Autor Wątek: RAV4 montaż haka  (Przeczytany 249433 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
Odp: RAV4 montaż haka
« Odpowiedź #810 dnia: 10 Kwietnia 2024, 19:05:03 »
Teraz otrzymałem jeszcze opcję GDW, chyba 2588T60. Ten chyba był wspominany w tym wątku, więc pewnie na niego się zdecyduję.

https://dobrehaki.pl/hak-holowniczy-toyota-rav-4-v-xa50-2018-p-16835.html

Czy trzeba na coś zwrócić uwagę poza działaniem kick-sensora? Podobno mają już opracowaną technikę przesuwania anteny i wszystko działa prawidłowo.
Witam , w ubiegłym tygodniu montowałem hak z firmy www.holownicze.pl , osobno wybrałem hak pionowo odpinany i odrębnie wiązkę dedykowaną dla RAV 4 HEV , ceny bardzo przystępne ,
montaż w firmie prywatnej ,ale ogarnęli kick-sensora , tak że teraz dużo lepiej reaguje na buta .
pozdrawiam
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #811 dnia: 15 Kwietnia 2024, 00:36:53 »
Od roku zbierałem się do samodzielnego montażu haka.  W końcu z nieprzecenioną pomocą przyjaciela udało się za to zabrać wczoraj.

Hak Westfalia wpinany pionowo, ten z belką niżej, bez potrzeby wymontowania belki zderzaka.

Zdejmowanie osłony zderzaka swoje zajęło, bo tylko na youtubie to wygląda prosto, jak ktoś to już robi po raz tysięczny.  W praktyce jest inaczej.  Jak już się ma dobrą technikę, to spinki schodzą szybko, ale zaczepy w plastikowych listwach nad kołami wymagają nieco siły oraz podważenia języczka, żeby puściły.

Samo montowanie belki do podłużnic nie jest trudne, tylko nieraz dostęp kluczem dynamometrycznym do śrub nie jest łatwy.

Z elektryką miało być prosto, bo wiązkę miałem dedykowaną Westfalii.  Jednak trzeba zdemontować lewą osłonę boczną w bagażniku, żeby mieć łatwy dostęp.  Tam wpięcie do gotowej kostki bardzo proste, tylko z podłączeniem przeciwmgielnych gorzej.  Jest tam wielkie spotkanie kilku wiązek i trzeba zidentyfikować tę grubą, która idzie do góry, do klapy (światło przeciwmgielne jest na klapie).  Nie trzeba wcale przecinać peszla, wystarczy odnaleźć żyłę tam gdzie wychodzi z jednego, przechodzi 4-5 cm bez ochrony i wchodzi z powrotem do innego.

Jeszcze na dodatek kupiłem wiązkę uzupełniającą, żeby mieć napięcie na 10. pinie podczas jazdy (to służy teoretycznie do ładowania baterii w przyczepie, ale być może się kiedyś przyda do czegoś innego, np. ładowania roweru elektrycznego).  Z tym już prosto nie jest, bo to dość prymitywny patent: napięcie z +12 V szeregowo przez bezpiecznik do przekaźnika, który ma być sterowany z czegokolwiek co tylko ma napięcie 12 V przy włączonej stacyjce. Jest taki pomarańczowy długi kabelek, tak samo długi jak bardzo długi kabel do podpięcia do +12 V i założenie jest takie, że to trzeba przeciągnąć aż pod maskę, gdzieś do skrzynki z bezpiecznikami.  I być może tak też można, ale żeby poprowadzić te kabelki przez dolne listwy, to jest dużo innych osłon do wymontowania i generalnie cała kupa niewdzięcznej roboty.

Całe szczęście w hybrydach mamy akumulator w bagażniku i po długim szperaniu udało mi się ustalić, że ta mała skrzyneczka z bezpiecznikami przy samym akumulatorze, właśnie jest zasilana po włączeniu stacyjki (cała lewa strona lewego rzędu, tam gdzie jest m.in. "IGCT NO. 2").  I tam właśnie można podpiąć sobie ten pomarańczowy (dodając sobie bezpiecznik po drodze, tak na wszelki wypadek, żeby nie wywaliło od razu tego na 40 A który jest gdzieś wcześniej).

Całą operację mógłbym uznać za totalny sukces gdyby nie to, że kompletnie nie działa mi kick sensor.  Po wycięciu otworu w samym zderzaku, wyciąłem te części ramki (oczywiście po uprzednim wyjęciu z niej anten) które wchodziły w paradę, z założeniem takim, że ramka generalnie zostaje tam gdzie była, a fragment anteny bez ramki poprowadzę na około elementów haka.  Ale jednak coś jest nie tak, i sensor nie działa.

Zanim wrócę do eksperymentów (muszę w tym celu wymontować znowu zderzak), chciałbym zapytać uprzejmych forumowiczów-majsterkowiczów, którym się udało zamontować pionowy hak Westfalii z zachowaniem działania kick-sensora, czy mają jakieś wskazówki w tym temacie.  Czy chodzi o to, żeby dwie antenki były idealnie równoległe?  Czy o to, że żaden element haka nie znajduje się między nimi?  Czy o to, żeby obie antenki, zachowując ich równoległość, przenieść głębiej, za hak?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #812 dnia: 15 Kwietnia 2024, 06:05:15 »
tak na wszelki wypadek, żeby nie wywaliło od razu tego na 40 A

chyba raczej żeby uniknąć pożaru samochodu

działania kick-sensora

wpierw sprawdź w zegarach, czy jest aktywny
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #813 dnia: 15 Kwietnia 2024, 09:57:01 »
działania kick-sensora
wpierw sprawdź w zegarach, czy jest aktywny

Jasna sprawa, to pierwsze co sprawdziłem, bo po przerwie w zasilaniu z akumulatora spodziewałem się różnych dziwnych zachowań.  Z resztą po podłączeniu akumulatora otwarta klapa odmawiała zamknięcia jakimś pikaniem, trzeba było ją raz ręcznie zamknąć i dopiero potem otwierała się z pilota czy przycisku.  Natomiast jeśli chodzi o ustawienie funkcji między zegarami, to było ciągle aktywne, dla pewności wyłączyłem i włączyłem z powrotem, ale nie pomogło.  Dwa razy uruchomiło się mimowolnie jak szperaliśmy pod zderzakiem, ale jak próbowaliśmy celowo, to ani razu.  Zaznaczam, że auto już mam od ponad trzech lat, i z kick sensora korzystam regularnie, więc wiem jaki ruch nogą należy wykonać.

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #814 dnia: 15 Kwietnia 2024, 10:30:56 »
Przejrzałem sobie zdjęcie przesłane przez Markida w tutejszych postach i się zastanawiam, czy Markid (czy Marcin, który poprawiał ustawienie ramki) mógłby podpowiedzieć, którędy poprowadzona jest antenka tylna, której na zdjęciach nie widac.

Czy jest normalnie w swojej ramce i po prostu przednia część ramki jest nieco odchylona w dół przez belkę i hak?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #815 dnia: 15 Kwietnia 2024, 16:19:16 »
Powinna być normalnie osadzona na zderzaku tak jak fabrycznie, tyle że trzeba usunąć poprzeczki wewnątrz plastikowej ramki. Przez nie przechodzi kulą haka i gniazdo.  U mnie jest trochę inaczej, bo ASO wykastrowało uchwyty od anteny na zderzaku I trzeba było mocować antenę sposobem czyli trytytki poradzą na wszystko. 

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #816 dnia: 15 Kwietnia 2024, 17:24:03 »
Powinna być normalnie osadzona na zderzaku tak jak fabrycznie, tyle że trzeba usunąć poprzeczki wewnątrz plastikowej ramki. Przez nie przechodzi kulą haka i gniazdo.  U mnie jest trochę inaczej, bo ASO wykastrowało uchwyty od anteny na zderzaku I trzeba było mocować antenę sposobem czyli trytytki poradzą na wszystko. 

Dzięki za sprecyzowanie.  Ja przednią część ramki wyciąłem na szerokość wycięcia w zderzaku, zakładając (pewnie jak się okazuje błędnie), że poprowadzę sobie antenkę na około, trochę bardziej do przodu, żeby nie zahaczać hakiem przy zakładaniu.  Muszę spróbować wyprostować antenkę, żeby była równoległa do tylnej.  Jak się okaże, że to pomaga, to pewnie posklejam z powrotem ramkę.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #817 dnia: 15 Kwietnia 2024, 21:08:02 »
U mnie ASO przesunęło antenę powyżej haka ale to gorzej działało i gniazdo ocierało o antenę przy wysuwaniu. Teraz jest na oryginalnym miejscu choć umocowana nieoryginalnie.

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #818 dnia: 18 Kwietnia 2024, 14:03:14 »
U mnie ASO przesunęło antenę powyżej haka ale to gorzej działało i gniazdo ocierało o antenę przy wysuwaniu. Teraz jest na oryginalnym miejscu choć umocowana nieoryginalnie.

Próbowałem wyprostować antenkę, ale to nic nie dało.  Muszę rozebrać zderzak i sprawdzić to jeszcze raz, również z dala od metalowej belki.  Ale to zostawiam sobie na week-end.

Natomiast zauważyłem dziwną rzecz: w instrukcji montażu wiązki, jest mowa o dwóch bezpiecznikach 20A w zestawie.

I tu jest już niespójność, bo w przypadku lewego (+15, +30) dla HEV, na schemacie jest pokazane 30A.

Ale ja w swojej skrzynce mam tak:

Czyli bezpieczniki już są, ale 30A, tak jak jest podane na pokrywce.

Czy ktoś się orientuje, czy to oznacza, że powinienem wymienić te dwa na 20A?

A tak poza tym, przychodzi mi do głowy, że być może skoro jest bezpiecznik na "TOWING-B" to być może gdzieś z tyłu jest doprowadzone zasilanie przeznaczone do pin 10 (czyli takie, które pojawia się tylko przy "READY" albo "IGNITION ON"), tylko wiązka uzupełniająca od Westfalii będąca pewnie uniwersalna, tego nie precyzuje w instrukcji montażu.  Czy ktoś tu ma o tym jakieś pojęcie, którym mógłby się podzielić?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #819 dnia: 18 Kwietnia 2024, 14:14:41 »
Bezpieczniki powinny być o zmniejszonej wartości, zgodnie z instrukcją.
Tak, jest zasilanie na złączu do wiązki haka, ale 'stałe'. Zasilanie 'po zapłonie' należy wykonać, dodatkowo stosując przekaźnik
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #820 dnia: 18 Kwietnia 2024, 14:33:42 »
Bezpieczniki powinny być o zmniejszonej wartości, zgodnie z instrukcją.

Okej, dzięki.

Cytuj (zaznaczone)
Tak, jest zasilanie na złączu do wiązki haka, ale 'stałe'. Zasilanie 'po zapłonie' należy wykonać, dodatkowo stosując przekaźnik

No właśnie, pytanie dotyczyło zasilania po zapłonie (tzw. "+15", bardziej enigmatycznie nie można było wymyślić).  Wiązka uzupełniająca się właśnie sprowadza do tego: przekaźnika i bezpiecznika.  Zastanawia mnie to, że niektóre rzeczy są przygotowane to prostego podłączenia, tak jak kostka z zasileniem permanentnym (to tzw. "+30"), światłami, stopami, kierunkami, itd, wszystkim, za wyjątkiem przeciwmgielnego, którego trzeba odkopać w wiązce do klapy, przeciąć, itd.  To samo z zasilaniem po zapłonie, nie można było tego w prosty sposób przygotować i teraz muszę kombinować.

Tak przy okazji, jak szperałem w okolicach akumulatora w poszukiwaniu miejsca do podłączenia tego kabelka do sterowania przekaźnikiem, otworzyłem też tę większą skrzynkę przy tej malutkiej z bezpiecznikami (tam gdzie jest "IGCT NO. 2").  W owej skrzynce wydaje mi się, jest m.in. przekaźnik do obwodu "+15" i teraz podejrzewam, że ten gruby kabel, który od tej skrzynki odchodzi, to właśnie to "+15".  Jak będę majstrował, to sprawdzę, czy jest tam napięcie tylko po zapłonie i przy okazji zrobię fotki.  Wolałbym podpiąć to sterowanie przekaźnika gdzieś, gdzie nie będę musiał haratać żadnej skrzynki, ale nie wiem czy to będzie możliwe.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #821 dnia: 18 Kwietnia 2024, 19:48:07 »
Może jest nowsza wersja instrukcji od wiązki.   Ta wygląda tak jak by była do 4 gen Rav4.

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #822 dnia: 19 Kwietnia 2024, 06:35:11 »
Może jest nowsza wersja instrukcji od wiązki.   Ta wygląda tak jak by była do 4 gen Rav4.

Wiązka na pewno jest dedykowana dla RAV4 5. generacji, tylko komuś nie chciało się modernizować rysunków.  Wszystko poza tym się zgadzało, ale być może niewiele się różni od 4. generacji.

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #823 dnia: 20 Kwietnia 2024, 23:37:26 »
Dziś ciąg dalszy walk z elektryką, elektroniką i mechaniką.

Podpiąłem sobie zasilanie po zapłonie (tzw. "+15") i tym zamknąłem temat elektryki.  Znalazłem rozwiązanie bez haratania żadnych skrzynek ani kabli.  Chodziło o to, żeby podpiąć sterowanie przekaźnika do obwodu po zapłonie.  Główny przekaźnik do zapłonu (IGCT, czyli "ignition control") znajduje się w tej większej skrzynce obok małej skrzynki z bezpiecznikami przy akumulatorze w bagażniku (żeby do niej mieć dostęp, konieczne jest zdjęcie prawego boku w bagażniku).  Wymontowałem klocek zespalający te dwie skrzynki i otworzyłem go od spodu, żeby zobaczyć jak to tam jest połączone.  Okazało się, że od tego głównego przekaźnika IGCT idzie bezpośrednio szyna zasilająca lewe nóżki od lewego rzędu bezpieczników w tej malutkiej skrzyneczce (czyli "BATT FAN", "PCU", "IGCT NO.2" i "INV W/P NO.1").  A kabelki z prawych nóżek tych bezpieczników wychodzą  bokiem ze skrzynki i wędrują potem peszlem do góry.  Myślałem przez moment, że się wgryzę w kabel idący z "IGCT NO.2", ale nie podobało mi się, że będzie to szeregowo z tym bezpiecznikiem.  Udało mi się wpiąć wtyczkę-blaszkę typu Faston właśnie między obudową a tą szyną, w miejscu gdzie trzyma się dobrze i nie zagraża innym obwodom.  W ten sposób wyprowadziłem sobie sterowanie niezależne, i dodałem szeregowo bezpiecznik 2A.  Za to zasilanie (to przełączane tym przekaźnikiem sterowanym przez szynę po IGCT) podpiąłem do + akumulatora z szeregowym bezpiecznikiem 15A (w zestawie z wiązką uzupełniającą).

Jeśli chodzi o kick sensor, wymontowałem zderzak i mogłem trochę poeksperymentować.  Kiedy antenki są trzymane sztywnie przez ramkę, a ramka jest ciut wysunięta do przodu, to faktycznie działa prawie tak samo skutecznie jak przed montażem haka.  Tylko wtedy trochę osłona zderzaka musi być wygięta, żeby ramka się zmieściła pod belką i mocowaniem haka.  Najwyraźniej, jak antenki nie są idealnie równo, to przestaje działać, i myślę, że to dlatego antenki są w ramce.  Tego tematu jeszcze nie zamknąłem, powalczę jeszcze jutro.  Ale jestem dobrej myśli.

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #824 dnia: 22 Kwietnia 2024, 07:46:23 »
Wczoraj zamknąłem temat kick sensora.

Z ustawieniem ramki walczyłem jeszcze trochę, bo między dwiema antenkami, w dziurze powstałej po wycięciu dwóch poprzeczek ramki, jest bardzo ciasno i ledwo mieści się gniazdko z wychodzącą wiązką od jego tyłu.  Gdyby wiązka była wyprowadzona z gniazdka boku, byłoby o niebo łatwiej, i być może niektóre marki wiązek tak mają, ale nie Westfalia.  Przycisnąłem więc wiązkę trytytkami do gniazdka, wyciąłem maksymalnie z wewnętrznej krawędzi ramki, i się jakoś mieści.  Wykorzystałem jeszcze wycięte poprzeczki ramki, żeby odpychały ramkę od belki w dół, tak żeby cała przednia antenka była wyprostowana.  Mogłem nawet przykręcić tył ramki do zderzaka oryginalnymi wkrętami i przypiąć jej przód oryginalnymi spinkami.  W takim układzie kick sensor działa prawie tak samo skutecznie jak przed montażem haka, więc jestem zadowolony. =)

Konkluzja co do kick sensora: antenki muszą być w ramce, równoległe i w jednej płaszczyźnie, inaczej nie działa albo działa o wiele gorzej.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl