Autor Wątek: RAV4 montaż haka  (Przeczytany 249083 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: RAV4 montaż haka
« Odpowiedź #645 dnia: 28 Marca 2023, 09:20:29 »
U mnie ASO zamontowało wiązkę z modułem jak tutaj: https://www.hakihol.pl/modu-u-trail-tec-15-a-171363.html
Podobno ma obsługiwać LEDy. Jak dotąd nie sprawdzałem bo zarówno w bagażniku rowerowym jak i w przyczepie mam zwykłe żarówki.
Funkcjonalność tego modułu ciężko ustalić - jest tylko instrukcja montażowa.
Strona producenta nie istnieje.
Tak, że ten tego ...

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #646 dnia: 28 Marca 2023, 10:46:21 »
wydaje mi się, że jednak coś trochę mieszasz. to, że jakiś sklep sprzedaje hak z konkretną wiązką nie znaczy, że jest ona bardziej dedykowana do toyoty niż inna. inny sklep sprzedaje z inną wiązką stąd moja konsternacja o tym "dodawane do westfalii", a akurat ehaki proponują też Westfalie. ten brink akurat nie wspiera LED. chociaż pewnie i tak go kupię bo trochę nam wrażenie, że ta obsługa LED to feature widmo
To może zapytam inaczej.
Czy znasz czy znamy przypadki wiązek z którymi oświetlenie LED faktycznie nie działało? Ja nie kojarzę a większość jednak tutaj na forum ma Brinka.

Offline trocha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #647 dnia: 28 Marca 2023, 11:05:53 »
Ktoś coś wspominał o świecącym cały czas stopie w bagażniku z ledem. Raczej mało osób narzeka, bo tylko pojedyncze modele bagażników mają światła led, z przyczepkami nie wiem jak jest ale skoro brink w swojej specyfikacji pisze, że nie obsługuje, to zakładam, że jakieś problemy są. Dla mnie też obecnie to nie jest duży problem, bo bagażnik który planuje kupić nie ma ledów, ale kto wie co będzie w przyszłości.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #648 dnia: 28 Marca 2023, 11:19:50 »
Skontaktowałem się z ehaki bo mnie natchnales. Odpowiedź jest prosta.

Ludzie wpadają na pomysł wymiany wszystkich żarówek przyczepy na ledowe a nie wiedzą jak działa moduł przyczepy. Przekazuje on prąd na gniazdo po wykryciu realnego obciążenia. Jeżeli przyczepa ma lampy zintegrowane (według przyjętego standardu) lub własny moduł wszystko będzie działać.

Ja ciągnę tylko przyczepę z ledami. Co prawda jeszcze w Toyocie nic nie podpinałem ale postaram się jak najszybciej to sprawdzić i dam Ci znać, sądzę że nie będzie żadnych kłopotów, znam też kolegę który ma Ravke i ma hak westfali z wiązką Brinka i przyczepe Knausa na ledach i wszystko jest okej

Offline trocha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #649 dnia: 28 Marca 2023, 11:29:06 »
ok, dzięki, to byłaby całkiem dobra informacja

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #650 dnia: 28 Marca 2023, 12:06:40 »
Jak dotąd nie sprawdzałem bo zarówno w bagażniku rowerowym
Ja w sobotę pierwszy raz założyłem platformę rowerową i okazało się, że mam wtyczkę 7 pinową i gniazdo 13 pinowe. Musiałem pędzić po przejściówkę za 35 zł:))

Offline stalowy22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Slection
« Odpowiedź #651 dnia: 28 Marca 2023, 14:32:03 »
Ja miałem równie ciekawe wydarzenie, pojechałem na stację diagnostyczną ogarnąć zaświadczenie do wpisania do dowodu odpowiedniej kwestii...i się okazało, że przeciwmgielne nie świecą na wtyczce,...albo nie podpięli, albo źle podpięli.
RAV 4 Selection - 222 KM

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #652 dnia: 28 Marca 2023, 14:38:11 »
A do tego nie sprawdzili po montażu, dobrze że chociaż kierunkowskaz włączony "w lewo" w pojeździe świeci "w lewo" na przyczepie...
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #653 dnia: 28 Marca 2023, 14:48:58 »
Ja w sobotę pierwszy raz założyłem platformę rowerową i okazało się, że mam wtyczkę 7 pinową i gniazdo 13 pinowe. Musiałem pędzić po przejściówkę za 35 zł:))
Dlatego wcześniej wspominałem, że wraz z instalacją haka i wiązki warto od razu kupić przejściówkę 13/7 bo nigdy nie wiadomo na co się trafi.
U mnie akurat platforma na rowery ma wtyczkę 13 pin, a przyczepa 7 pin. Obydwie mają zwykłe żarówki - wszystko działa poprawnie, pomijając irytujące pikanie czujników tylnych przy cofaniu.
« Ostatnia zmiana: 28 Marca 2023, 14:51:05 wysłana przez Markid »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #654 dnia: 30 Marca 2023, 12:23:18 »
U mnie ASO zamontowało wiązkę z modułem jak tutaj: https://www.hakihol.pl/modu-u-trail-tec-15-a-171363.html
Podobno ma obsługiwać LEDy. Jak dotąd nie sprawdzałem bo zarówno w bagażniku rowerowym jak i w przyczepie mam zwykłe żarówki.
Funkcjonalność tego modułu ciężko ustalić - jest tylko instrukcja montażowa.
Strona producenta nie istnieje.
Tak, że ten tego ...

Spytałem dystrybutora modułu Trail-tec 15A, który ASO mi zainstalowało do haka - odnośnie funkcjonalności modułu i dostałem następująca odpowiedź:
"the Trail-Tec Module 15-A supports the LED capability on the trailer.
The module has an integrated buzzer so that a turn signal failure occurs via an acoustic signal.
With regard to the battery on the trailer, many 13-pin electrical kits offer the option of ordering an extension kit for continuous current/charging cable.
This charges the trailer battery when the vehicle engine is running.
Whether it is possible with an electrical kit must be checked individually with the electrical kit article number."

Wygląda na to, że ASO nie bujało - obsługuje LED (zwykłe żarówki też - bo ja mam akurat zwykłe).
Gdyby była potrzeba dodatkowo zasilać ładowanie akumulatora w przyczepie kampingowej to trzeba dołożyć dodatkowy moduł.
Ja akurat tego nie potrzebuję.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #655 dnia: 30 Marca 2023, 12:41:04 »
Ja akurat tego nie potrzebuję.
Ja se kupisz rower elektryczny i bedziesz woził na tym haku to zapotrzebujesz do ładowania go. ;) ;) ;)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #656 dnia: 30 Marca 2023, 13:19:07 »
W sumie dobry pomysł - platforma rowerowa z ładowarką. Po drodze można podładować. Aby na miejscu skorzystać.
Tylka ja nie lubię elektrycznych rowerów, wolę takie staroświeckie do pedałowania i pocenia się ;)

Offline sRAVko

• Początkujący
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #657 dnia: 31 Marca 2023, 10:17:25 »
Cześć,
Kiedy zdecydowałem się samodzielnie zamontować hak+wiązka w RAVce prześledziłem ten wątek dość dokładnie aby uniknąć niespodzianek. Możliwych rozwiązań jest sporo więc i nie na wszystko można znaleźć tutaj receptę. Zdecydowałem się na hak Westfalia wypinany pionowo (jeden z droższych) i wiązkę Westfalia niejako do kompletu :) też nie tania.
Wiązka ma oznaczenie 335110300113 i jest dedykowana do RAV4 wersja praktycznie od 2019 roku, zarówno zwykłej jak i hybrydowej. Jak dla mnie kluczowym momentem montażu wiązki był moment podpinania przewodu światła przeciwmgielnego. Wymaga rozcięcia właściwego peszla w aucie i potem przecięcia właściwego przewodu, który następnie wpina się w obwód sterownika wiązki. Znalazłem, przeciąłem, podłączyłem. Uff. Byłem taki dumny  :roll:
Niestety moja radość była krótka. podłączyłem nową przyczepkę rowerową i po włączeniu kolejno całego oświetlenia okazało się, że jest jeden problem. Przeciwmgielne na przyczepie się zapala ale lampa przeciwmgielna w aucie zaczyna mrugać i słychać terkotanie w module wiązki (jakby przekaźnik załączał się i odłączał), w przyczepie światło też nieznacznie pulsuje. Lampa w aucie jest LEDowa, na przyczepce zwykła P21W.
Instalacja przeszła bad. tech., choć jak diagnosta włączył swoje urządzenie, to też mrugała lampa w aucie.
Zwróciłem się do dz. technicznego Westfalii. Technik przyjął zgłoszenie ale rozwiązania póki co nie znają, ponieważ ta wiązka powinna w aucie z lampami LED działać poprawnie. Będziemy jeszcze ten temat drążyć, bo muszę tu dodać, że dział techn. Westfalia nie olał mnie, nie próbował zbyć, jak to bywa, że pewnie źle zamontowane, tylko podjął sprawę.
Pytanie jest takie: czy ktoś ma podobną konfigurację tzn. tej wiązki z LED w aucie i zwykła żarówka w przyczepie i mu to działa, albo też ma problem.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #658 dnia: 31 Marca 2023, 11:21:31 »
Dlatego warto to zlecić komuś kto się na tym zna i zwalić później na niego, a teraz masz problem.
Ale szacun za podjęcie walki.
Wiązkę dostałeś Brinka? Ona idzie z Westfalia jaka komplet. Szła na no pewno rok temu.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #659 dnia: 31 Marca 2023, 11:29:56 »
Ja bym spróbował wsadzić po prostu do przyczepy na przeciwmgielne LED zamiast zwykłej żarówki. Ewidentnie różnica poboru prądu przez jedno i drugie nie podoba się modułowi. Ale doświadczenia w tym nie mam więc to tylko sugestia obejścia problemu.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl