Autor Wątek: RAV4 montaż haka  (Przeczytany 249467 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: RAV4 montaż haka
« Odpowiedź #825 dnia: 22 Kwietnia 2024, 11:15:26 »
U mnie kabel anteny jest ramce. Hak Westfalia pionowa. Sensor działa bezproblemowo. Fajnie że Ci się udało.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #826 dnia: 04 Maja 2024, 23:32:46 »
Mam pytanie. Jeszcze przed odbiorem ravki naczytałem się tu na forum, że jak na haku jest coś zawieszone, to przy włączaniu migaczy słychać sygnał ostrzegawczy, który ponoć był irytujący. Pamiętam, że nawet pytałem o to w ASO (podobno można to wyłączyć), ale nie bardzo wiedzieli o co chodzi.
Faktycznie przez ponad 2 lata użytkowania nigdy tego nie miałem,.aż do dziś... Bagażnik ten sam, co zawsze i nagle pojawił się sygnał. W zasadzie nawet mi nie przeszkadza, bardziej zastanawiam się dlaczego:) zastanawiam się też jak on działa, bo u mnie nie aktywuje się przy każdym włączeniu migaczy, a tylko czasem i jakoś nie potrafię znaleźć zależności w jakich sytuacjach

Offline evilsnailofdestruction

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #827 dnia: 22 Czerwca 2024, 11:53:13 »
Cześć,

Montuję właśnie HAK do RAV4 PHEV 2022, używam wiązki tu dość często używanej z EHAKI.PL czyli 335110300113
Nie mam pewności co zrobić z przewodem do przeciwmgielnych

Z tego co rozumiem, muszę namierzyć kostkę z przeciwmgielnych, wyjąć tam kabel, przeciąć, założyc kabelki i puścić przez wiązkę.
Natomiast problem mam taki aby namierzyć to miejsce z wiązką (która to wiązka i który kabel).
Czy ktoś z Was który to robił mógłby mi to oznaczyć?

« Ostatnia zmiana: 22 Czerwca 2024, 12:00:21 wysłana przez evilsnailofdestruction »

Offline Rober

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV4 2019
« Odpowiedź #828 dnia: 25 Czerwca 2024, 12:01:58 »
Musisz wydłubac  przwód z peszla  tego grubego idącego z góry . U mnie był to pomarańczowy przwód  raczej cienki ( oczekiwałem czegoś grubszego ) . Przeciąć  i podłaczyc  do złacza - znaczenie ma prawidłowe podłaczenie do odpowiednich  conectorów , to znaczy po przecięciu kontroluj ktory jest wchodzacy , który wychodzący . Przy błednym podłączeniu światła będa migać . Przy prawidłowym podłaczniu  światła przeciwmgielne zapalaja się tylko w przyczenie - tylne samochodu nie . Takie sa moje doświadczenia , dodam ,że po przecięciu kabelki wydały mi sie za cienkie i za krótkie więc dolutowałem przedłużki .

Offline evilsnailofdestruction

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #829 dnia: 25 Czerwca 2024, 12:08:31 »
Dzięki - znalazłem wczoraj :)
Wrzucam dla przyszłych pokoleń.

U mnie to był JASNO CZERWONY przewód (ale nie pomarańczowy)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #830 dnia: 25 Czerwca 2024, 12:10:25 »

czerwony przewód
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #831 dnia: 26 Czerwca 2024, 10:45:06 »
W niektórych przypadkach czasem lepiej wybrać hak "amerykański". (Topoll - pamiętam ;) )
Mnogość opcji, które można pozapinać jest zdecydowanie większa.

Klient chce bagażnik na motor. To i ma bagażnik na motor. Brakowało tylko całego osprzętu elektrycznego, mocowań lamp itp. ale to najmniejszy problem.

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline m___s

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #832 dnia: 28 Czerwca 2024, 17:11:04 »
Panowie jestem na etapie wyboru haka do RAV4, docelowo będę chciał zakupić przyczepę kempingową, więc dobrze byłoby mieć jakieś sprawdzone rozwiązanie. Możecie się podzielić Waszymi doświadczeniami? Całość będę jeszcze konsultował z firmą Colina bo u nich będę wykonywał instalację. W moim ASO powiedzieli, że bez usunięcia kick sensora nie da rady, więc nawet nie kontynuowałem rozmowy. ;-)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #833 dnia: 28 Czerwca 2024, 18:37:47 »
Bardzo dobry jest Brink, nie ustępuje mu Westfalia (lecz sporo zabawy by zostawic kick sensor), GDW także złego słowa nie powiem. Złacze 13pin oraz dodatkowo gniazdo haka powinno mieć wyprowadzenia do zasilania stałego i acc ewentualnego akumulatora przyczepki kempingowej (nie ma tego w standardowej wiązce bo jest jako przystawka za sporą opłatą, ale można zastosować przekaźnik z podstawką, wykonać wiązkę i ochronę poprzez dodatkowe bezpieczniki). Kick zostaje. Wycięcie w zderzaku minimalne i schludne a nie wyszarpane zębami. Śruby zabezpieczone. Tyle.
Na czas holowania kick sensor powinno się wyłączyć w menu zegarów.
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwca 2024, 18:59:15 wysłana przez Colin »

Offline m___s

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #834 dnia: 28 Czerwca 2024, 19:51:36 »
@Colin czy rozmawiamy o tym modelu Brink z którym obecnie jest problem z dostępnością czy dostępny jest z miejsca? Rozumiem, że u Ciebie bez problemu można wykonać instalację z zastosowaniem przekaźnika z podstawką i wiązką o której piszesz? Dziękuje za wiadomość!

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #835 dnia: 28 Czerwca 2024, 20:32:01 »
Obecnie z Brinkiem są perturbacje, dostępny od 7 do 25 dni roboczych, teraz jest loteria ponieważ cały świat go chce na wczoraj  - dzieje się to samo co roku w tym wakacyjnym okresie. GDW 14 dni roboczych, Westfalia podobnie. Wiązki dostępne. Instalację doposazyć można w stosowne dodatkowe zasilania odrazu, tutaj nie ma żadnego problemu by złącze 13-pin było "kompletne".

Offline m___s

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #836 dnia: 28 Czerwca 2024, 21:15:42 »
Wszystko jasne, dziękuję pięknie!

Offline Marek22

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #837 dnia: 30 Sierpnia 2024, 12:08:20 »
Witam. Serwis toyoty zamontował hak w 2019 ale zdemontował ramkę czujnika otwierania bagażnika. Mam ten czujnik. Jak namieżyć wiązkę do podłączenia czujnika.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #838 dnia: 30 Sierpnia 2024, 12:11:54 »
Kostka jest po lewej stronie zderzaka, dostępna od spodu

Offline Marek22

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #839 dnia: 30 Sierpnia 2024, 12:38:42 »
Dzięki. Mam kanał w garażu, może w końcu na coś się przyda.
Pozdrawiam 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl