Autor Wątek: Fabryczna homologacja opon  (Przeczytany 38320 razy)

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Fabryczna homologacja opon
« Odpowiedź #30 dnia: 11 Sierpnia 2018, 11:01:00 »
Bez Twojej zgody raczej nikt Ci samochodu nie będzie zabierać na oględziny. A po wypadku oględziny są na miejscu i na opony nikt nie patrzy, uwierz bo miałem okazję uczestniczyć jako świadek gdy facet palnął rowerzystę przy wyprzedzaniu, wpakował się zaraz za nim do rowu a rowerzysta karetką nieprzytomny został zabrany. Facet się na szczęście uczciwy i zadzwonił po pogotowie, policja przyjechała a zaraz za nią laweta z ASO bo właściciel zadzwonił. Ani połowy godziny wszystko nie trwało. Akcja z volvo była głośna z wiadomych przyczyn i czy to komputer czy kierowcą i tak zabiłby kobiete nie ważne na czym by jechał. Naczytacie się tych głupot prawnych w internetach i szerzycie dalej te bajki. Pytałem nawet jednego dziennikarza motoryzacyjnego i utwierdził mnie w przekonaniu że to pic na wodę i przy jakiś rażących naruszeniach ubezpieczyciel będzie dopiero się ubiegać o swoje po czym nie wypłacić odszkodowania. W przypadku naprawy bezgotówkowej z AC przez salon ubezpieczyciel zazwyczaj nawet nie przyjeżdża na oględziny tylko czeka na raport i dokumentację graficzną od pracownika serwisu z którym to mają podpisaną umowę. Jeśli bieżnik jest ok, rozmiar mieści się w normie i zamiast 17' są łyse 14' wystające poza obrys pojazdu to owszem zapewne masz problem. Inaczej zapomnij o tych bajkach z oponami, że bez dokumentów po kradzieży nie wypłaci Ci odszkodowania, bez kompletu kluczyków też nie odda wartości pojazdu etc. Bo to wszystko opowieści wyssane z palca.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 11 Sierpnia 2018, 14:03:27 »
Akcja z volvo była głośna z wiadomych przyczyn i czy to komputer czy kierowcą i tak zabiłby kobiete nie ważne na czym by jechał.
Chodziło mi o wypadek Volvo, w Polsce, gdzie dzieci zginęły jadąc na tylnej kanapie. https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/producenci/news-wypadek-pod-mszczonowem-bedzie-wyjasniac-volvo,nId,2292475

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #32 dnia: 11 Sierpnia 2018, 14:29:36 »
Ciekawe jak musicie rozwalić samochód żeby ubezpieczyciel się dowalił. Skoro mój stał ze szkody AC dwa tygodnie i miałem samochód zastępczy a finalnie po poprawkach wyszło 25kk. Nikt mi opon nie sprawdzał bo inaczej sam bym pokrył koszty. Trochę luzu zalecam. Wszyscy straszą a nikomu się ubezpieczyciel nie dowalił

Podobna sytuacja tyle że z OC sprawcy, naprawa z ASO ponad 3 tygodnie, auto zastępcze. Opony też wymienili na niehomologowane 205/50 r17  (bo jedna w wyniku kolizji uległa zniszczeniu+ felga). Opisywałem tutaj:

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,42508.msg598995.html#msg598995

Jeżeli zmieniłbym rozmiar opon drastycznie czyli założył jakieś balony albo jak ostatnio modne w beemkach niedomiary to może i mógłby się ubezpieczyciel rzucać.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #33 dnia: 11 Sierpnia 2018, 18:35:51 »
Dokładnie. Jeśli spełnia normy to kompletnie nie ma różnicy czy macie 16 czy 18.

Offline opc

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 01 Września 2018, 14:19:47 »
Byłem ostatnio w ASO na naprawie gwarancyjnej to sobie zamówiłem naklejkę na opony 205/55 r16 i takie zamierzam na zimę założyć.

Poprosiłem również TMP a przesłanie informacji odnośnie homologacji dla mojego auta dotyczącą opon oraz ich rozmiaru, muszę jedynie przesłać skan dowodu rejestracyjnego ze wskazaniem danych gdzie widnieje że jestem jego właścicielem

Offline suhar15

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 02 Września 2018, 00:36:22 »
Siemka,
Mam AURIS II HSD  z 2013,  w instrukcji obsługi samochodu mam 3 rozmiary opon do wyboru : r17 225/45 (posiadam letnie na alusach)
r16 205/55 (zimowe na stalówkach)
r15 185/65 (nie posiadam)
Z racji że mieszkam w niemcowni a szkopy mają jopla na punkcie "jakie opony w dowodzie takie na aucie", temat mnie zaciekawił i pytałem w Toyota i Dekra. W obu miejscach potwierdzono że można używać wszystkich 3 rodzajów jakie przewidział producent mimo że w dowodzie wpisane tylko r17.
Czy w polskich instrukcjach obsługi wymienione są również 3 opcje? Jeśli tak to po co robią problem?  Jeśli nie to dla czego skoro w niemieckiej są?

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 02 Września 2018, 08:41:35 »
W instrukcji są trzy rozmiary pisałem o tym kilka postów wyżej

Offline suhar15

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 02 Września 2018, 09:58:07 »
Sorki przeoczyłem. Popełniłem też błąd w poście wyżej. Jeszcze raz pełny opis:
195/65R15 91H
205/55R16 91V
225/45R17 91W
Skoro w instrukcji jest tak napisane to dlaczego Toyota nie stosuje się do własnej instrukcji? Co na to Okręgowa Stacja Kontroli?  Przy przeglądzie diagnosta powinien wiedzieć.

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 02 Września 2018, 11:21:53 »
Wg naklejki nie można założyć też opon z Indeksem 94Y albo 91V   bo nie ma go na nalepce

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #39 dnia: 02 Września 2018, 16:14:44 »
Pic na wodę fotomontaż. Od kiedy diagbnosta sprawdza opony?

Offline suhar15

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 05 Września 2018, 12:22:07 »
A powinien

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #41 dnia: 05 Września 2018, 14:06:02 »
A co za różnica w samochodzie, który jedzie maksymalnie 175 km/h czy ma opony 91V czy 91H ? Jedno to 240 km/h drugie 210 km/h .
Pozdrawiam
Wojtek

Offline mikoszewlo

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #42 dnia: 05 Września 2018, 14:32:22 »
Chyba chodzi o różnicę w cenie po prostu.
Pozdrawiam.

Offline rasz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 07 Września 2018, 12:38:13 »
Byłem ostatnio w ASO na naprawie gwarancyjnej to sobie zamówiłem naklejkę na opony 205/55 r16 i takie zamierzam na zimę założyć.

Poprosiłem również TMP a przesłanie informacji odnośnie homologacji dla mojego auta dotyczącą opon oraz ich rozmiaru, muszę jedynie przesłać skan dowodu rejestracyjnego ze wskazaniem danych gdzie widnieje że jestem jego właścicielem

Witam, po przeczytaniu tego wątku wysłałem do TMP skan dowodu rejestracyjnego gdyż chciałem naklejkę z mniejszym rozmiarem opon 205/55 r 16. Wczoraj otrzymałem odpowiedź negatywną, że nie mogą wydać takiego dokumenty gdyż samochód (auris wersja Dynamic sport) wyjężdżał na oponach 225/45 r17 i producent nie przewiduje innego rozmiaru.
Więc zimówki muszę kupić w fabrycznym rozmiarze.

Offline imyr3end

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 07 Września 2018, 21:28:49 »
Niestety WOJAK WRO ma rację. Sprawdzałem już nie u dealera ale w Toyota Polska. Jeśli świadectwo homologacji posiada zapis, że auto jest np. tylko na kołach 15'' - to tylko takie możesz ,,bezpiecznie - prawnie'' założyć. Ja mam taki zapis właśnie o kołach 15''. Też chciałem zafundować sobie do Aurisa felgi alu 16'' i na nich opony letnie. Technicznie jest to możliwe oczywiście ale jak dojdzie do wypadku czy kolizji ubezpieczyciel czepia się wszystkiego żeby nie wypłacić odszkodowania. Przy stłuczce to pół biedy. Co będzie jak w wypadku będą ofiary śmiertelne lub ktoś będzie kaleką? Koszty renty, leczenia i rehabilitacji będą ogromne. Nie chcę tu narzekać na toyotę ale ... to moja pierwsza toyota i zaczęło się nieciekawie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl