Te otuliny cos daja? Przeciez w aucie jest termostat, zamykajacy duzy obieg jesli silnik jestniedogrzany wiec chlodnica i tak jest odlaczona. Temperatura otwarcia termostatu to okolice 90st.
Termostat zamyka obieg płynu przez chłodnicę. Jednak płyn pozostaje w chłodnicy i w przewodach i szybko stygnie. Np. po wjechaniu na górkę i zjeżdżaniu silnik w Priusie się wyłącza i wszystko stygnie szybciej niż w zwykłym aucie. Poza tym silnik nie oddaje ciepła wyłącznie przez chłodnicę. Gdyby tak było, to nigdy by nie wystygł.
Długo zastanawiałem się czy zasłaniać grill. Skoro to działa, to dlaczego producent auta w taki układ nie zaopatrzył? Jednak nowe Priusy aktywne żaluzje już mają. Myślę, ze przy pierwszych wersjach zadecydowała oszczędność. Skonstruowanie w pełni automatycznego i niezawodnego układu nie jest tanie. Pamiętajmy, że w lecie awaria takich żaluzji może oznaczać uszkodzenie silnika.
Tymczasem "upgrade" w wykonaniu świadomego użytkownika Priusa kosztuje trzy złote i nie wymaga żadnych narzędzi. Kupujemy dwie otuliny rozcinamy wzdłuż i upychamy palcami w szczeliny dolnego grill. Właśnie to zrobiłem - wszystko trwało może 4 minuty.
Narody, które nie brzydzą się Priusami tak jak Polacy, temat ten od dawna przerabiają. Tutaj znajdziecie tabelkę z tym co i kiedy zasłaniać w Priusach w zależności od temperatury. Osobiście górnego grilla (inwerter) nie zamierzam zasłaniać nigdy:
https://priuschat.com/threads/2010-prius-grill-blocking-strategy.62556/