Autor Wątek: Auris(Corolla) 2018 (2019?)  (Przeczytany 300337 razy)

pireus

• Gość
Odp: Auris(Corolla) 2018 (2019?)
« Odpowiedź #390 dnia: 29 Grudnia 2018, 15:59:24 »
Najpierw muszę zobaczyć w salonie tą Corollę Hybrydę żeby móc porównywać  ją z innymi samochodami
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2018, 21:19:35 wysłana przez fazibazi »

Offline Fox

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #391 dnia: 29 Grudnia 2018, 18:09:59 »
Prosze o pokazanie auta z takim samym wyposazaniem i osiagami jak Corolla 2019 oczywiscie hybryde w cenie do 140 tys zl. Pisze o nowym aucie.

Może nie hybryda (chociaż nie wiadomo do tej pory co oznacza M Hybrid - prawdopodobnie soft hybrid). SkyActiv-X w nowej Maździe 3. Na pewno spali mniej od takiego 1.8 HSD w trasie, w mieście pewnie wiadomo - trochę więcej. Kompresor, 180 koni, zapłon samoczynny. Na pewno dużo przyjemniejszy... a silniki mazdy są mimo wszystko pancerne i niezawodne.
W tej cenie będzie (140 tysięcy) Mazda 3 Enso w topowej wersji ze skórą nappa (czerwona, biała bądź czarna zależnie od nadwozia), 12 głośników bose, hud, wszystkim co się da prócz AWD (AWD tylko w hatchbacku, dopłata coś kołem 8k bodajże). Na pewno będzie też lepiej wyciszona od Corolli (główny feature nowej "3").

Imho 2019 rok należeć będzie do nowej Corolli oraz nowej Mazdy 3. Ciekawa też będzie Octavia 4 ale raczej tylko patrząc na wygląd...
A mając Corollę z Hybrydami oraz Mazdę 3 ze SkyActiv-X... można sobie wybrać auto wedle preferencji co kto woli. Według mnie fajnie mieć taki wybór. :)

Taki przykład "Japan Supreme". Wolelibyście kupić pancerne silniki toyoty czy mazdy, czy takiego uturbionego 1.4/1.5 TSI?  :song:

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #392 dnia: 29 Grudnia 2018, 19:17:38 »
Może nie hybryda (chociaż nie wiadomo do tej pory co oznacza M Hybrid - prawdopodobnie soft hybrid). SkyActiv-X w nowej Maździe 3. Na pewno spali mniej od takiego 1.8 HSD w trasie, w mieście pewnie wiadomo - trochę więcej.
Na pewno to Mazda spali więcej niż taki 1.8 HSD w trasie. Oczywiście są różne trasy, nie mogą sobie wyobrazić prędkości przy jakich spali mniej ;)

Szczególnie że nowa Corolla z nowym HSD będzie mogła lecieć 100km/h na samym elektryku.

SkyActive-X to o 20% mniejsze spalanie, sobie zobacz ile pali aktualna Mazda3 i pomniejsz ;)

Oczywiście nie twierdzę że Mazda jest zła ;) po prostu będzie tańsza bo nie będzie miała dwóch silników. Jednak Mazda już teraz wie że jej program ograniczenia spalania musi przyśpieszyć w związku ze zmianami przyjętymi w EU.

SkyActive-X będzie działał jak diesel tylko przy niskim obciążeniu i prędkości - a wtedy hybryda Toyoty spali bardzo mało. Przy większych prędkościach nie będzie tak różowo.

Dopiero jak wejdzie SkyActive-X z Mild Hybrid to może się trochę zbliżyć do HSD, ale pewnie będzie kosztował odpowiednio więcej.
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2018, 19:32:09 wysłana przez mariuszs »

Offline Fox

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #393 dnia: 29 Grudnia 2018, 19:50:13 »
Co do 100km/h to mówisz pewnie o 2.0 HSD. Gdyby 1.8 122 też to miał to byłoby super :-(

SkyActiv X ma mieć 20-30% niższe spalanie od 2 litrowego SkyActiv-G (którego miałem w M6, wiem ile to pali w trasie bo głównie tam spędziła większość przebiegu) a że i teraz mam 2.5 litrowego SkyActiv-G to też wiem ile to pali, a mam dużo cięższą budę w CX5 od Mazdy 3 plus gorszą aerodynamikę. :)
1.8 HSD spali więcej niż taki SkyActiv-X na drodze z prędkością 90km/h+ szczególnie na autostradzie, nie ma bata żeby jakimś cudem spalił mniej. Zapłon samoczynny, super uboga mieszanka, kompresor, soft hybrid... to wszystko zrobi różnicę. Natomiast 1.8 HSD totalnie miaźdży SkyActiv-G w mieście, dość bezlitośnie (przyjmijmy 4.4 litra vs 7 litrów, to jest duża różnica).

Przy 140km/h nie ma szans by Corolla z 1.8 HSD spaliła mniej jak 7.5 litra, to nie Prius. Tyle to mi paliła cięższa Mazda 6 z 2 litrówką (niżej się zejść nie dało). To dużo lższejsza 3 z mocniejszym momentem obrotowym, który jest wcześniej dostępnym i soft hybrydą musi spalić te 30% mniej (powiedzmy te 5 do 5.5 litra).

1. Hybryda to król miast, obrzeży miasta... ale poradzi sobie dobrze w cyklu pozamiejskim (ale już gorzej na autostradach)
2. SkyActivy (G, X) dominuje w przypadku cykli pozamiejskich. Wypada bardzo dobrze w mieście w porównaniu ze zwykłymi silnikami benzynowymi (TSI, GDI, iVTEC) ale wypada słabo przy HSD.
Obie "szkoły" projektowania silników są pancerne, gdzie HSD jest praktycznie niezniszczalny w tym zestawieniu.

PS. Wszystkie SkyActiv-X mają w standardzie M-Hybrid. Natomiast do SkyActiv-G jest to opcja dodatkowa. Pytałem się tydzień temu na przeglądzie.
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2018, 21:20:31 wysłana przez fazibazi »

Offline fodzio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #394 dnia: 29 Grudnia 2018, 20:16:31 »
Przy 140km/h nie ma szans by Corolla z 1.8 HSD spaliła mniej jak 7.5 litra, to nie Prius.

Jadąc 140 -160 km/h mam na autostradzie nie cale 7 litrów Aurisem HSD, wątpie aby w nowej Corolli było inaczej.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #395 dnia: 29 Grudnia 2018, 20:23:17 »
1.8 122KM potrafi jechać na samym elektryku przy 100km/h. Akumulator jest mały więc to jest bardziej przydatne do utrzymywania prędkości itp, ale jednak sprawia że cały układ HSD pracuje dużo bardziej efektywnie na takim zakresie prędkości niż HSD poprzedniej generacji.

Biorąc pod uwagę że Corolla będzie mniejsza, niższa i lżejsza od Priusa to moim zdaniem spokojnie będzie miała spalanie 5.5l-6.0/km przy 140km/h. Jestem ciekawy jakie będzie spalanie w 2.0 HSD, szczególnie na autostradzie.

Mild Hybrid nie będzie miało żadnego znaczenia przy takiej prędkości + nie silnik nie będzie pracował w trybie diesla więc nie uzyskasz tam nawet 20% lepszego spalania. 

Moim zdaniem projektowania auta aby było ekonomiczne przy prędkości powyżej 130km/h nie ma już sensu, prędkości na autostradzie muszą ulec zmniejszeniu do max 120km/h z prostego powodu - zmniejszy to emisję CO2 bez większych kosztów. Szczególnie że takie prędkości są zabójcze dla zasięgu aut elektrycznych ;) Podobno jest nawet propozycja zmniejszenia prędkości w terenie niezabudowanym do 80km/h (w Polsce).
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2018, 22:53:54 wysłana przez fazibazi »

Offline Fox

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #396 dnia: 29 Grudnia 2018, 20:30:42 »
Przy 140km/h to Prius 1.8 122 obency pali 6.5 litra, bez szans.  :grin:
Natomiast 2.0 może dużo lepiej sobie radzić bo będzie miał większy moment i więcej mocy.

Silnik będzie pracował w trybie zapłonu samoczynnego na autostradzie, jakim cudem miałby nie działać  :shock: (w mieście nie będzie się załączał). Na tym to polega - ma być spełnione tylko wymaganie czy aktualny rpm mieści się w zakresie. I nie ma czegoś takiego jak tryb diesla (mówi się zapłon samoczynny i jest on zależny od kompresji).  :song: A mówiąc o Mild hybrid masz na myśli toyotę? Bo mazda nie będzie mild hybrydą tylko soft hybrydą (a to pomoże nawet przy dużej prędkośći odciążyc w pewien sposób jednostkę napędową - to zawsze coś).
Niedługo pod koniec stycznia pojawią się pierwsze testy SkyActiv-X to będzie wszystko wiadomo jak ze spalaniem. :)

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #397 dnia: 29 Grudnia 2018, 20:36:11 »
Mój prius przy 140km/h (z GPSa) nie pali więcej niż 6l/100km, a zauważ że powierzchnia czołowa w Corolli będzie mniejsza niż w Priusie więc będzie podobnie.

Miałem na myśli miękką hybrydę Mazdy, Toyota ma pełna hybrydę. Mild Hybrid nie będzie miał żadnego znaczenia przy takiej prędkości. Sam Mild Hybrid daje zwykle max 3% korzyści, bo zasila radio i elektronikę. Podobnie zapłon samoczynny (czyli praca silnika jak w dieslu) jest możliwy tylko przy niskich obrotach.

Ale pożyjemy zobaczymy ;)

A wiesz może czy ten Mild Hybrid w maździe bazuje na duże cewce zamiast na baterii? 

« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2018, 21:21:21 wysłana przez fazibazi »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #398 dnia: 29 Grudnia 2018, 22:49:08 »
Jak już to na kondensator a nie cewka. Mazda zawsze tak miała.
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2018, 22:54:39 wysłana przez fazibazi »

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #399 dnia: 29 Grudnia 2018, 22:54:47 »
To dużo lższejsza 3 z mocniejszym momentem obrotowym, który jest wcześniej dostępnym i soft hybrydą musi spalić te 30% mniej (powiedzmy te 5 do 5.5 litra).
Nie ma szans. Hybryda nie działa w trasie tylko zwiększa masę. Przy prędkościach pozamiejskich nie będzie tez działać zapłon samoczynny ze względu na obciążenie. Kompresor też swoje zeżre. Dobrze będzie jak przy 130km/h  nowa trójka będzie miała siódemkę z przodu.
Natomiast 2.0 może dużo lepiej sobie radzić bo będzie miał większy moment i więcej mocy.
Prius jest większy i cięższy niż Corolla.
Większa hybryda będzie sobie lepiej radzić w kwestii osiągów, ale niekoniecznie spalania.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #400 dnia: 30 Grudnia 2018, 00:52:46 »
Prosze o pokazanie auta z takim samym wyposazaniem i osiagami jak Corolla 2019 oczywiscie hybryde w cenie do 140 tys zl. Pisze o nowym aucie.
Dlaczego oczywiście hybryda?  A jeżeli możesz mieć osiągi i wyposażenie znacznie taniej, to po co hybryda? 

Że jak przyśniesz, zadzwoni Ci telefon i odwrócisz wzrok na zakręcie to może pobocza nie złapiesz albo kogoś nie trącniesz.
Skłonność do przysypiania wynika z konkretnych schorzeń i albo się ją ma albo nie.  A jak się czuje zmęczenie to zjazd na parking i 15 minut drzemki a nie próba wspomagania się systemami.  Telefon dzwoni to wciskam kciukiem klawisz na kierownicy i mówię halo, nie muszę odwracać wzroku.
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2018, 10:03:20 wysłana przez fazibazi »

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #401 dnia: 30 Grudnia 2018, 08:14:20 »

Rozumiem że ktoś jest zakochany w nowej technologi hybrydowej ,ale czy czasami z zakupem hybrydy nie dorobił się ,,bielma na oczach,, .
 Na razie osiągi podane przez toyotę są tylko na papierze ,to może zachwyt zachowajmy do czasu aż się nową corollą będzie można się przejechać.

Ja ostatnio testowałem samochód ,oczywiście NOWY żeby nie było , który spokojnie corollę pogoni ,   jakość wykonania i wygląd wnętrza auta inna klasa jakości. Wyposażenie auta ,proszę przeczytajcie stronę do końca .

https://www.otomoto.pl/oferta/volkswagen-golf-gti-2-0tsi-245km-dsg-dach-szkl-kamera-wyprzedaz-rocznika-w-aso-ID6zA5ld.html#99c23e022b

RAV4 2.5 hybrid

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #402 dnia: 30 Grudnia 2018, 09:38:32 »
Prawie 140 koła za przyciasny kompakcik z rocznika 2018 w kolorze białym.  Silnik owszem potężny, wyposażenie niezłe ale nie powala.  Rachunki za paliwo po mieście spowodują trwały wytrzeszcz oczu. W tej cenie masz nowe RAV4 Hybrid 2018 Premium + Style.

Offline Fox

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #403 dnia: 30 Grudnia 2018, 11:59:29 »
To dużo lższejsza 3 z mocniejszym momentem obrotowym, który jest wcześniej dostępnym i soft hybrydą musi spalić te 30% mniej (powiedzmy te 5 do 5.5 litra).
Nie ma szans. Hybryda nie działa w trasie tylko zwiększa masę. Przy prędkościach pozamiejskich nie będzie tez działać zapłon samoczynny ze względu na obciążenie. Kompresor też swoje zeżre. Dobrze będzie jak przy 130km/h  nowa trójka będzie miała siódemkę z przodu.
Prius jest większy i cięższy niż Corolla.
Większa hybryda będzie sobie lepiej radzić w kwestii osiągów, ale niekoniecznie spalania.

Bez urazy ale piszesz głupoty. Testy SkyActiv-X już były (i zamknięte testy oraz testy w "starej budzie" z X'em, gdzie testujący mieli tablet, który informował o trybie pracy silnika) i normalnie działa tryb zapłonu samoczynnego. I 140km/h to nie jest duże obciążenie a co najwyżej średnie, no może dla 1.8 HSD faktycznie duże... Druga sprawa to że M-Hybrid nie posiada akumulatorów, nie dodaje masy. Silnik elektryczny wspomagający jest napędzany bezpośrednio przez spalinowy. Kompresor zeżre ci co najwyżej parę koni mechaniczych, nie paliwa...  zasada działania kompresora tutaj Ci się przyda (prosta fizyka). Mazda 3 SkyActiv-X to nie Hybryda, ale auto z systemem M-Hybrid - rozróżniajmy te pojęcia... I ciągle nie rozumiem według twojego toku rozumowania jakim prawem tryb zapłonu samoczynnego ma nie działać przy normalnej jeździe na autostradzie, to się kłóci z zasadą działania całego systemu jak i prawami fizyki.  :czerwona: Bo zaraz się okaże że to będzie działać tylko w mieście (gdzie nie będzie działać prawie nigdy ze względu na zmienne obciążenie i chociażby ruszanie spod świateł czyli rpm poniżej zakresu).

I mam ważenie że podajesz mocno nieobiektywne wyniki spalania w każdym swoim przykładzie (wyjęte z nikąd i z niczyym się nie pokrywające).  A 7l przy 140km/h (a nie 130km/h) to mi paliła mazda 6 2.0Skyactiv-G albo stare audi a4 b7 z 2.0 ALT (tutaj było niewiele poniżej 8 litrów na setkę).

Co do kondensatora to się nazywa i-ELOOP i... po prostu jest. Pupy nie urywa.

Co do SUV'ów to obecne RAV'ki (i tą nową) to mocny meh. Gdy szukałem rok temu pod koniec roku SUV'a to jeździłem praktycznie wszystkim co było. Nie wylądowała nawet w top3. Ani jakością wykonania, ani wyposażeniem ani za właściwości jezdne - była gorsza jako auto (całościowo) od kilku konkurentów (nie mówiąc o cenie, która nijak nie była współmierna do tego co to auto oferowało). Nie mówiąc ile liczyli sobie ubezpieczyciele za OC+AC dla RAV4 (i tutaj nie rozumiem dla czego, bo RAV4 co jak co ale powinna mieć najniższą grupę ryzyka czy statystyki kradzieży co jest nielogiczne).
A 2.5 litrowa hybryda ma emisję CO2 na poziomie 122g/km czyli zapomnijcie i tak o jakimkolwiek darmowym parkowaniu bądź ulgach - bo wszędzie obowiązuje limit do 100g/km. A przedze wszystkim tutaj ja osobiście widzę największą zaletę hybrydy w miastach, gdzie godzina parkowania może kosztowac nawet 10zł...
Chcoiaż jakby nie patrzec CRV nowa bije rekord beznadziejności gdy spojrzymy na silnik i przekładnie, która jest z nim zespolona (1.5 litra do dużego, cięzkiego auta oraz CVT, która symulując biegi traci główną zaletę z CVT czyli optymalne obroty)... + koszmarne spalanie bo nawet w Civicu ten 1.5T pali dużo.

Dla tego nowy 2.0 Hybrid jeżeli będzie miał emisję na poziomie <100g/km to będzie super rewelacja. I zdecydowanie wolałbym Camry czy RAV4 z tym silnikiem niż 2.5 litrowym (przy okazji niższa stawka akcyzy i OC). A 180km? Aż nadto do codziennej jazdy. A jak ktoś kupuje SUV'a by cisnąć po autostradach to niech zastanowi się nad sensem.  :grin:

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #404 dnia: 30 Grudnia 2018, 13:16:13 »
W tej cenie będzie (140 tysięcy) Mazda 3 Enso w topowej wersji
Czytałem że topowa wersja ma kończyć się na niecałych 160koła... A to już liga premium.
Cytat: paul_krakow w Wczoraj o 14:21:07
Dlaczego oczywiście hybryda?  A jeżeli możesz mieć osiągi i wyposażenie znacznie taniej, to po co hybryda? 
Moim wyznacznikiem była właśnie obowiązkowa hybryda więc porównywanie konwencjonalnego napędu z hybrydą nie ma najmniejszego sensu. Nawet z głupiego powodu że rano nie chciałem nikogo budzić, więc zanim wrzucę tryb, naciskam ev i bezszelestnie odjeżdżam. A parkuje pod dwiema sypialniami więc napewno obudzę 4 osoby o 5 rano czego robić nie lubie. Sprawia mi to frajdę jak cicho odjeżdżam. I jak dla mnie może palić i 10 litrów jest mi to bez różnicy, każde auto trzeba tankować byle nie często. Więc odpowiedni bak czego w Aurisie mi brakuje niestety. W starym d4d 2,2 czy 2.0 jeździłem rzadziej na stacje aniżeli teraz

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl