Gdzie ją kupić?

Offline Dombrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Stycznia 2018, 21:17:51 »
Gdzie ją kupić?

Pytaj w ASO oraz u szybiarzy. Jak zamiennik dużo tańszy, to bierze, ale jak porównywalna cena z ori, to lepiej ori.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Stycznia 2018, 21:19:38 »
zapytam w ASO.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Stycznia 2018, 21:38:19 »
Był już tutaj taki temat "Hałas jakby niedomkniętej szyby przy wyższej prędkości":
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,40981.0.html
Tamte pomysły rozwiązań nie sugerowały braku uszczelki przedniej szyby. Czyżby ta uszczelka załatwiała problem szumu? Robił ktoś testy i ma jakieś wnioski?
Cytuj (zaznaczone)
Czyżby Corolla w porównaniu do Aurisa to klasa premium i nawet uszczelkę mi zamontowali ?
Miałem Corollę na zastępczym, uszczelki nie pamiętam, ale faktycznie było zauważalnie ciszej (silnik identyczny, jak mój).
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2018, 21:43:29 wysłana przez KoMarek »
Spalanie - Motostat.pl

Offline Ordi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Stycznia 2018, 21:47:40 »
pewnie to:
bazi mnie uprzedził. Dziś dopiero zrobiłem zdjęcie. Właśnie o to wycięcie między drzwiami mi chodzi. Popatrzcie sobie na inne samochody i raczej nie znajdziecie takich innowacyjnych wycięć.
Myślę, że kwestia montażu drzwi, jak bardzo dociskają uszczelki też może mieć znaczenie.

Jutro sprawdzę przednią szybę bo jestem ciekaw jak to u mnie wygląda z tą uszczelką.

Offline Dombrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Stycznia 2018, 23:31:13 »
Docisk drzwi (a tym samym uszczelek) można samemu łatwo regulować ustawiając głębiej lub płycej zaczep zamka na słupkach (zwykle 2 torxy od poluzowania). Trzeba znaleźć złoty środek, żeby drzwi nie zamykały się za ciężko (wówczas częste niedomknięcia) i jednocześnie nie za lekko, żeby uszczelka była dobrze dociśnięta. Chociaż akurat fabrycznie Toyota ma to idealnie ustawione, ale jeśli w aucie były zdejmowane drzwi, to w wielu przypadkach po ich powtórnym założeniu mechanikom nie chce się bawić w super precyzyjne ustawianie zamków (wymaga cierpliwości i wielu prób) i robią to na odwal.

Uszczelka na przedniej szybie może (chociaż wcale niestety nie musi) załatwić problem o jakim autor wątku wspominał - dziwny szum z okolic lusterka środkowego. W wielu autach takowa uszczelka problem załatwia.
Jeśli szumi z boku, to najczęściej problemem są uszczelki drzwiowe lub uszczelki bocznych szyb. Pamiętam, że Yaris I jak przekraczał 160kmh, to masakrycznie świszczały uszczelki drzwiowe, bo były za lekko dociskane (no dobra... w Yarisie I docisk fabryczny był wystarczający, bo jeżdżenie takim małym autem 160kmh to było szaleństwo). Wystarczyło dociągnąć ręką drzwi i szum ustawał. Oczywiście dociąganie drzwi w czasie jazdy (tzn ciągnięcie za boczek w kierunku środka) brzmi absurdalnie, ale udowadnia, że uszczelki nie zawsze są idealne.
Przed zakupem uszczelek i wydaniem kilkudziesięciu zł (albo i kilkuset - czasem można się zdziwić cenami ASO) najlepiej poświęcić trochę czasu i zakleić szpary wokół szyby czołowej taśmą klejącą. Wtedy będzie wiadomo czy źródłem problemu jest właśnie szyba.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Stycznia 2018, 07:15:10 »
OK, będę się bawił, aczkolwiek po wczorajszym myciu na myjce ciśnieniowej nie słyszę świstu, tyle że jest więcej szumów na zewnątrz przez warunki drogowe, więc mogą zakłócać

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Offline Dombrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Stycznia 2018, 09:44:23 »
Może tak być, że po umyciu świst zniknął, bo być może jakiś piach, kamyk albo coś innego wypadło ze szpary. Czasem takie błahostki powodują sporo zamieszania.
Mi kiedyś podczas szybkiej jazdy lewe lusterko świszczało (dźwięk jak z czajnika z wodą), ale tylko jak było bardzo mokre (po postoju na deszczu). Jak wodę wywiało po kilkunastu minutach, to wszystko się uspokajało.
To takie drobnostki, ale wyjątkowo irytują i rozpraszają podczas jazdy, szczególnie osoby, które słuchają swoich pojazdów.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Stycznia 2018, 20:08:00 »
Proponuje komuś sprawdzić skoro jest taki zawzięty zamiast wróżyć. U mnie świst pokazał się po wymianie drzwi na nowe. Przy starym nie było żadnego świstu niedomkniętej szyby więc na 100% stawiam drzwi. Dociskanie nic nie daje więc regulacja w ASO i niech się z tym bujają. Pamiętam jak w oponę wbił mi się kamyk który chyba się zadomowił i nie miał ochoty odpaść z bieżnika Dunlopów. Takie miałem bicia że szok. Zmiana opon na przód tył, etc. Już pisałem o gwarancję że opona wybulona czy coś a po awaryjnym hamowaniu nagle temat zniknął :D

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Stycznia 2018, 20:19:31 »
Testy będą, spokojna głowa :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl