Autor Wątek: Odpływ skroplin klimatyzacji - Auris TS 2017  (Przeczytany 14178 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sandman_3891

• Toyot Leżący
  • *
Odpływ skroplin klimatyzacji - Auris TS 2017
« dnia: 29 Maja 2018, 17:44:17 »
Witam,

Czy możecie podpowiedzieć, w którym miejscu pod autem znajduje się odpływ skroplin z klimatyzacji?

Od kilku dni zrobiło się dosyć ciepło, klimatyzacja działa bez zarzutu, a pod samochodem niestety śladu wody brak  :-(

Z góry dziękuję za info w powyższym temacie.

Pzdr.
Kamil
Spalanie - Motostat.pl

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
Odp: Odpływ skroplin klimatyzacji - Auris TS 2017
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Maja 2018, 17:55:05 »
Czy możecie podpowiedzieć, w którym miejscu pod autem znajduje się odpływ skroplin z klimatyzacji?

Nie napisałeś z jakim silnikiem (choć to pewnie bez znaczenia).
U mnie w 1.6 (2016) kapie na prawy przedni wahacz.

Offline sandman_3891

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Maja 2018, 17:59:57 »
Nie napisałeś z jakim silnikiem (choć to pewnie bez znaczenia).
U mnie w 1.6 (2016) kapie na prawy przedni wahacz.

Już się poprawiam, to hybryda.
Spalanie - Motostat.pl

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Maja 2018, 18:26:59 »
powinno byc to 1m27s:
https://www.youtube.com/watch?v=aTtfIsPuK14&feature=youtu.be

nie masz co przeżywać, u mnie też jakoś nie widać żeby coś ciekło, a wszystko działa należycie

Offline sandman_3891

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Maja 2018, 18:31:08 »
powinno byc to 1m27s:
https://www.youtube.com/watch?v=aTtfIsPuK14&feature=youtu.be

nie masz co przeżywać, u mnie też jakoś nie widać żeby coś ciekło, a wszystko działa należycie

I wszystko jasne!

Wielkie dzięki za pomoc :-)
Spalanie - Motostat.pl

Offline dajanosky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Lipca 2019, 23:09:45 »
Cześć.
Pytanie kieruję głównie do użytkowników Aurisów w hybrydzie (tylko i wyłącznie dlatego, że być może uda Wam się utwierdzić mnie w przekonaniu, że nie jestem odosobnionym przypadkiem).
Otóż mam podobny problem jak moi przedmówcy - brak kałuży wody pod samochodem (a w poprzednim aucie miałem taką po przejechaniu 6-10km). I ja bym się tym wcale nie przejmował gdyby nie... no właśnie - smród! Potworny smród z klimy pojawiający się każdego dnia rano i przy każdym odpaleniu samochodu, gdy stoi dłużej niż godzinę. Nie jest to efekt, który trwa w nieskończoność. Jest to uderzenie smrodu zatęchniętej szmaty przez kilkanaście sekund i koniec. Nie piszcie mi o odgrzybianiu itp. Aktualnie nastukane 37tys kilometrów, przy 30tys na przeglądzie zleciłem wykonanie odgrzybiania i czyszczenia klimatyzacji (koszt chyba ok. 150 albo 180PLN ze względu na bardziej zaawansowaną wersję). Problem powrócił już po 3 tysiącach po przeglądzie. Do klimy na pewno coś wpuszczali, bo początkowo było to coś czuć. Jakieś propozycje?
[  ] Citroen Berlingo '08
[X] Auris HSD HB '17 Selection Pure

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Lipca 2019, 08:15:29 »
Pewnie nie suszysz parownika po jeździe to i smród masz

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Lipca 2019, 12:45:42 »
Ja po prostu przestałem wyłączać klime przez cały rok i po dwóch miesiącach efekt ustał. Nie śmierdzi, czynnik (2015 II FL HSD) dalej nie wymaga dobicia jak twierdzą panowie a jest podobno drogi.

Offline Matus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Lipca 2019, 22:21:38 »
Kolego z moich obserwacji widać że kałuża pod autem zależy od wilgotności powietrza. Nieraz jest 30 stopni przejadę 50 km i spadną 2 krople, innego dnia jest 25 stopni przejadę 10 km i kałuża jakby ktoś z węża lał. Co do smrodu niestety ten typ tak ma. Przerabiałem wszystko co możliwe raz był spokój na tydzień raz na miesiąc. Teraz śmigam ciągle na klimie i trudno po odpaleniu chwilę śmierdzi potem jest ok.... Na serwisie rozkładają ręce miałem już ozonowaną czyszczony mechanicznie pod ciśnieniem parownik i nadal to samo  :shock:
Toyota Yaris 1.33 VVT-I 2007
Toyota Auris 1.8 Hybrid 2016 Prestige+Executive+Safety
Nissan Qashqai 2021 Tekna 1.3 165km
Seat Leon III 2016 FR 1.4 TSI 150KM
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,37533.180.html

Offline dajanosky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Lipca 2019, 07:20:11 »
Nie no nie może tak być. Poza tym ja pod swoim samochodem nie zaobserwowałem nawet kropelki. Cała ta sytuacja zaczyna mnie już z lekka irytować. W poprzednim aucie klimę miałem włączoną przez cały czas, nie odgrzybiałem jej przez cały okres użytkowania samochodu czyli przez jakieś 70 000km i fiołkami pachniało, nie wyłączałem jej 5km od dotarcia do celu jak tu wszyscy sugerują celem wysuszenia parownika... Coś musi być nie tak. W aktualnym przypadku klima również włączona jest cały czas i np. dziś rano po odpaleniu samochodu nie było takiej tragedii choć było czuć. Drama będzie po 15 jak z pracy wyjdę. Smród jest nie do wytrzymania, odpalam samochód i z automatu otwieram szyby. Ujadę 3-4km i jest ok. Moja tojka już ma ode mnie  <zolta>.

Offline sandman_3891

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Lipca 2019, 14:44:27 »
Czasem może tak być, że nie ma śladu wody, bo u mnie rurka od odpływu jest dokładnie nad wahaczem i na nim się robi kałuża...

Co do zapachu to też miałem problem na początku sezonu klimatyzacyjnego i o dziwo pomogła zwykła dezynfekcja środkiem za 10 PLN Plak Airclim z marketu. Potem jeszcze dodatkowo na serwisie po 45 kkm Toyota swoim czarodziejskim środkiem zrobiła dezynfekcję + filtr węglowy i drugi sezon absolutnie nie narzekam na zapach.

Dodam, że nie stosuję żadnego systemu wcześniejszego wyłączania itd. itp. od kwietnia do września klima non-stop na AUTO, w dużej mierze ze względu na komfort baterii trakcyjnej :)
Spalanie - Motostat.pl

Offline dajanosky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Lipca 2019, 11:59:10 »
Co do zapachu to też miałem problem na początku sezonu klimatyzacyjnego i o dziwo pomogła zwykła dezynfekcja środkiem za 10 PLN Plak Airclim z marketu. Potem jeszcze dodatkowo na serwisie po 45 kkm Toyota swoim czarodziejskim środkiem zrobiła dezynfekcję + filtr węglowy i drugi sezon absolutnie nie narzekam na zapach.
Ja przy 30 tysiącach dezynfekowałem w ASO. Mają tam dwie opcje - 80 i 150 (bodajże) złotych. Wersja droższa zawierała jakieś dodatkowe badziewie które suma summarum przestało działać po tygodniu no i węglówkę.
W związku z tym później sam dezynfekowałem Bizolem C30 + granat zapachowy od K2 + nowy filtr węglowy. Spokój na 2-3tyg. Teraz to wali tak, że mam wrażenie jakbym w środku miał akwarium ze starą i zieloną wodą...

Dodam, że nie stosuję żadnego systemu wcześniejszego wyłączania itd. itp. od kwietnia do września klima non-stop na AUTO, w dużej mierze ze względu na komfort baterii trakcyjnej :)
Ja mam dokładnie tak samo. Od kwietnia klima jest na auto, ustawiane 21-22 stopnie, nawiew albo na soft albo na medium. Pierwsze smrody pokazały się przy 12ooo km.

Offline darthbartek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: auris 1.8 hybry
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Maja 2026, 11:44:11 »
Cześć, udało się pozbyć smrodu? mam ten sam problem, auto garażowane, po serwisie w toyocie (czyszczeniu parownika + ozonowanie) smród wrócił, dlatego zaczynam zastanawiać sie nad sprzedaza tego szmelcu...

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Maja 2026, 12:12:29 »
czyszczenie parownika tzn. co zrobili?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline darthbartek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: auris 1.8 hybry
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Maja 2026, 17:34:41 »
czyscisz fizycznie piana od strony schowka albo przez rure od skoplin

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl