Autor Wątek: Auris(Corolla) 2018 (2019?)  (Przeczytany 300628 razy)

Offline obek

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris(Corolla) 2018 (2019?)
« Odpowiedź #840 dnia: 30 Maja 2019, 21:22:17 »
@sic22  ta konsola totalnie mi się nie podoba wygląda jak ufo lub jak by położyć tablet  :cheesy: dodatkowo ekran palcuje się moim zdaniem w ogóle totalna porażka. Samochody projektują ludzie dla ludzi a wygląda jak by projektowali je .... aż brak mi porównania nawet  :thumbdown:
Osobiście samochód dla mnie ma jeździć bezawaryjnie, palić maksymalnie 6,5 l a z dodatków to
+ kamera cofania
+ czujniki parkowania
+ tempomat
o klimatyzacji już nie piszę bo w większości to już standard :)
« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2019, 21:24:17 wysłana przez obek »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #841 dnia: 30 Maja 2019, 22:30:23 »
poprawią wyciszenie w Corolli i RAV4
Jest już test ADAC dla nowego RAV4 Hybrid.  W stosunku do poprzednika znacznie spadło zużycie paliwa w trasie, natomiast poziom hałasu przy 130 km/h wynosi 68,5 dB(A) i jest ledwie 0,2 dB(A) niższy czyli jest jak było.  Nie jeździłem RAV4 po autostradzie ale poprzednia miała moim zdaniem dobrze wyciszony silnik.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #842 dnia: 31 Maja 2019, 02:00:52 »
Silnik tak. Podwozie/tylna oś niekoniecznie.

Offline PingNoMore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #843 dnia: 01 Czerwca 2019, 19:21:26 »
No i nici z testów. Pojechałem 70 km do salonu żeby odebrać auto, a tam się okazało, że obsługa wydała wóz komuś innemu, kto rezerwował samochód później niż ja. Kuźwa, termin miałem ustalony minimum 3 tygodnie temu! Wszystko potwierdzone wiadomosciami w poczcie elektronicznej. Teraz zobaczą co to znaczy niezadowolony niedoszły klient :)

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #844 dnia: 01 Czerwca 2019, 20:58:27 »
obsługa wydała wóz komuś innemu

Jak pizze w pizzerii  :laugh:
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #845 dnia: 02 Czerwca 2019, 21:20:56 »
O ile taniej kupisz od brokera ?
ten broker to tylko na firmę, czy na osoba prywatna też może kupić ?
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #846 dnia: 05 Czerwca 2019, 18:44:47 »
https://www.youtube.com/watch?v=-bGR2ffSEm4 :-)
można i 4l/100km wycisnąć przy przepisowej jezdzie z zastosowaniem pulse and glide :-)

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #847 dnia: 05 Czerwca 2019, 19:34:08 »
można i 4l/100km wycisnąć przy przepisowej jezdzie z zastosowaniem pulse and glide :-)
Ładnie, ale te zegary to Toyota zepsuła. Wyeksponowane jest to co najmniej istotne, a to co ważne jest małe i prawie nieczytelne #fail.

Co oznacza ten wskaźnik z podziałką 0-7.5-15?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #848 dnia: 05 Czerwca 2019, 19:51:35 »
Miałem kupić i dźwignia do zmiany biegów niestety mnie utwierdzila że odpada obecna corolla. Poczekam na paskudno uroczego nowego priusa plugin

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #849 dnia: 05 Czerwca 2019, 21:43:06 »
Ładnie, ale te zegary to Toyota zepsuła. Wyeksponowane jest to co najmniej istotne, a to co ważne jest małe i prawie nieczytelne #fail.

Co oznacza ten wskaźnik z podziałką 0-7.5-15?

Chwilowe spalanie, bardzo fajnie i praktycznie to pokazuje. Ja do zegarów w mojej wersji nie mam zastrzeżeń. Pewnie, mogłaby być większa personalizacja opcji w ringach3D, ale HUD rzadzi.

Nie jestem w stanie pojąć, ze ktoś moze zrezygnować z zakupu, bo dźwignia skrzyni mu nie odpowiada. Jakie to ma znaczenie? Dźwignia jak dźwignia.
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #850 dnia: 05 Czerwca 2019, 22:15:59 »
Chwilowe spalanie, bardzo fajnie i praktycznie to pokazuje. Ja do zegarów w mojej wersji nie mam zastrzeżeń. Pewnie, mogłaby być większa personalizacja opcji w ringach3D, ale HUD rzadzi.
Ok, a jest gdzieś informacja czy obroty są w polu ECO czy Power? Jest to użyteczne do pulse and glide. To chwilowe spalanie to chyba tak samo pomocne jak obroty silnika ;) Stan baterii jest gdzieś pokazywany? Czy jest asystent pedału gazu (jest takie coś w Priusie, pokazuje jak wciskać pedał gazu aby jechać najbardziej ekonomicznie).

Co fajnego widać na HUDzie? W Priusie jest tylko prędkość, eco/power indicator, bateria  lub prędkość na aktywnym tempomacie + znaki drogowe. Brak znaków z nawigacji.

Nic nie mam w sumie do gałki zmiany biegów, oprócz tego że zajmuje dużo cennego miejsca. Joystick w Priusie jest wysoko i nie zajmuje miejsca a i tak się go prawie nie używa.
« Ostatnia zmiana: 05 Czerwca 2019, 22:18:08 wysłana przez mariuszs »

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #851 dnia: 05 Czerwca 2019, 22:30:33 »
Tak, obroty pokazuje HUD lub jedna z kilku opcji licznika. Stan baterii jak w Auris - albo na centralnym wyswietlaczu albo w zegarach.

HUD wzięty żywcem z nowych Lexusów. Pokazuje niemal wszystko, to co wymieniłeś, plus navi i czujniki parkowania. I np. Działanie systemu RCTA, gdy auto samo hamuje gdy za blisko podjedzie sie przy parkowaniu do przeszkody przodem lub tyłem, plus działanie systemu PCS. Najlepszy HUD z jakim miałem do czynienia, włącznie z nowymi BMW, które zawsze miałem za wzór. No powiedzmy ze ten sam poziom co w BMW.

Jeździłem każdym Priusem, ale nie za bardzo wiem co masz na myśli ?asystent pedału gazu?.  Myślałem ze to jest to samo co trzymanie zielonego pola w ECO by nie wyjsć poza, ale chyba masz cos innego na myśli.

Tez wolałem joystick, ale to naprawde detal.

Btw. Po 2 tys przebiegu spadło mi życie paliwa po wawie do 4,9l. Na początku było ponad 6l. Komp nic nie przekłamuje jak w Auris, jest identycznie jak liczę kalkulatorem.
« Ostatnia zmiana: 05 Czerwca 2019, 22:36:54 wysłana przez don_pazurro »

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #852 dnia: 05 Czerwca 2019, 22:37:38 »
Tak, czyli jest wskaźnik Eco/Power? Gdzie to jest? To się czyta z tych RPMów?

Czy szyby mają filtr UV? Powinno być oznaczenie UV na szybie.

HUD to jest pewnie taki jaki Toyota wymyśliła w 2015 roku wprowadzając Priusa, czyli świetny. Bez żadnej szybki jak w Maździe :)

https://www.youtube.com/watch?v=Xv9E35yAniE

A asystent/wskaźnik o którym mówię to ta niebieska poświata pod aktualnym wskazaniem Hybrid Indicatora, to się nazywa "ECO Accelerator Guidance"

Czyli widać jak naciskamy na gaz, a komputer pokazuje jak teraz zaleca aby było optymalnie. Np. przy ruszaniu każde docisnąć itp.

Cytuj (zaznaczone)
New meter displays include the Eco-Judge and A/C Score functions that evaluate accumulated environmentally friendly driving point
and A/C use. The blue display in the hybrid system indicator changes in accordance with the driving scenario and conditions, and the
new Eco-friendly Accelerator Guidance provides optional support for the accelerator pedal. As a result, the new Prius is even more fun-
to-drive in an environmentally responsible manner.
« Ostatnia zmiana: 05 Czerwca 2019, 23:02:06 wysłana przez mariuszs »

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #853 dnia: 05 Czerwca 2019, 23:37:35 »
HUD w Corolli wyglada zupełnie inaczej. Jak w Lexusie LS. Eco Power jest poniżej jako wskaźnik typowy dla tego rozwiązania. Sprawdze te szyby, plus taki, ze pokryte wszystkie z boku powłoka hydrofobowa. Nie wiem czy to standard, ale ja mam.

Juz kojarzę ten patent z Priusa. Chyba go nie ma, jutro sprawdzę, ale raczej nie.

I jeszcze jedna różnica. Jak odpalalem Auris rano, to na pradzie 5 sekund i potem benzyna. W 2.0 jest większa bateria i wyjeżdżam na pradzie nawet z garażu po wzniesieniu 45 stopni. zeglowanie  na pradzie dużo łatwiejsze niż w 1.8. I do 115 km/h. Jestem zachwycony tym autem. Mając w głowie wpadki jak mniej schowków czy gniazd 12V. Jak ktoś twierdzi, ze jest gorzej...sorry chłopaki, tez kochałem Auris, ale Corolla nowa to inna liga. Takze cenowa. Pytanie czy jesteśmy w stanie łyknąć PR Toyoty, ze akurat kombi to następca Ave. Ja nie łyknalem, choć wnętrze dużo bardziej przestronne z tylu. Ale nie żałuje poki co żadne wydanej złotówki. Choć wiem, ponad 150 tys. za auto to grubo. Tylko nikt nie oferuje nawet porównywalnego auta ze 180 KM w hybrydzie i z takim wnętrzem i wyposażeniem. I juz to mówiłem, cena katalogowa, a rzeczywista....spora różnica. I nie dlatego ze mam znajomosci. Kolega kupił tez 2.0 TS i uzyskał rabat bliski mojego.
« Ostatnia zmiana: 05 Czerwca 2019, 23:54:07 wysłana przez don_pazurro »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #854 dnia: 06 Czerwca 2019, 06:55:48 »
No dla mnie ta gałka do biegów jest nie do przyjęcia, brał tej tarczy a głupie obroty silnika nie wiem po co. Choć zegary 3D robią robotę i faktycznie hud jest fantastyczny. Nawet S klasa nie ma tak fajnego HUDa i pisze to z doświadczenia bo miałem zaszczyt widzieć jak to wygląda

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl