Autor Wątek: RAV4 montaż haka  (Przeczytany 249438 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
Odp: RAV4 montaż haka
« Odpowiedź #240 dnia: 12 Września 2021, 13:49:48 »
U mnie działa bardzo dobrze.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #241 dnia: 12 Września 2021, 16:11:45 »
U mnie też bez problemów. Przypuszczam, że wiele zależy od tego gdzie serwis przesunie antenę. U mnie przesunęli do przodu i do góry.

Offline Tomik01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #242 dnia: 12 Września 2021, 17:01:36 »
A jakiego producenta hak montowaliście?, różnią się czymś od siebie tego samego typu produkty wiodących producentów np. westfalia, brink ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #243 dnia: 12 Września 2021, 17:57:55 »
U mnie jest Westfalia z pionowo wypinaną kulą - po wyjęciu kuli i schowaniu gniazda nic nie widać z tyłu. Brink jest wypinany poziomo (łatwiej się obsługuje) i jest dobrze widoczny od tyłu.
Różnią się konstrukcją, więc i przesunięcie anteny może być inne - zwłaszcza, że producent nie przewidział procedury (zaleca usunięcie anteny ;)) i sposób przesunięcia zależy od inwencji mechanika.

Offline pi-ro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #244 dnia: 19 Października 2021, 11:22:01 »
Dziala - ale samochod samoczynnie hamuje bo przeszkoda jest wykrywana
Ciekawostka z ostatniej chwili. W wersji Adventure na 2022 rok będzie RCTA (system ostrzegania o ruchu poprzecznym z tyłu pojazdu) ale bez automatycznego hamowania. W Executive będzie z hamowaniem. Handlowiec sprawdził ten fakt w specyfikacji i potwierdził go.
Co dziwne patrząc do folderu RAV4 na 2021 RCTA bez hamowania był instalowany tylko w wersjach benzynowych, a w hybrydach RCTA miał hamowanie.
Czyli w Adventure (hybryda) traktowanym jako "samochód do lasu" zastosowali rozwiązanie z benzyniaków. Czyżby TMP posłuchała uwag o notorycznym hamowaniu podczas cofania z założonym bagażnikiem lub podpiętą przyczepą i po prostu wyłączyła tą funkcję? Zobaczymy.

Obecnie trwają jeszcze negocjacje TMP z producentem dotyczące konfiguracji na rynek polski. Dlatego trzeba poczekać na oficjalny katalog. Już wiem, że Adventure w kolorze niebieskim nie będzie. Powód: Polacy jako zadowolony z życia naród kupują głównie samochody w żywych kolorach: czarnym, szarym i białym :grin:. Podobnie tapicerka też będzie czarna - wyłącznie skórzana i to bez wentylacji. Detali wnętrza w kolorze pomarańczowym (oprócz nici) jak w Adventure w USA i Kanadzie nie będzie. Bo kto by taki samochód kupił ?     
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2021, 11:30:03 wysłana przez pi-ro »

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #245 dnia: 19 Października 2021, 16:34:53 »
mam hybrydową exe, więc nie wypowiem się co do stanu faktycznego, ale w katalogu jest, że RCTA ma tylko exe a RCTA z hamowaniem tylko exe hybrid; skoro adventure nie jest topowym poziomem wyposażenia (tylko bardziej stylistycznym), to nie wiem skąd zaskoczenie, że RCTA adventure nie będzie sam hamował, dobrze, że w ogóle będzie go miał (bo selection niby go nie ma...)

Offline pi-ro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #246 dnia: 19 Października 2021, 17:55:19 »
skoro adventure nie jest topowym poziomem wyposażenia (tylko bardziej stylistycznym), to nie wiem skąd zaskoczenie, że RCTA adventure nie będzie sam hamował, dobrze, że w ogóle będzie go miał (bo selection niby go nie ma...)
Tu nie chodzi o zaskoczenie a o niekonsekwencję (jeśli o czymś takim można mówić w przypadku często dziwacznych decyzji księgowych TMP). Wygląda to tak jakby w hybrydowej Adventure zainstalowano RCTA jak w benzynowej wersji Executive. Zapewne istnieje jakaś przyczyna, dla której wyłącznie hybrydowa Executive ma automatyczne hamowanie przy RCTA a wersja benzynowa nie. Stąd drobne zdziwienie i pytanie czym różnią się obie hybrydy.
Finalnie fakt dodania RCTA działa na plus dla wersji Adventure. Być może moim błędem przy ocenie wersji Adventure było porównanie do Executive a nie np. do Selection czy Black JBL. Wówczas na liście pojawiają się wartości dodane (dodatkowe funkcje i systemy) uzasadniające wyższą cenę Adventure. Patrzenie na Adventure z perspektywy Executive powoduje lekką frustrację bo widać tylko to czego w niej nie będzie. Coś jak ocena do połowy pełnej szklanki przez optymistę i pesymistę.

Wszystko to nie zmienia faktu, iż cieszę się, że wersja Adventure pojawi w sprzedaży w PL. Byłem i jestem zainteresowany kupnem RAV4 w kolorze Urban Khaki (żona wybrała ten kolor). Swego czasu rzuciłem nawet hasło, że jeśli pojawi się wersja RAV4 z wyglądem Adventure i w kolorze khaki (w USA to Lunar Rock) to ją kupimy. A tu niespodzianka. Teraz trzeba tylko poczekać na finalną specyfikację.
Obecnie jeżdżę Hondą Civic UFO (w kolorze pomarańczowym). Gdy ją kupowałem Toyota nie oferowała nic praktycznego i ciekawego podobnej klasy. Stąd wybór Hondy. Tym razem w szranki stanęły Honda CR-V, Mazda CX-5 i Toyota RAV4. Wygrywa RAV4. I przyznam, że jej linia wpada w oko i zapada w pamięć.
Sorki za off-topic. Wracając do tematu - hak także będę instalował więc informacje z forum się przydadzą.

« Ostatnia zmiana: 19 Października 2021, 18:24:00 wysłana przez pi-ro »

Offline pio76

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #247 dnia: 20 Października 2021, 16:31:04 »
RAV 4 V
Chciałbym zapytać, czy przy zamontowanym haku macie jeszcze ucho/zaczep do holowania, które jest oryginalnie montowane z prawej strony gdzieś mniej więcej w okolicy montażu belki haka. Bo mi powiedzieli w ASO, że demontują to ucho gdy jest montowany hak...? Jak to wygląda u Was? Mam hak wpinany od dołu, w pionie..także po złożeniu gniazda pod zderzak i wypiętym haku, to z tyłu nie widać. Dzięki.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #248 dnia: 20 Października 2021, 16:53:32 »
A jest w ogóle takie ucho z tyłu w RAVce oryginalnie ?
W instrukcji samochodu nic na ten temat nie znalazłem.
W instrukcji montażu haka Wetsfalia - który mam zamontowany - też nic nie ma na temat demontażu tego ucha.
Może kolega Kiełek coś będzie wiedział - bo sam montował hak.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #249 dnia: 20 Października 2021, 18:52:27 »
W instrukcji montażu haka Wetsfalia - który mam zamontowany - też nic nie ma na temat demontażu tego ucha.

Niedokładnie przeczytałeś instrukcję montażu :)

Oryginalnie jest hak/zaczep - jest przykręcany w te same otwory, gdzie przykręca się hak holowniczy. Takimi różowiutkimi śrubami :)
Aktualnie, włącznie z różowiutkimi śrubami, lezy u mnie na półce.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #250 dnia: 20 Października 2021, 19:12:06 »
A ten róż,  to nie klej czasem? :)
Jeszcze nie spotkałem auta bez uchwytu do holowania.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline pio76

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #251 dnia: 20 Października 2021, 22:53:50 »
A ten róż,  to nie klej czasem? :)
Jeszcze nie spotkałem auta bez uchwytu do holowania.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

No też o to zapytałem, jak zauważyłem...Odpowiedź, że teraz hak pełni rolę uchwytu holowniczego...??

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #252 dnia: 21 Października 2021, 00:14:03 »

Niedokładnie przeczytałeś instrukcję montażu :)

Oryginalnie jest hak/zaczep - jest przykręcany w te same otwory, gdzie przykręca się hak holowniczy. Takimi różowiutkimi śrubami :)
Aktualnie, włącznie z różowiutkimi śrubami, lezy u mnie na półce.
Tam nie ma co czytać - same obrazki.
Ale fakt - wszystkie dotychczasowe auta miały z tyłu ucho.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Offline pio76

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #253 dnia: 21 Października 2021, 16:59:25 »
A u Ciebie @Markid jest to ucho czy nie...?

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #254 dnia: 21 Października 2021, 18:21:03 »
Ucho

i po uchu...

Jednak fioletowe.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl