Autor Wątek: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi  (Przeczytany 352407 razy)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
Odp: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1275 dnia: 22 Kwietnia 2024, 20:30:47 »
A jakby się pojawił to robić kalibrację ciśnienia czy wtedy mi się wyświetli możliwość wyboru kompletu drugiego kół? I to się wtedy na zegarach ustawia czy na ekranie dotykowym? Bo instrukcja tak coś podaje o drugim komplecie czujników ale bez szczegółów.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1276 dnia: 22 Kwietnia 2024, 21:02:54 »
Oba komplety masz do przestawienia/zmiany w kompie z zegarami, w bodajże ustawieniach pojazdu, a nie na tablecie. Jest tam też pozycja  do kalibracji.
Jak Ci wywali błąd to znaczy, że zapewne masz uszkodzoną którąś z opon. Kalibrację robisz po uzupełnieniu powietrza do zadanych wartosi i przy zmianie zestawu. Ja mam stare multimedia ale nie sądzę by u Ciebie było inaczej z przestawieniem zestawu, oczywiście mogę się mylić.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #1277 dnia: 22 Kwietnia 2024, 21:16:21 »
Jest też opcja, że Kenny ma sklonowane czujniki i nie musi nic przestawiać. Chociaż to dziwne by było skoro brał komplet z ASO to oni raczej dają  drugi zestaw czujników a nie klonują ale kto wie, kto wie....   

U mnie dali drugi, wgrali go i przy okazji nadpisali oryginalne. Wyszło na wiosnę. Naciskanie "zmiana opon" nic nie dawało ale był błąd wyświetlany. Pojechałem z reklamacją i poprawili.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1278 dnia: 22 Kwietnia 2024, 21:23:29 »
Oba komplety masz do przestawienia/zmiany w kompie z zegarami, w bodajże ustawieniach pojazdu, a nie na tablecie. Jest tam też pozycja  do kalibracji.
Jak Ci wywali błąd to znaczy, że zapewne masz uszkodzoną którąś z opon. Kalibrację robisz po uzupełnieniu powietrza do zadanych wartosi i przy zmianie zestawu. Ja mam stare multimedia ale nie sądzę by u Ciebie było inaczej z przestawieniem zestawu, oczywiście mogę się mylić.
Właśnie widywałem na fb i na forum chyba też, że ludzie pisali, iż po zmianie kompletu kół właśnie wyrzucało im błąd i musieli przestawić na drugi komplet czujników. Nie wiem czy dobrze to też rozumiem ale może jak wiozłem ze sobą zimówki to łączyły się cały czas z samochodem a jak zostawiłem teraz w garażu to wywali mi jutro błąd. Kalibracji nie robiłem po tej podmianie kół, czyli rozumiem, że to mnie czeka ale nim kalibracja to muszę pewnie wybrać drugi zestaw czujników a na zegarach widziałem tylko opcję "kalibracja ciśnienia" oraz "wymiana koła". Może jak nie będzie widział czujników to umożliwi zmianę na drugi zestaw. Choć właściwie jeśli czujniki były skalibrowane wcześniej na zadane ciśnienie to mając wewnętrzne zasilanie chyba monitorują to cały czas i nie powinny się rozkalibrować :) chyba że miałeś na myśli po wymianie nie kompletu kół a wymianie czujników w kołach :)

Jest też opcja, że Kenny ma sklonowane czujniki i nie musi nic przestawiać. Chociaż to dziwne by było skoro brał komplet z ASO to oni raczej dają  drugi zestaw czujników a nie klonują ale kto wie, kto wie....   

U mnie dali drugi, wgrali go i przy okazji nadpisali oryginalne. Wyszło na wiosnę. Naciskanie "zmiana opon" nic nie dawało ale był błąd wyświetlany. Pojechałem z reklamacją i poprawili.
Dobra, jutro zobaczymy jak to wyjdzie. Może też źle zrobiłem, że nie zatrzymałem auta na "P" tylko na chwilę przystanąłem po wyjechaniu z warsztatu i próbowałem kliknąć tę wymianę koła.
« Ostatnia zmiana: 22 Kwietnia 2024, 21:25:26 wysłana przez kenny »

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1279 dnia: 22 Kwietnia 2024, 22:15:00 »
Wsiadłem się przejechać i po 10 km zaczęło mrugać i później zapaliło się na stałe. Niestety po wejściu w ustawienia i wybraniu "wymiana kół" nic się nie dzieje. Zakładam, że to tam powinienem móc wybrać drugi komplet kół? Będę dzwonił do ASO jutro.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1280 dnia: 22 Kwietnia 2024, 23:03:30 »
Nie wiem czy dobrze to też rozumiem ale może jak wiozłem ze sobą zimówki to łączyły się cały czas z samochodem a jak zostawiłem teraz w garażu to wywali mi jutro błąd
Wsiadłem się przejechać i po 10 km zaczęło mrugać i później zapaliło się na stałe.
No i mamy odpowiedź. Oczywiście, że wykryło koła w bagażniku. Niestety RAVka ma jeden odbiornik sygnałów TPMS i tak dokładnie to nie wie gdzie które koło jest. W Tucsonie miałem pełny zapas, w nim też byl TPMS. Po wymianie po chwili wykrywał, że konkretne koło jest znowu ok i alarmy gasły. No ale japońce jeszcze takich cudów nie potrafią ;)
Niestety po wejściu w ustawienia i wybraniu "wymiana kół" nic się nie dzieje. Zakładam, że to tam powinienem móc wybrać drugi komplet kół? Będę dzwonił do ASO jutro.
Przycisk OK na "wymianie kół" trzeba chwilę przetrzymać. Oczywiście wajcha na "P". Powinna zacząć migać kontrolka od niskiego ciśnienia i po jakimś czasie (taka dłuższa chwila ;) ) zgaśnie.

Jeśli jednak nie ma żadnej reakcji to być może zrobili to co u mnie czyli nadpisali komplet letni zimowym. Wtedy do ASO.

« Ostatnia zmiana: 22 Kwietnia 2024, 23:05:35 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1281 dnia: 22 Kwietnia 2024, 23:10:58 »
Będę dzwonił do ASO jutro

Nie dzwon tylko odrazu jedz z reklamacją, bo nawet tak prosta czynność jak zapisanie dwóch kompletów lato/zima osobno jak widać przerasta
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1282 dnia: 23 Kwietnia 2024, 06:39:05 »
Nie bardzo kumam dlaczego nie przełączyli kół podczas wymiany...wymieniałeś w ASO?
Co do jazdy do ASO, najpierw sprawdź ciśnienie w kołach, następnie kalibracja kół - zaznaczasz pozycję i przytrzymujesz kilka sek. OK aż zasygnalizuje, a następnie pozycja w dół, zmiana kół I też przytrzymujesz OK, mignie trzy razy i jedziesz. Jeśli jednak ikona błędu nie zniknie, to może być nie wgrany komplet.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1283 dnia: 23 Kwietnia 2024, 15:37:31 »
Nie bardzo kumam dlaczego nie przełączyli kół podczas wymiany...wymieniałeś w ASO?
Co do jazdy do ASO, najpierw sprawdź ciśnienie w kołach, następnie kalibracja kół - zaznaczasz pozycję i przytrzymujesz kilka sek. OK aż zasygnalizuje, a następnie pozycja w dół, zmiana kół I też przytrzymujesz OK, mignie trzy razy i jedziesz. Jeśli jednak ikona błędu nie zniknie, to może być nie wgrany komplet.
Wymieniałem poza ASO. Ciśnienie sprawdziłem i jest ok. Kalibracja IMO nie zadziałałaby bo auto jakby nie miało zaczytanych tych drugich czujników. Rozumiem przy błędzie, że ciśnienie było złe i wtedy kalibruję i jest ok ale on miał problem z komunikacją z czujnikami, więc kalibracja nie powinna pomóc.

Nie wiem czy to wina tego, że za krótko przytrzymywałem (bo dla niekórych rzeczy też trzeba przytrzymać a nie kliknąć ale jakoś krócej wystarczy) czy to kwestia tego, że auto wyłączyłem i włączyłem ponownie jak już błąd był na zegarach, natomiast dziś rano się udało to ogarnąć. Musiałem 3 razy robić operację przytrzymania i wtedy migało aż zaświecało się na stałe. Za trzecim razem już zgasło i tak jest zgaszone przez ponad 20 km, więc mam nadzieję, że już się nie zaświeci :) Zakładam, że przy tej opcji, gdzie jest "wymiana kół" a w opisie napisane jest "wymiana koła" to każdy czujnik osobno się wczytuje i stąd 3 razy (nie wiem czemu nie 4, może jedno już wcześniej wczytałem a nie zwróciłem uwagi) musiałem to robić. Ważne, że błąd zniknął. A czy da się na nowych multimediach wczytać te koła po wymianie przed wyświetleniem błędu to nie wiem. Bo nie wiem czy wtedy będzie mi jakoś sygnalizowało, że wczytało je. Chyba że zamiast 3 mignięć a później minuty krótszych mignięć to będzie właśnie 3 mrugnięcia i gotowe, 3 mrugnięcia i gotowe itd. Teraz pewnie te minutowe były spowodowane tym , że dalej nie połączył się z kolejnymi czujnikami i wywalało błąd :) Zobaczę za pół roku. Może wtedy do ASO zajadę z tym. Może źle szukam ale w instrukcji nie widzę by było opisane jak właśnie zaczytywać czujniki, które już są przypisane do auta, jest tylko o kalibracji ciśnienia.

Także dzięki za uwagi i pomoc! :)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1284 dnia: 23 Kwietnia 2024, 20:10:55 »
No ja mam stare media więc teoretycznie moglo cioś sie zmienić. U mnie wystarczy raz przetrzymać. Chyba jednak ciut dłużej niż w innych miejscach wymagajacych przytrzymania ale na 100% jeden traki zabieg wystarcza. Jak niedawno wymieniałem (samodzielnie) to po przykręceniu letnich kółek włączyłem auto i od razu kliknąłem zmianę opon - żadnego błedu wczesniej nie miałem. Kalbracji nie robiłem.

Anyway. Jak działa to ok :)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1285 dnia: 23 Kwietnia 2024, 21:02:09 »
Następnym razem też spróbuję tak zrobić i przytrzymam sobie odpowiednio dłużej to może zadziała :) dzięki raz jeszcze

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1286 dnia: 23 Kwietnia 2024, 22:36:17 »
Obawiam się, że tak jak mi kiedyś, gumiarz "nadpisał" Ci nowe czujniki w miejsce starych, zamiast dodać jako drugie. Przerabiałem temat kilka lat temu.
Dopiero ASO w moim przypadku  wtedy, poradziło sobie  bez problemu ( odpowiedni sprzęt).
Teraz to pewnie bułka z masłem dla większości "fachowców", ale jakoś zbieżny jest twój problem z moim wtedy. Obym się mylił ;)
« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2024, 22:38:06 wysłana przez Krisman »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1287 dnia: 24 Kwietnia 2024, 09:05:34 »
Z ciekawości. Ile ASO bierze za wymianę opon 19 cali na alufelgach? U mojego wulkanizatora w tym roku 250 zł.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1288 dnia: 24 Kwietnia 2024, 10:45:31 »
U nas wulkanizator bierze 210+20(tpms) za alufelgi 19

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1289 dnia: 24 Kwietnia 2024, 10:50:12 »
U mnie płaciłem 160 złotych ale bez programowania TPMS.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl