Autor Wątek: Prius a mróz...  (Przeczytany 45988 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
Odp: Prius a mróz...
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Listopada 2018, 23:37:33 »
Czy zasłanianie grilla w P3 podczas zimy może być niebezpieczne dla silnika? Chodzi mi o granice które nie należy przekroczyć. Np.
1. Gdy temperatura otoczenia wzrośnie do wartości x należy zdemontować osłonę.
2. Gdy jeżdżę dynamicznie po mieście przez kilka godzin a temperatura wzrośnie do x należy....
3. Gdy jeżdżę dynamicznie po autostradzie a temperatura... należy......itp
Czy macie swoje doświadczenia bądź wiedzę w tym temacie?

W Priusie 4 tylko dolna część jest zasłonięta, u góry zawsze jest dostęp powietrza. Na autostradzie przy prędkości powyżej 150 żaluzja zawsze się otwiera.

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Listopada 2018, 14:31:03 »
Czy zasłanianie grilla w P3 podczas zimy może być niebezpieczne dla silnika? Chodzi mi o granice które nie należy przekroczyć. Np.
1. Gdy temperatura otoczenia wzrośnie do wartości x należy zdemontować osłonę.
2. Gdy jeżdżę dynamicznie po mieście przez kilka godzin a temperatura wzrośnie do x należy....
3. Gdy jeżdżę dynamicznie po autostradzie a temperatura... należy......itp
Czy macie swoje doświadczenia bądź wiedzę w tym temacie?
u kolegi w P3 załozona ta sama otulina-pianka w dolnym grilu,aczkolwiek w P2 są mniejsze odległosci miedzy zebrami grilla niz W P3 zarówno w mieście jak i w trasie HA nie pokazuje problemów z za wysoką temperaturą ,przy  całkowitym osłonięci górnego grilla byłbym bardziej czujny.
Prius 3 XW30 liftback.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Listopada 2018, 14:53:23 »
Te otuliny cos daja? Przeciez w aucie jest termostat, zamykajacy duzy obieg jesli silnik jestniedogrzany wiec chlodnica i tak jest odlaczona. Temperatura otwarcia termostatu to okolice 90st.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Listopada 2018, 19:03:12 »
Te otuliny cos daja?

Jak już zostało wiele razy potwierdzone na priuschat i kilku użytkowników na naszym forum. Tak, coś tam dają. Ile? Trudno to policzyć. Najlepiej sprawdza się to w jeździe miejskiej.
Jak wiemy silnik nie chłodzi się samą chłodnicą a powietrze i tak przez chłodnicę przeleci. Wysoka sprawność układu to koszt małej "emisji" ciepła, które zimą nie jest odpadem a wręcz przeciwnie. Coś za coś.
I wracamy do kolejnego plusa dla mnie, większość diesli miała webasto i w hybrydzie to też jest dobry dodatek, powinien być fabryczny razem z żaluzjami  :cool:
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2018, 19:05:47 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Listopada 2018, 19:06:54 »
Chyba w Aurisie na zimę sobie też zrobię.

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Listopada 2018, 19:10:46 »
Te otuliny cos daja? Przeciez w aucie jest termostat, zamykajacy duzy obieg jesli silnik jestniedogrzany wiec chlodnica i tak jest odlaczona. Temperatura otwarcia termostatu to okolice 90st.

Termostat zamyka obieg płynu przez chłodnicę. Jednak płyn pozostaje w chłodnicy i w przewodach i szybko stygnie. Np. po wjechaniu na górkę i zjeżdżaniu silnik w Priusie się wyłącza i wszystko stygnie szybciej niż w zwykłym aucie. Poza tym silnik nie oddaje ciepła wyłącznie przez chłodnicę. Gdyby tak było, to nigdy by nie wystygł.

Długo zastanawiałem się czy zasłaniać grill. Skoro to działa, to dlaczego producent auta w taki układ nie zaopatrzył? Jednak nowe Priusy aktywne żaluzje już mają. Myślę, ze przy pierwszych wersjach zadecydowała oszczędność. Skonstruowanie w pełni automatycznego i niezawodnego układu nie jest tanie. Pamiętajmy,  że w lecie awaria takich  żaluzji może oznaczać uszkodzenie silnika.

Tymczasem "upgrade" w wykonaniu świadomego użytkownika Priusa kosztuje trzy złote i nie wymaga żadnych narzędzi. Kupujemy dwie otuliny rozcinamy wzdłuż i upychamy palcami w szczeliny dolnego grill. Właśnie to zrobiłem - wszystko trwało może 4 minuty.

Narody, które nie brzydzą się Priusami tak jak Polacy, temat ten od dawna przerabiają. Tutaj znajdziecie tabelkę z tym co i kiedy zasłaniać w Priusach w zależności od temperatury. Osobiście górnego grilla (inwerter) nie zamierzam zasłaniać nigdy:

https://priuschat.com/threads/2010-prius-grill-blocking-strategy.62556/

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Listopada 2018, 19:36:54 »
Gdzie taka otulinie kupić?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Listopada 2018, 19:50:46 »
W Castoramie itp. dział hydraulika/ogrzewanie na Allegro też są ale do Auria II chyba to nie podejdzie, musisz zrobić inny patent.

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Listopada 2018, 19:51:47 »
Wrzuć linka jaka to ma być bo znając moje zdolności to wszystko mogę kupić

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Listopada 2018, 19:56:20 »

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Listopada 2018, 20:23:12 »
Dziękuję

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 17 Listopada 2018, 20:46:10 »
Gdzie taka otulinie kupić?

Ja porwałem najwęższą jaką mieli w Castormie Bronowice Kraków. Auto zostało w garażu i teraz nie jestem pewny ale chyba była średnicy zewnętrznej 43 mm. Po rozcięciu wzdłuż połówka wchodzi złożona też wzdłuż na mocny wcisk - tak że nie trzeba niczym mocować. W ogóle się to nie rzuca w oczy i ma poprawiać w bonusie własności aerodynamiczne auta.

Dwie takie na dolny grill:
https://www.castorama.pl/produkty/instalacja/instalacje-wodne/akcesoria-zasilajace/izolacja/otulina-noma-43-mm-x-1-m.html

Wygląda to tak, jak tutaj:
https://priuschat.com/threads/show-your-grill-blocks.137460/
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2018, 21:11:16 wysłana przez KilgoreT »

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #27 dnia: 19 Listopada 2018, 09:59:16 »
Tymczasem "upgrade" w wykonaniu świadomego użytkownika Priusa kosztuje trzy złote i nie wymaga żadnych narzędzi. Kupujemy dwie otuliny rozcinamy wzdłuż i upychamy palcami w szczeliny dolnego grill. Właśnie to zrobiłem - wszystko trwało może 4 minuty.

Narody, które nie brzydzą się Priusami tak jak Polacy, temat ten od dawna przerabiają. Tutaj znajdziecie tabelkę z tym co i kiedy zasłaniać w Priusach w zależności od temperatury. Osobiście górnego grilla (inwerter) nie zamierzam zasłaniać nigdy:

https://priuschat.com/threads/2010-prius-grill-blocking-strategy.62556/
A jak to upchałeś, że ci pęd powietrza nie wdmuchnie tej otuliny do środka ?
PS. Z tą otuliną to dobry pomysł, nie wpadłem na nic lepszego niż karton przed chłodnicą  :embarassed: Może zastosuję podobny patent u siebie w Aurisie. Przy obecnych temperaturach silnik spalinowy uruchamia się zdecydowanie częściej.
Pozdrawiam
Wojtek

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 19 Listopada 2018, 13:45:11 »
Ja na wypadek huraganu  :grin: jednak zapiąłem po bokach te otuliny na trytytki. Trochę gimnastyki ginekologicznej to wymaga, ale masz pewność, że otuliny nie zgubisz.

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 19 Listopada 2018, 14:43:09 »
A jak to upchałeś, że ci pęd powietrza nie wdmuchnie tej otuliny do środka ?

Tam są przegrody pionowe, więc otulina nie może wpaść do środka. Jak zwieje którąś na autostradzie, to będę w plecy złotówkę.

Jeszcze z tym nie jeździłem ale na pewno odpalę Torque i będę obserwował temperatury. Wykres wrzucony przez @Witka_34 na tym wątku ostatecznie mnie przekonał. Pokazuje on bardzo ciekawą rzecz. Silnik (Engine Coolant) osiąga temperaturę 70 stopni  a potem temperatura się obniża. To dowód na to, że sam zamknięty termostat nie jest w stanie podtrzymać temperaturę silnika. Silnik się wyłącza i szybko stygnie - do 46 stopni.
« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2018, 14:45:36 wysłana przez KilgoreT »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl