Autor Wątek: Prius a mróz...  (Przeczytany 46021 razy)

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
Odp: Prius a mróz...
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Listopada 2018, 08:05:07 »
Zimą jest zimno...  :|

3 października, 10 C na zewnątrz

20 listopada, 3 C na zewnątrz.

A i tak jeszcze mrozu nie ma.
Pozdrawiam
Wojtek

Offline crazy4volvo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Listopada 2018, 22:38:52 »
Dwa pytania:
- skąd ten pik na inwerterze? Błędny odczyt?
- jakiego interfejsu używasz? Mam iCara v3 (w niewybudzającej się wersji, podobno jest nowsza, która się sama wybudza) i zawsze HA podaje mi room i ambient = 0 (w Priusie gen2).
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2018, 22:53:57 wysłana przez crazy4volvo »
Prius gen2 2007, 178000 Mi

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #32 dnia: 21 Listopada 2018, 09:06:21 »
Pik to jakiś błąd odczytu . Mam Icar jakiś tam, pomarańczowy  :-)

"Vgate iCar 1/G-EZTB-OBDDROID Goliton POWER2" wg HA.

Hmm.... Miało być wg tytułu aukcji : "iCar2 Vgate ELM327 OBD2"

Pozdrawiam
Wojtek

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 21 Listopada 2018, 09:10:37 »
P4, auto garażowane, ale widać jakie temperatury osiąga podczas jazdy.

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 21 Listopada 2018, 10:23:37 »
Jakie macie ustawione temperatury wnętrza? HA nie zgłasza wam temparatury LOW na Inwerterze?
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline witek_34

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 21 Listopada 2018, 10:40:05 »
Widzę że P4 chyba lepiej się zachowuje.
Jeśli chodzi o temperaturę otoczenia to w moim P2 HA również odczytuje 0, używam białego vgata.

Spalanie skoczyło mi do prawie 7 litrów ... dziś pierwsze skrobanko szyb ...
Mam problem na wewnętrznym obiegu z parowaniem szyby tylnej i przedniej ale będę z tym jeszcze coś
kombinował. Na zewnętrznym jest ok ale spaliny powodują że nie da się tak jeździć po mieście.
Generalnie w tej chwili potrzeba tak 5 - 10 minut na rozgrzanie wnętrza, odszronienie i odparowanie szyb. Później jest ciepło.
Temperatura 22-25 stopni aż się rozgrzeje potem 19-20.
W weekend na pewno zasłonie grilla. Ma ktoś może dogrzewacz płynu chłodzącego (https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2743118.html) ?

Prius 2 /2008

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #36 dnia: 21 Listopada 2018, 10:43:33 »
Jakie macie ustawione temperatury wnętrza? HA nie zgłasza wam temparatury LOW na Inwerterze?
Tak, pokazuje LOW, czyli chyba poniżej 17 C. Inwerter nie ma części mechanicznych, wymagających określonej temperatury pracy, więc niska temperatura nie przeszkadza. O ile płyn chłodzący nie zamarznie i nie operujemy w okolicach temperatur powodujących zamarzanie elektrolitu w kondensatorach. :)
Pozdrawiam
Wojtek

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 21 Listopada 2018, 10:44:01 »
Ja mam 22 stopnie i na początku mam sygnalizowane LOW. Ten pomiar co wrzuciłem był po jakichś 6 minutach jazdy, bo się nie mogłem połaczyć z OBDLinkiem :) Spróbuje zrobić wykres od startu.

No i spalanie było niezłe :)

Fuel Consumption   3.956 L/100km
Usage   0.635 L

« Ostatnia zmiana: 21 Listopada 2018, 10:47:05 wysłana przez mariuszs »

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 25 Listopada 2018, 13:15:52 »
W nocy testowałem zatkany dolny grill. górny  w 3/4 zasłonięty  temp zew.1-2 stopnie .

« Ostatnia zmiana: 25 Listopada 2018, 13:25:47 wysłana przez memory »
Prius 3 XW30 liftback.

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 25 Listopada 2018, 14:53:50 »
 :good: super, też pozatykałem, ale jedynie dolny grill, dzięki za tabelki, uszczelnię jeszcze górę.
Prius 2

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 25 Listopada 2018, 18:11:57 »
uszczelnię jeszcze górę.
góra u mnie uszczelniona tj;dolna część po całości ,góra połówka od strony invertera ale zmienię na tę od strony silnika .
Prius 3 XW30 liftback.

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 26 Listopada 2018, 11:09:04 »
Bardzo uważajcie jak i kiedy zasłaniacie grill. To jest poważna ingerencja w pracę silnika. Pamiętajcie (III generacja Priusa) o tabelce z tej strony:
https://priuschat.com/threads/2010-prius-grill-blocking-strategy.62556/

Wczoraj było ok 6 stopni ale miałem kilka podjazdów więc blokowałem dolny grill tylko w 75%. Górny wcale. Jak widać z wykresu (Torque): było to wystarczające. Silnik stygł przy zjazdach maksymalnie do 70 stopni, co nie jest złym wynikiem:

Uczulam zwłaszcza na jazdę autostradą. Przy ociepleniu, nie zdjęcie osłon z grilla może się skończyć bardzo gwałtownie. Kiedyś przy trzaskającym mrozie zasłoniłem chłodnicę w Fiacie 125p tekturą.  Wystarczyło parę kilometrów jazdy na maksa (młodość) autostradą i zagotowało mi borygo. Mróz był naprawdę srogi a auto (bez tektury) było notorycznie niedogrzewane.
« Ostatnia zmiana: 26 Listopada 2018, 11:37:26 wysłana przez KilgoreT »

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 26 Listopada 2018, 11:35:45 »
W nocy testowałem zatkany dolny grill. górny  w 3/4 zasłonięty  temp zew.1-2 stopnie .

U Ciebie temperatura inwertera jest o wiele za wysoka, jak na tę porę roku. Nic mu jeszcze nie grozi ale generalnie im będzie zimniejszy tym lepiej. Strategia zasłaniania grilla w II generacji jest inna. Inwerter jest chłodzony z dolnego grilla, więc zasłania się raczej górny grill.

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 26 Listopada 2018, 12:49:12 »
U Ciebie temperatura inwertera jest o wiele za wysoka, jak na tę porę roku. Nic mu jeszcze nie grozi ale generalnie im będzie zimniejszy tym lepiej. Strategia zasłaniania grilla w II generacji jest inna. Inwerter jest chłodzony z dolnego grilla, więc zasłania się raczej górny grill
tak ten mój inverter trzyma wysoką temperature już dawno zwróciłem na to uwagę muszę to przemyśleć ,znalazłem raport z sierpnia też wysoka temperatura. dorzucam linki do pełnych raportów z listopada i sierpnia moze ktoś na coś niepokojącego zauważy.
sierpień https://drive.google.com/open?id=1a_-DZoO8syd8lYZ7hgxunhOhD4ndU0Wf
listopad grill zasłonięty https://drive.google.com/open?id=1Baxe2Mfe0ibeSQ9pTX6ocQPsf5uZwSVL
« Ostatnia zmiana: 26 Listopada 2018, 12:53:02 wysłana przez memory »
Prius 3 XW30 liftback.

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 26 Listopada 2018, 13:09:50 »
tak ten mój inverter trzyma wysoką temperature już dawno zwróciłem na to uwagę muszę to przemyśleć ,znalazłem raport z sierpnia też wysoka temperatura. dorzucam linki do pełnych raportów z listopada i sierpnia moze ktoś na coś niepokojącego zauważy.

Ale przecież zasłaniałeś dolny grill, który w II generacji jest odpowiedzialny za chłodzenie inwertera. To tylko podnosi niepotrzebnie jego temperaturę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl