Autor Wątek: Jak wyłączyć ogrzewanie?  (Przeczytany 19069 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Jak wyłączyć ogrzewanie?
« dnia: 15 Lutego 2018, 22:42:59 »
Hej! Mam nową Toyotę Auris 2, silnik 1,6 132 KM i mam w związku z tym pytanie do właścicieli takiego modelu. Jak wyłączyć całkowicie ogrzewanie wnętrza? Jeśli mam włączone ręczne sterowanie ogrzewaniem i nastawioną temperaturę np. 22 stopnie, wentylator chodzi na najniższym biegu i jeśli nacisnę przycisk OFF, to wszystko niby się wyłączy, ale czuję ręką, że w czasie jazdy z nawiewów wraz delikatnie leci ciepłe powietrze. Jak wyłączyć to ciepłe powietrze całkowicie? No bo np. na wiosnę nie będzie mi potrzebne żadne grzanie ani klimatyzacja. W instrukcji nic o tym nie ma.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
Odp: Jak wyłączyć ogrzewanie?
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lutego 2018, 23:07:12 »
nastaw najniższą temperaturę (na LO)
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2018, 23:09:04 wysłana przez bazi »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Lutego 2018, 23:49:52 »
A to nie jest tak że od pędu wiatru coś ciepła pcha do środka?

Offline Sefeld

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Lutego 2018, 01:49:25 »
Jak na klimie ustawisz 22 a na zewnątrz będzie 25 to będzie chłodził

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Lutego 2018, 06:32:11 »
I zapewne też chodzi tu o wentylację. Pytanie po co wyłączać całkiem nawiewy. Zaraz będzie walić z parownika jak klima nie będzie chodzić, czynnika ubedzie a o parowaniu wiecznym nie mówię

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Lutego 2018, 09:46:00 »
Właśnie o to mi chodzi. W ten sposób to się wyłącza? Nastawiając na LO?

A to nie jest tak że od pędu wiatru coś ciepła pcha do środka?
Od pędu w czasie jazdy, zgadza się, tylko że ciepło wtedy leci, kiedy nagrzewnica grzeje i chodzi mi właśnie o to, żeby całkiem wyłączyć tę nagrzewnicę

Jak na klimie ustawisz 22 a na zewnątrz będzie 25 to będzie chłodził
To, to wiem

I zapewne też chodzi tu o wentylację. Pytanie po co wyłączać całkiem nawiewy. Zaraz będzie walić z parownika jak klima nie będzie chodzić, czynnika ubedzie a o parowaniu wiecznym nie mówię
Wentylacja czasem wystarcza od pędu powietrza w czasie jazdy. Jestem zwolennikiem wyłączania zbędnych urządzeń, kiedy nie są akurat potrzebne, no i chodzi o oszczędność, w tym przypadku łożysk wentylatorów, które używane często, w końcu po latach wysiądą i trzeba będzie rozbierać deskę rozdzielczą, żeby je wymienić, a to jest najczęściej trudna sprawa. Ostatniego zdania to nie bardzo rozumiem, o co ci chodzi z tą klimą. Teraz klima nie jest potrzebna i nie działa. Na wiosnę nie będzie potrzebna ani klima ani grzanie. Dopiero w wakacje w upały będzie klima, ale też nie będę jej nadużywał, szczególnie na krótszych trasach.
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2018, 12:38:08 wysłana przez marcin »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Lutego 2018, 10:08:12 »
Ja uważam tak jak Stivo napisał wcześniej. W poprzednim aucie tak miałem (mazda 323f BJ) i teraz w Auris I. Nawet jak pozamykasz wszystko i powyłączasz to powietrze będzie się dostawało do środka. Ostateczność to wyłączenie nawiewu i obieg zamknięty ale to tak jakbyś sobie założył na głowę worek foliowy  :shock:. Jak przeszkadza ci to, że leci ciepłe powietrze podczas jazdy to daj nawiew na nogi i klapki się zamkną, temp. na LO, ale generalnie gdzieś musi lecieć, no chyba ze watą zapchasz.....ale to wracamy do worka foliowego znów.

Ja jak miałem swój pierwszy samochód z klimą to byłem zdziwiony, że jak ustawi się ją na jakąś pośrednią temperaturę to ona i tak pracuje pomimo że nie musi bo chłodzi powietrze ogrzane przez nagrzewnicę (dla mnie to było nielogiczne - myślałem, że po prostu słabiej spręża itp.) . Teraz w hybrydzie jeżdżę na A/C praktycznie cały rok bo nie wpływa na spalanie tak znacząco jak w tradycyjnym aucie.

Tak, jak ustawisz na LO to puści z pominięciem nagrzewnicy, tylko jak do tego wciśniesz AUTO to będzie dawało na maxa co może (zwiększy obroty dmuchawy). Przy webasto, w instrukcji montażu jest nakaz ustawienia HI przed wyłączeniem samochodu - daje to odwrotny efekt czyli całe powietrze przez nagrzewnicę.
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2018, 10:17:10 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Lutego 2018, 10:10:12 »
Właśnie o to mi chodzi. W ten sposób to się wyłącza? Nastawiając na LO?
tak, jak nastawisz na LO powietrze ominie wtedy nagrzewnicę, wleci do kabiny z  taką temperaturą jaka jest na zewnątrz auta. Możesz dać wtedy na OFF, żeby niepotrzebnie wentylator nie dmuchał i będziesz miał to co piszesz.
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2018, 10:24:02 wysłana przez bazi »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Lutego 2018, 10:19:16 »
Wydaje mi się że klima chodzi. Osusza powietrze, później nie trzeba dobijać tyle czynnika i się nie psuje. Mój wujek tak osczedzal bo mu szkoda 2zl na 100km i później wywalił kilka stów po 4 latach za naprawdę klimy. U mnie w każdym samochodzie chodzi cslybrok bez wyjątków i przez 10lat w 2toyotach tylko dobijalen czynnik z odgrzybianiem raz za 50zl

pireus

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Lutego 2018, 10:20:10 »
Jestem zwolennikiem wyłączania zbędnych urządzeń, kiedy nie są akurat potrzebne, no i chodzi o oszczędność, w tym przypadku łożysk wentylatorów, które używane często, w końcu po latach wysiądą i trzeba będzie rozbierać deskę rozdzielczą, żeby je wymienić, a to jest najczęściej trudna sprawa
Proponuję nie jeździć, wtedy będzie najoszczędniej. Nic się nie zużyje, kasy na paliwo nie trzeba wydawać, a samochód oko będzie cieszył :grin:

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Lutego 2018, 11:41:39 »
Nie rozumiem całkowitego wyłączania nawiewu. Przecież po 10 min będzie się można udusić a po 20 szyby zaparuja w słoneczny dzień.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Lutego 2018, 12:30:16 »
Stivo co to za teorie o ubywajacym czynniku? Jesli uklad klimy jest szczelny to nic nie ma prawa ubyc. Wmawia sie ludziom, ze klime trzeba co roku nabic, bzdura. Lodowke w domu tez dobijasz czynnikiem? Klime nalezy co jakis czas wlaczyc, zeby olej znajdujacy sie w ukladzie przesmarowal sprezarke a nie po to by czynnika nie ubywalo. Co jakis czas powinno sie odciagnac czynnik wraz z olejem, oddzielic stary olej, dolac nowy olej i wprowadzic go do ukladu klimy wraz ze starym czynnikiem (gaz sie nie zuzywa).

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Lutego 2018, 14:43:19 »
Ubywanie czynnika jest jak najbardziej naturalnym zjawiskiem, cząsteczki czynnika są malutkie i w niewielkim stopniu przedostają się przez mikro-nieszczelności na połączeniach nawet w sprawnym układzie.
Poza tym owo "nabijanie" polega też na filtracji i czyszczeniu czynnika. I właśnie dlatego zaleca się wykonywanie tej czynności co roku.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Lutego 2018, 15:07:03 »
Ubywanie czynnika jest objawem nieszczelnosci ukladu i kwalifikuje go do naprawy. Ponawiam pytanie, czy w lodowce rowniez dobijacie czynnik co roku? Przeciez to ta sama zasada dzialania. Jesli chodzi o oczyszczanie czynnika to do tego m.in. celu jest w ukladzie osuszacz.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Lutego 2018, 15:50:30 »
A czy lodówkę wyłączasz na. Zimę i pół lata? Pozatym. Sprawdzałem na sobie nie interesuje mnie to jak i którędy sie wydostaje ale wiem że jeśli się nienuzywa to ubywa a jak chodziła cały czas zima lato to nagle się naprawiła I. Przez okres dwa razy dłuższy ubyło mniej podczas gdy chodziła i nikt mi nie wmówi że jest inaczej
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2018, 16:09:47 wysłana przez Stivo »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl