Autor Wątek: RAV4 montaż haka  (Przeczytany 249029 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pawaroti

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 montaż haka
« Odpowiedź #375 dnia: 15 Kwietnia 2022, 14:29:43 »
Jaka jest różnica w funkcjonalności między tanią 13PIN a dedykowaną 13PIN?
Dobra cena. Wiązka dedykowana jest na zasadzie plug-and-play, wszystko pasuje do fabrycznych złączek w samochodzie, długość przewodów jest dopasowana do konkretnego modelu auta. W przypadku Rav4 wymaga przecięcia jednego przewodu z org. instalacji w samochodzie.

Skąd masz info o dodatkowym rabacie 5%? Po jego zastosowaniu cena tym bardziej atrakcyjna. Pytałeś w ASO o cenę montażu?

Offline Arv

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #376 dnia: 15 Kwietnia 2022, 15:24:39 »
Skąd masz info o dodatkowym rabacie 5%? Po jego zastosowaniu cena tym bardziej atrakcyjna.

Po jakimś czasie pojawił się popup na stronie, że jak się ze mną skontaktują, to może dadzą rabat. No to się zarejestrowałem. Po jakimś niedługim czasie dostałem maila:

W odpowiedzi na zapytanie o atrakcyjniejszą cenę, informujemy, że:
Na towar z tematu emaila możemy udzielić 5% rabatu jeśli zamówienie będzie realizowane po przedpłacie na nasze konto bankowe (zwykły przelew).
Jeżeli zdecydują się Państwo na zaproponowaną ofertę proszę składając zamówienie w uwagach wpisać, że rabat został udzielony mailowo, wtedy osoba obsługująca zamówienie uwzględni go podczas realizacji.

Ostatecznie wyszło: 1353,75 zł z darmową przesyłką.

Pytałeś w ASO o cenę montażu?

Nie. Plan jest taki, że podjadę do nich na opcjonalną "zerową" wymianę oleju i od razu umówię montaż. Wezmę ich wiązkę, żeby uniknąć ping ponga w razie  problemów. Haka BRINK nie chciałem.

Druga opcja to Marcin i montaż przy woskowaniu, ale wciąż nie jestem całkiem przekonany do woskowania.

Będę miał jeszcze do montażu kamerkę tył i światełka do klapy. Nie wiem jeszcze czy zrobię to samemu czy zlecę. Rozważałem też wymianę głośników, ale dam fabrycznym jeszcze trochę pograć testowo. Po prostu zbieram rzeczy do kupy a potem będę się zastanawiał co zrobić z montażem wszystkiego na raz.
« Ostatnia zmiana: 15 Kwietnia 2022, 15:39:31 wysłana przez Arv »

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #377 dnia: 15 Kwietnia 2022, 15:42:43 »
Montujcie od razu uzupełniająca wiązkę o ładowanie. Niewiele osób o tym wie. Wiązki są zawsze Brinka. Ja hak wziąłem Westfalii. Montaż za darmo w ASO.

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #378 dnia: 15 Kwietnia 2022, 20:22:01 »
Montujcie od razu uzupełniająca wiązkę o ładowanie. Niewiele osób o tym wie.
Można prosić o więcej szczegółów w tej kwestii? Czy oznacza to, że montuje się dwie wiązki? Jedną standardową 13 pinową i drugą "uzupełniającą o ładowanie"? Czy też wiązka 13 pinowa do przyczepy kempingowej ma w sobie coś szczególnego co wyróżnia ją od typowych (popularnych na rynku) wiązek.
Za miesiąc  odbieram swoją RAV4 i będą mi montować hak w ASO. Za hak policzyli 4500 zł bez żadnego upustu. Handlowiec wspominał, że będzie to Brick horyzontalny. Nie wpisał w umowie ani modelu ani producenta haka. Z forum dowiedziałem się, że hak firmy Steeler mam omijać szerokim łukiem - podobno dostaje luzów co jest niebezpieczne przy holowaniu prawie tonowej przyczepy.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #379 dnia: 15 Kwietnia 2022, 21:42:56 »
Ja nie chcę do niczego namawiać Krzysp ale jak możesz to na prawdę zrezygnuj z tego haka i weź Westfalie najwyższy model z dedykowanymi wiązkami Brinka.
Mnie sam hak i wiązki wyszło 2100 zł.
Te Brinki od Toyoty są czasem problemowe.

Wiązka uzupełniająca?
Już tłumaczę.
Tak, to dodatkowe okablowanie które zasila cokolwiek masz wpięte w hak. Chyba w 70% ma to właśnie zastosowanie w przyczepach kempingowych. Ładuje Ci Aku w przyczepie w czasie jazdy, na pewno automatycznie odbija mover przyczepy i nie wiem czy nie zasila wszystkiego innego w przyczepie kiedy jest wpięta w auto.
Jak teraz tego nie założysz to już tego nie założysz - chyba że będzie pruł na nowo całe auto.
Koszt takiej wiązki to chyba ok ,200 zł. Muszę spojrzeć w fakturę.

Po więcej info zapraszam na priv. Podam Ci ew. dokładne modele podzespołów.

Ta cena to za hak i robociznę czy sam hak?
Masakra.

Offline Arv

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #380 dnia: 15 Kwietnia 2022, 23:54:48 »
Za hak policzyli 4500 zł bez żadnego upustu.
Kpina. Zaoszczędzisz dwa tysiące kupując polecaną przez wszystkich Westfalię z mojego linka wyżej i zawożąc do salonu na montaż. Do tego nie będziesz mieć szpetnego zaczepu z tyłu.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #381 dnia: 16 Kwietnia 2022, 06:29:12 »
Za hak policzyli 4500 zł bez żadnego upustu.
Kpina. Zaoszczędzisz dwa tysiące kupując polecaną przez wszystkich Westfalię z mojego linka wyżej i zawożąc do salonu na montaż. Do tego nie będziesz mieć szpetnego zaczepu z tyłu.
aaa jak z Gwarancjä? ASO tylko założy - nie bierze odpowiedzialnosci za ten hak..

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Arv

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #382 dnia: 16 Kwietnia 2022, 10:51:23 »
Co może się stać z hakiem renomowanej firmy, z gwarancją i rękojmią?

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
RAV4 montaż haka
« Odpowiedź #383 dnia: 16 Kwietnia 2022, 11:05:33 »
Co może się stać z hakiem renomowanej firmy, z gwarancją i rękojmią?
pytam z ciekawosci - bo kiedys zapytalem goscia w ASO .. i mowil,ze oni np hak założä nie swój,ale umywajä rece od ewentualnych pozniejszych awarii.. Inaczej by bylo - jesli sie kupi u nich hak i zamontujä . Taka polityka.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Arv

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #384 dnia: 16 Kwietnia 2022, 12:08:28 »
Inaczej by bylo - jesli sie kupi u nich hak i zamontujä . Taka polityka.

Mówiąc precyzyjnie, polityka sprzedażowa. :)
Weź u nich samą wiązkę. Hak to tylko żelastwo.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #385 dnia: 16 Kwietnia 2022, 13:04:35 »
Inaczej by bylo - jesli sie kupi u nich hak i zamontujä . Taka polityka.

Mówiąc precyzyjnie, polityka sprzedażowa. :)
Weź u nich samą wiązkę. Hak to tylko żelastwo.
I wiązka dwa razy droższa pewnie.
No jest to jakaś opcja ale bez przesady. Zanim to skręcą to pewnie sprawdza.
Nie zakładajmy że będzie wadliwe.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #386 dnia: 16 Kwietnia 2022, 21:09:43 »
Ja kupowałem hak samodzielnie (Westfalia), a wiązkę i montaż (taki był wymóg leasingodawcy) dało ASO.
Nikt nie wspominał o problemach z gwarancją. Zresztą na hak jest gwarancja producenta haka.

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #387 dnia: 17 Kwietnia 2022, 09:20:03 »
Ta cena to za hak i robociznę czy sam hak?
To jest cena za całość z montażem. Napisałem, że bez upustu choć winieniem Wam wyjaśnienie. Zamawiając RAV4 Adventure z jasnym dachem (Bitone) i hakiem otrzymałem łącznie 2000 zł upustu więc trudno ocenić czego ten upust dotyczy. Jeśli uznać, że za lakier i tak bym dopłacił, Cobrę zaoferowali ze zniżką, a samochód miał upust EcoBonus  z tytułu niższej akcyzy to można potraktować owe 2000 zł jako upust na hak. Wtedy cena 4500 maleje do 2500 zł. Zapytam dealera o możliwość montażu haka Westfalii. Nawet jeśli zasugerują żeby kupić ten hak (Westfalię) od nich (w wyższej cenie) to jestem skłonny ponieść ten koszt skoro i tak fakturowo policzyli już za hak 4500 zł. W Hondzie mam hak stały Steinhoff, który montowałem sam ale po gwarancji. Zastanawiałem się ponownie nad hakiem stałym do RAV4. Ostatecznie jednak wybrałem odpinany bo w niektórych krajach UE hak wymaga demontażu gdy się go nie używa. Dedykowana do Hondy wiązka 10 lat temu kosztowała mnie około 350 zł mimo, że to tylko kable i gniazdo. Wiązka uniwersalna z gniazdem była wówczas w cenie 60 zł. Dedykowaną zamontowałem sam, bez konieczności przecinania jakichkolwiek kabli (miała dedykowane złącza przejściowe). W mojej ocenie w ASO nie powinni robić problemu przy założeniu, że wiązkę kupię u nich i montażu dokona serwis Toyoty. W końcu montaż haka jest jedną z prostszych czynności instalacyjnych. A jeśli i wiązka jest dedykowana do konkretnego modelu samochodu to jej montaż też jest dziecinnie prosty.
« Ostatnia zmiana: 17 Kwietnia 2022, 09:23:01 wysłana przez krzysp3 »

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #388 dnia: 17 Kwietnia 2022, 09:21:21 »
Wiadomość umieszczona omyłkowo. Prośba do moderatora o jej usunięcie. Dziękuję.
« Ostatnia zmiana: 17 Kwietnia 2022, 09:23:36 wysłana przez krzysp3 »

Offline pawaroti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #389 dnia: 17 Kwietnia 2022, 10:00:13 »
To jest cena za całość z montażem.
Nadal sporo jak za hak. W moim przypadku, mimo tego że kupowałem samochód ze sporym rabatem, miałem ofertę haka z montażem za 2,5k - nie zdecydowałem się tylko dlatego że to był BRINK który jest widoczny po demontażu kuli. Jak już się zdecydowałeś i zapłaciłeś to nie ma co kruszyć kopii. W mojej opinii dość drogo wyszło.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl